Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For den som ønsker seg en komplett toppklasse-TV med gnistrende skarpt bilde og fullverdig lyd, er Sonys 4K-toppmodell veien å gå.

Publisert 06.06.14 - 22:31
Sony KD-65X9005B
Audun Hage

Fjorårsmodellen KD-65X9005A var en meget flott TV på alle måter, og vi nølte ikke med å kåre den til ”årets bildeprodukt” for 2013. I år har stort sett alle konkurrentene lansert 4K-TV-er. Spørsmålet er om Sony fortsatt leder an, eller om de har tapt forspranget?

Årets modell KD-65X9005B ligner forgjengeren på mange måter, men har fått noen viktige endringer både inni og utenpå. Skjermen har en ”kileform” som blir gradvis tykkere ned mot bunn. Dette gir bedre plass til høyttalerne, men også et litt tykkere utseende, spesielt sammenlignet med millimetertynne OLED-TV-er.

65-tommers versjonen er da også en riktig koloss av en TV: De sidemonterte høyttalerne bidrar til å gjøre den over 1,7 meter bred og nesten 50 kilo tung! Dette er derfor en TV man bør være to for å håndtere, og eventuell veggmontering bør skje med solid forankring…

Brukervennlighet og finesser
KD-65X9005B har gode tilkoblingsmuligheter. Alle de fire HDMI-inngangene støtter 4K, og det følger med en en koblingsboks (”port replicator”)  som kan skjules i skapet dersom TV-en skal veggmonteres, og trekke kun en ledning opp til TV-en. Sony har bygd inn kamera for Skype videokonferanser, og støtter sosiale medier som Facebook og Twitter. Netflix-appen gir også tilgang til 4K, såfremt du har god nok internett-oppkobling.

Sony-TV-en kan betjenes med tradisjonell fjernkontroll, eller den nye One Flick Remote med integrert styreflate, som styres ved å la tommelen gli over pekeflaten. Den forenkler betjeningen ved å redusere antall klikk, men betjeningen er ikke like glatt som LG og Samsungs pekefjernkontroller. Vi foretrakk derfor å ha den vanlige fjernkontrollen tilgjengelig for mer avansert bruk.

Bildekvalitet
Vi startet med diverse PVR-opptak i HD (720p) kvalitet, og blir umiddelbart imponert. Tross sine 65 tommer og 3840×2160 piksler, får Sony-skjermen det relativt komprimerte HD-signalet til å se overraskende bra ut. Bildebehandlingen legger til litt ekstra skarphet, uten at konturene blir for harde eller grovkornede. Fotballopptakene våre gjengis med detaljene i behold, og små detaljer som gresstrå og draktnummer kommer tydelig frem.

Med actionfilmen Total Recall på Blu-ray får vi smake hva Sony-skjermen klarer når den blir servert enda bedre råvarer. Blu-ray disken er nemlig en såkalt ”Mastered in 4K” originalfilm som er nedskalert til Full HD, med større fargerom og flere detaljer enn  ordinære BD-titler. Sonys innebygde 4K X-reality Pro bildeprosessor utnytter dette for å gjenskape et bilde som skal ligne mest mulig på 4K-originalen. Resultatet er da også riktig lekkert, med imponerende fargerikdom og detaljer selv til Blu-ray å være.

Selv om Sony-skjermen langt på vei greier å gjøre ”vin av vann” så er det ekte, uforfalsket 4K-innhold vi er ute etter. Med KD-65X9005B får vi endelig tilgang til Netflix i 4K-versjon: Så lenge du har god nok netthastighet (15 megabit per sekund eller mer) vil Netflix-appen automatisk gjenkjenne at du har en 4K TV og gjøre innholdet tilgjengelig, og vi får den etterlengtede ”4K ultra HD” logoen oppe i hjørnet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

House of Cards sesong 2 er den første serien tilgjengelig i 4K oppløsning, og vi blir både imponert og litt skuffet på samme tid. Jo da, bildekvaliteten er ekstremt skarp, og med betydelig flere detaljer enn selv de beste Blu-ray skivene. Kevin Spacey og hans politiske støttespillere ser skremmende virkelighetstro ut. Netflix-overføringen er også imponerende god, uten plagsom komprimering i bildet. Så hva er problemet? Vel, HoC er en relativt saktegående serie med mange statiske dialogscener, og byr ikke på de store wow-effektene bildemessig. Og har man først blitt vant med 4K-kvalitet, vil man så klart ha mer!

