TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic

Analog musikkglede

Tar man steget opp fra de billigste platespillerne, får man det igjen i mer musikkglede for pengene.

forfatter
Publisert 15.04.14 - 04:17
L&B mener
Det er ikke mye å utsette på lyden fra Pro-Jects platespiller. Som spiller overbevisende uansett musikk, ser bra ut og er enkel å bruke.
Spilleren trenger et solid underlag fordi den er veldig følsom for vibrasjoner. Antiskatingen er av den umoderne sorten.
Spesifikasjoner
 • Remdrevet tallerken
 • Evo 8,6” karbonfiberarm
 • Separat signalkabel
 • Ortofon 2M Silver MM-pickup
Veil. pris 7500Pr. 15.04.14 Produktside

Etterspørselen etter gode platespiller ser ikke ut til å svinne hen. Faktisk er det en økning i antallet solgte spillere, samtidig som det gis ut flere vinylplater enn på lenge.

Det gir gode tider for de som lager platespillere. Som Pro-Ject. De har et enormt utvalg spillere, fra et par tusenlapper til det mangedoblede. Deres meget fine Debut Carbon Esprit vant vår forrige gruppetest av budsjettspillere, og er fremdeles et kupp av en spiller.

Den dyrere 1Xpression Carbon Classic ser tilsynelatende lik ut, men er en blodtrimmet utgave av testvinneren Debut Carbon Esprit. Det høres mer enn det ses.                                                             

Friskere takter
Musikken flyter lettere og detaljer er bedre definert. Noe av grunnen til det er bedre demping og en lett trimmet Ortofon pickup med sølvtråder i spolen.

Men det er flere små endringer som utgjør den ekstra kostnaden på denne spilleren.

Ortofon-2M-Silver-PU

Akryltallerkenen er byttet ut med en remdrevet aluminiumtallerken som hviler i et teflonbelagt lager av stål og bronse, og er dempet med termoplast. En filtmatte følger også med. Pickuparmen med armrør i karbonfiner, er bedre dempet med en motvekt som også har dempemateriale integrert.

Alt dette er montert på en tynn plint i solid MDF-materiale, som hviler på føtter som bruker myk termoplast for å holde resonanser borte fra pickupen.

Greit oppsett
Spilleren som kommer i fire ulike farger, sort, hvit, mahogni eller oliventre med klarlakk, er såre enkel å sette opp. Pickupen med avtakbar stift, er nemlig ferdigmontert. Bare følg instruksjonene og vær nøye når nålevekten skal stilles inn, så er det bare å finne frem vinylsamlingen. Det følger med en avtakbar kabel, så her er det rom for å eksperimentere med andre kabler.

Pro-Ject-armen bruker den gammeldagse måten å stille inn antiskating på (antigravitering for å holde nålen rett i rillene). Du må tre en tynn nylontråd med lodd i den ene enden, i ett av tre spor på en liten pinne bak på armen, og forsiktig hekte den over en løkke på en liten stang ved siden av armen. Det er litt plundrete å få til hvis man ikke har gjort det før.

Balansert lydbilde
Tross Pro-Jects demping av arm og chassis, er den relativt følsom for vibrasjoner. Ikke slike som skapes av lydbølgene i rommet, men den må stå på et stødig og dødt underlag, for at ikke vibrasjoner fra underlaget skal nå helt ut i høyttalere, når man går over gulvet, lukker en dør eller svinger seg i takt med musikken.

PJ-BD-PhonoBoxDS+-screen1

Man hører godt at det er lagt mer penger i spilleren for å få bedre lyd ut av den. Lydbildet er stramt og kontrollert, med utmerket tonal balanse og levende dynamisk kontrast. Den lyder som en dyrere spiller enn Debut Carbon Esprit.

Med Jan Gunnar Hoffs LP Living, startet den verste testen for spilleren. Korrekt tonehøyde, fravær av hastighetsavvik og dybden i klangfarger, avsløres fort av avvik under avspillingen av platen. Pianoopptaket på norske 2Ls innspilling er nemlig så bra, at man hører alle avvik ganske raskt. Men spilleren bestod testen med glans. Jeg sjekket også med Still Live-albumene med Keith Jarrett trio, som også har balansert lydbilde og dynamisk kontrast. Spilleren bestod også denne testen.

Lydbildet skiller seg markant fra billigere spillere, ved at det er hørbart mer informasjon å få ut av rillene. Man hører mikrodetaljer bedre med spillere i denne klassen. Noe jeg også opplevde med Rega RP40, som koster det samme, men stort sett er utsolgt siden den er produsert i få eksemplarer.

EVO-Carbon-arm

Pro-Ject-spilleren klarte seg også bra på tyngre rytmisk musikk, og gjorde Maya Viks Chateau Faux Coupé, til en aldri så liten funkfest. Man tenker gjerne at små og lette platespillere ikke makter å holde takten når det er mye tung bass på innspillingene, men det gikk strålende her. Bassen går forbausende dypt, og er potent og presist gjengitt. Uten å miste grepet når det går hurtig for seg i rytmeseksjonen.

Lydbildet er ikke så raffinert og gjennomsiktig som på dyrere spillere, men denne spilleren klarte fint å få frem klangfarger i en ellers grå innspilling av Fleetwood Macs Rumors. Ikke forvent den samme tredimensjonale skalaen som en Rega RP8 eller Thorens TD160 kan gi deg, men spilleren leverer et lydbilde med dypere bass enn man skulle tro, kombinert med et godt stereoperspektiv.

aqu-wild-tonearm

Knallkjøp til prisen
Så fremt man kan sette Pro-Ject-spilleren på et underlag som ikke gir fra seg vibrasjoner, er dette en platespiller som er bedre i stand til å slippe musikken frem enn rimeligere spillere vi har testet. Det gjelder uansett hva slags musikksmak man har. Nå når konkurrenten fra Rega er ute av butikkene, er det vanskelig å tenke seg et bedre platespillerkjøp til 7.500 kr, enn denne.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kraftig forsterker med strømming Kan leveres med strømmemodul og phono-trinn.
Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend