TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung Q80T (QE55Q80T)

Glatt og god!

Samsung Q80T er fullspekket med funksjoner som skal sikre en god gaming-opplevelse.

forfatter
Publisert 27.11.20 - 09:57
Karakter
Samsung Q80T (QE55Q80T)
L&B mener
Samsung-skjermen har både god kontrast, lekker fargegjengivelse og lynrask respons, som resulterer i en ”smooth” gaming-opplevelse.
Q80T må klare seg med bare én fullt ut kompatibel HDMI 2.1-inngang.
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type:55” 4K QLED-LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem:Tizen
 • Innganger: 4 HDMI (1 x 2.1), 3 USB
 • Utganger: HDMI eARC
 • HDR: HDR10+
 • Annet: OTS høyttalersystem
 • Web: samsung.com/no
Veil. pris 14.990Pr. 27.11.20 Produktside

Samsung Q80T tilhører mellomsjiktet blant årets modeller fra Samsung, men når det kommer til finesser ligger den faktisk tett på toppmodellene. Dette er en modell med lekker bildekvalitet, som vi allerede har god erfaring med fra tidligere tester, og attpåtil kåret til årets beste TV i premium-klassen. Men nå er det altså i gaming-disiplinen den skal til dyst!

Les også Full moro til halve prisen Samsungs nye QLED-TV Q80T byr på masse utstyr og suveren bildekvalitet til en fornuftig pris. Kan dette være det beste TV-kjøpet fra Samsung i år?

Støtter HDMI 2.1 – men bare på en inngang

Samsungs grafiske brukergrensesnitt (Tizen) er en av våre favoritter innen smart-TV. Årets versjon har fått skarpere grafikk og bedre organiserte menyer. TV-en er veldig enkel å sette opp, og kjenner automatisk igjen hvilke enheter du har koblet til HDMI-inngangen: Vi opplevde for eksempel at TV-en korrekt identifiserte Xbox Series X og la den til som eget ikon på menylinjen.

HDMI-inngangen for spill er lett å finne med sitt spillkontroll-symbol. Samsung har imidlertid nøyd seg med bare denne ene inngangen som fullt ut HDMI 2.1 kompatibel. (Foto: Audun Hage)
Input lag ble målt til under 5 ms, hvilket er det laveste i testen. (Foto: Audun Hage)

Samsung har vært fremsynte nok til å utstyre Q80T med en gaming-vennlig HDMI-2.1 kontakt, som også inkluderer støtte for VRR og ALLM. Dessverre får vi kun én av dem, og ikke to eller flere slik konkurrentene fra Sony og LG kan skilte med.

Etter en oppdatering til siste firmware-verson (1403) opplevde vi at Samsung-skjermen var veldig enkel å sette opp: den svitsjer automatisk til riktig bildemodus og korrekte innstillinger for spill. Forsinkelsen er også meget lav: Vi målte input lag ned mot 5 millisekunder, og ca 22 ms med bevegelsesutjevning aktivert. Begge deler er meget bra!

 

Bildekvalitet, gaming

Samsung Q80T bruker et VA LCD-panel med QLED fargefilter og direkte LED-baklys, som kan styre lysstyrken på individuelle deler av skjermen (såkalt lokal dimming). Her er det med andre ord potensiale for både bredt fargespekter og god kontrast!

Bildekvaliteten ser da også meget imponerende ut når vi tester den med PS5 og Spiderman: Miles Morales. Dette spillet byr på smellvakre farger og flust av kontrastrike detaljer, og Samsung-skjermen holder ikke noe tilbake: Dybdefølelsen, skarpheten og ikke minst gløden fra lyskilder (solen på himmelen, lyskaste etc) føles veldig realistisk.

Samsung Q80T gir meget god bildekvalitet, med både god skarphet, kontrast og ikke minst glatte, sømløse bevegelser. Her fra Spiderman: Miles Morales på PS5. (Foto: Audun Hage)

Selv om Spiderman-spillet kan kjøres i 4K/30 fps med lekre grafiske effekter (ray-tracing), er det ingen tvil om at vi heller foretrekker den glattere grafikken i 4K/60fps modus. Samsung-skjermen har ingen problemer med å følge Spidermans akrobatiske manøvere, og responsen på spillkontrollen føles god. Vi blir umiddelbart trukket inn i handlingen, og det er ingen sjenerende effekter som bryter fokus her.

Samsung Q80T henger også godt med når vi utfordrer den med krevende 4K 120 fps materiale. Bilspillet Dirt 5 på Xbox Series X kan ha en tendens til å bryte opp på mindre kapable skjermer uten VRR (variabel refresh rate), men her opplevde vi at Samsung hang godt med i svingene. Den bevarer god bevegelsesskarphet uten tendenser til ”screen tear”. Responsen fra spillkontrollen oppleves også her meget god, samsvarende med lav input lag.

Sammenlignet med den kontrastrike OLED-skjermen fra LG, er det som forventet at Samsung Q80T ikke helt klarer måle seg på svartnivå og lysfordeling/kontrast. Noen av de mørkere scenene fremstår utvilsomt flatere og mindre dype. Derimot har Samsung hele tiden rikelig med lysstyrke, som faktisk bidrar til bra futt i HDR-effektene. Man kan også bruke funksjonen for å dra opp detaljer i grått, og dermed ha større sjanse til å få øye på motstandere som gjemmer seg i mørket. Hvilken av de to skjermene som passer best, kommer faktisk mest an på omgivelsene: Den klassiske oppfatningen om at QLED har fordelen i lyse rom, OLED i mørke rom, ser ut til å gjelde også i gaming-sammenheng.

 

Konklusjon

Vi har allerede rangert Samsung Q80T som den beste allround-skjermen i sin klasse, derfor er det gledelig å konstatere at også 55” utgaven leverer varene i kombinasjon med de nyeste spillkonsollene. Samsung-skjermen støtter både HDMI 2.1, 4K/120 fps og VRR/ALMM, i tillegg til å gjengi spillgrafikken med utmerket kontrast, lysstyrke og fargegjengivelse. Det eneste vi savner er flere kompatible HDMI 2.1 innganger! Samsung-skjermen er ikke nødvendigvis det beste valget utelukkende for gaming –men søker du en ”altetende” TV til variert bruk, er dette et et glimrende valg.

 

 

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tett på de beste

Sonys gaming-vennlige XH9005 fungerer bra til både Playstation og Xbox, men mangler litt kontrast sammenlignet med konkurrentene.

Sony-skjermen serverer fargerike og naturlige bilder, kombinert med rikelig lysstyrke fra HDR-effektene.
Det direkte LED-baklyset har relativt få soner, som legger en demper på kontrasten og svartnivået.

LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våte drøm?

Denne OLED-skjermen fra LG har alt som skal til for å gi en knakende god spillopplevelse.

OLED-skjermen fra LG serverer spillgrafikken med glitrende god kontrast og suverent svartnivå. I tillegg kan den skilte med bred formatstøtte, og testens beste tilkoblingsmuligheter.
OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. I tillegg er det en viss (dog svært liten) risiko for innbrenning.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend