TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

GRUPPETEST 55” 4K LCD TV-er under 10.000 kroner

Best TV-bilde på budsjett

55-tommerne er ikke spesielt store, men kan gi deg masse bildeopplevelse for pengene. Vi har testet de beste TV-ene under 10.000 kroner!

forfatter
Publisert 14.10.22 - 09:00

Høsten er over oss, og det betyr også at TV-sesongen er i full sving! Etter hvert som kveldene har blitt mørkere, kaldere og våtere, virker nok sofaen og skjermen der hjemme plutselig langt mer forlokkende.

Underholdningstilbudet har blitt større og mer innholdsrikt enn noen gang. Det finnes en mengde strømmetjenester å velge mellom, og nesten ukentlig dukker det opp en ny film eller serie-sesong som tar spenningsnivået til nye høyder.

Men dersom du vil ha fullt utbytte av den beste underholdningen, gjelder det naturligvis å ha utstyret i orden!

Mange av de nye seriene og filmene serveres i sylskarp 4K-oppløsning og kontrastrik bildekvalitet (HDR – High Dynamic Range), som kan se fantastisk ut dersom du har den rette bilde-hardwaren. Det ser helt klart best ut på en nyere TV med oppgradert bilde- og lydgjengivelse. Sitter du på en eldre TV fra 5-10 år tilbake, kan forskjellen få deg til å måpe!

 

55-tommere med høy ytelse til gunstig pris

Heldigvis behøver det ikke koste en formue å bytte ut din gamle TV med en ny. For under 10.000 kroner kan du sikre deg en topp moderne skjerm med glimrende bildekvalitet. Men da gjelder det naturligvis å velge rett!

55-tommeren har lenge vært regnet som «folkestørrelsen» her i Norden, og selv om mange velger å oppgradere til enda større skjermer (65, 75), er denne størrelsen fortsatt blant de mest populære, da den er både fleksibel, plasseringsvennlig og ofte mer prisgunstig enn de større variantene. Dersom du har et stramt budsjett, og har en mindre stue der du sitter relativt tett på TV-skjermen, kan dette være et utmerket valg.

Synes du 10.000 kroner blir for stivt? Ikke fortvil – mange av TV-ene pleier å synke litt i pris nå på høsten og fremover mot Black Week, hvor det kan være tusenlapper å spare. Etter vår mening er det bedre å kjøpe en godt spesifisert TV når den kommer på tilbud, enn å kjøpe den første og billigste man finner. Sats alltid på kvalitet!

Obs! Ikke glem at flere av de testede 55-tommerne også leveres i mindre og større utgaver (50”/65”/75” etc.) for deg som har annerledes plass og budsjett.

Dette legger vi vekt på når vi tester

Vi har samlet en gruppe TV-skjermer fra flere av de kjente TV-produsentene. Kravet er 55 tommer, 4K-oppløsning, støtte for HDR (High Dynamic Range) og et bra brukergrensesnitt med de seneste strømmetjenestene.
Vi har testet TV-ene opp mot hverandre under kontrollerte lysforhold. I tillegg til å gjøre visuelle observasjoner av bildekvaliteten, har vi også gjort målinger av kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse, samt forsinkelse (input lag), for å se hvordan de ulike modellene yter i forhold til hverandre.

Bildekvalitet og lydgjengivelse er selvfølgelig aller viktigst, men i det lange løp er også brukervennligheten (deriblant menysystem og fjernkontroll) særs viktig. Dagens TV-er har en rekke kilder (TV-bokser, strømmetjenester o.l) å forholde seg til, derfor er det essensielt med et effektivt brukergrensesnitt.

Gode tilkoblingsmuligheter er også en klar fordel, slik at du kan koble til det du har av videokilder.
Populære og moderne spillkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X/S stiller krav til TV-ens spill-egenskaper: For å fungere optimalt må TV-en takle varierende bildefrekvenser (60-120Hz), og ikke minst ha en lav forsinkelse, slik at du henger med i de hurtigste duellene.

Samme TV under annet navn?

Vær oppmerksom på at en del TV-modeller kan ha forskjellig modellkode ute hos de forskjellige forhandlerne. Dette dreier seg om såkalte derivatmodeller der de tekniske spesifikasjonene som regel er veldig like, mens det kan skille på mindre detaljer som farge eller fjernkontroll.

Dette kan være ut fra butikkjedenes ønske om å tilby en «eksklusiv» utgave og unngå direkte priskrig på en populær modell. Vi nevner dette og eventuelle forskjeller, der informasjonen finnes tilgjengelig fra produsenten.

Produkter i testen

Philips The One 55" (55PUS8897/12)

Knallsterk bildeopplevelse!

Philips The One leverer imponerende skarp bildekvalitet, og har dessuten en særegen finesse i ermet – Ambilight!

Philips-skjermen leverer et meget skarpt og kontrastrikt bilde, samtidig som det fargerike Ambilight-lyset sørger for å gi opplevelsen en ekstra boost.
Lyden er relativt slank, og skriker etter hjelp fra en lydplanke eller lydsystem.

Sharp EQ3EA (55EQ3EA)

Skarpt comeback?

Denne modellen fra Sharp leverer en god kombinasjon av bildekvalitet og brukervennlighet. Men konkurransen er tøff!

Sharp-skjermen har en fin fargegjengivelse, og Android-systemet gir et bredt utvalg av apps.
Bildefrekvensen er begrenset oppad til 60 Hz.

TCL QLED860 (55QLED860)

Kjapp, kontrastrik og brukervennlig

TCL QLED860 kommer med det oppdaterte Google TV brukergrensesnittet, og leverer meget lekker bildekvalitet til prisen.

TCL QLED860 gir et meget flott bilde, rikt på kontrast, i tillegg til et fint Google brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter.
TCL har litt smalere innsynsvinkel enn konkurrenten fra Philips, og lyden er litt slankere enn forventet.

Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)

Smart design, middels kontrast

Denne sylslanke Samsung-skjermen er fullspekket med finesser. Vi savner bare litt mer futt i kontrasten!

Samsung-modellen har en flott design og god brukervennlighet med flust av moderne finesser. Tilkoblingsmulighetene er også gode.
Kontrasten er midt på treet, og henger ikke helt med de beste i testen

Sony X85K/X89K (KD-55X89K)

Smart og spillvennlig

Denne TV-en fra Sony er godt tilrettelagt for gaming, og leverer både god brukervennlighet og fin bildekvalitet.

Sony-skjermen leverer knallsterk lysstyrke og fin kontrast, som gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom.
Svartnivået og fargegjengivelsen er ikke på høyde med de beste, og lyden er skuffende slank.

LG NANO81 (55NANO816QA)

Svak kontrast

LG-skjermen scorer bra på brukervennlighet, men bildekvaliteten er ikke den sterkeste vi har sett.

LG-skjermen har en fin design og et flott brukergrensesnitt med mange apper.
Kontrasten er lite imponerende, og gir en nokså blass bildeopplevelse.
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde