TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Sony X89J (KD-43X89J)

God til gaming!

Sony X89J er en av de dyreste modellene i testen, og utmerker seg med flere kjekke finesser. Likevel skiller den seg ikke voldsomt fra de rimeligere utfordrerne.

forfatter
Publisert 18.02.22 - 10:00
Karakter
Sony X89J (KD-43X89J)
L&B mener
Sony-skjermen leverer et skarpt og naturlig bilde med god kontrast. Bred formatstøtte og gode tilkoblingsmuligheter gjør dette til en velegnet TV for gaming.
Bildekvaliteten er ikke dramatisk mye bedre enn de rimeligere modellene i testen. Lydgjengivelsen er også relativt slank.
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: 43” 4K LCD
  • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Panelfrekvens: 100/120 Hz
  • Operativsystem: Android 11/Google TV
  • Innganger: 4 HDMI (2 x 2.1), 2 USB
  • Utganger: Optisk digital lydutgang
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Skjermstørrelser: 43”, 50”, 55”, 65”, 75”
  • Annet: Dolby Atmos
  • Web: sony.no
Veil. pris 8.990Pr. 18.02.22 Produktside

Sony er kjent for å levere et bredt spekter av TV-er i alle størrelser og prisklasser, og i midtsjiktet finner vi den godt spekkede X89-serien. Denne modellen har en stram og minimalistisk design, og står på to små føtter. Disse står helt ute i ytterkant på TV-en, og vil derfor kreve en reol som er like bred som TV-en. Til gjengjeld er det god plass til en lydplanke mellom føttene.

Obs: X89J har mange fellestrekk med en annen Sony-modell, X85J, som også selges her i Norden, men på den sitter føttene mer inn mot midten.

Sony X89J copy
Sony X89J. (Foto: Sony)

Sony X89J

Sony-skjermen kommer lastet med brukergrensesnittet Google TV, som er en videreutvikling fra tidligere Android-versjoner. Det merkes først og fremst ved at innholdsmenyen har blitt mer oversiktlig, og blant annet gir deg flere personlige program-anbefalinger. App-utvalget er upåklagelig. TV-en kan også stemmestyres via Google Assistant, med innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

X89J støtter både videoformatet Dolby Vision og lydformatet Dolby Atmos via de interne appene. Tilkoblingsmulighetene er dessuten gode, med fire HDMI-innganger, hvorav to av disse støtter 4K/120hz videosignaler. Her får du altså en kompakt TV med gode spesifikasjoner, som også vil egne seg bra til gaming – spesielt PS5 og Xbox Series X.

Bildekvalitet

Sony-skjermen er en av de dyreste modellene i testen, og det kommer blant annet av at de bruker et 120 Hz LCD-panel, som er ganske sjelden vare i denne størrelsen. I tillegg er den utstyrt med videoprosessoren X1, som er en av selskapets bedre videoprosessorer (kun overgått av Cognitive XR, som du finner i X90J og oppover).

Med et påkostet bildepanel og kraftig ”bildemotor” under panseret, ser bildekvaliteten som forventet også ganske lekker ut. Sony-skjermen har en nøytral fargebalanse som egner seg bra til kresen filmtitting. Når vi ser den svenske spenningsserien Snabba Cash i 4K-format, blir vi umiddelbart imponert over den rå bildeskarpheten. Sonys bildebehandling klarer å få frem masse små detaljer som blir borte på flere av de rimeligere utfordrerne. Den har også meget fin lysstyrke gjør TV-en velegnet til TV-titting på dagtid. Skjermen er heller ikke like speilblank som f.eks. Xiaomi P1. Sony behersker også bevegelser bra, takket være en effektiv interpolerings-funksjon (Motionflow XR).

Når det er sagt, fremstår ikke kontrasten fra Sony-skjermen så veldig mye bedre enn de billigere TV-ene i testen. X89J har ingen form for lokal dimming av baklyset, og kontrasten fra denne 43” utgaven kan ikke måle seg med storebroren X90J, som vi har god erfaring med i den litt større 50 tommers versjonen.

50 43X89J Product Image5 50 43X89J Product Image Hi res 2 50 43X89J Product Image Hi res 3 50 43X89J Product Image Hi res
<
>

Lydkvalitet

I motsetning til bildepanelet, er ikke det innebygde lydsystemet spesielt påkostet, men består av to enkle fulltonehøyttalere og 2 x 10 watt utgangseffekt. Sony-skjermen har i likhet med mange av de andre testdeltakerne, en ganske slank og spiss lydkarakter, uten noe særlig bass. Da er det i det minste kjekt at X89J har en HDMI eARC utgang, slik at du enkelt kan koble til en lydplanke.

Konklusjon

Sony X89 er testens dyreste, men også den eneste deltakeren som kan skilte med et topp moderne, 120 Hz-kapabelt bildepanel. Den får også pluss for et lett anvendelig Google TV brukergrensesnitt. Bildeopplevelsen er hakket bedre enn hva mange av de andre varter opp med – men du må også betale for gildet! Lyden er ikke spesielt inspirerende, og kan med fordel oppgraderes eksternt. Dette blir derfor TV-en for deg som stiller spesielle krav, men likevel vil ha en god TV med moderat skjermstørrelse.

Også i denne testen:

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisgunstig Android-TV

Fra kinesiske Xiaomi kommer en TV som hevder seg bra mot konkurrentene – selv til en lavere pris.

Xiaomi byr på Android-brukergrensesnitt, flust av apper og god formatstøtte.
Kontrasten er midt på treet, og lydgjengivelsen nokså slank.

Philips The One 43” (43PUS8506/12)

Setter farge på tilværelsen

Glad i farger? Med denne TV-en får du Philips sitt velkjente Ambilight-lys, som sørger for å gi bildeopplevelsen en ekstra piff.

Philips-skjermen leverer en flott bildekvalitet med god kontrast, og det fargesprakende Ambilight-lyset bidrar til å øke innlevelsen.
Lyden er relativt slank, og kan behøve hjelp av en lydplanke.

TCL C725 (43C725)

Flink til det meste

Med TCL C725 får du flott bilde og god lyd til en fornuftig pris.

TCL C725 leverer et flott bilde med god lysstyrke og kontrast. Den har dessuten bred formatstøtte og gode tilkoblingsmuligheter, som gjør dette til en utmerket allround-TV.
Selv om Android-brukergrensesnittet er fint nok, synes vi TV-en reagerer litt tregt på kommandoer fra fjernkontrollen.

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utfordrer

Hisense A7GQ kan skilte med et nytt og spennende brukergrensesnitt, men bildeopplevelsen er litt blass sammenlignet med de beste.

Hisense A7GQ har en fin og moderne design, gode tilkoblingsmuligheter og bred støtte for ulike videoformater.
TV-en mangler en del lokale apper og tjenester.

LG NANO756 (43NANO756)

Mangler kontrast

LG NANO756 er en fin og lettvint TV å bruke, men bildekvaliteten står ikke helt til forventningene.

LG-skjermen har et fint brukergrensesnitt (WebOS) med bra utvalg av strømmetjenester.
Kontrasten og lysstyrken er midt på treet, og NANO756 mangler støtte for en del viktige formater.

Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slank og lekker QLED-TV fra Samsung

Samsungs rimeligste QLED-modell byr på slank design, flott bildekvalitet, og et lettvint brukergrensesnitt. Bare lyden skuffer litt.

Samsung Q60A er en utmerket TV med bra bildekvalitet, glimrende brukergrensesnitt og slank design.
Lydgjengivelsen er skuffende tynn, og skriker etter hjelp av en lydplanke.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Mesterklasse fra Panasonic Panasonics beste OLED-TV er tilbake i full vigør, og nå kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E gir rett og slett en strålende bildeopplevelse.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Følg Lyd & Bilde