TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST LG OLED G1 (OLED65G1)

Krystallklar OLED-TV til veggen

LG er tilbake med en oppgradert versjon av fjorårets beste og stiligste OLED-TV! Svarer G1 til forventningene?

forfatter
Publisert 19.05.21 - 09:00
Karakter
LG OLED G1 (OLED65G1)
L&B mener
LG OLED G1 er en imponerende TV med glassklart bilde og flott, vegghengt design. Brukervennligheten og tilkoblingsmulighetene er svært gode.
G1 koster mer enn andre OLED-modeller, og forskjellen er ikke kjempestor. Lyden er ganske innestengt og diffus. Føtter til bordmontering er ekstrautstyr.
Spesifikasjoner

• Størrelse/type: 65” 4K OLED Evo
• Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
• Operativsystem: LG WebOS 6.0
• Innganger: 4 HDMI (2.1), 3 USB
• Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
• HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
• Annet: A9 gen 4 videoprosessor, veggfeste

LGS superlekre OLED GX med galleri-design stakk av med prisen for årets beste high-end TV i 2020, og nå er den nye 2021-versjonen OLED G1 Evo klar til å ta over stafettpinnen. Den ser bortimot prikk lik ut på utsiden, men har fått masse nyheter under panseret, i tillegg til et nytt brukergrensesnitt, og ny fjernkontroll!

2021 ligger an til å bli det store OLED-året om vi skal tro den sørkoreanske produsenten: Nye fabrikklinjer er i full sving, og produksjonstakten har økt for å møte den stigende etterspørselen etter OLED-paneler. I tillegg er prisene er sakte men sikkert på vei nedover, også for de større skjermstørrelsene. Men aller størst forventning knyttes til det nye Evo-panelet, som LG hevder skal gi en markant forbedring i bildekvaliteten…

Med unntak av noen svindyre 8K-skjermer er G1-serien den råeste OLED-en du kan kjøpe fra LG i år. Den kommer spekket med et nytt og forbedret Evo OLED-panel, og bruker en spesiell, superflat Galleri-design som du kun finner på denne modellen. (Foto: LG)

LG OLED G1

LGs OLED-skjermer har alltid levert god bildekvalitet: utfordringen er at ytelsen har vært temmelig lik gjennom hele sortimentet. Selv de rimeligere skjermene i B og C-serien har ligget tett på toppmodellene i bildekvalitet, fordi de har vært basert på nøyaktig samme bildepanel.

Dette blir det muligvis en forandring på i år, da LG har introdusert et splitter nytt bildepanel med kallenavnet Evo. Det leveres kun til toppmodellene i Gallery-serien, og kommer i 55”, 65” og 77” størrelse.

Nøyaktig hva som er nytt ved Evo-panelet er LG naturlig nok litt hemmelighetsfulle om. Men i følge presentasjonene vi har sett, tar de i bruk et nytt lyselement som avgir mer presise bølgelengder, og en ”optimalisert panelstruktur” som angivelig resulterer i en økt lysstyrke på inntil 20% sammenlignet med eldre OLED-paneler.

Et nytt bildepanel er selvfølgelig lite verdt uten en skikkelig bildemotor til å drive det hele. Derfor har LG OLED G1 også fått en oppgradert videoprosessor, nærmere bestemt Alpha 9 series 4. Denne chip-en benytter avansert maskinlæring for å kontinuerlig forbedre bildekvaliteten.

Skreddersydd for veggmontering

Denne LG-modellen er spesielt designet for veggmontering (G-en står for ”Gallery”). TV-skjermen er helt flat på baksiden, med innfelling for kabler og veggbrakett. Det er ingen tvil om at at LG har hentet inspirasjon fra Samsungs populære The Frame-modell.

Da vi testet den første Galleri-modellen i 2020, kom den fiks ferdig montert på en mobil utstillingsvegg. Denne gangen måtte vi sette den opp på egen hånd, og det viser seg at veggbraketten kan være litt kronglete å montere: Aller helst bør man være 3 personer når TV-en skal henges på plass. Skjermen har også en tendens til å vingle litt inn og ut dersom kan skumper borti den. Innfestingen fremstår ikke like elegant som det Samsung har fått til på The Frame. Uten noen separat koblingsboks, må man også finne seg i at det henger flere ledninger ned fra TV-en. Alternativt, hvis du vil ha en skikkelig proff installasjon, går det selvfølgelig an å trekke ledningene skjult ved å lage hull i veggen.

Når alt sitter som det skal, ser imidlertid Galleri-OLEDen svært så lekker ut. Ferdig montert på veggen stikker den bare et par centimeter ut fra overflaten. Det er langt mindre enn for eksempel lillebroren C1, som vil stikke mer ut på grunn av strømforsyning og tilkoblinger.

<
>
G-serien har en flat og slank design med egen innfelling for veggbrakett, som gjør at den kan monteres helt tett inntil veggen.

 

Kun veggbrakett

Galleri-OLEDen er som nevnt laget spesielt med tanke på veggmontering. Derfor følger det heller ikke med noen føtter i esken når du kjøper en G1. Dette må i stedet bestilles som ekstrautstyr (Desktop stand # AN-GXDV55/65/77) til ca 1800 kroner… !

Selv om de fleste sikkert vil foretrekke å veggmontere G1-modellen, synes vi det er litt kjipt av LG å ikke legge ved noen føtter i esken. Dette ville utvilsomt være praktisk første gang man setter den opp, og vurderer ulike plasseringer. Det er for eksempel verdt å nevne at Samsungs The Frame-modell inkluderer både føtter og veggfeste.

LG var imidlertid elskverdige nok til å inkludere et par føtter i esken til testeksemplaret vårt. De L-formede føttene monteres ute i kantene på skjermen og sørger for at skjermen står stabilt. I tillegg følger det med noen ekstra deksler til å skjule kablene på baksiden.

Brukervennlighet og finesser

OLED G1 har fått en rekke oppdateringer på finessefronten, deriblant en ny versjon av LGs velkjente operativsystem WebOS (6.0). Hovedmenyen har fått en kraftig ansiktsløfting, og fremstår ganske annerledes fra tidligere versjoner. Men fortsatt raskt og intuitivt i bruk.

Den nye startskjermen minner faktisk litt som siste versjon av Google TV, der den stiller opp tilgjengelige apper, innhold og tilkoblinger på hver sin linje. I tillegg får du opp anbefalinger basert på hva du tidligere har sett på. Det eneste vi misliker, er at menyen nå fyller hele skjermen, og skygger for det du ser på akkurat der og da.

Fjernkontrollen er en lettere oppdatert versjon av Magic Remote som LG har benyttet i årevis. Pekefunksjonen er fortsatt intakt, men den har dessuten fått flere snarvei-knapper til de største streamingtjenestene. En annen ny finesse er Magic Tap, der du kan dele innhold mellom TV og mobilen din, simpelthen ved å ”tæppe” mobilen mot fjernkontrollen.

Den nye fjernkontrollen fungerer utmerket, men kjennes litt plastaktig ut. Etter vår mening kunne LG gjerne spandert den fine premium-kontrollen i børstet metall (kjent fra Signature 8K-modellene) på en såpass eksklusiv TV som G1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
LGs WebOS brukergrensesnitt er vesentlig forandret i år. Startskjermen fyller hele bildet. App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke minst Disney+.

Glimrende til gaming

LG er derimot kongen på haugen når det gjelder tilkoblinger. Med fire fullt kompatible HDMI 2.1 innganger er den klar for å pares med høyoppløste videokilder og ikke minst spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X, med støtte for 4K-oppløsning og 120 bilder i sekundet. G1 støtter også AMD FreeSync og Nvidia G-Sync for best mulig synkronisering opp mot PC-grafikkort. En konkurrent som Sony A90J har bare to HDMI 2.1 kompatible innganger, og må foreløpig klare seg uten like bred støtte for alle gamingfinessene.

LG har også lagt godt ytterligere til rette for de spillfrelste med en egen Game Optimizer, som samler de relevante innstillingene på ett sted. Her har du full oversikt over de aktuelle justeringsmulighetene, og kan dessuten angi hvilken type spillgenre du vil optimalisere for.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
LGs nye Game Optimizer (spilloptimalisering) gir kjapp adgang til relevante innstillinger for spill. (Foto: Audun Hage)

 

 

Bildekvalitet

LG har gått høyt ut på banen med lanseringen av årets Evo-panel, som angivelig skal ha opptil 20% høyere lysstyrke enn forrige generasjon. Vi var naturligvis spente på hvordan denne forskjellen utartet seg i praksis!

Ganske riktig: Førsteinntrykket er at dette – akkurat som lovet – er en vesentlig mer lyssterk og kontrastrik TV enn fjorårets OLED-generasjon, noe som også underbygges av innledende målinger. LG-skjermen har ingen problemer med på klemme ut 800-900 nits (10% skjermvindu), som er et merkbart hopp fra forgjengerne. Dette gjør i praksis at TV-en ser langt mer dynamisk og levende ut, spesielt i lyse omgivelser.

Det finnes imidlertid viktigere elementer enn maks lysstyrke, og det er hvordan TV-en bruker den tilgjengelige lysstyrken til å oppnå best mulig kontrast, og tilpasser den til ulike typer bildeinnhold. Her merker vi oss at LG-skjermen har blitt enda bedre til å gjengi mørke scener, der den klarer å grave frem detaljene uten at alt blir svart (såkalt black crush).

Vi startet tittingen ved å sjekke ut Netflix-serien Snabba Cash, som serveres i glassklar Dolby Vision HDR-kvalitet. Handlingen fra Stockholm veksler hurtig mellom scener fra mørke og lyse omgivelser, og LG-skjermen tilpasser seg handlingen lynraskt og superglatt. Den bevarer dybden i mørke scener, samtidig som de lyse scenene virkelig skinner. I tillegg er det en herlig intensitet i HDR-effektene. Jeg blir umiddelbart trukket inn i handlingen, og glemmer at vi holder på med en TV-test…

Vi vekslet oss gjennom LG-skjermens ulike bildemodus, og fant favoritten i ”Kino Hjem”. Her får vi jevne og nøytrale farger, men deler av LGs TruMotion interpolering (bevegelsesjutjevning) er fortsatt aktiv. Dette ga en glimrende kombinasjon av naturlige farger og glatte bevegelser – en fin allround-innstilling. Vil du ha det 100% nøytralt, kan du velge Filmmaker Modus, men da slår man samtidig av noen av finessene som skjermen er utstyrt med for å gjøre bildet jevnere og skarpere.

<
>
Lekker bildekvalitet på LG OLED G1: Her fra Snabba Cash, Netflix. (Foto: Audun Hage)

LG G1 vs. Sony A90J

LG-skjermen serverer en bildekvalitet som definitivt ligger i high-end klassen. Når det er sagt, må den se seg forbigått av Sony XR-65A90J (Sonys nye toppmodell, og for tiden vår favoritt) på enkelte punkter.

Selv om både Sony og LG har oppnådd høyere lysstyrke i år, ser Sony-skjermen merkbart mer dynamisk og kontrastrik ut i praksis. Enda så god LG-en ser ut, er det noe med Sonys bildebehandling som virker enda mer effektiv, spesielt når det gjelder såkalt ”tone mapping” av HDR videomateriale. I tillegg har Sony-skjermen en glimrende støyreduksjon og subtil konturfremheving, som får bildene til å se enda skarpere ut, rent subjektivt.

For å gjøre en lang historie kort: LGs toppmodell ser glimrende ut, det er bare at Sonyen har pakket enda mer krutt, og har en tilsynelatende overlegen bildebehandling!

Lydkvalitet

Det innebygde høyttalersystemet i G1 ligger gjemt på undersiden av TV-en. Og i motsetning til bildet og designen forøvrig, fremstår ikke lyden spesielt påkostet. Selv om det i grunn er bra med bass, virker resten av lydbildet virker litt diffust, og spesielt stemmegjengivelsen kunne vært bedre. Den kommer litt ”overalt og ingensteds fra”, i stedet for et bestemt punkt. Her kan LG ta noen læringspunkter fra Sony og deres Acoustic Surface høyttalersystem.

LG-skjermen er utstyrt med ulike lydmodus, hvor vi fant at kinomodusen fungerte best til film og serier, mens Musikk ga en fin gjengivelse av…musikk. Derimot ville vi styrt unna settingen AI Sound Pro. Den skal angivelig tilpasse seg innholdet du ser på, men låter skarpt og redselsfullt!

Vil du ha ordentlig futt i lyden, er det nok bedre å gå for en separat lydplanke: I den forbindelse er det greit å nevne at LG tilbyr en matchende modell – Gallery Soundbar. Den har samme flate design som TV-en, med separat trådløs subwoofer, og støtter Dolby Atmos 3D-lyd.

Konklusjon

LG OLED G1 er i likhet med fjorårsmodellen GX en meget lekker og høytytende TV: Når det er sagt, er det er utvilsomt mer snakk om en liten evolusjon, snarere enn en direkte revolusjon. Til tross for splitter nytt OLED-panel med litt høyere lysstyrke, er den generelle bildekvaliteten veldig lik forgjengeren og andre utmerkede OLED-skjermer. I mellomtiden har konkurrenten Sony kvesset kniven med toppmodellen A90J, som i våre øyne ser enda litt mer spektakulær ut, og har mer vellydende innebygde høyttalere. I tillegg skal vi ikke glemme at LGs litt rimeligere C1-modell (test kommer) også vil ligge tett på G1-modellen i bildekvalitet. Hvis veggmontert eleganse er avgjørende for deg, er G1 derimot vanskelig å slå!

 

Kalibrering av LG OLED65G1

LG OLED65G1støtter kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Ved å koble TV-en til en PC med måleutstyr, kan man måle (og, om nødvendig, korrigere) fargebalanse og gråskala etter gjeldende standarder.

Etter kalibrering målte vi et delta-avvik på 0,5 i Kinomodus med riktig fargetemperatur. Eneste vi har gjort er å justere 2-punkts gråskala, da fikk vi 0,4 avvik på fargetemperatur/gamma. Det vitner om god kalibrering fra fabrikk.

Målinger av lysstyrke

Skjermareal Lysstyrke (nits)
10 % 850
25 % 450
50 % 290
100 % 180

 

All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend