TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics første Android-TV

Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: Nå lanserer de dessuten sin første TV med Android!

forfatter
Publisert 09.06.21 - 09:00
Karakter
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
L&B menerskew
pluss Panasonic-skjermen serverer et skarpt og detaljert bilde med naturlige farger. Android-brukergrensesnittet sørger for godt utvalg av apper.
minus Kontrasten og svartnivået er midt på treet, og Panasonic må nøye seg med bare 3 HDMI-innganger.
Veil. pris 14990 Produktside
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 65” 4K LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10
  • Innganger: 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Annet: HCX videoprosessor
  • Web: panasonic.no

Panasonic er et merke vi kanskje først og fremst forbinder med kresne high-end-skjermer, men det hender de glimter til med en prisgunstige varianter også, slik som her! JX800E markerer faktisk en liten milepæl for Panasonic, da dette er en av deres første TV-er med Android som operativsystem.

TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_front_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_left-slant_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_right-side-1
<
>
Designmessig er JX800E en ganske enkel affære: En utførelse i svart matt plast, og to små ben ute i kantene. Disse har kun én posisjon, og vil derfor kreve et relativt bredt bord eller reol. (Foto: Panasonic)

Brukervennlighet og finesser

Byttet til Android betyr at Panasonic nå stiller godt oppdatert på app-fronten, med tilgang på populære strømmetjenester som Apple TV, Disney+, Paramount+ og flere. I tillegg kan den skilte med bred støtte for ulike videoformater, inkludert det populære HDR-formatet Dolby Vision. Dermed er den godt rustet for film- og serieunderholdning.

Brukervennligheten er også fin: Fjernkontrollen ligner fortsatt veldig på tradisjonelle Panasonic-modeller, men mikrofonen og Google-knappen i midten avslører at vi har med en Android-TV å gjøre. Den har også fått Bluetooth i stedet for infrarød, slik at den ikke trenger pekes direkte mot TV-en for å få respons.

Vi synes riktignok at fjernkontrollen kunne hatt bedre taktil følelse på knappene, og den reagerer ikke like lynraskt som vi kunne ønske. Det merkes for eksempel godt at Sonys Android-utfordrer har vesentlig raskere respons på kommandoene.

Den nye fjernkontrollen ligner på eldre Panasonic-kontroller, men har nå fått både Bluetooth og mikrofon. Legg også merke til Google-knappen! (Foto: Audun Hage)

Sparsomt med tilkoblinger

JX800E er ikke spesielt velutstyrt på tilkoblingsfronten: Den må nøye seg med 3 HDMI-innganger, og ingen av disse støtter de nyeste HDMI 2.1 finessene. Her er det heller ingen støtte for de høyeste videofrekvensene (4K/120fps), som kan være en miss dersom du planlegger å bruke TV-en sammen med moderne videkonsoller som PS5 og Xbox Series X.

Bildekvalitet

I motsetning til de mer avanserte OLED og bak-LED skjermene i testen, må Panasonic JX800E nøye seg med vanlig kantmontert LED-lys. Panelfrekvensen er også begrenset til 60 hz, der noen av de dyrere modellene kan skilte med 120hz. Alt dette betyr at man ikke kan forvente seg like heftig kontrast og glatte bevegelser. Når det er sagt, synes vi JX800E klarer seg imponerende bra etter forutsetningene.

Panasonic JX800E har en velfungerende bildemodus for Sport. (Foto: Audun Hage)

Panasonic-skjermen serverer et meget skarpt, fargekorrekt og naturlig bilde, akkurat slik vi er vant til fra den kanten. JX800E har også en egen sports-modus som gir god lysstyrke og sterke og klare farger. Vi blir også imponert over skarpheten: Her kan du virkelig se hver minste detalj, ned til de fineste gresstråene og Ronaldos skjeggstubber.

Denne LCD-skjermen utmerker seg også med presis lysfordeling, uten plagsomme ujevnheter når vi utfordrer den med krevende sportsinnhold. Det eneste vi merker er at lyset blir noe svakere ute i kantene (såkalt vignettering).

JX800 kommer derimot litt til kort når det gjelder absolutt kontrast og svartnivå: Stilt ved siden av konkurrentene med saftig OLED og MiniLED-baklys, blir kontrasten midt på treet, og svartnivået blir betraktelig gråere. Dette er ikke noe stort savn ved vanlig TV-titting, sport og underholdning på dagtid, men vil merkes godt når det er filmkveld i heimen.

Lydkvalitet

På lydfronten bruker JX800E vanlige stereohøyttalere som er montert på undersiden av skjermen: Lyden er faktsk ganske brukbar, med god klarhet på stemmegjengivelsen. Panasonic-skjermen kan også spille høyt og rent uten at lyden vrenger eller låter anstrengt, og musikkinnhold låter fint. Derimot savner vi skikkelig bass: Uten noen dedikert basshøyttaler blir det ikke ordentlig futt i musikk eller lydeffekter. En lydplanke er rett medisin i dette tilfellet.

Konklusjon

Panasonic-skjermen er den rimeligste modellen i denne testen, og kan ikke vise til like ekstrem ytelse som et par av de råeste motstanderne. Det merkes spesielt at kontrasten og svartnivået ikke er helt i toppsjiktet. Derimot er både skarpheten og fargegjengivelsen helt glimrende: JX800E utmerker seg med et sylskarpt og nyansert bilde, som får frem detaljene i både sport og annen underholdning. JX800E får også pluss for en velfungerende sport-modus med glatte og jevne bevegelser. Ikke den råeste TV-en på banen, men et trygt kjøp for deg som søker en enkel og brukervennlig Android-TV.

Også i denne testen:

LG OLED C1 (OLED65C1)

Sjefen på banen

OLED-skjermer har tradisjonelt vært en favoritt til film og og serier, men testens toppscorer LG C1 fungerer også utmerket til sport!

LG OLED C1 serverer sport og annen underholdning med en glimrende kontrast og dybdefølelse. Det bekmørke svartnivået gjør at den også egner seg utmerket for filmtitting på kveldstid.
C1 koster litt mer enn konkurrentene i testen, og må klare seg med noe lavere lysstyrke enn MiniLED-skjermen fra Samsung.

Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spill

Denne Sony-skjermen har en glimrende bildebehandling som hjelper den til å levere flotte ytelser både på og av banen.

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke. Pluss for rask og brukervennlig Android-TV.
Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED scorer mål

Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevegelser fungerer Samsung QN85A utmerket både til sport og annen underholdning.

Samsung-skjermen scorer høyt på både bildekvalitet, brukervennlighet og lyd: en utmerket TV til all slags bruk.
Samsung-skjermen må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Nye lydformater i LG TV fra 2023 LG lanserer støtte for DTS surroundlyd i sine kommende TV-modeller for 2023
lbpluss
Nå kan du se TikTok på Samsung TV Nå er TikTok-appen tilgjengelig på norske Samsungs-skjermer.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
lbpluss
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
lbpluss
Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 
Følg Lyd & Bilde