annonse
annonse
Chord Hugo 2
Desember 2017
Chord Electronics Hugo 2
Desember 2017
Chord Electronics Hugo 2

Test av: Chord Electronics Hugo 2

Ekstraordinær forsterker til hodetelefonene

Den bærbare Chord Hugo 2 sprenger grenser, og går til og med utenpå hva vi forventer fra stasjonære DAC-er.

Lyd & Bilde mener

En lyd like silkeglatt som den er dynamisk kombineres med en kraft så ekstrem at den dundrer lyden inn i ørene og gjør de tammeste hodetelefoner levende.
Den er større enn andre bærbare DAC-er, og prisen vil få de fleste til å styre unna. Å tolke lysene krever tilvenning.
annonse

Lyd & Bilde tester Chord Electronics Hugo 2

At gode hodetelefoner låter enda bedre gjennom en skikkelig forsterker er ikke noe nytt. Dette blir viktigere jo dyrere og bedre hodetelefoner man har på hodet. Derfor finnes stasjonære hodetelefonforsterkere, gjerne med innebygd DAC, som Marantz HD DAC1, Pioneer U-05 og den på alle måter ekstreme McIntosh MHA150. Men ettersom mange også ønsker å ta med seg sine hi-fi-hodetelefoner ut døra, har man bærbare alternativer som RHA Dacamp L1 og Chord Mojo. Begge koster under 5.000 kroner og er et lydmessig kompromiss i forhold til de stasjonære alternativene, til fordel for sin fleksibilitet i lommestørrelse.

Men Chord Electronics er ikke fornøyd med at en bærbar forsterker må være et kompromiss. Derfor lanserte de Hugo i 2014, en bærbar sak av det større slaget. Den gikk ikke problemfritt ned i noen lomme, men tok minimalt med plass i en liten sekk. Dyr, men meget vellydende, høyoppløst, og dessuten med mulighet for trådløs tilkobling av lydkilden via Bluetooth.

Nå er Hugo 2 her. Samme typer tilkoblinger, men med en ny, litt mer kompakt men også mer kantete design.

Det er umulig å ikke kjenne igjen en Chord Hugo 2, med sine distinkte, baklyste knapper. Foto: Chord Electronics

 

Den er fortsatt for stor til å gå i lomma. Mange kunder vil derfor kanskje først og fremst bruke den som digitalkonverter og hodetelefonforsterker i et stasjonært hi-fi-oppsett, med mulighet for å ta den med ut når de ønsker. Derfor har Chord inkludert en fjernkontroll, som øker brukervennligheten. På selve DAC-en sitter veksleknapper som lyser opp i ulike farger, som indikerer inngang, filterinnstilling, lydnivå og samplingfrekvens. Fjernkontrollen har på sin side direkteknapper med skrift for de ulike funksjonene. Langt mer oversiktlig, inntil man har pugget hva de ulike fargene betyr.

Chord Hugo 2

Også high-end ørepropper kan nyte godt av den ekstra kvaliteten du får med Chord Hugo 2. Foto: Chord Electronics

 

Forsterkningen

I stedet for å bruke billige opamper har Chord fôret Hugo 2 med et Klasse A utgangssteg, integrert inn i utgangsforsterkeren, og den kan levere hele 5 volt RMS på utgangen med så mye som 0,5 ampere på korte pulser. Det skulle tilsvare en peak-effekt på hele 2,5 watt, noe som er intet mindre enn imponerende for en bærbar, batteridrevet hodetelefonforsterker. Med en forsvinnende lav utgangsimpedans har forsterkeren dessuten stor dempefaktor, så den kan drive absolutt alle dynamiske hodetelefoner på markedet med god kontroll.

Digitalkonvertering

Det digitale signalet klokkes med krystaller som vibrerer raskere enn vanlig, for å gi enda høyere oppløsning, redusere støy og avduke enda flere detaljer i opptaket. Et kraftig interpoleringsfilter gir bedre timing og mindre jitter, og datasignalet prosesseres ikke bare én gang, men deles opp i ti individuelle «baner» som håndterer signalet parallelt. Dette skal sørge for å holde forvrengning på absolutt minimum, da individuelle feil i hver enkelt bane korrigeres av flertallet. Se på det som et kor på ti personer: hvis en stemme er litt småsur, spiller det mindre rolle, da koret som en helhet likevel oppleves rent. Dette er et triks som faktisk brukes mye i studiosammenheng: ved å dubbe ledevokalen flere ganger i bakgrunnen, vil tonene bli renere. Uten behov for autotuning, som latsabbene tyr til.

