TEST: Panasonic JX800E (TX-65JX800E) – Panasonics første Android-TV
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics første Android-TV

Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: Nå lanserer de dessuten sin første TV med Android!

forfatter
Publisert 09.06.21 - 09:00
Karakter
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
L&B mener
Panasonic-skjermen serverer et skarpt og detaljert bilde med naturlige farger. Android-brukergrensesnittet sørger for godt utvalg av apper.
Kontrasten og svartnivået er midt på treet, og Panasonic må nøye seg med bare 3 HDMI-innganger.
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 65” 4K LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10
  • Innganger: 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Annet: HCX videoprosessor
  • Web: panasonic.no
Veil. pris 14.990Pr. 09.06.21 Produktside

Panasonic er et merke vi kanskje først og fremst forbinder med kresne high-end-skjermer, men det hender de glimter til med en prisgunstige varianter også, slik som her! JX800E markerer faktisk en liten milepæl for Panasonic, da dette er en av deres første TV-er med Android som operativsystem.

TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_front_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_left-slant_ls TX-65JX800E_EZ_B_BZ_810E_W834_W834Z_right-side-1
<
>
Designmessig er JX800E en ganske enkel affære: En utførelse i svart matt plast, og to små ben ute i kantene. Disse har kun én posisjon, og vil derfor kreve et relativt bredt bord eller reol. (Foto: Panasonic)

Brukervennlighet og finesser

Byttet til Android betyr at Panasonic nå stiller godt oppdatert på app-fronten, med tilgang på populære strømmetjenester som Apple TV, Disney+, Paramount+ og flere. I tillegg kan den skilte med bred støtte for ulike videoformater, inkludert det populære HDR-formatet Dolby Vision. Dermed er den godt rustet for film- og serieunderholdning.

Brukervennligheten er også fin: Fjernkontrollen ligner fortsatt veldig på tradisjonelle Panasonic-modeller, men mikrofonen og Google-knappen i midten avslører at vi har med en Android-TV å gjøre. Den har også fått Bluetooth i stedet for infrarød, slik at den ikke trenger pekes direkte mot TV-en for å få respons.

Vi synes riktignok at fjernkontrollen kunne hatt bedre taktil følelse på knappene, og den reagerer ikke like lynraskt som vi kunne ønske. Det merkes for eksempel godt at Sonys Android-utfordrer har vesentlig raskere respons på kommandoene.

Den nye fjernkontrollen ligner på eldre Panasonic-kontroller, men har nå fått både Bluetooth og mikrofon. Legg også merke til Google-knappen! (Foto: Audun Hage)

Sparsomt med tilkoblinger

JX800E er ikke spesielt velutstyrt på tilkoblingsfronten: Den må nøye seg med 3 HDMI-innganger, og ingen av disse støtter de nyeste HDMI 2.1 finessene. Her er det heller ingen støtte for de høyeste videofrekvensene (4K/120fps), som kan være en miss dersom du planlegger å bruke TV-en sammen med moderne videkonsoller som PS5 og Xbox Series X.

Bildekvalitet

I motsetning til de mer avanserte OLED og bak-LED skjermene i testen, må Panasonic JX800E nøye seg med vanlig kantmontert LED-lys. Panelfrekvensen er også begrenset til 60 hz, der noen av de dyrere modellene kan skilte med 120hz. Alt dette betyr at man ikke kan forvente seg like heftig kontrast og glatte bevegelser. Når det er sagt, synes vi JX800E klarer seg imponerende bra etter forutsetningene.

Panasonic JX800E har en velfungerende bildemodus for Sport. (Foto: Audun Hage)

Panasonic-skjermen serverer et meget skarpt, fargekorrekt og naturlig bilde, akkurat slik vi er vant til fra den kanten. JX800E har også en egen sports-modus som gir god lysstyrke og sterke og klare farger. Vi blir også imponert over skarpheten: Her kan du virkelig se hver minste detalj, ned til de fineste gresstråene og Ronaldos skjeggstubber.

Denne LCD-skjermen utmerker seg også med presis lysfordeling, uten plagsomme ujevnheter når vi utfordrer den med krevende sportsinnhold. Det eneste vi merker er at lyset blir noe svakere ute i kantene (såkalt vignettering).

JX800 kommer derimot litt til kort når det gjelder absolutt kontrast og svartnivå: Stilt ved siden av konkurrentene med saftig OLED og MiniLED-baklys, blir kontrasten midt på treet, og svartnivået blir betraktelig gråere. Dette er ikke noe stort savn ved vanlig TV-titting, sport og underholdning på dagtid, men vil merkes godt når det er filmkveld i heimen.

Lydkvalitet

På lydfronten bruker JX800E vanlige stereohøyttalere som er montert på undersiden av skjermen: Lyden er faktsk ganske brukbar, med god klarhet på stemmegjengivelsen. Panasonic-skjermen kan også spille høyt og rent uten at lyden vrenger eller låter anstrengt, og musikkinnhold låter fint. Derimot savner vi skikkelig bass: Uten noen dedikert basshøyttaler blir det ikke ordentlig futt i musikk eller lydeffekter. En lydplanke er rett medisin i dette tilfellet.

Konklusjon

Panasonic-skjermen er den rimeligste modellen i denne testen, og kan ikke vise til like ekstrem ytelse som et par av de råeste motstanderne. Det merkes spesielt at kontrasten og svartnivået ikke er helt i toppsjiktet. Derimot er både skarpheten og fargegjengivelsen helt glimrende: JX800E utmerker seg med et sylskarpt og nyansert bilde, som får frem detaljene i både sport og annen underholdning. JX800E får også pluss for en velfungerende sport-modus med glatte og jevne bevegelser. Ikke den råeste TV-en på banen, men et trygt kjøp for deg som søker en enkel og brukervennlig Android-TV.

Også i denne testen:

LG OLED C1 (OLED65C1)

Sjefen på banen

OLED-skjermer har tradisjonelt vært en favoritt til film og og serier, men testens toppscorer LG C1 fungerer også utmerket til sport!

LG OLED C1 serverer sport og annen underholdning med en glimrende kontrast og dybdefølelse. Det bekmørke svartnivået gjør at den også egner seg utmerket for filmtitting på kveldstid.
C1 koster litt mer enn konkurrentene i testen, og må klare seg med noe lavere lysstyrke enn MiniLED-skjermen fra Samsung.

Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spill

Denne Sony-skjermen har en glimrende bildebehandling som hjelper den til å levere flotte ytelser både på og av banen.

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke. Pluss for rask og brukervennlig Android-TV.
Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED scorer mål

Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevegelser fungerer Samsung QN85A utmerket både til sport og annen underholdning.

Samsung-skjermen scorer høyt på både bildekvalitet, brukervennlighet og lyd: en utmerket TV til all slags bruk.
Samsung-skjermen må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend