Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Verken fugl eller fisk

Denne kolossen fra Sharp er ingen vanlig HDTV, og heller ingen 4K modell – snarere en slags hybrid!

Publisert 06.06.14 - 22:25
Sharp Aquos LC-70UQ10EN
Audun Hage

Japanske Sharp har lenge vært en slags ”joker” i TV-markedet. Mens konkurrentene tilbyr et bredt spekter av skjermstørrelser,  har Sharp valgt å satse på de største skjermene fra 60 og helt opp til 90 tommer! I motsetning til mange TV-produsenter utvikler Sharp sine egne bildepaneler. Det kan gi dem en fordel, spesielt nå som utviklingen går i retning av stadig større TV-er med høyere oppløsning.

Den nye UQ10-serien plasser seg rett mellom Sharps Full HD skjermer og de dyrere 4K-modellene både pris- og ytelsesmessig: dette er en ny type hybrid-TV, med høyere oppløsning enn Full HD, men ikke helt på nivå med 4K. Hensikten er å gi stort og skarpt bilde til en fornuftig pris.

Brukervennlighet og finesser
Til en gedigen 70-tommer  å være, tar ikke Sharp-skjermen unødvendig stor plass. En slank ramme sørger for å gi TV-en en relativt diskré fremtoning. Sharp har ikke spandert like mye ressurser på brukeropplevelsen som et par av konkurrentene. Menysystemet kan virke litt overveldende, og det er mange innstillingsmuligheter, og kategorier å rote seg bort i. Fjernkontrollen er av den tradisjonelle typen uten pekekontroll eller stemmestyring. Når det er sagt, hadde vi ingen utfordringer med å ta TV-en i bruk. Sharp har dessuten laget en ny smart-meny, hvor man enkelt får tilgang til innholdet man vil se, inkludert snarveier til apper som Netflix. Utvalget av apper er imidlertid ikke like bredt som hos Samsung eller LG.

Bildekvalitet
Sharp tilbyr nå TV-er i både 70, 80 og 90(!) tommers format, og det er da behovet for høyere oppløsning melder seg. Med det samme antall piksler fordelt utover et stadig større skjermareal, vil bildepunkter og rutemønster gradvis bli mer synlige. Dette var også erfaringen vår da vi testet Sharps Full HD 70-tommer i fjor.

Problemet er at stort bilde med 4K oppløsning koster mye penger, særlig når vi beveger oss i størrelser over 70-80 tommer. Da kan prisen lett krype opp i tusen kroner per tomme eller enda mer! Løsningen fra Sharp er hybrid-teknikken Quattron+: Et i utgangspunktet vanlig Full HD panel, men hvor fargepikslene (rød, grønn, blå og i Sharps tilfelle, gul) er delt i to. Ved hjelp av software kan Sharp styre disse ekstra pikslene og gi dem individuell bildeinformasjon.  Noe som i teorien gir en dobling av den vertikale oppløsningen fra 1080 til 2160. TV-en oppskalerer alt den får inn slik at det passer den ekstra oppløsningen. Den kan til og med nedskalere vaskeekte 4K-innhold til å passe skjermen. Rett og slett en slags ”4K light”!

Det tok heller ikke lang tid å konstatere at Sharp LC-70UQ10EN har et meget skarpt og detaljert bilde, som er imponerende sømløst til 70-tommer å være. Selv på nært hold er det vanskelig å se tendenser til rutemønster eller synlige piksler, og det gir et klart bedre inntrykk enn vi hadde med fjorårets modell. Selv oppskalerte 720p/1080i PVR-opptak ser overbevisende ut på den store skjermen, og vitner om at bildebehandlingen gjør en meget bra jobb. Ikke bare det, opplevelsen av oppskalerte Blu-ray filmer kommer tett på 4K-skjermene fra Sony og Panasonic. Alle skjermene har nemlig det samme utgangspunktet, at bildeinformasjonen må oppskaleres til å passe skjermen.

Det er først på originalt 4K-materiale at de ekte 4K-skjermene har et reelt fortrinn: Foret med 4K-signaler fra PC-en vår, viser Sharp-skjermen et litt mer grovkornet bilde enn de to konkurrentene fra Sony og Panasonic, og bevegelsene er ikke like jevne. Det er også verdt å nevne at selv om LC-70UQ10EN er 4K-kompatibel, er den ikke fullt forberedt for HDMI 2.0 standarden. Vi klarte heller ikke å ”lure” Netflix til å vise 4K kvalitet i nedskalert form, kun vanlig Full HD oppskalert.

Sharp-skjermen er i likhet med konkurrentene en kantbelyst LED-LCD skjerm, hvor man normalt må ta høyde for at svartnivået ikke vil bli helt svart, og at det dessuten kan forekomme lyse flekker(såkalt clouding) i mørke områder på skjermen. Men med dette i bakhodet klarer LC-70UQ10EN seg meget bra: Vårt testeksemplar hadde meget bra svartnivå, og kun små tendenser til lys i hjørnene. Det er ganske imponerende i forhold til det store skjermarealet. Betraktningsvinkelen er også godkjent på denne skjermen, og du kan sitte godt ute på siden før bildet og fargene bryter opp.

Lydkvalitet
Mens bildet er kolossalt, virker det ikke som lydgjengivelsen er spesielt prioritert på denne storskjermen. Dialog kommer relativt klart og tydelig ut, men lyden er litt for slank til gi fullt utbytte på film og musikkprogrammer. Men vi tror nok de fleste som handler TV i denne klassen allerede har, eller planlegger, et separat lydanlegg.

Konklusjon
Sharp-skjermen er et artig eksperiment som viser seg å fungere overraskende bra i praksis. Med i teorien dobbelt så høy vertikal oppløsning, gir LC-70UQ10EN utvilsomt et skarpere inntrykk enn andre Full HD TVer av samme størrelse. Etter vår mening må dette ses som en bonus i forhold til Full HD, snarere enn en svakhet i sammenlignet med 4K. Frem til 4K storskjermene kommer ned i pris, er LC-70UQ10EN nemlig en meget aktuell storskjerm!

Lyd & Bilde mener

Med sitt store skjermareal gir Sharp LC-70UQ10EN et imponerende bilde med skarpe detaljer og briljante farger. Dette er ikke en ekte 4K TV, men takket være avansert skjermteknikk greier den likevel å forbedre bildekvaliteten fra vanlige Full HD signaler. Enda så skarp Sharp-skjermen er, når den ikke helt opp mot de ekte 4K-skjermene ved visning av ekte 4K materiale. Den støtter heller ikke Netflix i 4K-versjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Den beste budsjettstrømmeren

Gnistrende high-end høyttaler

Storm i et vannglass

Scroll to Top