ÅRETS BESTE 2020-2021

: 11 TV-er til Fotball VM

Klar til avspark!

Finnes det noen bedre unnskyldning for å pensjonere den gamle tittekassa til fordel for en ny?

Fotball-VM, også kjent som FIFA World Cup, er ikke bare en av verdens største sportsbegivenheter, men også verdens mest sette direktesendte TV-program. Hvert fjerde år sitter over 1 milliard fotballgale seere klistret foran skjermen. Kanskje ikke så rart at TV-produsentene setter alle kluter til for å ha sine splitter nye og oppgraderte TV-modeller klare i butikkhyllene, i god tid før avspark i Rio!

TV-markedet eller ”jungelen” som vi liker å kalle den, er kanskje mer uoversiktlig enn noensinne, med alt fra budsjettskjermer med Full HD, via de ultraskarpe, gigantiske 4K-TVer, til toppmoderne OLED TV-er å velge blant. Utviklingen på teknologifronten har gjort at de tradisjonelle Full HD TV-ene nå har blitt meget prisgunstige. For mellom 10 og 20.000 kroner (veiledende) kan du plukke opp en topp moderne, velutstyrt storskjerm på 55 tommer eller mer, med alle de viktige smartfinessene om bord. Og det er akkurat denne kategorien vi har siktet oss inn på i årets første stortest av TV-er!

Sports-TV
Denne gangen har vi altså hatt ekstra fokus på TV-ens ”sportslige” egenskaper. Men hva kjennetegner egentlig en god sports-TV? For det første må den være av en viss størrelse, gjerne 50 tommer eller større, slik at både du og resten av sofagjengen kan få en fullgod opplevelse. Skarp og kontraststerk må den også være, slik at du får med deg hver minste hendelse på banen. Fargegjengivelsen er også viktig, men trenger ikke nødvendigvis være 100% korrekt: Fotballbanen er uansett flombelyst, og det skader ikke med litt sterkere farger for innlevelsens skyld. Glatte og jevne bevegelser er et annet viktig moment: Dagens TV-format med 50 Hz bildefrekvens (antall bilder per sekund) fungerer utmerket til det meste av TV-innhold, men skaper utfordringer når kameraet skal følge ballen. Hurtige panoreringer kan forårsake ”rykking” og tidvis ujevn bildegjengivelse, og de mer påkostede TV-ene prøver å kompensere for dette ved å legge til ekstra bilderammer (kjent som interpolering eller bevegelseskompensering). Dette gjøres med varierende hell, og det krever god bildebehandling for ikke å gjøre vondt verre.

Det viktige svartnivået
I tillegg har vi som vanlig vurdert totalegenskapene ved vanlig TV-titting, serier og film. Alle LCD-LED TV-er har et innebygd handikap: De er avhengige av en separat lyskilde (i dette tilfellet lysdioder i kantene) bak selve LCD-panelet, som gjør det vanskelig å gjengi svart (det vil si fravær av lys) på en god måte. Dette var plasmaskjermenes store styrke, og de nye OLED-skjermene tar dette enda lenger, ved å kunne tenne og slukke hver enkelt piksel direkte, uten behov for baklys. Ingen LCD er helt perfekt i så måte, og dette må tas i betraktning når vi omtaler svartnivået på de individuelle skjermene.

Brukervennlighet og lydkvalitet…
…er også viktig for totalopplevelsen. Lydkvaliteten er som mange riktig hevder, halve opplevelsen, og kun de færreste TV-ene gir særlig inspirerende lydkvalitet. Som regel er det brukt mest penger på bildet, mens lyden krever hjelp av separat lydanlegg, Men noen unntak finnes det. Apper og smarte finesser blir stadig viktigere: De kan enten være med på å heve TV-opplevelsen, eller forsure den. Alt avhenger av hvor godt menysystemet og fjernkontrollen er anlagt for å styre de mange finessene.

Testen
Til denne sammenligningstesten har vi samlet en rekke aktuelle 2014-modeller fra 50 tommer og oppover, med både Full HD oppløsning (1920 x 1080 piksler) og 4K (3840 x 2160 piksler) oppløsning.

En 4K-TV er i stand til å vise hele 8 millioner bildepunkter – fire ganger mer bildeinformasjon enn en vanlig Full HD TV. Teknikk har lenge vært forbeholdt de dyreste TV-modellene, men nå er prisene på vei nedover. 4K er ennå et veldig ungt bildeformat, med svært lite tilgjengelig innhold foreløpig. Netflix er først ute, mens det kan ta flere år før vi ser kringkasting i 4K-formatet. Årets fotball-VM sendes kun i vanlig HD-oppløsning.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

4K-kongen

For den som ønsker seg en komplett toppklasse-TV med gnistrende skarpt bilde og fullverdig lyd, er Sonys 4K-toppmodell veien å gå.

Lyd & Bilde mener

Sony-skjermen gir en førsteklasses TV-opplevelse med sylskarpt bilde og glassklar lyd. Bildekvaliteten er utmerket enten man ser på TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterte høyttalerne gir solid lyd, men medfører også at TV-en blir tung og plasskrevende. Innsynsvinkelen er ganske snever og bildet blir blassere ute på siden.
 • 65” 4K, 3840 x 2160
 • 4 HDMI, 3 USB
 • Netflix 4K
 • 4K X-reality Pro
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 39995 kr

Fjorårsmodellen KD-65X9005A var en meget flott TV på alle måter, og vi nølte ikke med å kåre den til ”årets bildeprodukt” for 2013. I år har stort sett alle konkurrentene lansert 4K-TV-er. Spørsmålet er om Sony fortsatt leder an, eller om de har tapt forspranget?

Årets modell KD-65X9005B ligner forgjengeren på mange måter, men har fått noen viktige endringer både inni og utenpå. Skjermen har en ”kileform” som blir gradvis tykkere ned mot bunn. Dette gir bedre plass til høyttalerne, men også et litt tykkere utseende, spesielt sammenlignet med millimetertynne OLED-TV-er.

65-tommers versjonen er da også en riktig koloss av en TV: De sidemonterte høyttalerne bidrar til å gjøre den over 1,7 meter bred og nesten 50 kilo tung! Dette er derfor en TV man bør være to for å håndtere, og eventuell veggmontering bør skje med solid forankring…

Brukervennlighet og finesser
KD-65X9005B har gode tilkoblingsmuligheter. Alle de fire HDMI-inngangene støtter 4K, og det følger med en en koblingsboks (”port replicator”)  som kan skjules i skapet dersom TV-en skal veggmonteres, og trekke kun en ledning opp til TV-en. Sony har bygd inn kamera for Skype videokonferanser, og støtter sosiale medier som Facebook og Twitter. Netflix-appen gir også tilgang til 4K, såfremt du har god nok internett-oppkobling.

Sony-TV-en kan betjenes med tradisjonell fjernkontroll, eller den nye One Flick Remote med integrert styreflate, som styres ved å la tommelen gli over pekeflaten. Den forenkler betjeningen ved å redusere antall klikk, men betjeningen er ikke like glatt som LG og Samsungs pekefjernkontroller. Vi foretrakk derfor å ha den vanlige fjernkontrollen tilgjengelig for mer avansert bruk.

Bildekvalitet
Vi startet med diverse PVR-opptak i HD (720p) kvalitet, og blir umiddelbart imponert. Tross sine 65 tommer og 3840×2160 piksler, får Sony-skjermen det relativt komprimerte HD-signalet til å se overraskende bra ut. Bildebehandlingen legger til litt ekstra skarphet, uten at konturene blir for harde eller grovkornede. Fotballopptakene våre gjengis med detaljene i behold, og små detaljer som gresstrå og draktnummer kommer tydelig frem.

Med actionfilmen Total Recall på Blu-ray får vi smake hva Sony-skjermen klarer når den blir servert enda bedre råvarer. Blu-ray disken er nemlig en såkalt ”Mastered in 4K” originalfilm som er nedskalert til Full HD, med større fargerom og flere detaljer enn  ordinære BD-titler. Sonys innebygde 4K X-reality Pro bildeprosessor utnytter dette for å gjenskape et bilde som skal ligne mest mulig på 4K-originalen. Resultatet er da også riktig lekkert, med imponerende fargerikdom og detaljer selv til Blu-ray å være.

Selv om Sony-skjermen langt på vei greier å gjøre ”vin av vann” så er det ekte, uforfalsket 4K-innhold vi er ute etter. Med KD-65X9005B får vi endelig tilgang til Netflix i 4K-versjon: Så lenge du har god nok netthastighet (15 megabit per sekund eller mer) vil Netflix-appen automatisk gjenkjenne at du har en 4K TV og gjøre innholdet tilgjengelig, og vi får den etterlengtede ”4K ultra HD” logoen oppe i hjørnet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

House of Cards sesong 2 er den første serien tilgjengelig i 4K oppløsning, og vi blir både imponert og litt skuffet på samme tid. Jo da, bildekvaliteten er ekstremt skarp, og med betydelig flere detaljer enn selv de beste Blu-ray skivene. Kevin Spacey og hans politiske støttespillere ser skremmende virkelighetstro ut. Netflix-overføringen er også imponerende god, uten plagsom komprimering i bildet. Så hva er problemet? Vel, HoC er en relativt saktegående serie med mange statiske dialogscener, og byr ikke på de store wow-effektene bildemessig. Og har man først blitt vant med 4K-kvalitet, vil man så klart ha mer!

Når det gjelder den generelle bildekvaliteten står Bravia-skjermen til meget høy karakter. For det første har den en førsteklasses kontrast, med evnen til å vise alt bekmørke skyggedetaljer til blendende hvitt i samme bilderamme, på en måte som faktisk kan minne om de beste plasma- og OLED-skjermen. Vi mistenker at Sonys bildebehandling ”Xtended Dynamic Range” spiller en rolle her, men vi kan heller ikke se noen ulemper. Noen små ankepunkter: Fargegjengivelsen er flott og nyansert, men har litt mer overdreven fargemetning enn Panasonic-konkurrenten. Den har heller ikke like omfattende fabrikkinnstillinger eller kalibreringsmuligheter. Svartnivået er svært bra til LCD å være, men lysfordelingen er ikke like jevn som vi skulle ønske: Vårt testeksemplar hadde synlig ”blødning” av lys ute på venstre side. Betraktningsvinkelen er heller ikke imponerende – man skal ikke langt ut på siden før fargene blir mer blasse og unyanserte.

Lydkvalitet
KD-65X9005B har en utfordring ved å skulle forbedre lyden fra fjorårets modell, som etter vår mening hadde klassens beste lydkvalitet. Høyttalerne er flyttet nedover for å utnytte det ekstra kabinettvolumet, og har fått mer effektive forsterkere. Og vi har sjelden hørt MTVs live-konserter bedre gjengitt. Diskanten er klar og distinkt, og mellomtonen likeså. Lydbildet er stort og bredt, og minner mer om hi-fi enn TV. De takler høyt volum og dynamiske hendelser uten at lyden blir hard, og egner seg utmerket til både tale, film og musikkprogrammer.

Vi fikk samtidig mulighet til å teste Sonys trådløse subwoofer SWF-BR100, som er tilleggutstyr til årets Bravia-modeller. Denne kobles enkelt til TV-en via en medfølgende USB Dongle, og gir merkbart mer rekkevidde og større tyngde i basseffektene, Resultatet er et komplett lydsystem som fint kan konkurrere med de beste lydplankene der ute!

Konklusjon
Sony KD-65X9005B er en TV som scorer meget på alle testkriterier. Selv om dette er en 4K-TV, gir den også et solid inntrykk på vanlige HD-sendinger. Bildekvaliteten er utrolig god uansett hva man forer den med. KD-65X9005B gir også tilgang til ekte 4K-innhold via Netflix, som definitivt lover bra for fremtiden. Det omfattende lydsystemet kan være en fordel eller ulempe avhengig av hvordan man ser på det: De sidemonterte høyttalerne tar unektelig stor plass, men gir også svært overbevisende lydkvalitet. For den som søker en komplett ”alt i ett” high-end TV, er Sony-skjermen et naturlig valg.

Sylskarp bildemester

Panasonics plasmaskjermer var i årevis kjent for sin overlegne bildekvalitet. Med denne nye LCD-modellen håper Panasonic å nok en gang kunne ta hjem bildetrofeet.

Lyd & Bilde mener

Panasonic TX-65AX800E leverer en ekstremt flott bildekvalitet som viser alt av både HD og 4K innhold fra sin beste side. Skarpheten og kontrasten er suveren, og fargegjengivelsen minner om de klassiske plasmaskjermene.
4K-skjermen støtter ikke Netflix 4K. Lyden er heller ikke spesielt god for denne prisklassen å være.
 • 65” 4K, 3840 x 2160
 • 4 HDMI, 3 USB, Displayport
 • DVB-T/DVB-S2/DVB-C
 • Viera smartportal
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 39995 kr

NO gullikon 2014.indd

Panasonic har brukt mye tid og krefter på å overbevise oss bildeentusiaster om at de nye 4K LCD skjermene er verdig arvtagere til deres nå avdøde plasmateknologi. Det har ikke vært noen enkel oppgave, og ikke en gang fjorårets toppmodell 65WT600 greide å overbevise oss helt. Med ganske begrenset svartnivå, ulineær gråskala og andre små irritasjonsmomenter, landet den kostbare TV-en på kulen.

Men det var i fjor, og vi kan anta at Panasonic-ingeniørene har jobbet på spreng siden da for å gjøre årets modell TX-65AX800E mer attraktiv på alle måter. Utseendemessig faller TV-en umiddelbart i smak: En slank svart ramme rundt bildepanelet, kombinert med en blytung sokkel som vinkler skjermen svakt oppover, gir denne TV-en et flott og påkostet inntrykk uten å være prangende.

Brukervennlighet og finesser
1 av Panasonics 4 HDMI innganger er forberedt for 4K. I tillegg har den en Displayport-inngang som forenkler tilkobling av PC og profesjonelt utstyr.

