Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)

QLED-TV med nordiske røtter

Finske Nokia er tilbake på TV-markedet, med en ny serie Android-TVer. Teppet går opp for QLED Smart TV 6500D!

Skrevet av / 02.11.21 - 10:00
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
Audun Hage

Nokia gjorde nylig comeback på TV-arenaen, i samarbeid med det østerrikske selskapet Streamview. Flere husker sikkert bilderørs-TVene på 2000-tallet, men nå handler det om flatskjermer med Android. Blir det et trivelig gjensyn, mon tro?

Nokia 6500D kommer med en sokkel som kan dreie skjermen til venstre eller høyre. Den slanke rammen og midtmonterte foten gir en minimalistisk look, som får plass selv på smale TV-benker.

Nokia QLED Smart TV 6500D

Nokia har angivelig lagt vekt på å gi TV-en et nordisk, minimalistisk designuttrykk, som skal passe godt inn i enhver stue. Og skjermen ser pen nok ut, den – etter den er ferdig montert, vel og merke! Vi opplevde at den prosessen tok ualminnelig lang tid, da bruksanvisningen er mangelfull, og emballasjen nokså upraktisk. Du kan ta oss på ordet, for vi har pakket opp en del TV-er. Den midtmonterte, dreibare foten fremstår også litt vinglete.

Brukermessig er vi i kjent terreng, med et Android-basert menysystem, som selvfølgelig inkluderer et bredt utvalg av apper og strømmetjenester, samt stemmestyring via Google Assistant. Vi merket riktignok at TV-en laster menyer og tjenester litt saktere enn de raskeste i testen.

På den positive siden er fjernkontrollen god: Den har fått Bluetooth i stedet for infrarød, slik at den ikke trenger pekes direkte mot TV-en for å få respons.

Nokia 6500D må nøye seg med 3 HDMI-innganger, og ingen av disse støtter de nyeste HDMI 2.1 finessene fullt ut. Her er det heller ingen støtte for de høyeste videofrekvensene (4K/120Hz). Det kan være en miss dersom du planlegger å bruke TV-en sammen med moderne videokonsoller som PS5 og Xbox Series X.

TV-en støtter Dolby Digital 5.1 lydprosessering, men har derimot ingen innebygd støtte for Dolby Atmos. Da må du eventuelt koble til en lydplanke via ARC-utgangen.

<
>
Nokias fjernkontroll er Bluetooth-basert, ergonomisk utformet, og kommer dessuten med bakbelyste knapper. Snarvei-knapp til YouTube og Netflix er også på plass.

Bilde og lyd

Bildegjengivelsen fra Nokia er slett ikke verst: her tar vi et merkbart steg opp på kontrast-skalaen sammenlignet med Hisense og LG. Det merkes godt hvordan filmscenene får mer dybde og liv i seg, og de mest finkornede detaljene kommer bedre frem. Fargegjengivelsen i Film-modus er flott og nøytral. Nokia har også støtte for HDR-formatet Dolby Vision, som bidrar til at kompatibelt videomateriale ser lekkert og kontrastfullt ut, og justerer seg optimalt i forhold til videomaterialet.

Nokia 6500D bruker et 4K LCD-panel med kantbelysning, ispedd såkalte kvanteprikker (Quantum Dots) for å oppnå bredere fargespekter, herav navnet QLED.

Lyden får også godkjent-stempel: Nokia har utstyrt TV-en med 2 x 12 watt til stereo høyttalere, samt 12 watt til en ekstra basshøyttaler på baksiden. Her er det mer fylde og klarhet i lyden, enn vi får fra et par av de mer spake testdeltakerne fra Hisense og Sony. Mellomtonen er mer tydelig, og sørger for å at både musikk og lydeffekter får en større og rikere klang.

– Ingen tvil: Her får du et skarpere og mer kontrastrikt bilde enn mange av de andre testdeltakerne, kommenterer Geir Nordby.

Karakter
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
Basic

Lyd & Bilde mener

Nokia-skjermen leverer et skarpt og fargerikt bilde, med bedre kontrast enn flere av konkurrentene. Skjermen er litt utfordrende å montere, og Android-brukergrensesnittet halter litt mot de raskeste TV-ene i testen.

Også i denne testen:

Gruppetest av 65” 4K TV-er under 15.000 kr

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trives best i lyse omgivelser

LG-skjermen leverer masse lysstyrke, men mangler detaljer i de mørke områdene.

LG-skjermen har god lysstyrke, som gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom. Lav forsinkelse og støtte for 120hz gjør at den kan fungere bra til gaming.
Kontrasten og svartnivået lider litt, da TV-en har synlige glorier rundt lyse objekter.
Les hele testen

TCL QLED850 (65QLED850)

Sterk på bilde og lyd

TCL QLED850 kvitterer med glimrende bildekvalitet og lydgjengivelse. Definitivt et av prisklassens aller beste kjøp!

QLED850 har imponerende skarphet og kontrast. Bred formatstøtte og gode tilkoblingsmuligheter gjør dette til en glimrende allround-TV.
Innsynsvinkelen er noe begrenset, og bildet kan derfor oppleves litt kontrastsvakt når man sitter ute til siden. TV-en ser derfor best ut rett foran.
Les hele testen

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Greit bilde til prisen

Samsung AU8075 har en slank og fin design utenpå: Dette er en prisgunstig TV, men bildegjengivelsen kan ikke måle seg med selskapets egne QLED-modeller.

Samsung-skjermen har en slank og plasseringsvennlig design, samt et utmerket brukergrensesnitt.
Bildet er nokså gjennomsnittlig, og mangler litt kontrast og nyanser sammenlignet med de beste.
Les hele testen

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Fin til prisen

Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: JX800E er deres første Android-TV, som leverer en fin ytelse til prisen.

Panasonic-skjermen serverer et skarpt og detaljert bilde med naturlige farger. Android-brukergrensesnitt sørger for godt utvalg av apper.
Kontrasten og svartnivået er ikke helt på høyde med de beste, og Panasonic må nøye seg med tre HDMI- innganger, uten de seneste gaming-finessene.
Les hele testen

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gjør stor forskjell

Philips The One PUS8506 skiller seg fra konkurrentene med et fargesprakende omgivelseslys, som definitivt bidrar til å forsterke bildeopplevelsen.

Philips-skjermen leverer en flott bildekvalitet med utmerket kontrast, og det fargesprakende Ambilight-lyset er definitivt med på å heve opplevelsen.
Lyden er relativt slank, og kan behøve hjelp av en lydplanke.
Les hele testen

Sony X89J (KD-65X89J)

Flott fargegjengivelse

Sony-skjermen har flere gode kvaliteter, men mangler litt krutt i kontrasten for å henge med de beste.

Sony-skjermen leverer flott, nøytral fargegjengivelse og rikelig med tilkoblingsmuligheter.
Kontrasten er litt for lav til å hevde seg mot de beste TV-ene i testen. Lydgjengivelsen er også relativt slank.
Les hele testen

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykommer

Kinesiske Hisense kan skilte med et nytt og spennende brukergrensesnitt, men kontrasten og skarpheten er ikke på høyde med de beste i testen.

Hisense-skjermen har en frisk design, og et nytt brukergrensesnitt som på sikt kan utfordre Android og andre systemer.
Bildet er ikke det skarpeste vi har sett, og TV-en mangler en del lokale apper og tjenester.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Sylskarp OLED-TV fra Sony

Lyd & Bilde
Scroll to Top