annonse

Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic

Analog musikkglede

Tar man steget opp fra de billigste platespillerne, får man det igjen i mer musikkglede for pengene.

annonse
annonse

Etterspørselen etter gode platespiller ser ikke ut til å svinne hen. Faktisk er det en økning i antallet solgte spillere, samtidig som det gis ut flere vinylplater enn på lenge.

Det gir gode tider for de som lager platespillere. Som Pro-Ject. De har et enormt utvalg spillere, fra et par tusenlapper til det mangedoblede. Deres meget fine Debut Carbon Esprit vant vår forrige gruppetest av budsjettspillere, og er fremdeles et kupp av en spiller.

Den dyrere 1Xpression Carbon Classic ser tilsynelatende lik ut, men er en blodtrimmet utgave av testvinneren Debut Carbon Esprit. Det høres mer enn det ses.                                                             

Friskere takter
Musikken flyter lettere og detaljer er bedre definert. Noe av grunnen til det er bedre demping og en lett trimmet Ortofon pickup med sølvtråder i spolen.

Men det er flere små endringer som utgjør den ekstra kostnaden på denne spilleren.

Ortofon-2M-Silver-PU

Akryltallerkenen er byttet ut med en remdrevet aluminiumtallerken som hviler i et teflonbelagt lager av stål og bronse, og er dempet med termoplast. En filtmatte følger også med. Pickuparmen med armrør i karbonfiner, er bedre dempet med en motvekt som også har dempemateriale integrert.

annonse

Alt dette er montert på en tynn plint i solid MDF-materiale, som hviler på føtter som bruker myk termoplast for å holde resonanser borte fra pickupen.

Greit oppsett
Spilleren som kommer i fire ulike farger, sort, hvit, mahogni eller oliventre med klarlakk, er såre enkel å sette opp. Pickupen med avtakbar stift, er nemlig ferdigmontert. Bare følg instruksjonene og vær nøye når nålevekten skal stilles inn, så er det bare å finne frem vinylsamlingen. Det følger med en avtakbar kabel, så her er det rom for å eksperimentere med andre kabler.

Pro-Ject-armen bruker den gammeldagse måten å stille inn antiskating på (antigravitering for å holde nålen rett i rillene). Du må tre en tynn nylontråd med lodd i den ene enden, i ett av tre spor på en liten pinne bak på armen, og forsiktig hekte den over en løkke på en liten stang ved siden av armen. Det er litt plundrete å få til hvis man ikke har gjort det før.

Balansert lydbilde
Tross Pro-Jects demping av arm og chassis, er den relativt følsom for vibrasjoner. Ikke slike som skapes av lydbølgene i rommet, men den må stå på et stødig og dødt underlag, for at ikke vibrasjoner fra underlaget skal nå helt ut i høyttalere, når man går over gulvet, lukker en dør eller svinger seg i takt med musikken.

PJ-BD-PhonoBoxDS+-screen1

annonse

Man hører godt at det er lagt mer penger i spilleren for å få bedre lyd ut av den. Lydbildet er stramt og kontrollert, med utmerket tonal balanse og levende dynamisk kontrast. Den lyder som en dyrere spiller enn Debut Carbon Esprit.

Med Jan Gunnar Hoffs LP Living, startet den verste testen for spilleren. Korrekt tonehøyde, fravær av hastighetsavvik og dybden i klangfarger, avsløres fort av avvik under avspillingen av platen. Pianoopptaket på norske 2Ls innspilling er nemlig så bra, at man hører alle avvik ganske raskt. Men spilleren bestod testen med glans. Jeg sjekket også med Still Live-albumene med Keith Jarrett trio, som også har balansert lydbilde og dynamisk kontrast. Spilleren bestod også denne testen.

Lydbildet skiller seg markant fra billigere spillere, ved at det er hørbart mer informasjon å få ut av rillene. Man hører mikrodetaljer bedre med spillere i denne klassen. Noe jeg også opplevde med Rega RP40, som koster det samme, men stort sett er utsolgt siden den er produsert i få eksemplarer.

EVO-Carbon-arm

Pro-Ject-spilleren klarte seg også bra på tyngre rytmisk musikk, og gjorde Maya Viks Chateau Faux Coupé, til en aldri så liten funkfest. Man tenker gjerne at små og lette platespillere ikke makter å holde takten når det er mye tung bass på innspillingene, men det gikk strålende her. Bassen går forbausende dypt, og er potent og presist gjengitt. Uten å miste grepet når det går hurtig for seg i rytmeseksjonen.

Lydbildet er ikke så raffinert og gjennomsiktig som på dyrere spillere, men denne spilleren klarte fint å få frem klangfarger i en ellers grå innspilling av Fleetwood Macs Rumors. Ikke forvent den samme tredimensjonale skalaen som en Rega RP8 eller Thorens TD160 kan gi deg, men spilleren leverer et lydbilde med dypere bass enn man skulle tro, kombinert med et godt stereoperspektiv.

aqu-wild-tonearm

Knallkjøp til prisen
Så fremt man kan sette Pro-Ject-spilleren på et underlag som ikke gir fra seg vibrasjoner, er dette en platespiller som er bedre i stand til å slippe musikken frem enn rimeligere spillere vi har testet. Det gjelder uansett hva slags musikksmak man har. Nå når konkurrenten fra Rega er ute av butikkene, er det vanskelig å tenke seg et bedre platespillerkjøp til 7.500 kr, enn denne.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • Remdrevet tallerken
 • Evo 8,6” karbonfiberarm
 • Separat signalkabel
 • Ortofon 2M Silver MM-pickup
Pris: 7500 kr
PlussDet er ikke mye å utsette på lyden fra Pro-Jects platespiller. Som spiller overbevisende uansett musikk, ser bra ut og er enkel å bruke.
MinusSpilleren trenger et solid underlag fordi den er veldig følsom for vibrasjoner. Antiskatingen er av den umoderne sorten.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Argon Audio SA1

  Argon Audio SA1

  3 498
  Den perfekte nybegynnerforsterkeren
  Hvis man mangler en stereoforsterker til kontoret eller gutterommet, kan det ikke gjøres bedre til denne prisen.
  TEAC TN-4D

  TEAC TN-4D

  6 598
  Vennligsinnet vinylspinner
  Teac er kanskje ikke best kjent for sine platespillere, men denne kan få satt Teac på vinylkartet.
  Technics SL-1500C

  Technics SL-1500C

  11 990
  Sensasjonelt god spiller
  Dette er platespilleren for den som elsker musikk, enten man er hi-fi-interessert eller ikke.
  Merging NADAC PL8

  Merging NADAC PL8

  160 000
  Denne er verdens beste i sitt slag
  Sveitsiske Merging Technologies tar oss med til det hinsidige, i full surroundlyd, med sin magiske nettverks-DAC.
  McIntosh MTI100

  McIntosh MTI100

  76 990
  McIntosh for livsnytere
  Ser man nytte i en platespiller med alt innebygget, kan McIntosh MTI100 kanskje være svaret.
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  2 798
  Den smarteste lydforbedringen du kan gjøre
  Plugg inn en bærbar DAC og forbered deg på noe du aldri har hørt fra mobilen.
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  45 995
  Himmelsk lyd i stjerneklassen
  For de mange som samler på CD-er, og liker å strømme musikk, finnes det ikke noe bedre enn Naim Uniti Star.
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  4 515
  Magisk lyd i hodetelefonene dine
  Aune S6 Pro er både DAC og hodetelefonforsterker, men best hvis du kan utnytte begge deler.
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  4 990
  Den trådløse platespilleren vi anbefaler
  De har bare en platespiller, men den er til gjengjeld meget god - og trådløs.
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  2 498
  Trådløs og enkel platespiller
  Med et par trådløse hodetelefoner og Sony-spilleren, er du klar for din første vinylsamling.
  NAD M10

  NAD M10

  24 998
  High-end i bonsaiformat
  Et komplett lydanlegg i det tunge sjiktet behøver ikke fylle hele stueveggen. Det beviser det nyeste medlemmet av NADs Masters-serie.
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  53 998
  Lyngdorf river ned stueveggene dine
  Plassering av høyttalere og stueinnredning er en vanskelig kombinasjon. Lyngdorf Audio vil redusere lytterommets negative innvirkning på lyden.
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  2 395
  Geneva ypper seg med en særdeles potent reiseradio
  Geneva ypper seg med en særdeles potent reiseradio.
  Yamaha M-5000 og C-5000

  Yamaha M-5000 og C-5000

  140 000
  Sublim japansk lydkunst
  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.
  Gold Note IS-1000

  Gold Note IS-1000

  47 900
  Italiensk storhet
  Gold Note sjarmerer og imponerer.
  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivoli Audio PAL+ BT

  2 499
  Det beste kjøpet
  Reiseradioen til Tivoli er nylig forbedret, er det nok til å holde konkurrentene unna?