TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Sony KDL55EX500AEP

Knallgod allrounder

Det er veldig fokus på LED baserte LCD-TV-er om dagen, men EX-modellen fra Sony står ikke noe tilbake bildekvalitetsmessig, selv om den bruker tradisjonell baklys.

forfatter
Publisert 04.02.11 - 09:00
L&B mener
Knallbra bilde opp av esken Jevn lysfordeling Bra svartnivå og kontrast
Slank lyd
Spesifikasjoner
  • 55” CCFL LCD, 1920 x 1080
  • MPEG4 tuner/RiksTV godkjent
  • Klargjort for WLAN
  • 4 HDMI, 1 USB
Veil. pris 15000Pr. 04.02.11 Produktside

LED har nok gitt et stort løft til svartnivå og totalkontrast, men det virker som om Sony har fått maksimalt ut av panelet i EX utgaven. For i vår ”mørke” test var det vanskelig å skille denne fra de tv-ene med LED. Det vi her ser i EX utgaven er at den testvinnende teknologien som var i toppmodellene før LED, nå har migrert ned i budsjettklassen! Designlinjene er rene og enkle, og det gir et lekkert og eksklusivt utseende. Fjernkontroll og brukergrensesnittet er også svært brukervennlig.

TV-en leveres klargjort for en del nettjenester og ved å koble til en trådløs ”dongel”, så åpnes TV-en for ekstern underholdning og ulike tjenester.

Bildekvalitet
Igjen viser Sony at de tar fabrikkinnstillinger på alvor, og vi har ingen store ankepunkter når det gjelder bildekvaliteten rett fra esken. TV-en gir et veldig uniformt baklys uten hotspotting eller andre negative effekter. Bildet er veldig behagelig, og den jevne lysfordelingen bidrar til ypperlig kontrastegenskaper. Svartnivået er overraskende bra på Sony-skjermen, og den passer helt utmerket til alle typer sendinger og mørke filmer. Det går ikke an å se at dette ikke er en LED-skjerm!

Man kan med fordel bruker fabrikkens ferdige bildemoduser for kino og sport, da disse faktisk er svært godt justert til formålet. EX-serien benytter seg av 100 Hz motion flow bevegelseskompensering. Skarpheten med HD-materiale er fenomenal! Men også filmmateriale får akkurat en passe dose slik at man får litt filmfølelse, men unngår den verste hakkingen når bildet beveger seg. SD-materiale blir også bra, men her avhenger skarpheten mer av komprimering og oppløsning på materialet. Ytelsen på vanlig standardoppløst materiale blir derfor ofte litt mer grovkornet. Men med sitteavstander over 3 meter blir det mindre påtrengende.

Lydkvalitet
I forhold til den imponerende bildekvaliteten blir lyden litt skuffende. Den er tynn og spinkel, uten den fyldige bassen vi får fra Toshiba. Et separat lydanlegg bør være del av planene om du setter pris på god lyd sammen med TV-bildene.

Konklusjon
Utrolig nøytral og lite krevende TV man får knallbilder fra, rett fra esken. Her får man en bildekvalitet som egentlig hører hjemme i LED toppsjiktet, men til en hyggeligere pris. Lyden er nokså tynn og spinkel, så man kommer ikke utenom et eksternt lydanlegg når film og sportsendinger skal nytes til det fulle. Glimrende allrounder som passer til alt!

Også i denne testen:

Panasonic TX-P50V20

Suveren sportsskjerm

Panasonics nest beste TV er et godt kjøp for den som kan klare seg uten 3D.

Naturlig og fargesprakende bilde, jevne bevegelser
Lysstyrken kunne vært bedre

LG 50PX950

Velutstyrt plasma

LGs nye plasmaskjerm er en toppmodell i ordets rette forstand. 50PX950N byr på rikelig med tilkoblingsmuligheter, og sist men ikke minst støtter den også 3D.

Bra svartnivå og jevne farger Velutstyrt
Litt hakkende bevegelser

Philips 52PFL5605H

Glatte bevegelser

Philips lange erfaring med bevegelseskompensering gjør denne TV-en til et godt valg for raske sportssendinger.

God kontrast og lysstyrke Bra svartnivå
Tungvint menysystem

Samsung UE55C6705

Lekker og gjennomtenkt

Samsungs populære 6-serie gjør seg godt i stort format. UE55C6705 har et innbydende design og en brukervennlighet som gjør den lett å like.

God brukervennlighet Bra filmmodus
Standardmodus overdrevet Mørke scener gror igjen

Toshiba 55WL768

3D-kuppet!

Det har vært stille fra Toshiba en stund, men nå gjør de comeback med designlekre skjermer tegnet av danske Jacob Jensen. Med en 55 tommers Full-HD 3D toppmodell til 20 lapper er dette spennende saker.

God kontrast og lysstyrke Bra svartnivå
Tungvint menysystem
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde