Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Vinylsalget overgår CD-salget for andre år på rad

Vinylens renessanse fortsetter. Salget av analoge LP-plater overgår CD-salget igjen i 2023.

Skrevet av / 07.04.24 - 10:01
Vinylsalget overgår CD-salget for andre år på rad

Den analoge LP-platen (eller vinylen hvis du er under 40 år) lever i beste velgående. Og den gjør det klart bedre enn sin «etterfølger», CD-en, som fortsetter nedgangen i antall solgte eksemplarer.

Det viser den årlige statistikken fra Recording Industry Association of America (bedre kjent under forkortelsen RIAA). Den viser at det i 2023 ble solgt 43 millioner analoge plater, mens det bare ble solgt 37 millioner CD-er. Det er andre år på rad at det selges flere LP-plater enn CD-er.

Les også Her finner du de beste spillerne i alle prisklasser Kjøpe platespiller i julegave?

LP-platens seier over CD-en må selvsagt ses i sammenheng med at de digitale platene mildt sagt har vært i tilbakegang i årevis, og at CD-salget har falt med 95 prosent siden toppåret 2000. Men noe er også riktig. De 43 millioner solgte vinylplatene innbrakte en ganske respektabel omsetning på 1,4 milliarder dollar.

Selv om CD-salget var nesten like høyt som vinylsalget, innbrakte de digitale aluminiumsplatene bare 537 millioner dollar. Det er mindre enn halvparten av LP-salget. Så mens LP-plater har blitt et luksuriøst livsstilsprodukt, er CD-plater noe vi plukker opp fra tilbudskurven.

Les også Finn CD-samlingen frem igjen Denon DCD-1700NE kan ikke brukes som DAC, og den har ikke innebygd strømming. Det trenger den heller ikke.

Strømming er altdominerende

Før vinylfanatikerne spretter champagnekorkene, er det verdt å nevne at det fysiske musikksalget er det nest største etter det digitale. I 2023 genererte strømming av musikk, med eller uten reklame, en samlet omsetning på 14,4 milliarder dollar. Det er mer enn 10 ganger så mye som salget av LP-plater. Og når vi ser på strømmeinntektene, er det viktig å huske at kostnaden for å strømme en enkelt sang må regnes i brøkdeler av en cent. Det totale antallet avspillinger på musikkstrømming bør regnes i billioner av sanger.

Hvis du er en av de som foretrekker å kjøpe musikken din i form av nedlastede filer på harddisken, tilhører du en liten eksklusiv gruppe. Bare 20 millioner musikkalbum ble solgt som nedlastinger i 2023, til en samlet verdi av 204,7 millioner dollar. Bare ekstremt esoteriske ting som kassettbånd og SACD-plater er mindre populære enn det.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top