annonse
annonse

Konsertanmeldelse: Prophets of Rage

- Fuck you, I won't do what you tell me! Det var full fest da Prophets of Rage spilte for et utsolgt Sentrum Scene mandag.

annonse

Jeg må ærlig innrømme at mine forventninger til mandagens konsert av Prophets of Rage var temmelig lave. Ikke fordi jeg hadde tvil om at den instrumentale delen av bandet ville prestere. Gitarist Tom Morello holder fortsatt et skyhøyt nivå live, sist sett 2014 av vår kanskje litt for store Springsteen-fan av en daglig leder, i New Orleans med Sjefen sjæl. Og samspillet mellom Morello og resten av instrumentrekka visste jeg på forhånd ville sitte. Bassist Tim Commerford, trommis Brad Wilk og han selv har holdt sammen i tykt og tynt, gjennom både Rage Against the Machine og senere Audioslave med Chris Cornell som frontfigur.

Det som senket forventningene mine var derimot de to rapperne, Chuck D (Public Enemy) og B-Real (Cypress Hill). La gå, jeg har aldri sett Cypress Hill live, og jeg har ikke hatt forutsetninger for å gjette B-Reals nåtidige form og lungekapasitet, i en alder av 48 år. Men Chuck er nå 58, og jeg har sett Public Enemy ved to anledninger tidligere. Først på Cosmopolite i Oslo i 1999, og sist på et glissent Rockefeller i 2007. Ingen av gangene imponerte de, med mer pauseprat enn spilling. Og begge ganger med halvtamme rytmer fra DJ Lord, som også er med i Prophets of Rage.

Men, boy, som mine fordommer ble gjort til skamme.

Prophets of Rage har så langt et særdeles forglemmelig album på samvittigheten. Derimot var det ikke dette låtmaterialet jeg kom for å høre, men snarere gamle slagere fra Rage Against the Machine og Public Enemy. Ok, da, Cypress Hill også, selv om jeg aldri har falt for den legalize it-greia (som vi heller ikke skulle slippe helt unna i kveld).

Festen starter

Det starter passende med en opprocka versjon av Public Enemy-låta Prophets of Rage (om du skulle lure på hvor bandnavnet kommer fra). Deretter smeller bandet til med kveldens første Rage-låt, Testify. Vi går raskt over i Take the Power Back, og det er her taket løfter seg, for aldri å komme ned igjen i løpet av konserten.

Chuck D, Prophets of Rage
Chuck D var i storform. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Den fjerde låta i settet er den første Prophets-sangen, Hail to the Chief, en av få låter fra skiva deres som ikke låter som den er jammet frem i øvingslokalet i løpet av en klam ettermiddag. Den klarer likevel ikke å stå seg mot Public Enemy-klassikeren Fight the Power som kommer etterpå. Om du skulle tro energinivået var på lavmål hos en gjeng gubber med en gjennomsnittlig alder på drøyt 50 år, så er det bare å tro om igjen.

Ikoniske gitarsoloer

Nå kunne riktignok Chuck D og B-Real bytte på å være frontvokalist og dermed ta seg noen pust i bakken innimellom. Det var noe annet enn hva instrumentrekka kunne. For makan til aktivitet spesielt hos gitarist Tom Morello var av det sjeldne. For selv med to rappere skulle det bli Morello som skinte som den egentlige frontfiguren. Hans ikoniske gitarsoloer kom på løpende bånd (han dro til og med en Hendrix og spilte med tennene), og klart det var fett. Men det er faktisk rytmegitarferdighetene hans som imponerer mest. Mer taktfast enn en gardesoldat, med god hjelp fra den spretne men velkontrollerte Timmy Commerford, alias Timmy C, på bass og den rytmiske dæljingen til Brad Wilk – som forøvrig har sixpacken til en attenåring.

Tom Morello, Prophets of Rage
Tom Morello sparte ikke på gitarkruttet. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Hits på løpende bånd

Vi var innom Cypress Hill-slagere som Insane in the Brain og I Ain’t Going Out Like That, på hver sin side i en rendyrka hip-hop-medley med P.E.’s Bring the Noise, under DJ Lords raske scratche-hender (men hvorfor i alle dager spilte man ikke Anthrax-versjonen av sistnevnte?). Lord må forøvrig få skryt for å komme langt bedre til sin rett i denne konstellasjonen enn han gjorde som Terminator X’s arvtaker i Public Enemy. Andre Cypress-låter var How I Could Just Kill a Man, og Dr. Greenthumb som hektet seg sømløst til Public Enemy-klassikeren Can’t Truss It.

RATM-høydepunkt

Men det var Rage Against the Machine-materialet som gjorde at jeg denne kvelden følte jeg kunne dø lykkelig. For når det braka løs med låter som Guerilla Radio, Bullet in the Head, Know Your Enemy, Bulls On Parade, Sleep Now In the Fire, Freedom og ikke minst avslutningslåta Killing in the Name, så var det så steike fett at (sett inn journalistisk ordgyteri her!). Og selv om det var enda heftigere da originalbesetningen med Zack de la Rocha spilte på Kalvøya i 1996, så tviler jeg på om dagens 48 år gammel Zack hadde gjort det særlig bedre enn Chuck og B-Real.

 

En noe malplassert Jump Around av House of Pain hadde også sneket seg inn i settet. Hvorfor vet jeg ikke, det blir litt som om Christina Aguilera plutselig skulle spilt Baby One More Time av Britney. Men det var fett, så hvem bryr seg.

Jeg har egentlig slått meg til ro med at jeg har blitt for gammel for å stå fremst på rockekonsert. Jeg og kompisene gjorde et unntak denne kvelden, og kom oss helt frem til forreste pulje hvor vi ble hoppende fra begynnelse til slutt.

 

Moshpit

Du kan forresten ikke rocke for et publikum av generasjon X uten en skikkelig moshpit! Noe det ble for ramme alvor, med undertegnede i midten. Jeg tror det tok rundt 20 sekunder før jeg ble takla over og gikk på ryggen i gulvet. Og selv om det så mørkt ut noen sekunder grunnet trengsel og galskap, kom det raskt en hjelpende hånd til. Dette var jeg i hvert fall for gammel til.

Politikk

Du kan selvsagt ikke være et band som Prophets of Rage uten å gjøre litt politikk ut av konserten. Det er tross alt en gjeng temmelig venstrevendte individer. Men det som kunne blitt småkleint utdatert politisk oppgulp (min generasjon har tross alt blitt voksne nå, og mye av den ungdommelige, naive sulten etter rettferdighet som selvsagt burde kunne løses i all enkelhet er nokså redusert), føltes i stedet helt riktig. Vi har nemlig fått en felles fiende siden sist; Donald Trumps Amerika. Og plutselig har mye av det ungdommelige raseriet blusset opp igjen.

I glansdagene til RATM, P.E. og Cypress Hill appellerte man til ungdommen, til å gjøre opprør mot en foreldregenerasjon som, spurte du oss da, raserte verden med sine dårlige ideer. Mens vi nå selv har blitt foreldregenerasjonen, så kunne man trodd at budskapet stilnet. Men selv om tekstene er de samme, så handler det nå om å få oss som foreldre til å oppdra ungene våre med ekte verdier, og unngå å gjøre våre tabber. Jeg veit, Kumba-fucking-ya, men det var en følelse som slo meg under konserten, at det fortsatt hadde sin relevans. Uansett, fuck Trump, som klisjeen heter, og som det så fint sto skrevet på baksiden av gitaren til Morello.

Det er lenge siden jeg ble så gjennomsvett på konsert, med rustent stemmebånd etter masse roping. Jeg angrer ingenting, men håper det blir lenge til neste gang tilsvarende eskapader. Hvis noensinne.

5/6

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Hi-Fi Klubben overgår seg selv på Øya

Spiller klubbmusikk med ekte 3D-lyd. Også med lyd fra taket.

Springsteen tar Broadway til Netflix!

Den 15. desember slippes show-filmen "Springsteen on Broadway" globalt på Netflix.

YouTube utfordrer Spotify

YouTube Music er lansert i Norge. I Tillegg kan man betale seg til reklamefrie YouTube-videoer.

Intervju: Skambankt

Rockere med breie bein

I en tid når alt på radio er elektroniske beats, er det forfriskende med band som insisterer på rock. Som albumaktuelle Skambankt.

anmeldelse
Springsteen on Broadway: En følelsesmessig tour de force!

Springsteen on Broadway

Bruce Springsteen gjennomfører i disse dager sin mest unike konsertserie – på selveste Broadway. Lyd & Bilde var, andektig, tilstede i romjulen.

Spotify forsvinner fra en rekke produkter

Har du tidligere kjøpt et lydprodukt med innebygd støtte for Spotify, kan du være blant de som nå sviktes.

Denne musikken gjør julen lunere

Musikk

Blir julesangene på radio for masete for deg? Kom i lunere stemning med vår 2 ½ timers velklingende spilleliste.

ECM-katalogen kan strømmes

Nå kan du strømme hele ECM-katalaogen på Tidal, Spotify og andre tjenester.

Springsteen inntar Broadway

Konsert: Springsteen on Broadway

I natt inntok Bruce «The Boss» Springsteen legendariske Walter Kerr Theatre midt i smørøyet av Broadway i New Yorks teaterdistrikt.

Lovende takter hos SA

Platemesse

Livemusikk og snikpremiere på System Audios første digitale, trådløse høyttalere.

annonse

Ståbassens forkjemper

Intervju: Ellen Andrea Wang

Albumaktuelle Ellen Andrea Wang elsker sin kontrabass, og bygger hele lydbildet rundt den. Les vårt intervju.

Norsk folkveteran med sans for god lyd

Intervju: Kari Rueslåtten

En av våre mest kjente folkartister har også en fortid fra metalmiljøet. Vi har tatt en prat med plateaktuelle Kari Rueslåtten.

7 smarte tips for Spotify

Tingene du kan gjøre med Spotify i tillegg til å høre på musikk.

Spotify nå på Xbox One

Velg ditt eget soundtrack med musikkstreaming i bakgrunnen.

Chris Cornell er død

Chris Cornell

Rockelegenden ble kun 52 år.

Intervju med Mari Boine

Sanger om en urkvinnes liv

Mari Boine har gitt ut en svært personlig plate. Hun har dessuten klare meninger om lydkvalitet.

Nå får du studiolyd fra Tidal

Nå får du studiolyd fra Tidal

Nyheten om at album slippes på Tidal i MQA eller masterkvalitet, er den viktigste siden lansering av CD-formatet.

– Alt er komplekst

Intervju med Hilma Nikolaisen

Hun har spilt i band siden hun var liten, og hun har gitt ut et av årets mest spennende rockealbum. Hun er Hilma Nikolaisen, og her er vår samtale.

Dolby Atmos kommer til metal

Surroundlyd

Verdens første metalutgivelse med Dolby Atmos.

deLillos på svensk

Intervju

Natasja Holmboe debuterer på plate, med svenske oversettelser av deLillos. Dette måtte vi til bunns i.

Mesterlig av PJ Harvey

Øya 2016 - Konsertanmeldelse

For et trøkk! For ei dame! Polly Jean tok alle med storm da hun avsluttet torsdagen.

Intervju med Travis

Musikk

Vi har møtt bandet for en prat om musikk, Brexit, norske Aurora – og fotball.

The Boss rocker «Elven» i New York!

Musikk

I juni/juli kommer Bruce Springsteen med «The River Tour 2016» til Skandinavia, vi tok tempen på formen i Madison Square Garden. To måneder forsinket fikk New York endelig gjenoppleve magiske «The River»!

annonse

The Christic Shows

Musikk

For 26 år siden holdt Bruce Springsteen to av sine mest unike og beste konserter, nå har han utgitt det ukjente mesterverket.

Vi har en Springsteen-vinner!

Konkurranse

Vi har trukket en vinner som får 3 billetter til The Boss i København.

VINN Springsteen konsertbilletter!

VINN Springsteen konsertbilletter!

Vinneren får 3 billetter til «The River Tour 2016» i Parken, København.

Neste stopp Europa!

Musikk

I går avsluttet Bruce Springsteen USA-delen av "The River Tour", med Prince' "Purple Rain".

Prince er død

Musikk

Manageren bekrefter.

Springsteen kommer til Trondheim og Frognerparken!

Musikk

Bruce Springsteen setter opp 2 ekstrakonserter i Norge i sommer.

Tidal og Canal Digital samarbeider om musikkvideoer

Strømming

Videosatsing inn i stua til en halv million nordmenn.

Evangelisten fra helvete

Intervju med Årabrots Kjetil Nernes

Etter en tid med alvorlig sjukdom er mannen bak et av landets ypperste støyrock-prosjekter klar for revansj!

Tidal satser på video

Strømming

Nå kan videoer inkluderes i musikkspillelister – også offline.

Discogs-appen er her

Apper

Nå kan platesamlere holde seg oppdatert via mobilen.

Finn nye artister på Spotify

Strømming

Spillelister tipser deg om hete uoppdagede artister.

41 utrolige år med Thunder Road

Bruce Springsteen

Gå ikke glipp av den fascinerende utviklingen av klassikeren "Thunder Road" gjennom 41 år!

Volvo får Spotify

Strømming

De nye modellene har Spotify innebygd i bilstereoen.

Live Nation flår blodfansen

Musikk

Springsteens blodfans skal virkelig få betale for seg på Ullevaal.

Den neste store rap-stjernen

Konsertanmeldelse

Anderson Paak viste hvem som var sjefen på Parkteatret i går.

Springsteen til Ullevaal 29. juni!

Musikk

Bruce Springsteen og the E Street Band kommer med "The River Tour 2016" til Oslo, Göteborg og København.

Kanye West i hardt vær

Musikk

Tigger penger av Facebook-gründer, vil forandre verden med klær ingen har råd til, og trekker tilbake platelansering.

Luke Elliot rocket Drammen

Musikk

Søndag 14. februar gikk svært mange drammensere glipp av en stor konsertopplevelse på Union Scene.