annonse
annonse

test: NAD M50.2

High-end jukeboks

Sannsynligvis den mest luksuriøse multiromsspilleren akkurat nå. Og den kan også sluke hele CD-samlingen din.

Pluss
Lekker og gjennomført high-end i kvalitet og design. Innebygget multirom, strømming og ikke minst MQA-support.
Minus
Kun digital utgang. Du må fortsatt ha en DAC. Det er definitivt ikke den billigste måten å få lytte til Tidal og Spotify!

NAD er ikke bare en økonomisk sak i en ydmyk innpakning. Under navnet Masters har NAD laget en serie med saker som både inni og utenpå skal appellere til high-end-kjøperne. Vi har tidligere testet digitalforsterkeren M32 med godt resultat. Så godt at den siden den gang har vært en av våre referanser i klassen for dyre, men ikke direkte horribelt dyre, integrerte forsterkere.

Et annet nytt medlem av Masters-serien er M50.2, som er en musikkstrømmer. Av ytre ligner den til forveksling M32, en minimalistisk enhet med kabinett i børstet aluminium med avrundede former. En stor, sentral touchskjerm er den eneste betjeningen ved siden av en synlig knapp, som viser seg ikke å være en knapp, men en indikatorlampe. Under skjermen gir en spalte adgang til det innebygde CD-drevet.

På baksiden er det innganger for både analog og digital lyd samt trådløst og kablet nett og Bluetooth. Det er også USB-porter på både for- og bakside for avspilling fra eksterne disker og USB-nøkler. Av utganger er det til gjengjeld kun digitale (optisk, koaksial og HDMI) og ingen analoge utganger. M50.2 er en ren digital spiller.

NAD M50.2 er i bunn og grunn en datamaskin som er spesialisert til å spille musikk.

Det M50.2 gjør, er å samle all din musikk, tilgjengelig på et sted, uansett om det dreier seg om CD-er, digitale filer i (nesten) ethvert tenkelig format eller strømming fra alle de tjenestene du kan drømme om å bruke. Eller til og med analog lyd. Det er altså en A/D-konverter i apparatet, men ikke en D/A-konverter.

NAD M50.2 har innebygget Bluesound. Det betyr at du kan styre den fra BluOS-appen på mobil og nettbrett, og da Bluesound er NADs svar på et multiromssystem, kan den inkluderes i et multiromssystem, og strømme trådløs musikk til alle rom i huset. Man trenger imidlertid ikke nødvendigvis anskaffe et high-end-system til hvert rom. Det finnes også mer tilgjengelige spillere, og man kan dessuten få Bluesound som innstikksmodul til de av NADs forsterkere som støtter Modular Design Construction (MDC)-utvidelser. Det gjør selvfølgelig modellene i Masters-serien, men også mindre kostbare modeller som NAD C388.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

En datamaskin i high-end-klær
NAD M50.2 er i bunn og grunn en datamaskin som er spesialisert for å spille musikk. Den kan rippe CD-er og finne opplysninger om titlene på internett. Den kan lagre og organisere musikksamlingen din på den innebygde harddisken. Og den kan samarbeide med all verdens strømmetjenester, ikke minst Tidal og Spotify. Så langt så godt. Men alle disse oppgavene kan også utføres av en datamaskin. Man kan faktisk få en maskin med digital utgang og en forsterker med innebygget DAC, for eksempel NAD M32, for de samme pengene. Så hvorfor betale mange ganger så mye for å få et apparat i blankpolert aluminium til å utføre det?

NAD M50.2 er i bunn og grunn en datamaskin som er spesialisert til å spille musikk. Foto: NAD

En grunn til å velge M50.2 til oppgaven kan være den gjennomarbeidede og lekre måten den utfører oppgaven på. At den dagen skulle komme, hvor et NAD-produkt blir fremhevet på grunn av et lekkert grensesnitt, var ikke til å forutse. Men det er ikke mindre tilfellet av den grunn. Både på touchskjermen og via BluOS-appen er det en fornøyelse å bruke M50.2. Om dette er grunn nok til å legge så mange penger på disken, er en annen sak.

Bygget til vellyd
I motsetning til den typiske 13-på-dusinet-datamaskinen er NAD M50.2 bygget fra grunnen av for kun å spille musikk i høy kvalitet. All avspilling skjer synkront for å forebygge tidsforvrengning (jitter). En separat klokkegenerator sørger for at det digitale musikksignalet ikke påvirkes av unøyaktigheter i den andre enden av kabelen. Faktisk er det to forskjellige klokkegeneratorer i M50.2, til signaler med henholdsvis 44,1 og 48 kHz samplingfrekvens (og multipler av disse). På den måten unngår man avrundingsfeil ved konvertering, som igjen gir forvrengning.

