Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q810A

Plankekjøring fra Samsung

Ny lydplanke på ønskelisten? Samsung HW-Q810A er en finfin match til produsentens egne TV-er.

Skrevet av / 14.05.21 - 09:00
Samsung HW-Q810A
Audun Hage

Samsung har akkurat sluppet årets nye TV-modeller, og som vanlig har de mange spennende nye finesser og forbedret bildekvalitet på utstyrslisten. Men fellesnevneren for disse(og stort sett alle TV-er) er at lyden kan virke ganske slapp!

Hvis du vil ha en lydgjengivelse som matcher den potente bildekvaliteten, må du være forberedt på å bla opp for en separat høyttalerløsning. Men tro oss, det er verdt det!

Vi hadde nylig Samsung nye 4K-TV QN95A på besøk, og i den forbindelse ba vi også om å få låne en passende lydplanke til å teste med. De svarte med å sende oss nykommeren HW-Q810A, og her er hva vi synes om den!

Samsung HW-Q810A. (Foto: Samsung)

Samsung HW-Q810A

Denne modellen rykker inn i mellomsjiktet av årets lydplanker fra Samsung. Den legger seg under toppmodellene HW-Q910 og 960 i pris, men har mange av de samme fordelene. Her får du blant annet en større subwoofer, og flere høyttalerenheter enn de rimeligere Samsung-modellene.

Samsung-planken støtter ekte 3D-lyd i form av lydformatene Dolby Atmos og DTS:X, og bruker en høyttalerkonfigurasjon av typen 3.1.2. Tretallet vil si at den har venstre, høyre og senterkanal, ett-tallet står for en separat subwoofer og totallet indikerer at den har to ”høydekanaler” som peker opp mot taket. Det er disse høydekanalene, hvor lyden reflekteres fra taket, som bidrar med noe av 3D-effekten på Atmos lydspor!

HW-Q810A kommer uten separate bakhøyttalere i esken, men Samsung tilbyr dette som ekstrautstyr. Høyttalersettet du kan kjøpe i tillegg heter SWA-9500S og har dessuten innebygde høydekanaler, det også. Det betyr at du kan få et 5.1.4 oppsett dersom du oppgraderer.

<
>
Samsung HW-Q810A er solid bygget med en perforert grill i svart metall. (Foto: Audun Hage)

Passer under TV-en

Det finnes etter hvert mange lekre lydplanker med runde og grasiøse former, og gjerne med et lekkert stofftrekk utenpå. Samsung HW-Q810A passer derimot ikke inn i den kategorien – dette er en enkel og funksjonell lydplanke med et ganske røft, kantete utseende i svart metall.

Lydplanken er 98 centimeter bred – omtrent like bred som en 50 tommers TV, og bare 6 centimeter høy, slik at den passer innunder skjermkanten på Samsungs TV-modeller. Alternativt kan den også monteres på veggen. Med seg på laget har den en trådløs subwoofer, som kan plasseres uavhengig under sofaen, i et hjørne eller lignende.

Brukervennlighet og finesser

Samsung HW-Q810 har gode tilkoblingsmuligheter. Den er utstyrt med den oppgraderte lydreturkanalen HDMI eARC, og kan både sende og motta høyoppløste lydsignaler dersom TV-en din støtter dette. I tillegg har den rikelig med trådløse tilkoblinger som Bluetooth, Wi-Fi, Airplay 2, Chromecast – det aller meste.

HW-Q810 har også noen fordeler dersom du skulle velge å pare den med en TV fra samme produsent. Dersom du har en nyere Samsung-modell kan du dra nytte av full synkronisering og fjernstyring via TV-fjernkontrollen. Men lydplanken kommer også med egen fjernkontroll, pluss en liten statusskjerm som viser innstillinger og kildevalg.

Dersom du har en Samsung TV av 2021-årgang, kan du også dra nytte av romkorreksjonen Spacefit Sound. Dette er en funksjon der TVen ved hjelp av en innebygd mikrofon måler etterklangen i rommet og tilpasser lyden deretter. Denne får man tilgang til ved å sette TV-en i Adaptiv lydmodus. Selv om dette virker som en kjekk finesse, hadde vi gjerne sett for oss muligheten til å måle lyden fra flere steder i rommet, ikke minst lytteposisjon!

Oppsettet går kjapt, og lydplanken synket umiddelbart med TV-en (i vårt tilfelle en Samsung QN95A) når vi koblet den til via HDMI-utgangen. Men husk, dersom TV-en din støtter eARC er det også viktig å huke av dette i TV-menyen!

<
>
Lydplanken synker lett med kompatible Samsung-TV-er, som også gir direkte adgang til ekstra lydinnstillinger. (Foto: Audun Hage)

Potent lydkvalitet

Samsung HW-Q810 ser kanskje ikke så imponerende ut rent utseendemessig, men du verden for en lyd! Førsteinntrykket er at dette er en lydplanke med et overraskende stort, bredt og dynamisk lydbilde.

Den siste tiden har jeg sett mye på Netflix-serien Snabba Cash, men nå får jeg høre den på en helt annen måte. Dialogene er klarere, bakgrunnsmusikken får en tydelig melodi, og knatringen fra maskingeværene låter langt mer fryktinngytende enn de gjorde med den rimeligere TS8111 fra TCL. Det blir raskt klart at Samsung-planken kan spille meget høyt og rent, uten besvær.

HW-Q810 har som nevnt egne høyttalerelementer til venstre, høyre og senter. Det bidrar til god kanalseparasjon, hvor spesielt stemmene er veldig tydelig forankret i midten. Dialogene på Formel 1-dokumentaren Drive 2 Survive er krispe og klare.

Med HW-Q810 kan man også dra nytte av dedikerte høydekanaler, og dette gir absolutt hørbar forskjell på filmer som støtter dette. Når The Irishman-Frank (Robert DeNiro) sprenger en haug med drosjer, kan man høre løsøret fyke til alle kanter. På dette tidspunktet kan vi også både høre og føle at subwooferen gir skikkelig trøkk. Bassen går overraskende dypt, og får rommet til å riste når det kreves – uten at den avgir plagsom forvrengning. Bra!

Samspill med Samsung-TV

HW-Q810A støtter også Q Symphony, som er en finesse der planken spiller i «symfoni» med TV-ens innebygde høyttalere. I stedet for å skru av høyttalerne, brukes de til å gjengi deler av lydmiksen. Dette kan fungere bra og gir en imponerende surroundeffekt, i tillegg til at selve lydbildet heves opp til skjermnivå.

På virkelig høyt volum kan man imidlertid høre at TV-høyttalerne går tom for krefter og låter litt anstrengt, mens lydplanken fortsatt har mer å gå på. Derfor foretrakk vi i mange tilfeller å spille med lydplanken for seg selv.

Samsung Q Symphony utnytter TV-ens egne høyttalere i samspill med lydplanken. Kompatibel med nyere Samsung QLED-modeller fra 2020 og oppover. (Foto: Samsung)

Hva med musikk?

Det har også blitt populært å utnytte TV-en og lydplanken til musikkavspilling. Med apper som Spotify og YouTube lett tilgjengelig i menysystemet, er ikke godlåtene langt unna.

Samsung-planken fungerer fint til musikklytting også, men her savner vi en anelse mer raffinement. Man kan høre det på krevende jazz og akustisk musikk (så vel som pumpende teknorytmer) at subwooferens bass-anslag er litt dvaske, og ute av synk med resten av lydbildet. Rytmen er der, men kunne gjerne vært enda strammere og mer distinkt. I tillegg kan vi høre tendensen til et lite hull i frekvensgangen, rett i overgangen mellom subwooferen og lydplanken. Mens det er masse skyv i de dype frekvensene, er den øvre bassen litt slank.

Vi fant noen EQ-innstillinger i TV-en som hjalp litt på bassgjengivelsen, men sammenhengen kunne vært litt bedre. Og selv om lydplanken gir et bredt lydbilde i surround, låter den ganske flatt på vanlige stereo lydspor. Samsung kunne gjerne gitt oss en dedikert musikk-innstilling med bedre stereoperspektiv!

En konkurrent som Sonos Arc kan gi et større stereo-lydbilde samt enda mer luftige 3D lydeffekter: Den koster imidlertid like mye som HW-Q810 UTEN subwoofer. Med en sub i tillegg havner Sonos-løsningen på nesten det dobbelte. Derfor er det ingen tvil om at Samsung-planken gir mye lyd for pengene.

Les også Samsung tar lyden på alvor Med ingeniører i verdensklasse og måleutstyr av ypperste kvalitet har Samsung åpnet lydlaboratorium i California.

Konklusjon

De som vil ha en ordentlig oppgradering av TV-lyden tråkker ikke feil med Samsung HW-Q810A. Denne lydplanken leverer et stort og detaljert lydbilde med overbevisende surroundeffekt, og en sterk og klar stemmegjengivelse. I tillegg har den plenty med krefter og jordskjelvlignende dypbass – nok til å sjokkere uante lyttere! Det finnes lydplanker med enda mer delikat og høyoppløst lyd – spesielt til musikk. Men som en god allround lydpakke er HW-Q810A et bra valg, og en utmerket match til nye Samsung-TV-er.

Karakter
Samsung HW-Q810A
Premium

Lyd & Bilde mener

Samsung HW-Q810 leverer et stort, klart og fyldig lydbilde med overbevisende surroundeffekt. Subwooferen er kraftig, men kunne gjerne hatt litt fastere bass, spesielt til musikk.

2 hendelser på “Samsung HW-Q810A”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top