Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic SoundSlayer SC-HTB01

Verdens minste lydplanke?

Har du liten plass til lyd? Panasonic kliner til med en lydplanke som låter mye større enn den ser ut.

Skrevet av / 30.04.21 - 09:00
Panasonic SoundSlayer SC-HTB01
Audun Hage

Panasonic har holdt en lav profil innen lydplanker hittil, men nå begynner det å skje saker og ting hos den japanske produsenten, som også har lydspesialistene fra Technics i ryggen. Skjønt deres nyeste lydplanke, SC-HTB01, er ikke spesielt stor! Faktisk er dette en av de minste lydplanken vi har hatt mellom hendene.

Panasonic-planken er riktignok litt bredere enn Polk Magnifi Mini som vi har testet tidligere, men litt slankere slik at den blir mindre i totalt volum. Stilt ved siden av en annen velkjent, kompakt lydplanke som Sonos Beam, blir den knøttliten i forhold! Men ikke la deg lure av størrelsen: På tross av kompakte mål, har den lille krabaten faktisk gode forutsetninger for å forbedre TV-lyden.

SoundSlayer

Lydplanken som har fått tilnavnet SoundSlayer er spesielt myntet på gaming og andre situasjoner som krever en kompakt lydløsning. Under intense gaming-sessions sitter man jo gjerne klistret tett inntil skjermen, derfor er SC-HTB01 skreddersydd for å gi god lyd i trange omgivelser, og ved såkalt nærfeltslytting.

Panasonic har spekket lydplanken med full 3D-lyd, med støtte for utbredte lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Det dreier seg imidlertid om en del virtuell lydprosessering: Høyttalerløsningen er nemlig vanlig stereo (2.1) uten separate høydekanaler slik man finner på en fullblods Atmos-planke. I stedet har Panasonic-ingeniørene pønsket ut noen akustiske triks som skal simulere ekte surroundlyd. Panasonic Soundslayer har heller ingen separat subwoofer, men baserer seg i stedet på innebygde basselementer.

Obs! Utgaven Panasonic har sendt oss er en såkalt Final Fantasy Edition i begrenset opplag. Den skiller seg fra standard-utgaven med litt utvendig dekor og et par ekstra lydinnstillinger. Bortsett fra dette er den identisk med den vanlige versjonen, som nå er tilgjengelig i Europa.

Panasonic Sound Slayer exploded
Panasonic SoundSlayer er en 2.1 lydplanke, med to høyttalerelementer til hver kanal foran, og med egne basselementer på toppen til subwooferkanalen. Foto: Panasonic

 

Lett å sette opp

Panasonic-planken ankom testlokalet i en bitteliten eske, så liten at vi knapt trodde den kunne inneholde en høyttaler. Med sine kompakte mål er planken veldig enkel å sette opp. Hvis du er på jakt etter en høyttaler som får plass inni en trang reol, under PC-monitoren eller lignende, kan dette være akkurat hva som trengs. Det eneste som skjemmer litt er den separate strømforsyningen.

Panasonic-høyttalerne har fem små gummiføtter på undersiden som sørger for at den står trygt på underlaget. Noen lysdioder på fronten angir driftsstatus, og med noen betjeningsknapper på siden er den enkel å betjene. Panasonic har også lagt ved en fjernkontroll på størrelse med et kredittkort, som gir adgang til flere lydinnstillinger og inngangsvalg. Men vi fant det litt irriterende (og merkelig) at det ikke fulgte med batteri i esken. Muligens en glipp?

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter kan SC-HTB01 by på HDMI inn og ut, slik at du kan koble til en separat videokilde og sende bildet videre til TV-en. Som oftest er det mest praktisk å sende lyden direkte ut av TV-en via HDMI ARC. Vi testet både med HDMI ut fra en Samsung pluss trådløs Bluetooth fra en Macbook, og begge deler fungerte knirkefritt, med god synkronisering av lyden.

SoundSlayer kan fungere fint til musikkavspilling også, men den har ingen Wi-Fi/multirom-funksjonalitet eller Spotify Connect, for eksempel. Derfor trenger du en lydkilde kobler til høyttaleren.

Så lenge du har aktivert HDMI CEC vil også volumstyringen fungere via TV-ens fjernkontroll. Det følger også med en egen fjernkontroll til planken, men den er mest til å gjøre finjusteringer og kildevalg.

Flere lydmodi til gaming

Det legges ikke skjul på at SoundSlayer er spesielt myntet på PC og konsollgaming: Panasonic har samarbeidet med Square Enix, produsentene bak Final Fantasy-spillene, i utviklingen av lydsettingene. Man kan velge mellom tre lydinnstillinger for ulike spilltyper, det være seg rollespill, skytespill eller eventyrspill som legger vekt på dialog.

Låter større enn den ser ut

Når jeg skal sette lydplanker på en ordentlig prøve, liker jeg å teste med Formel 1-dokumentaren Drive to Survive. Netflix-serien (nå ute i sin tredje sesong) er en intens kakofoni av motorstøy, musikk og kommentatorstemmer om hverandre, med hurtige klipp mellom studiointervjuer og racingbanen. I tillegg er det mikset inn noen frekke Atmos-lydeffekter innimellom. Hvis planken fungerer til racing, fungerer den til alt!

Jeg må innrømme at vi ikke hadde spesielt høye forventninger til lyden: Små høyttalere som dette assosieres jo som regel med ganske trang og innestengt lyd, blodfattig og med lite dynamikk. Desto større var overraskelsen når vi lot Panasonic-høyttaleren spille første gang: Dette låter da faktisk forbløffende friskt, noterer jeg.

Lydgjengivelsen fra Panasonic imponerer umiddelbart med en veldig ren, finkornet og distinkt diskant. Små og billige høyttalere preges ofte av en tynn og pistrete overtonegjengivelse, men ikke her: Tvert imot har diskanten masse energi, sprut og substans, som kommer godt med på spreke filmlydspor så vel som musikk. Det samme kan sies om mellomtonen, som er både fyldig og detaljert.

Hva med bassen, da? I første omgang gjorde den ikke særlig mye ut av seg. Men når vi skrudde opp volumet og fintunet lydinnstillingene litt, fikk vi faktisk brukbar bass også. Det viser seg at SC-HTB01 kan spille ganske høyt, uten at lyden blir forvrengt.

Overraskende god 3D-effekt

Panasonic har også lykkes bra med de virtuelle surroundeffektene. Den klarer å skape et inntrykk av at lydeffektene som kommer bakfra og fra siden. Det blir naturligvis ikke ikke like presist som en fullblods Atmos-planke med egne høydekanaler, ei heller kan det sammenlignes med et ekte 5.1 / 7.1 oppsett. Men det låter langt større enn forventet! Når Formel 1 bilene suser forbi, er det absolutt en bevegelse i lyden også.

Inspirert av all racingen, testet vi også med Xbox-spillet Dirt 5, og opplevde også her at det var bra futt i lyden fra Panasonic-høyttaleren. Selv når vi sitter mindre enn en meter fra, klarer den å skape en ganske tydelig og troverdig ”lydboble” rundt oss.

Savner dypbass

En liten høyttaler som dette har naturlig nok også noen begrensninger. Hvis du liker å spille filmlyden tordnende høyt og med magemasserende bass, sier det seg selv at det finnes bedre verktøy til jobben!

Når vi utfordrer Panasonic-planken med et krevende lydspor som John Wick 3, låter det utvilsomt litt tamt i forhold til de større løsningene på markedet. Det skal gjerne føles på kroppen når Keanu Reeves fyrer av hagla, og tilintetgjør nok en stakkar. Men adrenalinet begynner aldri å pumpe skikkelig i dette tilfellet: Selv om bassen er tydelig nok, blir den aldri spesielt hardtslående eller dyp.

Vi hadde gjerne sett at Panasonic åpnet for muligheten til å oppgradere SoundSlayer med en separat subwoofer. Det hadde trolig vært midt i blinken på et oppsett som dette!

Les også Låter større enn den ser ut Fra Polk Audio kommer Magnifi Mini; en knøttliten lydplanke som låter som den var mye større.

Konklusjon

Panasonic SC-HTB01 SoundSlayer er laget for å passe inn der andre lydløsninger blir for svære. Og her synes vi faktisk produsenten har lykkes: Små lydplanker ender ofte med å gape over mer enn de klarer å svelge, men Panasonic låter overraskende bra for størrelsen. Er du på jakt etter en rimelig, kompakt høyttaler til kontoret eller gaming-rommet, er dette en fin løsning. Til større rom og mer krevende lydspor med mye bass, kan det derimot låte litt slankt. Derfor synes vi godt Panasonic kunne ha matchet den med “verdens minste subwoofer”!

Karakter
Panasonic SoundSlayer SC-HTB01
Basic

Lyd & Bilde mener

Panasonic SoundSlayer leverer imponerende stor lyd fra en knøttliten enhet: Til tross for kompakte mål klarer den å lage et overbevisende stort lydbilde. Den separate strømforsyningen er en stor kladd. Vi savner muligheten til å koble til en separat subwoofer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Scroll to Top