Når det gjelder den generelle bildekvaliteten står Bravia-skjermen til meget høy karakter. For det første har den en førsteklasses kontrast, med evnen til å vise alt bekmørke skyggedetaljer til blendende hvitt i samme bilderamme, på en måte som faktisk kan minne om de beste plasma- og OLED-skjermen. Vi mistenker at Sonys bildebehandling ”Xtended Dynamic Range” spiller en rolle her, men vi kan heller ikke se noen ulemper. Noen små ankepunkter: Fargegjengivelsen er flott og nyansert, men har litt mer overdreven fargemetning enn Panasonic-konkurrenten. Den har heller ikke like omfattende fabrikkinnstillinger eller kalibreringsmuligheter. Svartnivået er svært bra til LCD å være, men lysfordelingen er ikke like jevn som vi skulle ønske: Vårt testeksemplar hadde synlig ”blødning” av lys ute på venstre side. Betraktningsvinkelen er heller ikke imponerende – man skal ikke langt ut på siden før fargene blir mer blasse og unyanserte.

Lydkvalitet
KD-65X9005B har en utfordring ved å skulle forbedre lyden fra fjorårets modell, som etter vår mening hadde klassens beste lydkvalitet. Høyttalerne er flyttet nedover for å utnytte det ekstra kabinettvolumet, og har fått mer effektive forsterkere. Og vi har sjelden hørt MTVs live-konserter bedre gjengitt. Diskanten er klar og distinkt, og mellomtonen likeså. Lydbildet er stort og bredt, og minner mer om hi-fi enn TV. De takler høyt volum og dynamiske hendelser uten at lyden blir hard, og egner seg utmerket til både tale, film og musikkprogrammer.

Vi fikk samtidig mulighet til å teste Sonys trådløse subwoofer SWF-BR100, som er tilleggutstyr til årets Bravia-modeller. Denne kobles enkelt til TV-en via en medfølgende USB Dongle, og gir merkbart mer rekkevidde og større tyngde i basseffektene, Resultatet er et komplett lydsystem som fint kan konkurrere med de beste lydplankene der ute!

Konklusjon
Sony KD-65X9005B er en TV som scorer meget på alle testkriterier. Selv om dette er en 4K-TV, gir den også et solid inntrykk på vanlige HD-sendinger. Bildekvaliteten er utrolig god uansett hva man forer den med. KD-65X9005B gir også tilgang til ekte 4K-innhold via Netflix, som definitivt lover bra for fremtiden. Det omfattende lydsystemet kan være en fordel eller ulempe avhengig av hvordan man ser på det: De sidemonterte høyttalerne tar unektelig stor plass, men gir også svært overbevisende lydkvalitet. For den som søker en komplett ”alt i ett” high-end TV, er Sony-skjermen et naturlig valg.

Lyd & Bilde mener

Sony-skjermen gir en førsteklasses TV-opplevelse med sylskarpt bilde og glassklar lyd. Bildekvaliteten er utmerket enten man ser på TV, Blu-ray eller Netflix i 4K. De sidemonterte høyttalerne gir solid lyd, men medfører også at TV-en blir tung og plasskrevende. Innsynsvinkelen er ganske snever og bildet blir blassere ute på siden.

Også i denne testen:

11 TV-er til Fotball VM

Panasonic TX-65AX800E

Sylskarp bildemester

Panasonics plasmaskjermer var i årevis kjent for sin overlegne bildekvalitet. Med denne nye LCD-modellen håper Panasonic å nok en gang kunne ta hjem bildetrofeet.

Panasonic TX-65AX800E leverer en ekstremt flott bildekvalitet som viser alt av både HD og 4K innhold fra sin beste side. Skarpheten og kontrasten er suveren, og fargegjengivelsen minner om de klassiske plasmaskjermene.
4K-skjermen støtter ikke Netflix 4K. Lyden er heller ikke spesielt god for denne prisklassen å være.
Les hele testen

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Verken fugl eller fisk

Denne kolossen fra Sharp er ingen vanlig HDTV, og heller ingen 4K modell – snarere en slags hybrid!

Med sitt store skjermareal gir Sharp LC-70UQ10EN et imponerende bilde med skarpe detaljer og briljante farger. Dette er ikke en ekte 4K TV, men takket være avansert skjermteknikk greier den likevel å forbedre bildekvaliteten fra vanlige Full HD signaler.
Enda så skarp Sharp-skjermen er, når den ikke helt opp mot de ekte 4K-skjermene ved visning av ekte 4K materiale. Den støtter heller ikke Netflix i 4K-versjon.
Les hele testen

Samsung UE55HU7505

Lekker og smekker

Samsung fokuserer veldig på buede TV-skjermer i år, likevel er den kanskje mest spennende modellen fortsatt flat…

Samsung UE55HU7505 er meget velutstyrt når det gjelder smarte finesser, og støtter den viktige Netflix 4K-appen. Bildekvaliteten passer perfekt til høyoppløst TV-underholdning, med glimrende fargegjengivelse og kontrast.
Lydkvaliteten er relativt slank, og både kommentatorer og publikumsbrus låter litt innestengt.
Les hele testen

Philips 55PUS7809/12

4K på budsjett?

Philips vil også være med på 4K-kappløpet, og stiller med en ultraskarp TV til hyggelig pris!

Philips 55PUS7809 leverer 4K bildekvalitet til en ikke altfor avskrekkende pris, og den får vanlige HD-sendinger til å se riktig skarpe og flotte ut.
Mangelen på støtte for Netflix 4K begrenser tilgangen på det høyoppløste videoformatet.
Les hele testen

LG 55EA880V

Organisk nytelse

Har du ikke fått med deg hva organiske lysdioder er for noe enda, så er det på høy tid. Teknologien er nemlig i ferd med å revolusjonere TV-verdenen slik vi kjenner den, med en bildekvalitet som kan ta pusten fra deg!

LG 55EA880V er en mer rendyrket OLED-utgave uten fancy bueform eller overflødige høyttalere. Her får du den samme ekstreme bildekvaliteten, med voldsom kontrast, svartnivå i referanseklassen og bugnende fargegjengivelse. Alt i en litt rimeligere og enklere innpakning.
Tross minimalismen er prisen fortsatt stiv, og den syltynne OLED-skjermen kan kun henges på veggen. Lyden må du sørge for selv, men har du råd og lyst på en OLED-TV, verdsetter du sannsynligvis også lydkvaliteten fra et separat lydsystem!
Les hele testen

Sony KDL50W805BBN

Champagnebilder til pølsepris!

Sonys nye budsjettmodell 50W805 har ikke verdens mest spennende utseende eller den feteste utstyrslisten, men du verden for en bildekvalitet! Til prisen har vi knapt sett bedre.

Sony 50W805 er en mellomstor skjerm med utmerket fargegjengivelse og spesielt imponerende kontrast og svartnivå, i både lyse og mørke omgivelser. Designen er minimalistisk, men ser langt fra ”billig” ut. Et meget godt kjøp!
Lyden er ikke noe særlig å skrive hjem om, og fjernkontrollen har sett bedre dager. TV-en er dessuten ikke den mest velegnede for veggmontering.
Les hele testen

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat Trick

Stort og skarpt bilde, smarte finesser og god lyd. Sonys prisgunstige 60-tommer er et realt ”hat trick”!

Sony 60W855B leverer svært overbevisende bildekvalitet på både sport, film og annet TV-innhold. Skarpheten og kontrasten er imponerende, med nesten bunnløst svartnivå. Lydkvaliteten skiller seg også fra konkurrentene, i positiv forstand.
Sony-skjermens kileformede kabinett blir unektelig litt mer klumpete å se på enn de slankeste skjermene der ute. Smartfinessene er heller ikke like utbredt som hos LG og Samsung.
Les hele testen

LG 55LB870

Innertier

LG har gitt sine 2014-modeller en komplett overhaling med ny design, nytt brukergrensesnitt og forbedret bildebehandling. 55LB870 kan bli en tøff konkurrent om årets TV-trofé!

LG-skjermen har meget overbevisende bildekvalitet til både film og sport. Kontrast og svartnivå er helt i toppklassen, og TV-en har også meget god fargegjengivelse og gode bildemoduser, enten du foretrekker det nøytralt eller med litt sterkere kulører. I tillegg er smartfinessene godt ivaretatt.
Tross separat lydplanke er ikke lyden spesielt kraftfull.
Les hele testen

Panasonic TX-L55AS750

TV for hele familien

Panasonics nye 55AS750 har mye å by på til en TV-glad familie.

Generelt god bildekvalitet med bred innsynsvinkel, spesielt gode tilkoblingsmuligheter og brukervennlig betjening gjør Panasonic 55AS750 til en god allround-TV.
Lyden er ikke spesielt kraftfull, og svartnivået (tross god lysfordeling) er ikke på høyde med de aller beste.
Les hele testen

Samsung UE55H6475

Stang ut

Samsungs 6-serie er på papiret en meget velutstyrt TV, men bildekvaliteten holder ikke helt inn til mål denne gangen.

Stilig slank design, god brukervennlighet med ny pekefjernkontroll og et rikt antall smartfinesser gjør Samsung 55H6475 til en gunstig totalpakke.
Fargegjengivelsen i fotballmodus ser surrealistisk ut. Bildekvaliteten preges dessuten av ganske middelmådig svartnivå og ujevn lysfordeling som gjør at filmgjengivelsen mangler dybde.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sylskarp OLED-TV fra Sony

Ny fulltreffer fra Samsung?

Gamernes våte drøm?

LGs nye OLED-flaggskip legger lista

Her er LGs utfordrer til Samsung The Frame og Serif

Mye bilde for pengene

Scroll to Top