Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våte drøm?

Denne OLED-skjermen fra LG har alt som skal til for å gi en knakende god spillopplevelse.

Skrevet av / 27.11.20 - 09:58
LG OLED CX (OLED55CX)
Audun Hage

CX-serien er blant de mest populære OLED-modellene fra LG. Her får du full uttelling på spesifikasjoner og bildekvalitet, litt finere design enn den enklere B-modellen, uten å måtte betale den stivere prislappen for toppmodellene i GX og WX-serien. Vi har tidligere testet LG CX i 65” og 48” utgave – og anbefaler å sjekke ut disse testene for mer utfyllende info. Her konsentrerer vi oss utelukkende om gaming-ytelsen!

Les også Kvikk og kontrastrik En av LGs mest populære OLED-modeller er tilbake i ny og topptrimmet versjon!

HDMI 2.1 på alle fire innganger

Blant alle skjermene i testen er det LG som kan skilte med de beste tilkoblingsmulighetene. Den støtter nemlig HDMI 2.1 på alle fire innganger: Her er dessuten støtte for både VRR, ALLM og 4K/120 fps, som vi fikk til å fungere med både Xbox og PS5 uten noe særlig problem. LG utmerker seg også ved bred formatstøtte: Her er innebygd støtte for både Dolby Vision og Dolby Atmos, som kan vise seg aktuelt i spillsammenheng på sikt.

LG OLED CX har hele fire HDMI 2.1 kompatible innganger, inkludert eARC lydutgang. (Foto: Audun Hage)
LG-skjermen leverer lav forsinkelse på 10 ms i spillmodus. (Foto: Audun Hage)

LG-skjermen har også meget lav input lag, som vi målte til ca 10 millisekunder. Den er ellers spekket med gaming-vennlige finesser som AMD FreeSync, som sikrer glatt og ren gjengivelse med ulike PC-spill.

Gnistrende god til spillgrafikk

OLED-teknologien har noen iboende kvaliteter som allerede er velkjent for mange lesere. Evnen til å tenne og slukke hver eneste lille piksel enkeltvis, uten behov for baklys, skaper et meget skarpt og presist bilde med jevn lysfordeling.

Vi hadde innledningsvis ganske høye forventninger til hvordan LG ville prestere i spill-sammenheng, men ble likevel positivt overrasket: Bevares, den lekre HDR-grafikken i Spiderman: Miles Morales ser imponerende ut på de andre skjermene også – men her gir de en tilnærmet filmatisk opplevelse!

LG OLED55CX er et eksempel på de mange fordelene ved OLED-teknologien: Det bunnløse svartnivået skaper et perfekt ”lerret” hvor pikslene fremstår sterke, klare og skarpe. Her fra Spiderman: Miles Morales på PS5. (Foto: Audun Hage)

Svartnivået og den gode kontrasten gir et bilde som er nærmest til å ”ta og føle på”, samtidig som fargegjengivelsen har et veldig naturlig preg. Det kan imidlertid være behov for å kalibrere svartnivået litt, slik at du får med deg de mørkeste detaljene i enkelte spillscener: I noen tilfeller opplevde vi faktisk at skjermen ble litt for mørk.

LG-skjermen er også påfallende ”smooth” når det kommer til bevegelser. Spiderman-spillet i 4K/60p føles om mulig enda litt glattere og mer responsivt her, enn det gjorde via Samsung-skjermen. Dirt 5 på Xbox fungerer også meget fint, uten tendens til oppbrytninger.

 

Risiko for innbrenning?

OLED-skjermer er kjent for å gi noe svakere lysstyrke enn de sterkeste LCD-skjermene, og LG CX er ikke noe unntak i så måte. I lyse omgivelser merket vi godt at Samsung og Sony har mer krutt i de lyseste partiene, i tillegg til generelt høyere lysstyrke.

Noen lesere lurer sikkert på om innbrenning fortsatt kan være et tema når det kommer til OLED. Svaret på det er både ja og nei: Selv om det forekommer uhyre sjeldent med nåværende OLED-generasjoner, er det fortsatt en viss fare for at statisk grafikk, menyer og lignende kan brenne seg fast i ekstreme tilfeller – over lengre tid. Dette er noe man bør ta høyde for ved bruk av OLED til gaming og grafikk, men kan som regel unngås ved å unngå for mye statisk innhold, bruke skjermsparere og ikke minst at TV-en skrur seg av automatisk når den ikke er i bruk.

 

Konklusjon

LGs 55-tommer i CX-serien viser seg å være en glimrende TV til gaming. Her kan entusiastene boltre seg i massevis av tilkoblingsmuligheter, med plass til både Xbox, PS5 og PC uten å måtte veksle om på HDMI-kablene. Full støtte for 4K/120fps, og VRR fungerer som en drøm. Bildekvaliteten er virkelig sylskarp, og gir en meget glatt opplevelse med spill. Her kan du være sikker på å få med deg hver minst detalj, selv når det går svært hurtig for seg på skjermen! LG-skjermen mangler litt lysstyrke sammenlignet med LCD-skjermene, men så lenge du tar høyde for dette (dempet belysning etc) er du sikret en storslagen spillopplevelse.

Karakter
LG OLED CX (OLED55CX)
High End

Lyd & Bilde mener

OLED-skjermen fra LG serverer spillgrafikken med glitrende god kontrast og suverent svartnivå. I tillegg kan den skilte med bred formatstøtte, og testens beste tilkoblingsmuligheter. OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. I tillegg er det en viss (dog svært liten) risiko for innbrenning.

Også i denne testen:

De beste TV-ene til PS5 og Xbox Series X

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tett på de beste

Sonys gaming-vennlige XH9005 fungerer bra til både Playstation og Xbox, men mangler litt kontrast sammenlignet med konkurrentene.

Sony-skjermen serverer fargerike og naturlige bilder, kombinert med rikelig lysstyrke fra HDR-effektene.
Det direkte LED-baklyset har relativt få soner, som legger en demper på kontrasten og svartnivået.
Les hele testen

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Glatt og god!

Samsung Q80T er fullspekket med funksjoner som skal sikre en god gaming-opplevelse.

Samsung-skjermen har både god kontrast, lekker fargegjengivelse og lynrask respons, som resulterer i en ”smooth” gaming-opplevelse.
Q80T må klare seg med bare én fullt ut kompatibel HDMI 2.1-inngang.
Les hele testen

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top