Menysystemet har fått en overhaling i år, med en ny startmeny (MyHomeScreen) som lar deg tilpasse TV-underholdningen til flere ulike brukere. Panasonics app-utvalg har rikelig med innhold, og alle de kjente appene unntatt HBO er på plass, med ett stort minus: Selv om den populære Netflix-appen er med, er det bare i Full HD versjon, og man har derfor ingen mulighet til å se House of Cards sesong 2 i den glitrende oppløsningen. I følge Panasonic skyldes dette en hardware-problem som vanskelig lar seg rette opp. Dette er utvilsomt synd, siden Netflix er en av de ytterst få kildene til 4K underholdning hjemme i stua.

Oppdatering 03.09.2014: Panasonic kunngjorde på sin pressekonferanse under IFA at de samarbeider med Netflix om å løse problemet, og at de tar sikte på å innføre støtte for Netflix-appen i løpet av oktober-november 2014.

Bildekvalitet
Panasonic-skjermen viser seg som en ekstremt kompetent bildemaskin. Utstyrt med et LED-kantbelyst LCD-panel som skal gi en viss grad av lokal lysstyring, har Panasonic forsøkt å imitere plasmaskjermenes gode egenskaper så langt det lar seg gjøre.

Førsteinntrykket med Blu-ray utgaven av ”Total Recall” (den med Colin Farrell i hovedrollen) i skuffen, er at TV-en gir et ekstremt skarpt og kontrastrikt bilde. Også fargegjengivelsen fremkaller umiddelbart wow-utrop fra undertegnede: TX-65AX800E gjengir nyanserte og nøyaktige farger uten å overdrive. Faktisk kan det minne om en viss annen bildeteknologi…

De mørke partiene i bildet blir også meget bra gjengitt. Svartnivået er ikke helt på nivå med den gamle plasmareferansen TX-P60ZT60, og kan heller ikke henge med LGs ekstreme OLED TV når det kommer til svart. Den er likevel fullt på høyde med de beste i kant-led klassen, inkludert kandidaten fra Sony. Det gir bilder med flott dybde og dynamikk, ikke minst takket være den gode lysfordelingen, som var enda jevnere (uten lysflekker) enn Sony på de testeksemplarene vi fikk levert.

Panasonic virker heller ikke å ha glemt sine trofaste fans blant entusiaster og profesjonelle installatører. 65AX800 kommer med THX-godkjente bildemodus fra fabrikken, som i utgangspunktet gir svært korrekte farger opp av esken. I tillegg finnes egne Professional-modus med mulighet for full fargekalibrering (CMS). Etter en runde med kalibreringsprogrammet CalMAN 5 (som TX-65AX800 har innebygd støtte for) kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen leverer en nøytral fargegjengivelse i referanseklassen, og er en klar forbedring mot fjorårsmodellen på nesten alle punkter.

Lydkvalitet
Mens Sonys 4K TV er utstyrt med et arsenal av sidemonterte høyttalere, er Panasonic-skjermen mer sparsomt utstyrt. Høyttalerne er montert på undersiden og gir merkbart mindre trøkk. Lyden er klar og tydelig i dialogene, men mangler både dybde i bassen og ”sprut” i diskanten til å gi særlig livlig lyd på musikk og film. Samtidig gjør TV-ens slanke innpakning det lettere å ha potente høyttalere stående ved siden av!

Konklusjon
Panasonic har måttet jobbe iherdig for å rette opp et middels inntrykk fra fjoråret, men viser med TX-65AX800 at de atter en gang kan henge med de beste. TX-65AX800 leverer en ekstremt flott bildekvalitet som viser alt av både HD og 4K innhold fra sin beste side. Men det er utvilsomt meget beklagelig at den ellers så gode TV-en ikke ser ut til å få foreløpig mangler den viktige Netflix-appen i 4K-kvalitet. Det er synd, for er det en skjerm vi ville ønsket å se Kevin Spacey & co i all sin prakt på, så er det nettopp denne!

Champagnebilder til pølsepris!

Sonys nye budsjettmodell 50W805 har ikke verdens mest spennende utseende eller den feteste utstyrslisten, men du verden for en bildekvalitet! Til prisen har vi knapt sett bedre.

Lyd & Bilde mener

Sony 50W805 er en mellomstor skjerm med utmerket fargegjengivelse og spesielt imponerende kontrast og svartnivå, i både lyse og mørke omgivelser. Designen er minimalistisk, men ser langt fra ”billig” ut. Et meget godt kjøp!
Lyden er ikke noe særlig å skrive hjem om, og fjernkontrollen har sett bedre dager. TV-en er dessuten ikke den mest velegnede for veggmontering.
 • 50” 3D LED LCD, 1920x1080
 • X-reality Pro bildebehandling
 • 4 HDMI, 2 USB
 • DVB-T/S/C
 • Optisk lydutgang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9000 kr

Sony 50W805B har et slankt og stilrent utseende. Rammen rundt bildepanelet er bare noen millimeter tykt, med buede kanter i svarteloksert børstet aluminium, som sammen med den forkrommede foten sørger for å gi TV-en et ganske eksklusivt, påkostet utseende. Det er ikke noe ”plastic fantastic” preg over denne modellen.

TV-en er relativt slank også på baksiden, men nederst der hvor elektronikk og kjøling sitter, bygger den markant utover. Vi finner dette litt rart, i og med at Sony-skjermen også kommer med separat strømforsyning, og i tillegg synes vi tilkoblingene kunne vært mer praktisk anlagt. Dersom du ønsker å veggmontere TV-en vil den bygge rundt 5 cm fra veggen. Det følger med ”spacere” som gjør det mulig å benytte sokkelen som veggbrakett. Sokkelen er til gjengjeld liten og nett, og gjør at TV-en kan stå nær veggen uten at foten kommer i veien.

Brukervennlighet og finesser
Sonys trauste fjernkontroll kan virke litt tradisjonell i knappe-layout og utseende. Til gjengjeld reagerer menyene lynraskt på kommandoer, og er med på å gi en mer komfortabel brukeropplevelse. På smartsiden er Sony utstyrt med apper som Netflix og Youtube. Andre kommersielt interessante apper glimrer foreløpig med sitt fravær, men det er håp om at dette oppdateres i løpet av sommeren.

Bildekvalitet
50W805BBN kommer med Sonys X-Reality Pro bildebehandling, som overvåker og optimaliserer bildet kontinuerlig. Kontrast, skarphet og fargegjengivelse tilpasses programinnholdet på en intelligent måte. Og selv om dette er noe ”alle” produsentene skryter av, har vi vært imponert over Sonys bildebehandling de siste par årene. Akkurat det er den nye 50W805BBN et godt eksempel på. Den klarer på mesterlig vis å gi farger med skikkelig ”punch”, uten at fargene blir for sterke for sitt eget beste. Fargene gjengis i glidende, sømløse overganger uten plagsomme sjatteringer eller ”color banding” som det kalles på fagspråket. Resultatet er et naturlig og livlig bilde som gir en fabelaktig opplevelse på alle typer bildeinnhold.

De flotte fargene kunne selvsagt vært forgjeves, om svartnivå og kontrast var av den blasse typen. Men neida, Sony-skjermen imponerer her også: Den er virkelig svart som natten når bildematerialet krever det! Ikke helt i plasma- eller OLED-klasse riktignok, men likevel bekmørkt til LCD å være. Det beste av alt er at 50W805B i motsetning til mange andre LED-baserte LCD TV-er, har en meget jevn lysfordeling over hele skjermen, faktisk blant det beste vi kan huske å registrert. Alt i alt, slett ikke verst for en TV i titusenkronersklassen!

Lydkvalitet
Mens bildekvaliteten er lekker, kan det motsatte sies om lydkvaliteten. Uten skikkelig dimensjonerte høyttalere blir Sony-skjermen slank i målet, uten nevneverdig bass og heller ingen kraft i mellomtonen der stemmer skal gjengis. Lydopplevelsen er såpass tam at vi anbefaler alle å budsjettere med en separat lydplanke til W805.

Konklusjon
Sony 50W805BBN er en slank og diskré TV med mange gode kvaliteter. Fjernkontroll og betjening kan riktignok virke litt gammeldags i en tid hvor konkurrentene tilbyr pekekontroller. De innebygde høyttalerne er også av den enkle sorten, uten særlig kruttsterk lyd. Sony imponerer likevel der det teller mest: Her får du en TV med gnistrende kontrast og fargegjengivelse, samt imponerende svartnivå og lyskontroll. En av våre soleklare favoritter i sin prisklasse!

Hat Trick

Stort og skarpt bilde, smarte finesser og god lyd. Sonys prisgunstige 60-tommer er et realt ”hat trick”!

Lyd & Bilde mener

Sony 60W855B leverer svært overbevisende bildekvalitet på både sport, film og annet TV-innhold. Skarpheten og kontrasten er imponerende, med nesten bunnløst svartnivå. Lydkvaliteten skiller seg også fra konkurrentene, i positiv forstand.
Sony-skjermens kileformede kabinett blir unektelig litt mer klumpete å se på enn de slankeste skjermene der ute. Smartfinessene er heller ikke like utbredt som hos LG og Samsung.
 • 60” LED LCD, 1920 x 1080
 • Motionflow 400 Hz
 • X-reality Pro bildebehandling
 • 4 HDMI, 2 USB
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 16995 kr

60W855B er en ny mellomklassemodell som dekker gapet mellom den prisgunstige W805B-serien og den mer påkostede W905, som er Sonys dyreste Full HD serie.

Den kommer med Sonys kileformede ”Wedge design”, der TV-en blir gradvis tykkere ned mot bunn. Langt vekk fra de aller tynneste LED- og OLED-skjermene, med andre ord. Kileformen gjør det også litt mer komplisert å henge TV-en på veggen, men det følger med avstandsskiver som skal sikre at TV-en blir hengende rett. Bordsokkelen kan monteres bredt eller smalt, avhengig av bordet den skal stå på.

Brukervennlighet og finesser
Ingen fancy fjernkontroll her: Bare Sonys trofaste ”murstein” med mange knapper. Deres nye One Flick Remote med trykkfølsom plate kan imidlertid kjøpes som tilleggsutstyr. Sony har gitt menysystemet sitt en ansiktsløftning i år, som er blitt meget raskt og oversiktlig å bruke, men ikke like lekkert som LGs WebOS. Netflix er også på plass, men ellers er ikke app-utvalget like bredt som hos Samsung og LG. 60W855 kommer uten innebygd Skype-kamera, men har derimot funksjonen ”Social Viewing” som er koblet opp mot Twitter og lar relaterte tweets strømme over skjermen.

Bildekvalitet
Bildegjengivelsen på 60W855 minner mye om lillebroren 50W805B, bare i større format. Med sine 60 tommer er 60W855 også et klart steg opp fra 55-tommerne, og vil gi økt innlevelse og nærvær til alt slags TV-innhold, enten det er film eller fotball du vil se på. 60W855 kommer med bildebehandlingen X-Reality Pro, som kontinuerlig analyserer og optimaliserer bildegjengivelsen. Bildet er da også et imponerende skue, med en skarphet og kontrast som bringer oss tettere på det som skjer på fotballbanen.

60W855 har også en egen fotballmodus (sågar med egen knapp på fjernkontrollen) med langt mer nøytrale og nyanserte farger enn LG og Samsung. Dessuten er bevegelsene glatte og skarpheten god, uten plagsom støy eller andre bivirkninger. Og der Samsung og LG liker å fremheve de store kontrastforskjellene, er Sony-skjermen bedre til å gjengi de små detaljene på stadion, slik som spillerdrakter og publikum.

60W855 bevarer det gode inntrykket også når kampen er over, og vi heller vil kose oss med en god film. Svartnivået er nemlig tett på det beste vi har opplevd fra en vanlig LCD med kant-LED. Science-fiction filmen Gravity med Sandra Bullock gjengis kullsvart når det kreves, uten at det går ut over dynamikken i lyse partier. Lysfordelingen er i tillegg eksemplarisk, med kun små tendenser til litt lysere partier i hjørnene av skjermen. Alt i alt er dette en meget potent bildemaskin, uansett disiplin!

Lydkvalitet
Mens lillebroren 50W805B har ganske spinkle fulltonehøyttalere, kommer 60W855B med Sonys ”Long Duct” høyttalere med separate diskant og bass/mellomtone elementer. Fordi TV-en er tykkere helt nederst, har den også større volum for høyttalerne å boltre seg i. Stemmegjengivelsen er klar og distinkt i tonen, og her går det dessuten an å skru opp volumet litt, uten at vi opplever den typiske innestengte TV-lyden. Bra saker!

Konklusjon
Sony KDL-60W855 er en litt større og mer klumpete TV enn de aller slankeste konkurrentene, men den veier opp for det igjen i form av fetere lyd, og overbevisende bildekvalitet. Dette er en av ytterst få TV-er som kan gi en akseptabel lydopplevelse uten separat lydsystem. Bildekvaliteten er også helt i toppklassen, med briljant fargegjengivelse og (nesten) bunnløst svartnivå. Brukervennligheten er også god, selv om betjening og menysystem havner litt i skyggen av koreanske LG denne gangen.

TV for hele familien

Panasonics nye 55AS750 har mye å by på til en TV-glad familie.

Lyd & Bilde mener

Generelt god bildekvalitet med bred innsynsvinkel, spesielt gode tilkoblingsmuligheter og brukervennlig betjening gjør Panasonic 55AS750 til en god allround-TV.
Lyden er ikke spesielt kraftfull, og svartnivået (tross god lysfordeling) er ikke på høyde med de aller beste.
 • 55” LED LCD, 1920 x 1080
 • 1200 Hz backlight scanning
 • Twin HD tuner (DVB-S/C/T)
 • 3 HDMI, 3 USB, SD
 • TV anywhere
 • Passiv 3D (2 briller medfølger)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 16995 kr

Panasonic brukte begynnelsen av året på å avvikle produksjonen av deres populære plasmaskjermer. Fremover vil de i stedet ha fullt fokus på LED-LCD baserte TV-er, hvor de foruten bildekvalitet har jobbet mye med å forbedre brukervennligheten på TV-ene.

Brukervennlighet og finesser
55AS750 er svært velutrustet til ”mellomklasse” modell å være. Den kommer med doble TV-tunere for både bakkenett, kabel og parabol. Det betyr at du har gode muligheter til å se hva du vil, mens du tar opp fra en annen kilde. Ikke bare det, Panasonic har også lansert begrepet ”TV Anywhere” hvor du ved å ha TV-en tilkoblet internett, også kan bruke den til å se på lokale TV-kanaler på nettbrett og mobil når du er vekk fra hjemmet

Fjernkontrollen har både styreplate og mikrofon, men disse fungerer ikke like sømløst som for eksempel LGs Magic Remote. Hovedmenyen ”My Home Screen” kan du tilpasse selv, ved å plassere snarveier til de mest brukte appene på forsiden. Man kan også lage egne tilpassede profiler til andre familiemedlemmer. Menysystemet oppleves behagelig i bruk, spesielt dersom man er flere brukere, men grafikken er ikke like lekker som det LG og Samsung varter opp med.

Bildekvalitet
Panasonics plasmaskjermer var kjent for sin overlegne betraktningsvinkel. Derfor er det ikke tilfeldig at de har valgt et LCD-bildepanel av typen IPS (In plane Switching) bildepaneler, som er kjent nettopp for bred innsynsvinkel og at fargene bevares også når man sitter ute på siden.

55AS750 leverer et bilde av god kvalitet, og har god bildemodus for sport, med meget fin fargegjengivelse. Der et par av konkurrentene blir i overkant kunstgress-aktige, bevarer Panasonic en naturlig grønn fargetone, samtidig som fargenyansene på spillerdrakter og publikum kommer godt frem. Bevegelsene er også jevne: Panasonics interpolering ”Intelligent Frame Creation” fungerer bra på sportsinnhold. Her kan det gå raskt for seg på banen, uten at bildet bryter opp av den grunn.

Bakdelen med IPS-panelet er at TV-en slipper ut mer lys fra bak panelet. Dette medfører at svartnivået nødvendigvis blir noe gråere enn de beste filmskjermene: 55AS750 ser ikke like kullsvart ut som Sonys W805/W855 modeller med VA panel. Til gjengjeld er kontrasten i lyse rom meget bra, med jevn lysstyrke over hele panelet, og med balansert fargegjengivelse også når man sitter litt ute på siden. De som vil ha en Panasonic-TV med skikkelig svartnivå, bør nok heller sjekke ut den litt dyrere AS800 serien med direkte LED-baklys.

Lydkvalitet
Mens Panasonic har brukt mye ressurser på å få brukervennligheten og bildekvaliteten best mulig, virker de ikke til å ha gjort seg spesielt flid med lyden. 55AS750 har ikke særlig påkostede høyttalere, og lyden er for det mest ganske slank, uten nevneverdig bass. Stemmegjengivelsen er likevel klar og tydelig, så man får lett med seg kommentatorstemmene, men de som vil gjenskape trøkket fra fotballstadion må definitivt supplere med en lydplanke og subwoofer.

Konklusjon
Panasonic har tradisjon for gode allround-TV-er, og med 55AS750 kan de igjen hevde seg i toppen. Dette er en morsom og brukervennlig TV med mange kjekke finesser, samt flott bildekvalitet for det meste av TV-innhold. 55AS750 mangler riktignok kullsvart svartnivå, men kan hevde seg mot de beste på generell bildekvalitet.

Verken fugl eller fisk

Japanske Sharp har lenge vært en slags ”joker” i TV-markedet. Mens konkurrentene tilbyr et bredt spekter av skjermstørrelser,  har Sharp valgt å satse på de største skjermene fra 60 og helt opp til 90 tommer! I motsetning til mange TV-produsenter utvikler Sharp sine egne bildepaneler. Det kan gi dem en fordel, spesielt nå som utviklingen går i retning av stadig større TV-er med høyere oppløsning.

Den nye UQ10-serien plasser seg rett mellom Sharps Full HD skjermer og de dyrere 4K-modellene både pris- og ytelsesmessig: dette er en ny type hybrid-TV, med høyere oppløsning enn Full HD, men ikke helt på nivå med 4K. Hensikten er å gi stort og skarpt bilde til en fornuftig pris.

Brukervennlighet og finesser
Til en gedigen 70-tommer  å være, tar ikke Sharp-skjermen unødvendig stor plass. En slank ramme sørger for å gi TV-en en relativt diskré fremtoning. Sharp har ikke spandert like mye ressurser på brukeropplevelsen som et par av konkurrentene. Menysystemet kan virke litt overveldende, og det er mange innstillingsmuligheter, og kategorier å rote seg bort i. Fjernkontrollen er av den tradisjonelle typen uten pekekontroll eller stemmestyring. Når det er sagt, hadde vi ingen utfordringer med å ta TV-en i bruk. Sharp har dessuten laget en ny smart-meny, hvor man enkelt får tilgang til innholdet man vil se, inkludert snarveier til apper som Netflix. Utvalget av apper er imidlertid ikke like bredt som hos Samsung eller LG.

Bildekvalitet
Sharp tilbyr nå TV-er i både 70, 80 og 90(!) tommers format, og det er da behovet for høyere oppløsning melder seg. Med det samme antall piksler fordelt utover et stadig større skjermareal, vil bildepunkter og rutemønster gradvis bli mer synlige. Dette var også erfaringen vår da vi testet Sharps Full HD 70-tommer i fjor.

Problemet er at stort bilde med 4K oppløsning koster mye penger, særlig når vi beveger oss i størrelser over 70-80 tommer. Da kan prisen lett krype opp i tusen kroner per tomme eller enda mer! Løsningen fra Sharp er hybrid-teknikken Quattron+: Et i utgangspunktet vanlig Full HD panel, men hvor fargepikslene (rød, grønn, blå og i Sharps tilfelle, gul) er delt i to. Ved hjelp av software kan Sharp styre disse ekstra pikslene og gi dem individuell bildeinformasjon.  Noe som i teorien gir en dobling av den vertikale oppløsningen fra 1080 til 2160. TV-en oppskalerer alt den får inn slik at det passer den ekstra oppløsningen. Den kan til og med nedskalere vaskeekte 4K-innhold til å passe skjermen. Rett og slett en slags ”4K light”!

Det tok heller ikke lang tid å konstatere at Sharp LC-70UQ10EN har et meget skarpt og detaljert bilde, som er imponerende sømløst til 70-tommer å være. Selv på nært hold er det vanskelig å se tendenser til rutemønster eller synlige piksler, og det gir et klart bedre inntrykk enn vi hadde med fjorårets modell. Selv oppskalerte 720p/1080i PVR-opptak ser overbevisende ut på den store skjermen, og vitner om at bildebehandlingen gjør en meget bra jobb. Ikke bare det, opplevelsen av oppskalerte Blu-ray filmer kommer tett på 4K-skjermene fra Sony og Panasonic. Alle skjermene har nemlig det samme utgangspunktet, at bildeinformasjonen må oppskaleres til å passe skjermen.

Det er først på originalt 4K-materiale at de ekte 4K-skjermene har et reelt fortrinn: Foret med 4K-signaler fra PC-en vår, viser Sharp-skjermen et litt mer grovkornet bilde enn de to konkurrentene fra Sony og Panasonic, og bevegelsene er ikke like jevne. Det er også verdt å nevne at selv om LC-70UQ10EN er 4K-kompatibel, er den ikke fullt forberedt for HDMI 2.0 standarden. Vi klarte heller ikke å ”lure” Netflix til å vise 4K kvalitet i nedskalert form, kun vanlig Full HD oppskalert.

Sharp-skjermen er i likhet med konkurrentene en kantbelyst LED-LCD skjerm, hvor man normalt må ta høyde for at svartnivået ikke vil bli helt svart, og at det dessuten kan forekomme lyse flekker(såkalt clouding) i mørke områder på skjermen. Men med dette i bakhodet klarer LC-70UQ10EN seg meget bra: Vårt testeksemplar hadde meget bra svartnivå, og kun små tendenser til lys i hjørnene. Det er ganske imponerende i forhold til det store skjermarealet. Betraktningsvinkelen er også godkjent på denne skjermen, og du kan sitte godt ute på siden før bildet og fargene bryter opp.

Lydkvalitet
Mens bildet er kolossalt, virker det ikke som lydgjengivelsen er spesielt prioritert på denne storskjermen. Dialog kommer relativt klart og tydelig ut, men lyden er litt for slank til gi fullt utbytte på film og musikkprogrammer. Men vi tror nok de fleste som handler TV i denne klassen allerede har, eller planlegger, et separat lydanlegg.

Konklusjon
Sharp-skjermen er et artig eksperiment som viser seg å fungere overraskende bra i praksis. Med i teorien dobbelt så høy vertikal oppløsning, gir LC-70UQ10EN utvilsomt et skarpere inntrykk enn andre Full HD TVer av samme størrelse. Etter vår mening må dette ses som en bonus i forhold til Full HD, snarere enn en svakhet i sammenlignet med 4K. Frem til 4K storskjermene kommer ned i pris, er LC-70UQ10EN nemlig en meget aktuell storskjerm!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Lekker og smekker

NO gullikon 2014.indd

I år skal TV-en være buet! Det er budskapet Samsung forfekter med sine nye toppmodeller hvor skjermen er krummet svakt innover mot seeren. Bueformen passer imidlertid ikke alle og enhver, og derfor tilbyr Samsung tradisjonelle flate versjoner i år også. Blant disse er UExxHU7505-serien som er blant de høyest spesifiserte, med 4K oppløsning tilgjengelig i størrelser fra 48” og helt opp til 75”.

Brukervennlighet og finesser
I motsetning til HU8505 modellen som kommer med separat One Connect koblingsboks, har HU7505 vanlige tilkoblinger på baksiden (den kan imidlertid oppgraderes med One Connect ved behov). Den har også innebygd støtte for HDMI2.0, HDCP2.2, MHL3.0 og HEVC (H.265) standardene som gjør den godt forberedt for å kunne vise ekte 4K-innhold. Dette understrekes ved tilgang på Netflix-appen i 4K-versjon, som er den foreløpig eneste tjenesten som gir enkel 4K-tilgang. Samsung kan fortsatt skilte med beste app-utvalget med verdifulle tjenester som HBO, Spotify, Viaplay om bord. Samsung-skjermen har også to fjernkontroller, en vanlig pluss den nye Smart-fjernkontrollen med pekefunksjon, som gjør betjeningen langt mer behagelig. Muligheten til å fjernbetjene TV-mottakerboks via TV-fjernkontrollen er også verdt å nevne, samt at den innebygde prosessoren sørger for meget rask oppstart og menybruk.

Bildekvalitet
Samsung-skjermen er kanskje flatere enn sine søsken, men bildet er definitivt ikke kjedelig. Her får vi en TV som takler alt av bildeinnhold på en glimrende måte. Vi startet med HD-opptak fra Champions League, og ble imponert over hvordan 55HU7505 greier å gjengi det komprimerte opptaket med overraskende mange detaljer og forsvinnende lite støy. I tillegg har den god kontroll på bevegelsene, og bevarer skarpheten selv når det er hurtige ballvekslinger på banen. Fargegjengivelsen i standard-modus har et visst blålig skjær, mens film-modusen er nøytral og utmerket til variert TV-titting. Videre med våre Blu-ray testskiver avslører Samsung TV-en at den også kan få Full HD-filmer til å se enda litt skarpere ut via 4K bildepanelet. Oppskaleringen er meget god, og tett på de dyrere modellene fra Sony og Panasonic. LCD-skjermen fra Samsung har også klart godkjent svartnivå, med god og jevn lysfordeling som tyder på et bildepanel av god kvalitet.

Rosinen i pølsa er tilgangen på ekte 4K-innhold fra Netflix. Scenene fra ”House of Cards” sesong 2 ser imponerende skarpe ut, og sammenlignet med HD-versjonen oppleves det som å ha tatt en grundig vindusvask! UE55HU7505 ga også gode resultater tilkoblet vår 4K PC, med en synlig skarpere bildekvalitet enn 4K konkurrenten fra Philips.

Lydkvalitet
Samsung har fått mye pepper gjennom årene for slanke skjermer med slank lyd. Årets generasjon er imidlertid blitt noe bedre, med god talegjengivelse og mer fylde i bassen enn tidligere. Lydsystemet gir også en slags omsluttende, virtuell surroundeffekt når du velger kinomodus. Likevel er en lydplanke (for eksempel en av Samsungs trådløse varianter) klart å anbefale.

Konklusjon
Samsung har mye fokus på den nyskapende bueformen i år, men etter vår mening er denne flate UHD-modellen en av de mest spennende til nå. UE55HU7505 er en flott totalpakke med flott design og bildekvalitet. Den har full støtte for de nyeste 4K bildeformatene og mange gode smart-tjenester om bord. Kombinert med god fjernkontroll og helt grei lydkvalitet er dette en TV som er verdt å anbefale.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

4K på budsjett?

Philips er kjent for å legge vekt på høy ytelse i forhold til pris. I fjor satset de høyt med en prisgunstig 65-tommer, og en spinnvill 84-tommer i jumboklassen. I år har produsenten fokusert på å gjøre 4K tilgjengelig i lavere prisklasser og skjermstørrelser. Først ut er 55PUS7809, som er laget i kjent Philips-stil med ultraslank innpakning: Rammen rundt skjermpanelet er knapt synlig, og skjermen har en enkel dreibar fot. På baksiden sitter Philips’ tosidige Ambilight som lyser opp veggen med fargelys som matcher handlingen på skjermen. Fjernkontrollen er tosidig, med tastatur på baksiden, som forenkler inntasting av passord og søkeord.

Brukervennlighet og finesser
Philips har i år introdusert TV-er med Googles Android operativsystem, som blant annet gir større tilgang til apps og spill. 55PUS7809 modellen får imidlertid ikke nyte godt av denne finessen, som kun er tilgjengelig på de dyrere modellene. Derimot har den Philips sin vanlige smart-portal, og inkluderer populære Spotify og Netflix. Vi var selvsagt ivrige etter å teste Netflix i 4K, men måtte nøye oss med vanlig Super HD: Philips-TV-en har nemlig ikke fått støtte for den oppdaterte versjonen som kreves. HDMI-inngangene takler ifølge spesifikasjonene bare 4K opp til 30 bilder i sekunder (4K/30p) og ikke 4K/60P slik HDMI 2.0 standarden krever. I følge Philips jobbes det i kulissene for å løse dette, men i skrivende stund er altså 55PUS7809 ikke Netflix kompatibel.

Bildekvalitet
I standard bildemodus leverer Philips-skjermen et sylskarpt bilde med flotte detaljer. Fargegjengivelsen er også god, om noe kald i standard bildemodus, men desto mer naturlig i modusen ”SPILLEFILM”.

55PUS7809 gjør en god jobb med å oppskalere våre komprimerte SD og HD-opptak, men det skal nevnes at støyreduksjonen kunne fungert bedre  – noen av opptakene våre, spesielt den mørke ”Blade Runner” preges av mye bildestøy, som noen av konkurrentene er flinkere til å undertrykke. Philips har imidlertid god bevegelseskompensering (Natural Motion) som sørger for at fotballspillerne glir raskt over gressbanen uten rykk og napp.

Grunnen til å vurdere denne modellen opp mot gode Full-HD modeller som for eksempel Sony KDL-60W855, er selvfølgelig evnen til å vise ekte 4K. 55PUS7809 ser da også meget imponerende ut med våre testvideoer via PC med 4K skjermkort, men den er ikke helt på høyde med de beste 4K skjermene. Detaljer og konturer er ikke like skarpe og sømløse som det Sony og Samsung evner å vise.

Philips-modellen er en kant-LED skjerm med sine typiske styrker og svakheter. Gjennomslipp av baklyset er litt ujevn, og medfører at noen partier på skjermen blir lysere enn andre.  Standard-innstillingene og Spillefilm-modusene er nøye justert for minimere disse svakhetene, og Ambilight på baksiden er med på å øke den opplevde kontrasten. Philips-skjermen har en relativ blank glassoverflate, men den er ikke like speilblank som de verste vi har sett.

Lydkvalitet
Philips-skjermen har ikke et spesielt påkostet lydsystem, men de bakmonterte høyttalerne gir en grei lydopplevelse, med god taleforståelse og nok bass til å underholde litt. Likevel er det på sin plass å anbefale en god lydplanke til de høyoppløste bildeopplevelsene.

Konklusjon
Philips 55PUS7809 er en spennende TV for deg som ikke vil knuse en eller flere sparegriser for å kjøpe deg ny TV med 4K oppløsning. 55PUS7809 er ikke den beste 4K skjermen vi har sett, og støtter heller ikke Netflix 4K (den enkleste tilgangen til 4K-innhold) for øyeblikket. Totalt sett leverer den likevel meget bra ”allround” bildekvalitet med gnistrende skarphet og kontrast. Svartnivået vil nok etterlate noen filmelskere litt skuffet, men dette er mulig å kompensere litt med innstillinger.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Organisk nytelse

OLED representerer et kvantesprang i bildekvalitet sammenlignet med ordinære LED-LCD-skjermer. Men fortsatt er prisen stiv og tilgangen begrenset. Så langt er det bare LG som har lykkes med å masseprodusere denne typen skjermer i stor skala. Den første modellen fra LG var den buede 55EA980W. Modellen vi omtaler her, 55EA880V – er en ren, syltynn OLED-monitor (bare 4 millimeter tykk!), uten innebygde høyttalere – så her behøver du separat lydanlegg. Veggmontering er også et krav, da det ikke følger med noen sokkel.

Brukervennlighet og finesser
Til tross for sylslanke mål har LG greid å skvise rikelig med finesser og tilkoblinger inn i TV-en. Dette er en fullverdig Smart-TV med obligatoriske apper som Netflix og Youtube om bord. Innebygd Skype-kamera finnes ikke, men dette kan kobles til via en separat USB-port på baksiden. Fjernkontrollen er den kjente og kjære Magic Remote med pekefunksjon, som flere produsenter har begynt å kopiere den siste tiden. 55EA880W kommer imidlertid uten WebOS, som er LGs siste nyvinning på Smart TV fronten. Og det er unektelig litt synd, for selv om det eksisterende systemet går raskt å bli fortrolig med, blekner det litt i forhold til den mer oversiktlige layouten som introduseres med WebOS.

Bildekvalitet
Den fremste grunnen til å overveie en OLED-skjerm er bildekvaliteten, og det får man i fullt monn med 55EA880W. Den er kort sagt formidabel! Det er først og fremst den enorme kontrasten som skiller OLED-skjermen fra en vanlig LCD-LED eller plasma-TV. Med evnen til å være blendende hvit og fullstendig bekmørk på samme tid, gir 55EA880V en dynamikk i bildet som bare må oppleves. I tillegg gjør den høye oppdateringshastigheten på panelet at bevegelsene blir svært jevne og uten flimmer.

Fargegjengivelsen er også suveren. I likhet med den buede versjonen har 55EA880V ganske overmettede farger i standard bildemodus, så vi foretrekker de mer naturlige Cinema- eller THX ekspertmodusene i de fleste tilfeller. Vi vet av erfaring med søstermodellen at OLED-skjermen svarer meget godt på en grundig kalibrering. OLED-skjermen får da en meget nøytral fargepalett, med tett på perfekt gråtoneskala.

Skarpheten skal heller ikke glemmes. OLED-skjermen har riktignok bare vanlig Full HD-oppløsning på 1920×1080, men takket være den høye kontrasten og ikke minst fraværet av bildestøy, oppleves skarpheten i praksis som meget god, selv på vanlige TV-sendinger. Så 4K-oppløsning er ikke nødvendigvis noe stort savn – derimot må vi innrømme at vi gjerne skulle ønske oss en større 65” versjon av 55EA880V.  Mye vil som kjent ha mer!

Lydkvalitet
LG-skjermen er en ren monitor uten innebygde høyttalere. Det er imidlertid enkelt å kombinere TV-en med et separat lydanlegg: Man kan benytte HDMI ARC (Audio Return Channel) eller den optiske digitalutgangen for å koble til en lydplanke. Alternativt, hvis man allerede har et frittstående surroundanlegg med Blu-ray spiller, holder det å sende videosignalet videre via en HDMI-kabel.

Konklusjon
Dette er TV-en for deg som vet hva du vil ha. LG 55EA880V er strippet for høyttalere, buet design og unødvendig krimskrams: Til gjengjeld får du en helt ekstrem bildekvalitet som ingen andre TV-er på markedet kan måle seg med i øyeblikket. Vi mener likevel at en medfølgende, enkel sokkel hadde gjort TV-en mer brukervennlig, og at prisen kanskje kunne vært justert ytterligere på denne ”no nonsense” modellen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Innertier

Koreanske LG utvikler nye TV-er i høyt tempo og har lansert en rekke spennende modeller i år, inkludert flere OLED og 4K TV-er. 55LB870 er deres toppmodell blant Full HD LED-TV-ene, og det merker man. Den har flere smarte løsninger som forteller oss at designerne har tenkt seg om en gang eller to.

Brukervennlighet og finesser
55LB870 er den første TV-en med LGs nye operativsystem WebOS. Det innebærer et grafisk lekkert og moderne brukergrensesnitt, hvor man velger innholdet man vil se på fra en kortstokk. Snarveier til Netflix og Youtube ligger rett på menylinjen, som også kan skreddersys med det du liker å se på. LGs egen pekefjernkontroll Magic Remote er veldig kjekk å navigere med, ikke minst til nettsurfing. Inntasting av søkeord går også enklere enn før. LG -fjernkontrollen har nemlig innebygd mikrofon til å snakke inn søkeord med, og vi ble positivt overrasket: LG bruker Bing Voice Search, som er en etablert og velfungerende tjeneste. Taleforståelsen er imponerende god, og TV-en gjettet nesten alltid riktig på første forsøk, selv når den fikk vanskelige norske navn og uttrykk å bryne seg på.

Bildekvalitet
LG-skjermen er av typen IPS med kant-LED, kjent for å gi bred innsynsvinkel, men ikke alltid like bra svartnivå.  LG-skjermen er likevel i stand til å heve og senke lysstyrken i seks vertikale soner, som kan kjøre alt fra full lysstyrke til å slukke baklyset fullstendig, alt etter hva bildesignalet krever. Det blir ikke like nøyaktig som en OLED, plasma eller bak-LED TV, men det hjelper betraktelig på svartnivået i mørke filmscener. LG-skjermen er på nivå med Sony 60W855, og hakket bedre enn Samsungs 6-serie når det gjelder svartnivå. Vær obs på at skjermoverflaten er relativt blank, så den vil kunne reflektere mye av omgivelsene avhengig av lyset i rommet.

Med våre testsendinger fra Champions League leverer LG-skjermen meget sterke og briljante farger. Fargemetningen i sportsmodus er kraftig oppjustert, så det blir ikke 100% nøytralt, men forsterker totalopplevelsen.  TV-ens sportsmodus skal være spesielt anpasset for å vise objekter i bevegelse, og viser seg å fungere bra i praksis: 55LB870 beholder et skarpt fokus selv når det går hurtig for seg på banen. Vi kan se antydninger til vertikale stripemønster når kameraet panorerer over banen, men ikke unormalt mye. Den som foretrekker å ha bildet mest mulig korrekt fargemessig kan glede seg over en god kinomodus, samt ekspertmodusene ISF Dag og Natt for den som ønsker å kalibrere.

Lydkvalitet
LG 55LB870 er utstyrt med en ekstern ”lydplanke” montert i sokkelen, kombinert med egen basshøyttaler på baksiden. Takket være de fremadvendte høyttalerne kommer  spesielt mellomtone og diskant godt frem. Bassen er litt mer tilbakelent, og selv om gjengivelsen av dialog er ren og klar, anbefaler vi å komplettere med en subwoofer om du vil ha ekstra trykk fra actionfilmene.

Konklusjon
Etter å ha blitt utfordret med alt fra sport og fotball til mørke science-fiction filmer og Netflix-serier, står 55LB870 rakrygget igjen som en svært god allround-TV. LGs nye 55-tommer skiller seg positivt ut med splitter nytt menysystem og brukervennlig betjening. Den har rikelig med smarte funksjoner, som fungerer godt også i praksis. Bildekvaliteten er også meget overbevisende, både på sport, film og annen TV-underholdning. En meget god totalpakke som vi ikke nøler med å anbefale!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Stang ut

Samsung er markedsleder innenfor TV-segmentet, mye takket være sin vinnende kombinasjon av design, smartfinesser og topp bildekvalitet. I år fokuserer den koreanske produsenten ekstra mye på toppserien H8005 med sin nyskapende bueform. 55H6475 er en mer tradisjonell, flat TV med en litt mindre høytsvevende pris, men kommer likevel med mange av de populære finessene vi kjenner fra 8-serien.

Brukervennlighet og finesser
Samsung var produsenten som introduserte begrepet Smart TV for noen år siden. I det siste har konkurrenter som LG riktignok tatt innpå, men når det gjelder utvalg av apper er Samsung fortsatt i tet. Her får du ikke bare Netflix og Viaplay, men også HBO Nordic som ellers bare er tilgjengelig via håndholdte enheter. Samsung har i likhet med LG inkludert en ny menylinje med hurtigvalg av apper. I tillegg jobber de tett med lokale kringkastere om HbbTV (hybrid TV, også kalt catch up TV), hvor nye apper kan forventes i løpet av året. 55H6475 er også den rimeligste modellen i år til å få Samsungs oppdaterte fjernkontroll med pekefunksjon, som forenkler navigering betraktelig. Elektronisk programguide er på plass, og Samsung-skjermen kan dessuten fjernstyre separate TV-mottakere, samt programmere opptak via PVR.

Bildekvalitet
Til tross for at den er en litt ”lavere” serie på rangstigen, er 55H6475 utstyrt med et bildepanel av god kvalitet. I likhet med andre Samsung-skjermer er dette en TV som egner seg aller best i lyse omgivelser. Den har rikelig med lysstyrke og kontrast nok til å se TV på høylys dag, og den matte skjermoverflaten er lite plaget av refleksjoner. Skarpheten og fraværet av støy er også prisverdig.

I mørkere omgivelser registrerer vi likevel med en gang at svartnivået ikke er på nivå med Sony og LG. Samsung har riktignok en finesse som slukker baklyset hver gang skjermen går i svart, men så lenge den viser bilde er bildet mer mørkegrått enn virkelig svart. I tillegg er lysfordelingen litt ujevn, med antydning til lyse flekker rundt om på panelet og i kantene.

55H6475 er også utstyrt med en moteriktig ”fotballmodus” som tilpasser lyd- og bildeinnstillingene til det elegante ballspillet. Samsung smører imidlertid litt tykt på for vår smak: Her virker det som alle kontrollene er dratt til maks, med kraftig overmettede farger og overdreven skarphet. Resultatet er en gressmatte som ser i overkant kunstig ut, samtidig som de minste detaljene viskes ut til fordel for de større konturene. Filmfansen må som nevnt greie seg med litt begrenset dybde i svartnivået, men med unntak av det er TV-ens filmmodus utmerket, med meget korrekte og balanserte farger. Vi anbefaler å bruke denne modusen til det meste av TV-innhold.

Lydkvalitet
Samsung har tatt noen grep for å forbedre lydkvaliteten på årets modeller, og 55H6475 leverer en relativt fyldig og varm gjengivelse med lav forvrengning og god taleforståelse. Lyden kommer likevel ikke helt opp mot de dyrere konkurrentene fra LG og Sony, hvor høyttalerne er mer påkostet. Samsung tilbyr i år lydplanker med trådløs lydoverføring, som gjør det enkelt og rimelig å forbedre lyden fra TV-ene, hvilket vi anbefaler også i dette tilfellet.

Konklusjon
Samsung 55H6475 er en utmerket god ”totalpakke” med det beste utvalget av apper og smartfinesser,  samt et gjennomtenkt og  brukervennlig menysystem. Konkurransen på bildefronten har imidlertid tilspisset seg, og Samsung-skjermen scorer bare middels bra på bildekvalitet. Selv om gjengivelsen i lyse rom er utmerket, mangler den mye av det viktige svartnivået. Dette spiller mindre rolle for den som ser TV på dagtid og/eller i en normalt opplyst stue, men påvirker likevel totalkarakteren.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.