Bruksområder

Hugo 2 kan en hel del triks. For det første har den en USB-inngang som tar lydsignaler helt opp til 32-bit / 768 kHz og dessuten DSD-filer med 256 ganger høyere samplingfrekvens enn CD (høyoppløst musikk selges blant annet hos HDtracks.com og 2l.no). Det følger dessuten med en USB OTG-kabel som gjør at man kan koble en Android-telefon direkte til DAC-en og forvandle mobilen til en high-end lydkilde. Jeg fikk den også til å funke direkte med min iPhone og iPad, med en overgangskabel, så her er mulighetene mange. Batteriet skal for øvrig holde til sju timer med sammenhengende musikk.

Chord Hugo 2

To hodetelefonutganger og en RCA, i tillegg til både optisk og koaksial digitalinngang gir god fleksibilitet. Foto: Chord Electronics

 

Det stopper ikke der, for Hugo 2 har både koaksial og optisk digitalinngang. I tillegg til både 3,5 mm minijack og 6,3 mm hodetelefonutgang sitter dessuten en RCA-utgang for tilkobling til stereoanlegg. Alle utgangene har variabel volumkontroll, så du kan drive to hodetelefoner i tillegg til å bruke Hugo 2 som en digital forforsterker i et hi-fi-anlegg. Ved å holde inne en knapp ved oppstart, settes alle utgangene til fastsatt lydnivå (3 volt), for bruk gjennom en ekstern forforsterker.

Chord Hugo 2

En USB-inngang er til digital lyd, mens den andre er til lading. Foto: Chord Electronics

 

Fakta & Rating:
  • Type: Bærbar hodetelefonforsterker og DA-konverter
  • Oppløsning: 32-bit / 768 kHz, DSD256
  • Digital inn: mikro USB, koaksial, optisk, Bluetooth
  • Batteritid: 7 timer
  • Ut: 3,5mm, 6,3 mm, RCA fast/variabel
  • Effekt: 94 mW (300 ohm) 740 mW (32 ohm)
  • Dynamikkområde: 126 dB
  • Utgangsimpedans: 25 mOhm
  • Vekt: 450g
  • Mål: 2,1 x 10 x 13 cm (H x B x D)
  Pris: 19995,-
  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Skinnet bedrar

  NAD viser konkurrentene ryggen med en spiller som har det lille ekstra.

  Anvendelig ­allroundspiller

  Spilleren fra Teac lyder omtrent som den ser ut, og er et godt valg både estetisk og lydmessig.

  Den beste ­budsjettspiller

  Rega viser hvorfor de regnes som nummer 1 i markedet på lyd for pengene.

  Billig i alle ledd

  Sjelden har vi sett så tydelig hvordan prisen speiler hva man får for pengene.

  Recordmaster

  Gjør stas på platesamlingen med en platespiller som også er et pent møbel.

  Platespillere for nybegynnere

  Har man et brennende ønske om å starte en ­plate­samling, trenger man en spiller. ­Men hvilken?

  Digital brobygger

  Hvis du vil beholde CD-samlingene, men fortsatt er nysgjerrig på å prøve noe nytt, kan Marantz mediespiller være et "gateway drug" til strømming.

  Kvalitet, helt enkelt

  Mcintosh billigste platespiller skal ikke skues på hårene. I den bor det forbløffende mye kvalitet, også lydkvalitet.

  Djevelens lillebror

  Danske Gryphon nagler deg til veggen med en djevelsk god forsterker, kanskje den aller beste i sin klasse.

  Stereolyd

  Sony-radioen spiller i stereo og er godt utstyrt, gunstig priset og har lang batteritid.

  Et strøk av luksus

  Pure-radioen blir ikke virkelig bærbar før man kjøper en batteripakke til den.

  Utholdende reiseradio

  Den lille Juice Portable, spiller lengre enn de fleste og lyder slett ikke verst.


  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.