Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Creative SXFI Carrier

Imponerende av Creative

Creative har laget sin første virkelig gode lydplanke for TV og film, nemlig SXFI Carrier.

Skrevet av / 10.08.21 - 09:00
Creative SXFI Carrier
Geir Gråbein Nordby

Creative er kjent for sine rimelige produkter. Der hvor et typisk par ørepropper koster rundt to tusen kroner, koster Creative sine halv pris – og mindre. Kontor-hodesett til 1500 kroner? Nei, da, Creative sitt koster 500 kroner. De lave prisene går riktignok ofte på bekostning av det viktigste kriteriet for oss, nemlig lydkvaliteten.

Det kan hende Creative har sett seg lei av å stå i billigkroken, når de nå lanserer hjemmekino-lydplanken SXFI Carrier. En fullspekket lydplanke med Dolby Atmos, og separate høyttalere på toppen for anledningen. Disse tar lyden fra høydekanalene og retter den opp i taket, slik at lyden reflekteres ned på publikum i sofaen. Dermed får man et mye større inntrykk av lyd ovenfra, enn om man skal forsøke å gjøre det samme trikset utelukkende med digital lydprosessering (DSP).

Creative sender faktisk med et sett hodetelefoner i pakken om du bestiller på nett. Hvorfor kan du lese lenger ned.

Creative SXFI Carrier top
Foto: Creative

Høyttalerelementene

SXFI Carrier har totalt sju høyttalerelementer, fordelt på følgende vis: Et par 3,5 tommers ovale fulltoneelementer på sidene gjengir surround-lydkanalene, i tillegg til front venstre og høyre. To høyttalere skråstilt på toppen gjengir høydekanalene, men faktisk også senterkanalen med dialogene.

Deretter finner vi tre diskantelementer i front, for venstre, senter og høyre frontkanal. For å gi mer luft til disse. I den trådløse subwooferen finner vi et 10 tommers basselement, som gjenskaper basseffektene på film og musikk. Kabinettet er ganske høyt og slankt, og dermed mye mer kompakt enn den monstrøse subwooferen til Klipsch Cinema 600 som vi testet tidligere i sommer. Også den med 10-tommers bass.

Hvert eneste høyttalerelement i SXFI Carrier drives av sin egen Klasse D forsterker, som er nødvendig når man til slutt skal sette en digitalprosessor til å styre det hele med riktig tidsforsinkelse, fasegjengivelse og tonekontroll til hver eneste kanal.

Creative SXFI Carrier exploded
Et par 3,5 tommers ovale fulltoneelementer på sidene gjengir surround-lydkanalene, i tillegg til front venstre og høyre. Fra de to høyttalerne på toppen får vi høydekanaler og senter, mens diskantelementer i front til venstre, senter og høyre kanal gir mer luft. Foto: Creative

SXFI holografisk lyd fra hodetelefoner

SXFI i navnet på lydplanken betyr at den skal kunne tegne opp et spesielt holografisk lydbilde. Men siden dette er en ren hodetelefonteknologi, kan denne lydmodusen utelukkende brukes med hodetelefonutgangen. Faktisk følger det med et hodesett i prisen (SXFI Theater), om du bestiller fra Creatives hjemmeside. Dermed kan du velge mellom høyttalere og hodetelefoner når du spiller.

Heldigvis trenger du ikke egne, SXFI-merkede hodetelefoner for anledningen, ettersom lydplankens prosessor gjør jobben. Bruk hvilke hodetelefoner du ønsker, så lenge de har kabel.

Jeg har så vidt testet SXFI med hodetelefoner (Focal Stellia), og det gir et vesentlig større lydbilde enn vanlig stereo. Jeg får likevel ikke helt følelsen av at lyder kommer direkte bakfra eller forfra, og jeg ville nok ansett dette som en nødløsning fremfor å spille lyd direkte fra planken.

Creative SXFI Carrier headphones
Hodetelefonutgangen har såkalt Super X-Fi-teknologi, som gir holografisk lydopplevelse med hodetelefoner. Kjøper du Creative SXFI Carrier på nett, følger det med et SXFI Theater gaming-hodesett. Foto: Creative

Brukervennlighet og finesser

Creative SXFI Carrier har to HDMI 2.1-innganger som gjør at spill og video i 4K 120 Hz (evt. 8K 80 Hz) kan sendes gjennom upåvirket til TV-en.

HDMI-utgangen har i tillegg lydretur av typen eARC, slik at du i stedet kan koble alle dine kilder direkte til TV-en, og få lyden høyoppløst tilbake via HDMI-kabelen fra lydplanken til TV-en. Det ville jeg gjort, for å være sikker på lavest mulig forsinkelse (input lag) på bildet fra spillkonsollen.

Skulle du ønske å spille eller lytte til musikk fra PC, er det godt å vite at lydplanken også har en USB-C-inngang som tar over som lydkort.

Lydplanken har ulike lydmodi, deriblant Super Wide, som gir det største lydbildet. Den har også både Movie og Music, hvor sistnevnte etter min mening fungerer best uansett kildemateriale. Da får du den varmeste og fyldigste lyden, og de mest naturtro sangstemmene og dialogene.

Fjernkontrollen er bedre enn med mange andre lydplanker, med direkteknapper for kildevalg, bassjustering, bytting av spor frem og tilbake – og selvsagt lydnivå. I tillegg finnes det seks knapper merket C1-6, som kan tilpasses egne ønsker i Creative-appen.

Creative SXFI Carrier SPREAD(2)
Foto: Creative

Ikke nettverk

Det lydplanken mangler er nettverkstilkobling. Eneste måte å strømme trådløst på er med Bluetooth, og da med den ganske triste SBC lydkodeken – som gir den dårligste Bluetooth-lyden. Det funker helt greit, men oppleves som en nødløsning i forhold til de mer vellydende AAC og aptX. Dette er dermed en lydplanke ment å bruke sammen med TV-en, eller koble til en nettverksspiller til HDMI eller optisk kontakt.

Lydtilpasning

I appen kan du også tilpasse lydplanken til rommet. Men dette skjer ikke automatisk. Du må selv måle avstanden fra lydplanken til både subwooferen og til sofaen. Og dessuten høyden under taket. Det kan være en fordel å gjøre dette, selv om vi faktisk fikk overraskende godt resultat rett ut av esken. Fordelen med romtilpasningen er at bassen blir enda litt bedre integrert, og illusjonen av surroundlyd enda litt større og holografisk.

Flott lyd på filmDet som først slår oss er det gigantiske lydbildet i Super Wide lydmodus. Romklangen er enorm i fengselskantina i The Irishman, i samtalen mellom Al Pacino alias Jimmy Hoffa, og Stephen Graham alias Tony Pro. Her får vi faktisk en fornemmelse av at lyden kommer både fra siden og bakfra, selv uten fysiske bakhøyttalere. De psykoakustiske effektene funker virkelig bra.

Overtonene er luftige og åpne, og konsonantene på dialogene er tydelige uten å bli til grovkornede sibilanter. Langt bedre enn for eksempel Philips Fidelio B97, som er 50 prosent dyrere enn Creative-planken.

Det er også bra trøkk fra det dypere brystklangområdet, i barbesøket mellom Robert De Niro og Joe Pesci. Subwooferen henger seg imponerende godt på lydplanken, uten noe tydelig «hull» mellom dem.

Enkelte ganger synes vi dialogene er litt tynne. Både når Sebastian Vettel & Co prater foran kameraet i F1: Drive to Survive, men også i Jurassic Park er det litt lite kjøtt på beinet i dialoger. Derimot er dinosaurbrølene desto tøffere.

Redningen for slanke dialoger er å sette lydmodus til Music. Da blir det en anelse rundere og varmere, med mer fylde i stemmene.

Creative SXFI Carrier right angle
Foto: Creative

Musikk

Det er ganske typisk at en lydplanke låter bra på film men mindre bra på musikk. Heldigvis innfrir Creative her, og lydplanken drar enda mer fra Philips Fidelio B97. Gitarkroppen gjengis med flott fylde på Dua Lipas akustiske fremførelse av Lost In Your Light på Glastonbury i 2017. Samtidig henger kroppen godt sammen med klirringen fra strengene.

Man får ikke samme trøkket som fra den heftige Klipsch Cinema 600, og Samsung HW-Q610A har muligens mer naturlig mellomtone. Men Creative har kraftigere og mer taktfull bass.

Sonos Arc, som koster litt mindre enn Creative SXFI Carrier, og da uten subwoofer, har fordelen av å kunne tilpasse klangkarakteren til rommet og ikke bare avstand og lydnivå. Den har faktisk enda større romgjengivelse og kan også bygges ut med ekte bakhøyttalere. Men den trenger subwoofer for å kunne måle seg på film, noe som nesten dobler prisen.

Creative SXFI Carrier left angle
Foto: Creative

Creative SXFI Carrier: Konklusjon

Creative SXFI Carrier er den beste lydplanken vi har hørt fra den kanten. Noensinne. Det sier kanskje ikke så mye, da andre Creative-planker er av den billige typen. Men SXFI Carrier overrasker oss. Med et gigantisk stort lydbilde, spesielt i Super Wide modus. Dialoger er rene og åpne, og subwooferen henger usedvanlig godt med. Her er det både slagkraft og finesse, og lydplanken innfrir også når vi tar prisen i betraktning.

Det som mangler er litt mer fylde i dialoger og på sangstemmer. Maksimalt lydtrykk er mer enn høyt nok for oss, men det finnes planker i klassen som er enda kraftigere. Vi gir likevel ikke trekk for dette.

Vi skulle likevel ønske oss en nettverkstilkobling, og gjerne støtte for Chromecast og AirPlay.

Pluss i boka for å inkludere hodetelefoner i prisen. Vi har testet SXFI Theater tidligere og likte dem ganske godt.

Karakter
Creative SXFI Carrier
Premium

Lyd & Bilde mener

Stort lydbilde. Fin følelse av surroundlyd, hvor Dolby Atmos kommer til sin rett. Bra med kraft, god sammenheng. Hodetelefoner følger med i prisen. Det kan bli en anelse lyst og forsiktig sammenlignet med de aller heftigste lydplankene. Ingen Wi-Fi eller talestyring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top