high-end 13” ultrabooks

 itemprop
high-end 13” ultrabooks

MacBook Air mot røkla

Hvis du vil at din laptop både skal være lett og mobil, og samtidig potent og sterk, trenger du en ultrabook. Vi tester fem slike!

MacBook Air var på mange måter den første ultrabook. Den så dagens lys i 2008, og det spesielle og unike ved Apples nye lettvekts-laptop var at den som den første maskinen på markedet kombinerte et ultraslankt skall med god ytelse. Datidens mange Windows-baserte netbooks var også lette og mobile, men ytelsen var elendig.

I 2011 introduserte Intel begrepet ”ultrabook”, som banet vei for en helt ny type Windows laptoper som kunne gjøre MacBook Air kunsten etter, og levere et lett og mobilt design, lang batteritid og god ytelse.

Likevel var MacBook Air – selv om den teknisk sett ikke var en ”ultrabook” i Intels forstand – fortsatt overlegen når det gjaldt design og høye mobilitet. Slik har det i alle fall vært i lang tid, men nå synes vi det var på tide å ta temperaturen på ultrabook-markedet igjen – og å sammenligne den ikoniske MacBook Air med alle Windows klonene som inntil nå aldri har klart å slå benene vekk under oss i direkte sammenligning med Apples lettvekter.

Og konklusjonen er klar! MacBook Air trenger fornyelse. Vi kaller artikkelen for ”MacBook Air mot røkla”, fordi det var vårt utgangspunkt, men testen taler sitt eget tydelig språk. Apple har falt bakut, og produsenter som Lenovo, ASUS og Samsung viser i øyeblikket hvor skapet skal stå.

Apple kom inn i kampen med en kraftig oppdatert MacBook Air! Akkurat nå er det dere som er ”røkla”!

Slik testet vi
Ytelsen på alle ultrabooks er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.

annonse

Videre har vi vurdert skjerm og bildekvalitet, tastatur (inkludert følsomhet), design (inkludert ergonomi), byggekvalitet (inkludert materiale, mål og vekt) samt ytterligere spesifikasjoner (inkludert lagring, tilkoblingsmuligheter osv.)

annonse

Vi har jukset
I denne testen ville vi gjerne teste det ypperste av det ypperste av hva produsentene hadde å by på. Det vil altså si at testmaskinene skulle være utstyrt med den best mulige konfigurasjon som kan kjøpes for penger. Dessverre var det ikke mulig for alle de deltakende produsentene å levere testmaskiner som kunne leve opp til våre krav. Nok har de produktene på hyllen, men ikke tilgjengelig for test.

Men å sammenligne produkter hvor noen har den best mulige konfigurasjon og andre koster det halve og kommer med vesentlig dårligere spesifikasjoner er som å sammenligne epler og bananer. Det gir ingen mening. Derfor har vi valgt å jukse litt med vekten og late som om alle testmaskinene kom med toppkonfigurasjon. Det har reelt kun innflytelse på Benchmark-testen av ytelsen som gjelder de maskinene som ikke var til rådighet som toppmodeller. For disse produktenes vedkommende har vi valgt å bruke testresultater fra Primate Labs store Geekbench 3-database. Her har vi funnet resultater for maskiner som svarer en-til-en til de deltakende modeller med de beste mulige spesifikasjoner.

GeekbenchNO

annonse
Produkter i testen
 data-srcset
Asus Zenbook UX301LA har kjempestore muskler bak sitt slanke og lette ytre.

Asus Zenbook UX301LA er med en Geekbench 3-score på henholdsvis 3.316 point (single-core) og 6.730 point (multi-core) testens suverene vinner når det gjelder rå ytelse. Et spesielt trekk ved Zenbook-en er at den kommer med to SSD-disker på hver 256 gigabyte, noe som gir maskinen en samlet lagerkapasitet på 512 gigabyte, men også muliggjør RAID 0-lagring hvor brukerens data blir skrevet skiftevis fra disk til disk. Det betyr i praksis at data blir lest og skrevet ekstremt raskt fra disken fordi hver disk kan levere ”sine” data parallelt med den andre, men det betyr også at man risikerer å miste alt hvis bare en av de to diskene krasjer. Hvordan alt er har Asus gjort alt hva som sto i deres makt for å gjøre Zenbook UX301LA til en ekte fartsdjevel.

Touch-skjermen er absolutt ikke testens dårligste. Tvert imot kommer den med en oppløsning på 2560 x 1440 piksler, noe som godt nok ikke kan hamle opp med de 3200 x 1800 piksler man får med på kjøpet med Lenovo Yoga 2 Pro og Samsung Ativ Book 9 Plus, men som likevel er rikelig og under alle omstendigheter bedre enn hva Dell XPS 13 og MacBook Air kan tilby. Skjermbildet er akkurat så skarpt som man kan ønske seg, men lysstyrken er dessverre ikke helt på topp.

Dessverre er designen litt kantet og 80-talls aktig – Zenbook UX301LA ligner litt på en sportsbil fra Miami Vice – men kvalitet og robusthet mangler den ikke. Så nær som tastaturet, som gir litt etter når man skriver og ikke virker helt så lekkert som resten av maskinen. Lokket er fremstilt av Gorilla Glass 3, mens selve kabinettet er utført i mørk aluminium.

Med Zenbook UX301LA kjøper man et lite atomkraftverk med meget få kompromisser.

Fakta
 • Microsoft Windows 8.1
 • Intel Core i7 2,8 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, Micro HDMI, Mini Display, USB (2 x 3.0), SD-kort, 720p kamera, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 13,3" LED-skjerm, 2560 x 1440 piksler, touch
 • 6-cellet polymer batteri
 • 15,5 x 325 x 226 mm, 1,4 kg
 • Pris: 16.069 kr
 • Web: asus.no
Pris: 16069 kr
PlussEkstrem høy ytelse kombinert med robust design og masser av lagringskapasitet med mulighet for RAID 0-funksjon.
MinusSkjermoppløsningen fås bedre til prisen, og skjermens lysstyrke kunne ha vært litt bedre. Den 80-talls aktige designen er litt en smakssak.
 data-srcset
Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI
Samsung Ativ Book 9 Plus er blant de feteste ultrabookene vi har testet. Og den beviser at Windows-bærbare også kan være sexy!
 data-srcset
Dell XPS 13
Dell er mer kjent for effektiv leverandørkjede enn for gode datamaskiner, men den praktiske XPS 13 ultrabook kan de være bekjent av.
 data-srcset
Apple MacBook Air 13"
MacBook Air er i sin toppkonfigurasjon litt av et kraftverk, men nå må Apple snart lansere en Air-modell med bedre skjerm!
 data-srcset
Lenovo Yoga 2 Pro
Lenovo Yoga 2 Pro er et vinnerprodukt med superskarp skjerm og topp ytelse.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Kommentarer

    Motta varsler  
  Varlse meg om

  Alternativer til high-end 13” ultrabooks

   data-srcset

  Denne Dell-en trenger en slankekur

  Dell XPS 13 2-i-1 kunne vært den perfekte hybridmaskinen hvis Dell bare kunne få orden på to vesentlige utfordringer.

   data-srcset

  Overjordisk pen Alienware

  Superstylet lettvekts-racer viser at gaming-bærbare ikke trenger å være store og klossete. Men prisen har ikke krympet.

   data-srcset

  Gaming for full guffe

  Acer Predator Helios 700 er en leksjon i overdådighet. Og det uttrekkbare tastaturet er ikke kun en gimmick, men en genistrek.

   data-srcset

  Comeback for MacBook Pro

  Apple har lyttet til kundene og levert en laptop uten tidligere irriterende feil.

   data-srcset

  En PC til både lek og alvor

  Acer prøver å sette seg på to stoler samtidig – og klarer det faktisk uten å falle på gulvet.

   data-srcset

  Super-laptop med to skjermer

  Hvis det er fint med en kjempebra skjerm, må to være enda bedre. ZenBook Pro Duo er en forfriskende nytenkning.

   data-srcset

  De råeste gaming-maskinene

  MSi Titan og Acer Triton barker sammen i kampen om tittelen som sterkeste luksus-gamer.

   data-srcset

  Se, en ultrabook i skinn!

  HP Spectre Folio er like sexy som George Clooney. Utseende og design er på topp, men det mangler litt saft og kraft.

   data-srcset

  Huawei er fortsatt ikke tørre bak ørene, mens Asus lenge har vært dominerende på PC-markedet. Men hvem vinner kampen om å få sine ultralette bærbare med i din bagasje?

  -

  Rull til toppen