Med det innebygde CD-drivverket kan man rippe musikksamlingen sin til harddisken på 2 TB. Rippingen er ikke spesielt rask, men skal til gjengjeld være mer korrekt enn hva man normalt får på PC-en. Hvordan kan den ene 1:1-kopieringen være mer korrekt enn den andre? Det kan den ifølge NAD ved at resultatet løpende sammenlignes med den sjekksummen som er oppgitt i CD-ens metadata. Og først når tallene stemmer, går rippingen videre. Det benyttes heller ingen automatisk feilrettingsrutine for å fylle huller i avspillingen, dersom data ikke har blitt avlest. Da leses det i stedet på nytt – alt skal med! Det betyr at musikk rippet på M50.2 i prinsippet kan gjengis mer korrekt enn avspillingen av original-CD-en.

Man kan rippe til WAV, FLAC og MP3. Som utgangspunkt rippes det til FLAC, som er blitt de facto-standard for musikklagring i høy kvalitet. Dette formatet har samme kvalitet som ukomprimerte WAV-filer, men tar bare halvparten så stor plass, og gir mulighet for metadata med informasjon om titlene.

NAD M50.2 har i dag ikke støtte for DSD-filer, men man har lov å håpe at den muligheten kommer med en senere oppdatering av programvaren. Til gjengjeld støttes MQA, noe som gjør det mulig å få gleden av høyoppløst musikk fra for eksempel Tidal.

RAID-disk til backup
Det er lett å overføre den eksisterende samlingen sin til M50.2. Når enheten er koblet til nettverket, opptrer den på linje med andre datamaskiner, og filer kan dras og slippes mellom diskene i begge retninger. Den innebygde harddisken er på 2 TB, men det er i virkeligheten to disker i maskinen, da alle filene speiles til en annen 2 TB disk, slik at du ikke mister hele samlingen den dagen uhellet er ute og disken dør.

NAD M50.2 er et gjennomført og lekkert stykke high-end, som serverer musikken din fra dens beste side, uansett media og format. Til syvende og sist avhenger lydkvaliteten imidlertid langt mer av resten av kjeden: DAC, forsterker og høyttalere. Da oppgaven er å servere de digitale musikkfilene på samme måte som de ble lagret, bit for bit, bør den ikke sette noen som helst fingeravtrykk på lyden. Hva den til gjengjeld gjør – og gjør glimrende – er å gjøre det lett å navigere i musikksamlingen. Både den på harddisken og den ute på internett. Den koster mange penger, men alternativene fra Wadia, Mark Levinson og SOtM koster enten enda mer eller har færre funksjoner.

Konklusjon
NAD M50.2 er en lekker, men også kostbar måte å organisere musikken sin på. Man kan oppnå det meste på andre og billigere måter. Men hvis du ønsker å holde datamaskin og musikkanlegg adskilt, og ikke synes noe om å ha en bærbar stående midt i anlegget, er M50.2 en av de beste løsningene. At det samtidig er tenkt på lydkvalitet i alle ledd, gjør den ikke mindre attraktiv. Hvis valget på den andre siden står mellom å investere i en virkelig god forsterker eller en musikkserver, bør pengene imidlertid gå til forsterkeren.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Innganger: Analog audio (RCA), optisk og koaksial digital audio-inn, USB-A front/ 2 x bak (flashdisk/ekstern harddisk), USB-B (service), Ethernet, Bluetooth (m. aptX) Utganger: AES/EBU (XLR), koaksial, optisk, HDMI 1.4 (kun audio) Musikktjenester: HDtracks, Highresaudio, Tidal, Spotify, Deezer, TuneIn internettradio, Amazon, Calm, Groove, JUKE, KKBOX, Murfie, Napster, Qobuz og Radio Paradise Lager: 2 TB harddisk + 2 TB RAID-backup App-styring via BluOS-app (iOS/Android) Oppløsning: 24-bit / 192 kHz (MQA 24-bit / 96 kHz) Mål/vekt: 43,5 x 11,5 x 30,5 cm (BxHxD), 8,1 kg
 
Pris: 39998,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Foto.no kjøper Interfoto

To av Norges største slås sammen

Ricoh-kamera for entusiaster

Ricoh GR III kan bli den nye kompaktfavoritten

Viktig nytt om Nikon Z-kameraer

Nå kan du oppdatere Nikon Z7 og Z6

Promotert plassering
Test: Kygo E7/900

Perfekt til trening

De helt trådløse Kygo E7/900 har tøff bass, og en ekstrem rekkevidde.

Samsung utfolder seg

Den første brettbare mobilen på markedet er en realitet. Hils på Samsung Galaxy Fold. Og sett av en stor sum om du ønsker å kjøpe den

Flaggskipet Galaxy S10 er her

Vi har kjent på Samsungs nye monstermobil som har alle finesser man kan ønske seg..

test
Datacolor SpyderX Pro

Slik får du korrekte farger

Fotografer må kalibrere skjermen hvis fargene skal bli riktig gjengitt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gjør PC-en til en konsoll

Steelseries trådløse kontroller er perfekt til bil- og arkadespill på PC-en og mobilen.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

annonse

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.