Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED+ 935 (65OLED935)

Knallsterk kombo

Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!

Skrevet av / 29.12.20 - 14:00
Philips OLED+ 935 (65OLED935)
Audun Hage

Philips OLED+ 935 (65OLED935) er den nyeste og beste OLED-TV-en Philips kan tilby i modellåret 2020/21. Vi snakker om en fullspekket toppmodell med 4K OLED-panel og fargesprakende Ambilight-lys på alle fire sider! Under TV-en har de hektet på en seriøs lydplanke fra Bowers & Wilkins, og på innsiden sitter en topptrimmet versjon videoprosessoren P5. Alt dette skaper forventninger om en TV-opplevelse utenom det vanlige, og det får man saktens også: Her er det bare å spenne fast setebeltene…

I denne testen har vi konsentrert oss om 65” modellen av OLED935, men det er verdt å nevne at Philips-skjermen også kommer i en mindre 55” utgave, i tillegg til en ekstra kompakt 48-tommer. Alle tre bruker den samme høyttalerpakken, så med unntak av skjermstørrelsen vil både designen – og ytelsen – være veldig lik.

Philips OLED+ 935. (Foto: Philips)

Philips OLED+ 935 – design

Til tross for en fet utstyrsliste, har Philips klart å holde formgivningen slank og lekker. OLED935 har en stram og rettlinjet fremtoning slik vi forbinder med de fleste OLED-TVer. Her finnes også påkostede detaljer i blankpolert krom, i tillegg til høyttaleren som er kledd i Kvadrat-stoff, som bidrar til et eksklusivt uttrykk.

<
>

Philips har også lykkes bra med å integrere høyttaleren i bordsokkelen: rettere sagt, høyttaleren ER sokkelen. Den festes til TV-delen ved hjelp av en kraftig, forkrommet metallbrakett, og sørger for stabilt fotfeste mot underlaget. Hvis du derimot foretrekker veggmontering, følger det med en tilpasset brakett som henger lydplanken direkte under. Måten Philips og B&W har løst dette på virker veldig gjennomtenkt, og den ferdige løsningen fremstår langt mer elegant enn å ha en separat, løs lydplanke ved siden av.

Brukervennlighet og finesser

Philips 65OLED935 kommer lastet med 9.0 versjonen av Android. Denne versjonen har blitt kvikkere og mer TV-vennlig: Både direktesendte TV-kanaler og apper som YouTube og Netflix ligger raskt tilgjengelig via startmenyen, og det samme gjelder nylig lanserte Disney+. Derimot må Philips inntil videre klare seg uten Apple TV+ på app-listen. Stemmestyring via Google Assistent er også mulig, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

Fjernkontrollen er ny av året: Philips har endelig hørt våre bønner, og oppgradert til en Bluetooth-basert fjernkontroll! Den nye kontrollen er blitt langt mer responsiv og fremfor alt mindre retningsbestemt enn forgjengeren. Vi merker også at TV-en reagerer lynraskt på kommandoer.

OLED_935_LP_LFT_GOOGLE_ASSISTENT_RGB
<
>
OLED935 bruker den nyeste fjernkontrollen fra Philips, som nå har fått Bluetooth-kommunikasjon. (Foto: Audun Hage)

OLED935 støtter HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Philips er sammen med Panasonic og TCL blant de få produsentene som kan tilby begge de viktige HDR-formatene. På denne måten kan du være trygg på at innhold fra for eksempel Netflix, Amazon Prime og Disney+ kan vises i beste tilgjengelige kvalitet.

Det eneste stedet hvor OLED935 ikke føles topp moderne, er på tilkoblingsfronten: Philips-skjermen kan skilte med 4 HDMI-innganger av typen 2.0b. Med unntak av ALLM (Auto Low Latency Mode – automatisk spillmodus) er altså ingen av inngangene oppdatert med de seneste HDMI 2.1 finessene. Philips har heller ikke mulighet for VRR (Variable Refresh Rate) eller 4K-video med 120 bilder i sekundet.

Alt dette betyr at OLED935 ikke er den aller mest opplagte gaming TV-en. Med i overkant av 30 millisekunder ”input lag” ligger den dessuten noen hakk bak de raskeste skjermene vi har testet, deriblant Samsung Q80T og LG OLED CX.

Les også LG OLED møter Samsung QLED i TV-duell Samsung og LGs nye tungvekts-modeller lover begge nydelig og hardtslående bildekvalitet. Men hvilken av disse QLED- og OLED-skjermene er den aller beste? Det er duket for en durabelig TV-FIGHT!

Lekker bildekvalitet

Philips OLED935 er utstyrt med et OLED-panel fra LG Display – slik vi også finner i den rimeligere lillebroren OLED805. Bildebehandlingen er imidlertid oppjustert litt, takket være en ny og kraftigere versjon av P5 prosessoren. Her får du de alle de velkjente OLED-kvalitetene, slik som bunnløst svartnivå, høy kontrast og gnistrende farger – men også litt ekstra av alt det gode.

Philips OLED935 gir en sylskarp og kontrastrik bildekvalitet, godt hjulpet av det stemningsfulle Ambilight-lyset. Her fra Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive. (Foto: Audun Hage)

Kontrasten er som OLED-er flest, formidabel. Her får du virkelig med deg alle nyansene fra mørkt til lyst, i tillegg til små, subtile fargesjatteringer. Man kan lett få øye på detaljer som går en hus forbi på mindre kapable skjermer. OLED935 utmerker seg også med svært god lysfordeling og paneluniformitet, uten påfallende ujevnheter. Philips-skjermen har også imponerende glatte og sømløse bevegelser. Den klarer å bevare et skarpt fokus, selv når lynraske Formel 1 biler suser forbi på skjermen.

OLED935 bruker 4. Generasjon av den kraftige videoprosessoren P5, her i en ny og oppgradert versjon sammenlignet med lillebroren OLED805. Den benytter seg av såkalte nevrale nettverk og maskinlæring fra millioner av testklipp (fra Philips egen database) når den analyserer og forbedrer bildene. Både skarphet, fargeforbedring, kontrast og bevegelser justeres i ulik grad, avhengig av hvilken bildemodus du velger.

Hvis du vil ha full trøkk fra OLED-panelet kan du velge AI-innstillingen. Da kjører P5-prosessoren for full maskin, ,men det kan bli litt for mye av det gode, med et litt ”overnaturlig” fargesterkt, skarpt og kontrastrikt bilde. Vi foretrekker heller standard-innstillingen, som gir litt kaldere og friskere farger enn nøytralt, men god kontrast og rikelig lysstyrke, i tillegg til superglatte bevegelser. Vi tror mange vil trives med denne modusen til det meste av TV-innhold.

OLED935 har også en ”Pure Cinema” innstilling som reduserer flimring uten å introdusere kunstig såpeopera-effekt. Vi foretrakk denne innstillingen på mye klassisk filminnhold.

Philips har også inkludert en egen bildemodus for gaming. Selv om den ikke er blant de raskeste, fremstår den med god skarphet og glatte bevegelser. I tillegg justeres Ambilight-lyset slik at det følger grafikken og handlingen på skjermen ekstra tett.

OLED935 er virkelig i sitt ess på moderne videoinnhold i HDR-format. Takket være den gode formatstøtten kan du nyte det nyeste innholdet fra Netflix, Apple, Amazon så vel som Disney+ i maks tilgjengelig kvalitet. Her fra Netflix-serien The Crown. (Foto: Audun Hage)

Firesidig Ambilight-lys

Philips er fortsatt alene om å tilby det patenterte Ambilight-lyset på sine TV-er. Løsningen består av små fargelysdioder på baksiden av skjermen, som lyssetter omgivelsene i stil med handlingen på TV-skjermen. OLED935 kan skilte med en ekstra lysremse på undersiden av kabinettet, og dermed sende fargelyset til alle fire kanter: Det er spesielt fordelaktig dersom du velger å veggmontere TV-en.

Ambilight gir definitivt en ekstra piff til opplevelsen av film, serier og sport: I tillegg bidrar det til gjøre det kontrastrike OLED-bildet mer behagelig å hvile øynene på. Er du blant dem som liker å se mye TV på kveldstid, kan dette være midt i blinken. Philips har inkludert en egen meny hvor sterkt lyset skal være, og hvor dynamisk det skal følge handlingen på skjermen.

360 graders Ambilight: OLED935 har Ambilight-lys både under, over og på sidene av skjermen. (Foto: Audun Hage)

 

 

Lydplanke fra Bowers & Wilkins

Det er ingen ”hvem som helst” som har stått for lydgjengivelsen i OLED935: Bowers & Wilkins er en ærverdig, engelsk høyttalerspesialist, og de har gjort langt mer enn bare å låne bort navnet sitt i dette tilfellet. Høyttalerdelen er utviklet ved B&Ws fabrikk i tett samarbeid med Philips sitt designteam.

Lydsystemet til OLED935 inneholder hele ti individuelle høyttalerenheter, og kjennetegnes av den karakteristiske diskant-kalotten som stikker ut på toppen. Dette er en løsning vi ofte ser på B&Ws dyrere hi-fi høyttalere, og er valgt fordi den reduserer diffraksjoner og forvrengning fra kabinettet rundt.

Høyttaleren bruker en 3.1.2 konfigurasjon: Det innebærer at den har en dedikert senterkanal, i tillegg til separate kanaler for venstre og høyre i front. På toppen sitter også egne Atmos ”høydekanaler” som er rettet opp mot taket, samt en 100×65 millimeter basshøyttaler. TV-en har for øvrig subwooferutgang, slik at den som ønsker enda mer bass kan oppgradere med en aktiv subwoofer.

Lydplanken fra B&W har både venstre, høyre og senterkanal, pluss egne Atmos høydekanaler. De er bare så vidt synlige gjennom små perforeringer i toppen. Legg merke til at selve høyttaleren er skjøvet litt fremover for å gi bedre klaring, slik at høyde-effektene kan reflekteres via taket. (Foto: Philips)
Sprengskisse av høyttaleren i Philips OLED+ 935. (Foto: Philips/B&W)

 

Lydkvalitet

Samarbeidet mellom de to produsentene har resultert i en rekke vellydende TV-er. Når det er sagt, tror vi faktisk OLED935 kan være den beste til nå! Det første som slår oss er den sterke og klare stemmegjengivelsen.

Formel 1-dokumentaren Drive to survive har et heseblesende lydspor fylt av hvinende motorer, engasjerte TV-kommentatorer og stressede teamledere. Dialogen har ofte en tendens til å drukne i annen støy, men med Philips/B&W kommer hvert eneste ord tydelig frem: her er det ikke noe problem å høre hva som blir sagt.

Kommentatorstemmene låter krystallklart ut av høyttaleren, og under intervjurundene med F1-førerne er det omtrent som å ha Sebastian Vettel og Louis Hamilton sittende i rommet foran oss! Selv små endringer i tonefall kommer tydelig frem. Dette er ordentlig hi-fi TV-lyd!

Vi lar oss også imponere av den gode kanalseparasjonen. Selv om lydplanken er relativt kompakt, maler den opp et stort og luftig lydbilde med tydelig skille mellom venstre, høyre og senterkanalen. Hver minste lille ”lydhendelse” står tydelig frem i miksen, og panorerende lydeffekter låter troverdig.

Undertegnede er veldig følsom for dårlig synkronisering mellom bilde og lyd (såkalt lip sync). Vi kan imidlertid slå fast at Philips/B&W komboen har perfekt synk mellom bilde og lyd. Det resulterer i bedre kobling mellom det man ser og hører, og man slipper konsentrere seg for å høre hva som blir sagt. Det blir lettere å forstå hva produsentene forsøker å formidle, helt enkelt.

Den integrerte lydplanken har ganske brukbar fylde i bassen. Når det er sagt, er det ingen erstatning for fundamentet en skikkelig subwoofer kan gi. Er du ekstra kresen på lyd, anbefaler vi å oppgradere lyden med en separat subwoofer. Bowers & Wilkins tilbyr flere kompakte subwoofere som kan matche bra. Da får du TV-lyd i den absolutte toppklassen!

 

Konklusjon

På denne toppmodellen har Philips tatt den helt ut: Bildekvaliteten fra OLED-skjermen er rett og slett nydelig, og får ekstra drahjelp av de stemningsfulle Ambilight-lyset. I tillegg har de (med god hjelp fra Bowers & Wilkins) greid å klekke ut en virkelig god høyttaler – faktisk noe av de beste vi har hørt av integrert TV-lyd.

Alt dette bidrar til å gjøre OLED935 til en potent allround-TV, som faktisk ikke er avskrekkende dyr når man ser helhetlig på det. Philips-skjermen er ikke perfekt på tilkoblingsmuligheter, men til gjengjeld så god på bilde og lyd at vi ikke nøler med å gi den 6 stjerner. En skikkelig drømme-TV, rett og slett!

Karakter
Philips OLED+ 935 (65OLED935)
High End

Lyd & Bilde mener

Philips OLED935 byr på suveren bildekvalitet og stemningsskapende Ambilight-lys, i tillegg til en meget overbevisende lydopplevelse. Det eneste vi savner er støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene, som kunne gjort OLED935 enda mer aktuell til gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top