Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 5 smarte personvekter

Bli klar over hva det er som veier

Vekten er i virkeligheten bare et tall. Det interessante er hva som egentlig veier i kroppene våre.

Skrevet av / 13.08.23 - 11:14
5 smarte personvekter
Åsa Warme Hallén

Produkter i denne test

Vekt kan være et utrolig følsomt og ladet emne. Men, og dette er et stort men: Vi lurer jo bare oss selv om vi fornekter at fedmen og dårlig helse øker, og at det faktisk innebærer stor risiko for individene. Risiko i form av sykdom og begrensninger i bevegelsesmulighet.

I stedet blir oppmerksomheten rundt hva det er som veier i kroppen, og hvordan kroppssammensetningen ser ut, kan hjelpe deg å se trender og forandringer over tid. Uansett hvordan du ser ut eller hvilke mål du har, kan en smart vekt hjelpe deg til å få kontroll og følge med på utviklingen din.

Les også Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere Vi blir bare eldre og eldre. Men hva er meningen med å bli eldre om man ikke holder seg frisk? Og hvordan vet jeg om jeg får tilstrekkelig med aktivitet i forhold til søvn og restitusjon?

Hvordan fungerer det?

Metoden som benyttes for å få frem selve målingsverdiene er BIA (Bioelektrisk Impedans Analyses), som er en vitenskapelig godkjent metode for å måle kroppens sammensetning, og som kan få frem fordelingen mellom fett, væske og kroppscellemasse (hovedsakelig muskler).

Det som skjer når du stiller deg (barfot) på vekten, er at en svak elektrisk puls sendes opp gjennom fotsålene. Verdiene baseres på den hastigheten som den elektriske strømmen fører gjennom kroppen. Kroppsfett har for eksempel større motstand (impedans) enn fettfri masse. Pulseringen kjennes ikke, og er ufarlig. Derimot må du ikke benytte en slik vekt om du har pacemaker eller er gravid.

Hvor adekvate er verdiene egentlig?

Til å begynne med tenkte jeg bare å veie meg, bruke appen og gå ut fra det. Men jo lengre jeg kom i testen, jo mer forvirret ble jeg av de verdiene som ble presentert. Min fettprosent gikk for eksempel fra 25,1 % på en vekt til 33 % på en annen. En av deltakerne oppga at jeg hadde hele 44,23 kg muskler, mens en annen anga 21,6 kg.

For å kunne avgjøre relevansen på vektene jeg testet, satte jeg en referansemåling på InBody 720. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Her innså jeg selvfølgelig at denne testen trengte en referanse for å bli skikkelig relevant. Så for å stille min egen nysgjerrighet og få en referanse å sammenligne med, valgte jeg å booke inn en InBody-måling. Jeg tenkte at den målingen bør være så nær ”sannheten” som mulig. Der fikk jeg også forklart at det finnes en golden standard som baserer seg på DXA-målinger, som er en reell avansert bentetthetsmåling. InBody 720, som jeg ble målt til, har 98 % nøyaktighet sammenlignet med DXA-målingen, så nærmere virkeligheten enn det kommer jeg nok ikke akkurat nå. Disse verdiene blir dermed min referanse i denne testen for å se hvor pålitelige disse vektene faktisk er.

Les også Hverdagsluksus En vinduspusserrobot!? Finnes det faktisk, og kan det virkelig fungere i praksis? Spørsmålene er mange, og jeg skal se om jeg lykkes med å få frem noen svar.

Og som du er klar over på dette tidspunktet – ikke noen smartprodukter uten app. I appen er da tanken at du skal kunne lese kroppssammensetningen, og over tid skal kunne se hvordan, eller om, det skjer forandringer som gjør at du trenger å forandre livsstilen din. Om du vil.

Dessuten skal appen helst være brukervennlig, tydelig og informativ.

Produkter i denne test

Huawei Scale 3

Pålitelig og verdt prisen

Med tanke på prislappen er ikke forventningene så høye. Men av erfaring vet jeg at Huawei pleier å overraske.

Prisen. Du kan benytte den til å måle statiske ting så lenge de veier over 50 g.
Batterier følger ikke med. Benytter eget operativsystem som kan gjøre det unødvendig kronglete.
Les hele testen

Garmin Index S2 Smart Scale

Stabil og brukervennlig

Testens største og dyreste vekt kommer fra Garmin. Appen er, som alltid, Garmins sterke kort. Men her virket det likevel som om de har gått glipp av en viktig ingrediens.

Mange brukere. Lettforståelige grafer og trender.
Prisen. Mangelfull informasjon om hva verdiene egentlig betyr.
Les hele testen

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2

Ikke til å stole på

Xiaomi stiller opp med testens billigste smarte personvekt. Prisen trenger ikke alltid å være en indikasjon på at noe er dårlig. Men i noen tilfeller er det akkurat det.

Prisen. Mange brukere. Kan veie statiske ting om de veier over 50 g.
Bare Bluetooth. Helt upålitelige veieverdier.
Les hele testen

Beurer BF 980 WIFI

Rett på og tydelig

Deltakeren fra Beurer er alene i testen om å ha fysiske knapper, noe som gjør at man som bruker faktisk ikke er bundet til en app. Bra start!

Tydelig display med store tall. Fysiske knapper som gjør at du kan bruke den helt uten app. Oppladbart batteri.
Displayet er stort, men kunne vært litt morsommere.
Les hele testen

Withings Body Smart

Vær ikke sikker på alt du ser

Testens mellomprisvekt kommer fra Withings. Her må du nøye deg med at appen ikke er på de nordiske språkene, og noen av målingene er skikkelige gladmeldinger.

Veldig hyggelig og informativ skjerm.
Appen er ikke på de nordiske språkene
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Scroll to Top