Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Goldmund Telos 800: Ikke som andre effektforsterkere

Sveitsiske Goldmund har sluppet sin aller første stereo effektforsterker, Telos 800. Med skyhøye ambisjoner – og dertil pris. Og med et kult triks!

Skrevet av / 14.04.24 - 08:00
Goldmund Telos 800: Ikke som andre effektforsterkere

Goldmunds første stereo effektforsterker, Telos 800, er laget for å kunne konkurrere med de beste monoforsterkerne på markedet. Unntatt Goldmunds egne, selvsagt. For hva sier du om en monoforsterker til over fire millioner kroner – per stykk!? Goldmunn har nemlig det også, i Telos 8800.

Goldmund Telos-800-low-res-6-of-14
57 kilo med deilig, sveitsisk high-end. Foto: Goldmund

Hvis du føler du, av en eller annen grunn, ikke trenger 1400 saftige watt per kanal, du ikke ønsker å bære rundt på 265 kilos monoforsterkere, eller du rett og slett ikke vil ofre taket over hodet, så finnes nå altså stereoforsterkeren Telos 800.

Forsterkeren yter 300 watt (RMS) per kanal i 8 ohm, eller 390 watt i 4 ohm. En solid 3200VA ringkjernetrafo og en imponerende kondensatorbank på hele 93 600 μF sørger for en stabil strømforsyning, til det som loves å være en lydkvalitet i særklasse.

Goldmund lover en forvrengning på mindre enn 0,05% (intermodulasjons- og harmonisk forvrengning sammenlagt), og et støygulv på under 3 mikrovolt. Signal-/støyforhold er oppgitt til respektable 110 dB.

Spesifikasjoner alene sier fint lite om lydkvaliteten, spesielt når vi vet hvor mye juks og fanteri som ligger bak mange oppgitte spesifikasjoner. Derfor ser disse tallene ikke spesielt imponerende ut. Men om de faktisk holder hva de lover, noe vi regner med i dette tilfellet, er dette riktig så bra.

Goldmund Telos-800-low-res-12-of-14.png.pagespeed.ic.u6KIso_K-i
Foto: Goldmund

Digital tilkobling

Av tilkoblinger finner vi både ubalansert RCA og balansert XLR inn. Ingenting uvanlig der. Man kan også jorde høyttalertilkoblingene, som er ganske spesielt.

Det mest spesielle med Goldmund Telos 800 er derimot at den har både digital inn og ut, i form av koaksial SPDIF. Tanken er at den skal kunne brukes i digital tilstand, sammen med for eksempel prosessoren Mimesis 32.5. Den digitale utgangen kan for eksempel viderekobles til en subwoofer, for å holde musikksignalet så upåvirket som mulig gjennom hele kjeden.

Goldmund Telos-800-low-res-7-of-14.png.pagespeed.ic.O16a37bY3W
Foto. Goldmund

Sølvgrå – men også sort

Telos 800 kommer i Goldmunds velkjente sølvgrå finish, men kan også fås i sort på forespørsel. Og for den som ønsker et parsonlig preg, kan den ene sølvgrå ringen på toppen byttes ut med en gullfarget.

Goldmund anbefaler sin egen Mimesis Signature som en ideell forforsterker til Telos 800, men understreker at den vil fungere utmerket med enhver high-end forforsterker.

Goldmund Telos-800-low-res-5-of-14.png.pagespeed.ic.w1nOQyoB4G
Med gullfarget ring. Foto: Goldmund

Goldmund Telos 800: Tilgjengelighet og pris

Forsterkeren hører med i kategorien «Hvis du må spørre om pris, har du ikke råd.» Men for moro skyld kan vi jo nevne at prisen er satt til 72.500 euro. En skakkjørt norsk kronekurs og en høyere norsk mva enn hva som er vanlig nedover i Europa, tilsier en norsk pris på nærmere en million kroner. Så får vi satse på at dette er bra saker …

Mer info: goldmund.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top