: Chord Electronics Hugo 2

Ekstraordinær forsterker til hodetelefonene

Den bærbare Chord Hugo 2 sprenger grenser, og går til og med utenpå hva vi forventer fra stasjonære DAC-er.

Chord Hugo 2
Desember 2017Chord Electronics Hugo 2

Lyd & Bilde mener

En lyd like silkeglatt som den er dynamisk kombineres med en kraft så ekstrem at den dundrer lyden inn i ørene og gjør de tammeste hodetelefoner levende.
Den er større enn andre bærbare DAC-er, og prisen vil få de fleste til å styre unna. Å tolke lysene krever tilvenning.
 • Type: Bærbar hodetelefonforsterker og DA-konverter
 • Oppløsning: 32-bit / 768 kHz, DSD256
 • Digital inn: mikro USB, koaksial, optisk, Bluetooth
 • Batteritid: 7 timer
 • Ut: 3,5mm, 6,3 mm, RCA fast/variabel
 • Effekt: 94 mW (300 ohm) 740 mW (32 ohm)
 • Dynamikkområde: 126 dB
 • Utgangsimpedans: 25 mOhm
 • Vekt: 450g
 • Mål: 2,1 x 10 x 13 cm (H x B x D)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 19995 kr

Lyd & Bilde tester Chord Electronics Hugo 2

At gode hodetelefoner låter enda bedre gjennom en skikkelig forsterker er ikke noe nytt. Dette blir viktigere jo dyrere og bedre hodetelefoner man har på hodet. Derfor finnes stasjonære hodetelefonforsterkere, gjerne med innebygd DAC, som Marantz HD DAC1, Pioneer U-05 og den på alle måter ekstreme McIntosh MHA150. Men ettersom mange også ønsker å ta med seg sine hi-fi-hodetelefoner ut døra, har man bærbare alternativer som RHA Dacamp L1 og Chord Mojo. Begge koster under 5.000 kroner og er et lydmessig kompromiss i forhold til de stasjonære alternativene, til fordel for sin fleksibilitet i lommestørrelse.

Men Chord Electronics er ikke fornøyd med at en bærbar forsterker må være et kompromiss. Derfor lanserte de Hugo i 2014, en bærbar sak av det større slaget. Den gikk ikke problemfritt ned i noen lomme, men tok minimalt med plass i en liten sekk. Dyr, men meget vellydende, høyoppløst, og dessuten med mulighet for trådløs tilkobling av lydkilden via Bluetooth.

Nå er Hugo 2 her. Samme typer tilkoblinger, men med en ny, litt mer kompakt men også mer kantete design.

Det er umulig å ikke kjenne igjen en Chord Hugo 2, med sine distinkte, baklyste knapper. Foto: Chord Electronics

 

Den er fortsatt for stor til å gå i lomma. Mange kunder vil derfor kanskje først og fremst bruke den som digitalkonverter og hodetelefonforsterker i et stasjonært hi-fi-oppsett, med mulighet for å ta den med ut når de ønsker. Derfor har Chord inkludert en fjernkontroll, som øker brukervennligheten. På selve DAC-en sitter veksleknapper som lyser opp i ulike farger, som indikerer inngang, filterinnstilling, lydnivå og samplingfrekvens. Fjernkontrollen har på sin side direkteknapper med skrift for de ulike funksjonene. Langt mer oversiktlig, inntil man har pugget hva de ulike fargene betyr.

Chord Hugo 2
Også high-end ørepropper kan nyte godt av den ekstra kvaliteten du får med Chord Hugo 2. Foto: Chord Electronics

 

Forsterkningen

I stedet for å bruke billige opamper har Chord fôret Hugo 2 med et Klasse A utgangssteg, integrert inn i utgangsforsterkeren, og den kan levere hele 5 volt RMS på utgangen med så mye som 0,5 ampere på korte pulser. Det skulle tilsvare en peak-effekt på hele 2,5 watt, noe som er intet mindre enn imponerende for en bærbar, batteridrevet hodetelefonforsterker. Med en forsvinnende lav utgangsimpedans har forsterkeren dessuten stor dempefaktor, så den kan drive absolutt alle dynamiske hodetelefoner på markedet med god kontroll.

Digitalkonvertering

Det digitale signalet klokkes med krystaller som vibrerer raskere enn vanlig, for å gi enda høyere oppløsning, redusere støy og avduke enda flere detaljer i opptaket. Et kraftig interpoleringsfilter gir bedre timing og mindre jitter, og datasignalet prosesseres ikke bare én gang, men deles opp i ti individuelle «baner» som håndterer signalet parallelt. Dette skal sørge for å holde forvrengning på absolutt minimum, da individuelle feil i hver enkelt bane korrigeres av flertallet. Se på det som et kor på ti personer: hvis en stemme er litt småsur, spiller det mindre rolle, da koret som en helhet likevel oppleves rent. Dette er et triks som faktisk brukes mye i studiosammenheng: ved å dubbe ledevokalen flere ganger i bakgrunnen, vil tonene bli renere. Uten behov for autotuning, som latsabbene tyr til.

Bruksområder

Hugo 2 kan en hel del triks. For det første har den en USB-inngang som tar lydsignaler helt opp til 32-bit / 768 kHz og dessuten DSD-filer med 256 ganger høyere samplingfrekvens enn CD (høyoppløst musikk selges blant annet hos HDtracks.com og 2l.no). Det følger dessuten med en USB OTG-kabel som gjør at man kan koble en Android-telefon direkte til DAC-en og forvandle mobilen til en high-end lydkilde. Jeg fikk den også til å funke direkte med min iPhone og iPad, med en overgangskabel, så her er mulighetene mange. Batteriet skal for øvrig holde til sju timer med sammenhengende musikk.

Chord Hugo 2
To hodetelefonutganger og en RCA, i tillegg til både optisk og koaksial digitalinngang gir god fleksibilitet. Foto: Chord Electronics

 

Det stopper ikke der, for Hugo 2 har både koaksial og optisk digitalinngang. I tillegg til både 3,5 mm minijack og 6,3 mm hodetelefonutgang sitter dessuten en RCA-utgang for tilkobling til stereoanlegg. Alle utgangene har variabel volumkontroll, så du kan drive to hodetelefoner i tillegg til å bruke Hugo 2 som en digital forforsterker i et hi-fi-anlegg. Ved å holde inne en knapp ved oppstart, settes alle utgangene til fastsatt lydnivå (3 volt), for bruk gjennom en ekstern forforsterker.

Chord Hugo 2
En USB-inngang er til digital lyd, mens den andre er til lading. Foto: Chord Electronics

 

Det finnes fire ulike filterinnstillinger for å justere klangen, jeg foretrekker å ha denne i nøytral modus, som gir mer luft og bedre attakk, enn å velge en innstilling som gir litt varmere lyd.

Lyd med hodetelefoner

Om Hugo 2 holder hva Chord lover lydmessig? Ett ord: ja! Den lukkede versjonen av MrSpeakers Æon (test kommer) låter luftigere og mer detaljert enn de fleste andre av lukket type. Sammen med den stasjonære hodetelefonforsterkeren Questyle CMA400i låter det veldig fint, men noe analytisk og det fulle potensialet i bassen kommer ikke frem.

Chord Hugo 2
På innsiden sitter en programmerbar FPGA som den digitale hjernen, og som sørger for renest mulig lyd. De to batteriene sørger for sju timers spilletid. Foto: Chord Electronics

 

Chord Hugo 2 er noe helt annet. For mens jeg trodde hodetelefonene ikke hadde mer å gi, så dundrer den hardtslående basstromma på Nine Inch Nails’ Into the Void med en helt annen tyngde nå. Og det tilsynelatende uten at det går utover luften og bredden i lydbildet, eller kvaliteten i stemmen.

AKG Q701 er et par åpne hodetelefoner som også fort kan låte flatt og uengasjerende. Questyle-forsterkeren driver disse bedre enn MrSpeakers, men likevel foretrekker jeg Hugo 2, med mer klem og vitalitet fra mellomtonen og nedover.

Sammenlignet med den bærbare RHA Dacamp L1 er forskjellene enda større. Mens det er smak og behag hvorvidt man foretrekker RHA eller den mer kompakte Chord Mojo, så er Chord Hugo 2 i egen liga. RHA blir tam i forhold. Selv med gain satt til høyeste nivå får den ikke nok sprut gjennom MrSpeakers, forsterkeren går fort i kompresjon og det blir kjedelig. Ved lavere lydnivåer har den bra med detaljer, men den er en flau bris i forhold til Chord Hugo 2.

Lyd som hi-fi-DAC

Musikk på kontorpulten hjemme serveres for tiden av forsterkeren Hegel Röst og mine gamle, men trofaste Dynaudio Audience 42. Når Hugo 2 får stå for digitalkonverteringen er det med en øm håndtering av digitalsignalet.

Chord Hugo 2
Chord Hugo 2 i sølv. Foto: Chord Electronics

 

Josh Grobans tolkning av Panis Angelicus låter slående vakkert. Vibratostemmen står frem superdetaljert, omringet av luft, og jeg føler det er mer dybde i lydbildet enn med Questyle CMA400i. Jeg liker hvordan de mørkere klangfargene i blåserne kommer frem, samtidig som det aldri mangler luft i fiolinene. Questyle gir litt mer inntrykk av bredde, men Chord har engasjementet.

Sammenlignet med den innebygde konverteren i Hegel Röst er det også mer liv og røre med Chord. Hemsing & Aspaas’ Northern Timre i 24-bit / 352,8 kHz låter både nydelig luftig og herlig aggressivt. Chord Hugo 2 er med andre ord verdt sin vekt i gull, enten det er som stasjonær DAC eller som bærbar hodetelefonforsterker.

Chord Hugo 2: Konklusjon

Chord Hugo 2 setter musikken i sjette gir, kliner klampen i bunnen og ser seg aldri tilbake. Som stasjonær DAC funker den brillefint, men det er først når man kobler til hodetelefonene at den virkelig vår vist seg frem.

Lyden er oppløst, og akkurat varm nok til å få frem rosene i kinnene, men uten å bli direkte frodig. Uansett musikkstil får Hugo 2 frem gliset, og hodetelefoner vi trodde var tamme blåses nytt liv i.

Hugo 2 er for stor for bukselommen og langt fra billig. Svaret da blir å knuse sparegrisen og shoppe klær etter lommestørrelse, for denne lyden vil man ofre mye for!

Chord Hugo 2 finnes i svart og sølv utførelse. Foto: Chord Electronics

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.