Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

TEST: Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tett på de beste

Sonys gaming-vennlige XH9005 fungerer bra til både Playstation og Xbox, men mangler litt kontrast sammenlignet med konkurrentene.

Skrevet av / 27.11.20 - 09:58
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Audun Hage

Bravia XH9005 er en av få 2020-modeller fra Sony, som produsenten selv har stemplet kompatibel med PS5. Faktisk er det kun denne og 8K-flaggskipet ZH8 som har fått det offisielle ”Ready for Playstation 5” stempelet. Sony-skjerme bruker et 4K LCD-panel , som er utstyrt med direkte LED-baklys for best mulig kontrast.

XH9005 er tilgjengelig i et bredt spekter av størrelser, fra 55 og helt opp til 85 tommer: Vi har allerede testet XH9005 i 65”: Her skal det utelukkende handle om 55” modellen og hvor godt den fungerer til gaming!

Les også Vi har testet Sonys nye ”Playstation-TV” Sony XH9005 er en velutstyrt og prisgunstig LCD-TV, med på mange måter utmerket bildekvalitet - men ikke uten problemer.

Gaming-TV

Sony hevder selv at XH9005 er skreddersydd for moderne gamingkonsoller.  Denne modellen kan skilte med to HDMI 2.1 kompatible innganger og lav forsinkelse, alt for å gi en sømløs spillopplevelse. XH9005 støtter også avanserte bildemoduser som 4K/120fps, men mangler noen oppdateringer for at VRR (Variabel Refresh Rate) og ALLM (Auto Low Latency Mode) skal være på plass.

Vi opplevde noen små startproblemer med redaksjonens Xbox Series X: den gjenkjente først ikke Sony-skjermen som en 4K/120 fps kompatibel TV, og deaktiverte derfor denne modusen. Dette kan løses ved å velge en annen HDMI-innstilling, som lå godt gjemt i en av undermenyene. Dessverre innebærer denne innstillingen at man må gi slipp på Dolby Vision, hvilket er synd da Xbox Series X jo støtter dette. Sony-skjermen har imidlertid ikke nok båndbredde til å takle begge deler på en gang.

Input lag: Sony-skjermen har lav forsinkelse på ca 16 millisekunder i Gaming-modus. (Foto: Audun Hage)

Sony-skjermen treffer for øvrig bra når det gjelder forsinkelse. Vi målte input lag til ca 16 millisekunder i spillmodus. Det er ikke like raskt som Samsung Q80T og LG, men tett på.

 

Bildekvalitet

Selv om førstegangs-oppsettet gjerne kunne gått litt glattere, opplevde vi XH9005 som en glimrende gaming-skjerm når alt var på stell. Sony-skjermen har for det første en meget jevn og naturlig fargegjengivelse, som får spillene til å se riktig lekre og livaktige ut. Den gode lysstyrken og kontrasten klarer å få frem en mengde med detaljer, og selv om Sony-skjermen ikke er fullt så lyssterk som Samsung, har den nok futt til å spille på høylys dag uten å måtte dempe belysningen. Ikke nok med det: Bevegelsene er også kjappe og sømløse når vi tester spill som Dirt 5og Gears 5i 120 fps-modus.

XH9005 må imidlertid klare seg med færre individuelle LED-soner enn det Samsung Q80T er utstyrt med: Kun 32 kontra 48 hos sørkoreaneren. Dette innebærer at baklyset er delt inn i større og mer synlige ”blokker”. Akkurat som med testen av 65” utgaven av XH9005, erfarte vi at baklyset kunne oppføre seg litt mer ujevnt enn vi ideelt sett hadde ønsket. Små lyse objekter på mørk bakgrunn får den karakteristiske ”glorie-effekten” rundt seg. Denne ujevnheteten er mindre fremtredende på Samsung-skjermen, og naturlig nok fraværende på LGs OLED.

 

Den litt grovere lyskontrollen medfører at kontrastrike spill som Spiderman: Miles Morales ser litt flatere ut hos Sony, enn de gjør hos Samsung og LG på sitt beste. Det gløder ikke like mye i solen og gatelyktene, og kraftige lyskilder har en tendens til ”blø over” og påvirke de mørke områdene rundt. Forskjellen er ikke enorm, men nok til at vi foretrakk bildegjengivelsen fra Samsung og LG i mange tilfeller.

 

Konklusjon

Sony XH9005 har flere gode egenskaper når det kommer til gaming. Den gode lysstyrken gir massevis av smell og liv i spillgrafikken, som også har meget jevne og naturlige farger. Sony-skjermen har også glimrende glatte bevegelser. Den klarer imidlertid ikke helt å måle seg med Samsung Q80T eller LG OLED CX når det kommer til kontrast, noe som resulterer i en litt flatere bildeopplevelse til tider. Alt i alt er dette en prisgunstig TV med fin ytelse –  den mangler bare litt for å klatre helt til topps!

Karakter
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Premium

Lyd & Bilde mener

Sony-skjermen serverer fargerike og naturlige bilder, kombinert med rikelig lysstyrke fra HDR-effektene. Det direkte LED-baklyset har relativt få soner, som legger en demper på kontrasten og svartnivået.

Også i denne testen:

De beste TV-ene til PS5 og Xbox Series X

LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våte drøm?

Denne OLED-skjermen fra LG har alt som skal til for å gi en knakende god spillopplevelse.

OLED-skjermen fra LG serverer spillgrafikken med glitrende god kontrast og suverent svartnivå. I tillegg kan den skilte med bred formatstøtte, og testens beste tilkoblingsmuligheter.
OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. I tillegg er det en viss (dog svært liten) risiko for innbrenning.
Les hele testen

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Glatt og god!

Samsung Q80T er fullspekket med funksjoner som skal sikre en god gaming-opplevelse.

Samsung-skjermen har både god kontrast, lekker fargegjengivelse og lynrask respons, som resulterer i en ”smooth” gaming-opplevelse.
Q80T må klare seg med bare én fullt ut kompatibel HDMI 2.1-inngang.
Les hele testen

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top