TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våte drøm?

Denne OLED-skjermen fra LG har alt som skal til for å gi en knakende god spillopplevelse.

forfatter
Publisert 27.11.20 - 09:58
Karakter
LG OLED CX (OLED55CX)
L&B menerskew
pluss OLED-skjermen fra LG serverer spillgrafikken med glitrende god kontrast og suverent svartnivå. I tillegg kan den skilte med bred formatstøtte, og testens beste tilkoblingsmuligheter.
minus OLED-skjermen må klare seg med noe lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. I tillegg er det en viss (dog svært liten) risiko for innbrenning.
Veil. pris 17990 Produktside
Spesifikasjoner

 

  • Størrelse/type:55” 4K OLED
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem:LG WebOS (5.0)
  • Innganger: 4 HDMI (2.1), 3 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Annet: A9 gen3 videoprosessor
Annonse fra prisguiden.no

CX-serien er blant de mest populære OLED-modellene fra LG. Her får du full uttelling på spesifikasjoner og bildekvalitet, litt finere design enn den enklere B-modellen, uten å måtte betale den stivere prislappen for toppmodellene i GX og WX-serien. Vi har tidligere testet LG CX i 65” og 48” utgave – og anbefaler å sjekke ut disse testene for mer utfyllende info. Her konsentrerer vi oss utelukkende om gaming-ytelsen!

Les også Kvikk og kontrastrik En av LGs mest populære OLED-modeller er tilbake i ny og topptrimmet versjon!

HDMI 2.1 på alle fire innganger

Blant alle skjermene i testen er det LG som kan skilte med de beste tilkoblingsmulighetene. Den støtter nemlig HDMI 2.1 på alle fire innganger: Her er dessuten støtte for både VRR, ALLM og 4K/120 fps, som vi fikk til å fungere med både Xbox og PS5 uten noe særlig problem. LG utmerker seg også ved bred formatstøtte: Her er innebygd støtte for både Dolby Vision og Dolby Atmos, som kan vise seg aktuelt i spillsammenheng på sikt.

LG OLED CX har hele fire HDMI 2.1 kompatible innganger, inkludert eARC lydutgang. (Foto: Audun Hage)
LG-skjermen leverer lav forsinkelse på 10 ms i spillmodus. (Foto: Audun Hage)

LG-skjermen har også meget lav input lag, som vi målte til ca 10 millisekunder. Den er ellers spekket med gaming-vennlige finesser som AMD FreeSync, som sikrer glatt og ren gjengivelse med ulike PC-spill.

Gnistrende god til spillgrafikk

OLED-teknologien har noen iboende kvaliteter som allerede er velkjent for mange lesere. Evnen til å tenne og slukke hver eneste lille piksel enkeltvis, uten behov for baklys, skaper et meget skarpt og presist bilde med jevn lysfordeling.

Vi hadde innledningsvis ganske høye forventninger til hvordan LG ville prestere i spill-sammenheng, men ble likevel positivt overrasket: Bevares, den lekre HDR-grafikken i Spiderman: Miles Morales ser imponerende ut på de andre skjermene også – men her gir de en tilnærmet filmatisk opplevelse!

LG OLED55CX er et eksempel på de mange fordelene ved OLED-teknologien: Det bunnløse svartnivået skaper et perfekt ”lerret” hvor pikslene fremstår sterke, klare og skarpe. Her fra Spiderman: Miles Morales på PS5. (Foto: Audun Hage)

Svartnivået og den gode kontrasten gir et bilde som er nærmest til å ”ta og føle på”, samtidig som fargegjengivelsen har et veldig naturlig preg. Det kan imidlertid være behov for å kalibrere svartnivået litt, slik at du får med deg de mørkeste detaljene i enkelte spillscener: I noen tilfeller opplevde vi faktisk at skjermen ble litt for mørk.

LG-skjermen er også påfallende ”smooth” når det kommer til bevegelser. Spiderman-spillet i 4K/60p føles om mulig enda litt glattere og mer responsivt her, enn det gjorde via Samsung-skjermen. Dirt 5 på Xbox fungerer også meget fint, uten tendens til oppbrytninger.

 

Risiko for innbrenning?

OLED-skjermer er kjent for å gi noe svakere lysstyrke enn de sterkeste LCD-skjermene, og LG CX er ikke noe unntak i så måte. I lyse omgivelser merket vi godt at Samsung og Sony har mer krutt i de lyseste partiene, i tillegg til generelt høyere lysstyrke.

Noen lesere lurer sikkert på om innbrenning fortsatt kan være et tema når det kommer til OLED. Svaret på det er både ja og nei: Selv om det forekommer uhyre sjeldent med nåværende OLED-generasjoner, er det fortsatt en viss fare for at statisk grafikk, menyer og lignende kan brenne seg fast i ekstreme tilfeller – over lengre tid. Dette er noe man bør ta høyde for ved bruk av OLED til gaming og grafikk, men kan som regel unngås ved å unngå for mye statisk innhold, bruke skjermsparere og ikke minst at TV-en skrur seg av automatisk når den ikke er i bruk.

 

Konklusjon

LGs 55-tommer i CX-serien viser seg å være en glimrende TV til gaming. Her kan entusiastene boltre seg i massevis av tilkoblingsmuligheter, med plass til både Xbox, PS5 og PC uten å måtte veksle om på HDMI-kablene. Full støtte for 4K/120fps, og VRR fungerer som en drøm. Bildekvaliteten er virkelig sylskarp, og gir en meget glatt opplevelse med spill. Her kan du være sikker på å få med deg hver minst detalj, selv når det går svært hurtig for seg på skjermen! LG-skjermen mangler litt lysstyrke sammenlignet med LCD-skjermene, men så lenge du tar høyde for dette (dempet belysning etc) er du sikret en storslagen spillopplevelse.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tett på de beste

Sonys gaming-vennlige XH9005 fungerer bra til både Playstation og Xbox, men mangler litt kontrast sammenlignet med konkurrentene.

Sony-skjermen serverer fargerike og naturlige bilder, kombinert med rikelig lysstyrke fra HDR-effektene.
Det direkte LED-baklyset har relativt få soner, som legger en demper på kontrasten og svartnivået.

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Glatt og god!

Samsung Q80T er fullspekket med funksjoner som skal sikre en god gaming-opplevelse.

Samsung-skjermen har både god kontrast, lekker fargegjengivelse og lynrask respons, som resulterer i en ”smooth” gaming-opplevelse.
Q80T må klare seg med bare én fullt ut kompatibel HDMI 2.1-inngang.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
lbpluss
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
lbpluss
Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 
lbpluss
Nå kan Samsung TV styre Philips Hue Ny app fra Samsung og Signify gir overraskende muligheter - en slags "Ambilight" for Samsung TV?
lbpluss
Panasonic lanserer nytt OLED-flaggskip Med kraftig forbedret lysstyrke og ny "Filmmaker mode" kan dette bli en lekkerbisken for filmentusiastene.
Følg Lyd & Bilde