TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Samsung Q60A (QE43Q60A)

Slank og lekker QLED-TV fra Samsung

Samsungs rimeligste QLED-modell byr på slank design, flott bildekvalitet, og et lettvint brukergrensesnitt. Bare lyden skuffer litt.

forfatter
Publisert 18.02.22 - 10:00
Karakter
Samsung Q60A (QE43Q60A)
L&B mener
Samsung Q60A er en utmerket TV med bra bildekvalitet, glimrende brukergrensesnitt og slank design.
Lydgjengivelsen er skuffende tynn, og skriker etter hjelp av en lydplanke.
Spesifikasjoner
 • Størrelse/type: 43” 4K QLED LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Panelfrekvens: 50/60 Hz
 • Operativsystem: Tizen
 • Innganger: 3 HDMI (2.0), 2 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
 • HDR: HDR10, HDR10+, HLG
 • Web: samsung.com/no
Veil. pris 5.490Pr. 18.02.22 Produktside

Q60A er innstegsmodellen blant Samsungs såkalte QLED LCD-TV-er. Serien kommer i et bredt spekter av størrelser, fra 32” og helt opp til 85”, alle med et relativt gunstig prispunkt. Så hvordan står 43” utgaven seg mot konkurrentene?

Samsung Q60A 65 Inch 4K QLED Quantum HDR Smart TV 1024x1024 1
Samsung Q60A. (Foto: Samsung)

Samsung Q60A

Rent fysisk er Samsung-skjermen veldig flott å se på: Dette er den slankeste TV-en i testen med god margin. Selve skjermen er bare cirka 4 centimeter tykk, og beholder den samme tykkelsen hele veien. Baksiden er glatt og gjør at TV-en kan henges tett inntil veggen uten å stikke ut. Føttene er høydejusterbare, slik at skjermen kan heves for å gi plass til en lydplanke.

Q60A kommer med Samsungs velutprøvde brukergrensesnitt Tizen: Det er svært enkelt å bruke og gir bred tilgang på apper. Her finnes blant andre Disney+, HBO Max, Discovery+, Apple TV, i tillegg til flere lokale tjenester, og vi vet av erfaring at Samsung er tidlig ute med aktuelle apper. Fjernkontrollen er dessuten liten og hendig.

På tilkoblingsfronten er Q60A utstyrt med tre HDMI-innganger, med blant annet støtte for eARC lydreturkanal. Det er imidlertid relativt sparsomt med moderne gaming-finesser. Her finner du for eksempel ingen støtte for VRR (Variabel Refresh Rate). Og i likhet med andre Samsung-modeller, er det ikke støtte for HDR-formatet Dolby Vision.

Bildekvalitet

Q60A-modellen bruker et LCD-panel med LED kantbelysning, som har et ekstra fargefilter bestående av kvanteprikker (quantum dots) som skal bidra til et bredere fargespekter. Det er her Q-en i ”QLED” kommer fra.

Samsung-skjermen har en utmerket lysstyrke, som bidrar til klar og sterk bildegjengivelse i lyse omgivelser. Lysfordelingen er også fin og jevn over hele skjermoverflaten. Q60A kan også være mørk når det gjelder, med utmerket svartnivå i de mørke partiene. Den klarer å hente frem rikelig med detaljer i mørke scener, uten såkalt ”black crush” som vi ser på en del andre skjermer. Det gir totalt sett god kontrast.

Fargegjengivelsen er også jevn og nyansert, men med noe tendenser til blått fargestikk i standard bildemodus. Film-modusen er til sammenligning mer nøytral, og Q60A er i tillegg utstyrt med en ekstra korrekt ”Filmmaker Mode”. Det eneste som trekker ned, er at fargene kan bli litt bleke når man ser TV-en fra siden. Innsynsvinkelen på denne LCD-skjermen er relativt snever, og man får best bilde når man sitter rett foran TV-en.

Lydkvalitet

Mens det er mye positivt å si om bildekvaliteten, er ikke lydgjengivelsen fra Q60A noe å skryte av. Lyden fra de innebygde høyttalerne er ekstremt tynn, og kan minne om en spinkel reiseradio! Samsung har riktignok lagt inn forskjellige lydmoduser i menyen, men til liten nytte. Her er en ekstern lydplanke nærmest et krav, hvis du vil ha skikkelig TV-lyd. Da kan du få ut Dolby Atmos lydsignaler via eARC-kontakten.

Konklusjon

Samsung Q60A er en av de beste allround-skjermene i testen. Den har for det første en slank og moderne design som får mange av konkurrentene til å se gammeldagse ut. Brukergrensesnittet og fjernbetjeningen er også topp moderne. Samsung-skjermen leverer også en spenstig bildekvalitet med utmerket lysstyrke og kontrast. Derimot er lydkvaliteten lite imponerende. Alt i alt fremstår Q60A likevel som et bra kjøp – men du bør planlegge å oppgradere lyden først som sist!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Sony X89J (KD-43X89J)

God til gaming!

Sony X89J er en av de dyreste modellene i testen, og utmerker seg med flere kjekke finesser. Likevel skiller den seg ikke voldsomt fra de rimeligere utfordrerne.

Sony-skjermen leverer et skarpt og naturlig bilde med god kontrast. Bred formatstøtte og gode tilkoblingsmuligheter gjør dette til en velegnet TV for gaming.
Bildekvaliteten er ikke dramatisk mye bedre enn de rimeligere modellene i testen. Lydgjengivelsen er også relativt slank.

Xiaomi Mi TV P1 43

Prisgunstig Android-TV

Fra kinesiske Xiaomi kommer en TV som hevder seg bra mot konkurrentene – selv til en lavere pris.

Xiaomi byr på Android-brukergrensesnitt, flust av apper og god formatstøtte.
Kontrasten er midt på treet, og lydgjengivelsen nokså slank.

Philips The One 43” (43PUS8506/12)

Setter farge på tilværelsen

Glad i farger? Med denne TV-en får du Philips sitt velkjente Ambilight-lys, som sørger for å gi bildeopplevelsen en ekstra piff.

Philips-skjermen leverer en flott bildekvalitet med god kontrast, og det fargesprakende Ambilight-lyset bidrar til å øke innlevelsen.
Lyden er relativt slank, og kan behøve hjelp av en lydplanke.

TCL C725 (43C725)

Flink til det meste

Med TCL C725 får du flott bilde og god lyd til en fornuftig pris.

TCL C725 leverer et flott bilde med god lysstyrke og kontrast. Den har dessuten bred formatstøtte og gode tilkoblingsmuligheter, som gjør dette til en utmerket allround-TV.
Selv om Android-brukergrensesnittet er fint nok, synes vi TV-en reagerer litt tregt på kommandoer fra fjernkontrollen.

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kinesisk utfordrer

Hisense A7GQ kan skilte med et nytt og spennende brukergrensesnitt, men bildeopplevelsen er litt blass sammenlignet med de beste.

Hisense A7GQ har en fin og moderne design, gode tilkoblingsmuligheter og bred støtte for ulike videoformater.
TV-en mangler en del lokale apper og tjenester.

LG NANO756 (43NANO756)

Mangler kontrast

LG NANO756 er en fin og lettvint TV å bruke, men bildekvaliteten står ikke helt til forventningene.

LG-skjermen har et fint brukergrensesnitt (WebOS) med bra utvalg av strømmetjenester.
Kontrasten og lysstyrken er midt på treet, og NANO756 mangler støtte for en del viktige formater.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde