Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Verken fugl eller fisk

Denne kolossen fra Sharp er ingen vanlig HDTV, og heller ingen 4K modell – snarere en slags hybrid!

Skrevet av / 06.06.14 - 22:25
Sharp Aquos LC-70UQ10EN
Audun Hage

Japanske Sharp har lenge vært en slags ”joker” i TV-markedet. Mens konkurrentene tilbyr et bredt spekter av skjermstørrelser,  har Sharp valgt å satse på de største skjermene fra 60 og helt opp til 90 tommer! I motsetning til mange TV-produsenter utvikler Sharp sine egne bildepaneler. Det kan gi dem en fordel, spesielt nå som utviklingen går i retning av stadig større TV-er med høyere oppløsning.

Den nye UQ10-serien plasser seg rett mellom Sharps Full HD skjermer og de dyrere 4K-modellene både pris- og ytelsesmessig: dette er en ny type hybrid-TV, med høyere oppløsning enn Full HD, men ikke helt på nivå med 4K. Hensikten er å gi stort og skarpt bilde til en fornuftig pris.

Brukervennlighet og finesser
Til en gedigen 70-tommer  å være, tar ikke Sharp-skjermen unødvendig stor plass. En slank ramme sørger for å gi TV-en en relativt diskré fremtoning. Sharp har ikke spandert like mye ressurser på brukeropplevelsen som et par av konkurrentene. Menysystemet kan virke litt overveldende, og det er mange innstillingsmuligheter, og kategorier å rote seg bort i. Fjernkontrollen er av den tradisjonelle typen uten pekekontroll eller stemmestyring. Når det er sagt, hadde vi ingen utfordringer med å ta TV-en i bruk. Sharp har dessuten laget en ny smart-meny, hvor man enkelt får tilgang til innholdet man vil se, inkludert snarveier til apper som Netflix. Utvalget av apper er imidlertid ikke like bredt som hos Samsung eller LG.

Bildekvalitet
Sharp tilbyr nå TV-er i både 70, 80 og 90(!) tommers format, og det er da behovet for høyere oppløsning melder seg. Med det samme antall piksler fordelt utover et stadig større skjermareal, vil bildepunkter og rutemønster gradvis bli mer synlige. Dette var også erfaringen vår da vi testet Sharps Full HD 70-tommer i fjor.

Problemet er at stort bilde med 4K oppløsning koster mye penger, særlig når vi beveger oss i størrelser over 70-80 tommer. Da kan prisen lett krype opp i tusen kroner per tomme eller enda mer! Løsningen fra Sharp er hybrid-teknikken Quattron+: Et i utgangspunktet vanlig Full HD panel, men hvor fargepikslene (rød, grønn, blå og i Sharps tilfelle, gul) er delt i to. Ved hjelp av software kan Sharp styre disse ekstra pikslene og gi dem individuell bildeinformasjon.  Noe som i teorien gir en dobling av den vertikale oppløsningen fra 1080 til 2160. TV-en oppskalerer alt den får inn slik at det passer den ekstra oppløsningen. Den kan til og med nedskalere vaskeekte 4K-innhold til å passe skjermen. Rett og slett en slags ”4K light”!

Det tok heller ikke lang tid å konstatere at Sharp LC-70UQ10EN har et meget skarpt og detaljert bilde, som er imponerende sømløst til 70-tommer å være. Selv på nært hold er det vanskelig å se tendenser til rutemønster eller synlige piksler, og det gir et klart bedre inntrykk enn vi hadde med fjorårets modell. Selv oppskalerte 720p/1080i PVR-opptak ser overbevisende ut på den store skjermen, og vitner om at bildebehandlingen gjør en meget bra jobb. Ikke bare det, opplevelsen av oppskalerte Blu-ray filmer kommer tett på 4K-skjermene fra Sony og Panasonic. Alle skjermene har nemlig det samme utgangspunktet, at bildeinformasjonen må oppskaleres til å passe skjermen.

Det er først på originalt 4K-materiale at de ekte 4K-skjermene har et reelt fortrinn: Foret med 4K-signaler fra PC-en vår, viser Sharp-skjermen et litt mer grovkornet bilde enn de to konkurrentene fra Sony og Panasonic, og bevegelsene er ikke like jevne. Det er også verdt å nevne at selv om LC-70UQ10EN er 4K-kompatibel, er den ikke fullt forberedt for HDMI 2.0 standarden. Vi klarte heller ikke å ”lure” Netflix til å vise 4K kvalitet i nedskalert form, kun vanlig Full HD oppskalert.

Sharp-skjermen er i likhet med konkurrentene en kantbelyst LED-LCD skjerm, hvor man normalt må ta høyde for at svartnivået ikke vil bli helt svart, og at det dessuten kan forekomme lyse flekker(såkalt clouding) i mørke områder på skjermen. Men med dette i bakhodet klarer LC-70UQ10EN seg meget bra: Vårt testeksemplar hadde meget bra svartnivå, og kun små tendenser til lys i hjørnene. Det er ganske imponerende i forhold til det store skjermarealet. Betraktningsvinkelen er også godkjent på denne skjermen, og du kan sitte godt ute på siden før bildet og fargene bryter opp.

Lydkvalitet
Mens bildet er kolossalt, virker det ikke som lydgjengivelsen er spesielt prioritert på denne storskjermen. Dialog kommer relativt klart og tydelig ut, men lyden er litt for slank til gi fullt utbytte på film og musikkprogrammer. Men vi tror nok de fleste som handler TV i denne klassen allerede har, eller planlegger, et separat lydanlegg.

Konklusjon
Sharp-skjermen er et artig eksperiment som viser seg å fungere overraskende bra i praksis. Med i teorien dobbelt så høy vertikal oppløsning, gir LC-70UQ10EN utvilsomt et skarpere inntrykk enn andre Full HD TVer av samme størrelse. Etter vår mening må dette ses som en bonus i forhold til Full HD, snarere enn en svakhet i sammenlignet med 4K. Frem til 4K storskjermene kommer ned i pris, er LC-70UQ10EN nemlig en meget aktuell storskjerm!

Lyd & Bilde mener

Med sitt store skjermareal gir Sharp LC-70UQ10EN et imponerende bilde med skarpe detaljer og briljante farger. Dette er ikke en ekte 4K TV, men takket være avansert skjermteknikk greier den likevel å forbedre bildekvaliteten fra vanlige Full HD signaler. Enda så skarp Sharp-skjermen er, når den ikke helt opp mot de ekte 4K-skjermene ved visning av ekte 4K materiale. Den støtter heller ikke Netflix i 4K-versjon.

Også i denne testen:

11 TV-er til Fotball VM

Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For den som ønsker seg en komplett toppklasse-TV med gnistrende skarpt bilde og fullverdig lyd, er Sonys 4K-toppmodell veien å gå.

Sony-skjermen gir en førsteklasses TV-opplevelse med sylskarpt bilde og glassklar lyd. Bildekvaliteten er utmerket enten man ser på TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterte høyttalerne gir solid lyd, men medfører også at TV-en blir tung og plasskrevende. Innsynsvinkelen er ganske snever og bildet blir blassere ute på siden.
Les hele testen

Panasonic TX-65AX800E

Sylskarp bildemester

Panasonics plasmaskjermer var i årevis kjent for sin overlegne bildekvalitet. Med denne nye LCD-modellen håper Panasonic å nok en gang kunne ta hjem bildetrofeet.

Panasonic TX-65AX800E leverer en ekstremt flott bildekvalitet som viser alt av både HD og 4K innhold fra sin beste side. Skarpheten og kontrasten er suveren, og fargegjengivelsen minner om de klassiske plasmaskjermene.
4K-skjermen støtter ikke Netflix 4K. Lyden er heller ikke spesielt god for denne prisklassen å være.
Les hele testen

Samsung UE55HU7505

Lekker og smekker

Samsung fokuserer veldig på buede TV-skjermer i år, likevel er den kanskje mest spennende modellen fortsatt flat…

Samsung UE55HU7505 er meget velutstyrt når det gjelder smarte finesser, og støtter den viktige Netflix 4K-appen. Bildekvaliteten passer perfekt til høyoppløst TV-underholdning, med glimrende fargegjengivelse og kontrast.
Lydkvaliteten er relativt slank, og både kommentatorer og publikumsbrus låter litt innestengt.
Les hele testen

Philips 55PUS7809/12

4K på budsjett?

Philips vil også være med på 4K-kappløpet, og stiller med en ultraskarp TV til hyggelig pris!

Philips 55PUS7809 leverer 4K bildekvalitet til en ikke altfor avskrekkende pris, og den får vanlige HD-sendinger til å se riktig skarpe og flotte ut.
Mangelen på støtte for Netflix 4K begrenser tilgangen på det høyoppløste videoformatet.
Les hele testen

LG 55EA880V

Organisk nytelse

Har du ikke fått med deg hva organiske lysdioder er for noe enda, så er det på høy tid. Teknologien er nemlig i ferd med å revolusjonere TV-verdenen slik vi kjenner den, med en bildekvalitet som kan ta pusten fra deg!

LG 55EA880V er en mer rendyrket OLED-utgave uten fancy bueform eller overflødige høyttalere. Her får du den samme ekstreme bildekvaliteten, med voldsom kontrast, svartnivå i referanseklassen og bugnende fargegjengivelse. Alt i en litt rimeligere og enklere innpakning.
Tross minimalismen er prisen fortsatt stiv, og den syltynne OLED-skjermen kan kun henges på veggen. Lyden må du sørge for selv, men har du råd og lyst på en OLED-TV, verdsetter du sannsynligvis også lydkvaliteten fra et separat lydsystem!
Les hele testen

Sony KDL50W805BBN

Champagnebilder til pølsepris!

Sonys nye budsjettmodell 50W805 har ikke verdens mest spennende utseende eller den feteste utstyrslisten, men du verden for en bildekvalitet! Til prisen har vi knapt sett bedre.

Sony 50W805 er en mellomstor skjerm med utmerket fargegjengivelse og spesielt imponerende kontrast og svartnivå, i både lyse og mørke omgivelser. Designen er minimalistisk, men ser langt fra ”billig” ut. Et meget godt kjøp!
Lyden er ikke noe særlig å skrive hjem om, og fjernkontrollen har sett bedre dager. TV-en er dessuten ikke den mest velegnede for veggmontering.
Les hele testen

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat Trick

Stort og skarpt bilde, smarte finesser og god lyd. Sonys prisgunstige 60-tommer er et realt ”hat trick”!

Sony 60W855B leverer svært overbevisende bildekvalitet på både sport, film og annet TV-innhold. Skarpheten og kontrasten er imponerende, med nesten bunnløst svartnivå. Lydkvaliteten skiller seg også fra konkurrentene, i positiv forstand.
Sony-skjermens kileformede kabinett blir unektelig litt mer klumpete å se på enn de slankeste skjermene der ute. Smartfinessene er heller ikke like utbredt som hos LG og Samsung.
Les hele testen

LG 55LB870

Innertier

LG har gitt sine 2014-modeller en komplett overhaling med ny design, nytt brukergrensesnitt og forbedret bildebehandling. 55LB870 kan bli en tøff konkurrent om årets TV-trofé!

LG-skjermen har meget overbevisende bildekvalitet til både film og sport. Kontrast og svartnivå er helt i toppklassen, og TV-en har også meget god fargegjengivelse og gode bildemoduser, enten du foretrekker det nøytralt eller med litt sterkere kulører. I tillegg er smartfinessene godt ivaretatt.
Tross separat lydplanke er ikke lyden spesielt kraftfull.
Les hele testen

Panasonic TX-L55AS750

TV for hele familien

Panasonics nye 55AS750 har mye å by på til en TV-glad familie.

Generelt god bildekvalitet med bred innsynsvinkel, spesielt gode tilkoblingsmuligheter og brukervennlig betjening gjør Panasonic 55AS750 til en god allround-TV.
Lyden er ikke spesielt kraftfull, og svartnivået (tross god lysfordeling) er ikke på høyde med de aller beste.
Les hele testen

Samsung UE55H6475

Stang ut

Samsungs 6-serie er på papiret en meget velutstyrt TV, men bildekvaliteten holder ikke helt inn til mål denne gangen.

Stilig slank design, god brukervennlighet med ny pekefjernkontroll og et rikt antall smartfinesser gjør Samsung 55H6475 til en gunstig totalpakke.
Fargegjengivelsen i fotballmodus ser surrealistisk ut. Bildekvaliteten preges dessuten av ganske middelmådig svartnivå og ujevn lysfordeling som gjør at filmgjengivelsen mangler dybde.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

Scroll to Top