Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Winbot W1 Pro

Rene vinduer uten rot og søl

En vinduspusserrobot!? Finnes det faktisk, og kan det virkelig fungere i praksis? Spørsmålene er mange, og jeg skal se om jeg lykkes med å få frem noen svar.

Skrevet av / 30.05.23 - 09:40
Ecovacs Winbot W1 Pro
Åsa Warme Hallén

Jeg har fordelen av å teste og prøve mange mer eller mindre kule produkter. Ferskt i minnet er luftrenseren Airbot Z1 som levde sitt eget liv, og nå har Winbot W1 Pro, ytterligere et produkt fra Ecovacs, landet hjemme hos meg. Akkurat som navnet tilsier, handler det om vinduer. Nærmere bestemt rengjøring av vinduer.

Ecovacs väska Time to work
<
>
Winbot W1 Pro leveres i en superflott veske. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Winbot W1 Pro – en vinduspusserrobot

Jeg blir litt småforelsket før jeg har sett selve produktet. Den bor nemlig i en nøktern gråmelert veske som føles litt som en crossover mellom dataveske, reiseveske og portefølje. Dette kan jo bare bli flott – eller?

Vesken åpnes, og den lille roboten pakkes ut. Her er to fiberduker, en beholder med rengjøringsvæske, målebeger, instruksjonsbok (ikke på de nordiske språkene) og strømledning.

Väska öppen Väska Harry
<
>
Harry, den selvutnevnte kontrolløren sørger som vanlig for at alt går rett for seg. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det er ikke nødvendig å laste ned Ecovacs Home-appen, men har du en mulighet, synes jeg nok at du skal gjøre det, til å begynne med i alle fall. Når du parer sammen roboten med mobilen, kommer det nemlig litt ”gjør slik” og ”tenk på dette” for trygg og smidig bruk og bra resultat.

I lokket på vesken ligger en skikkelig stor ”komme-i-gang-guide” som veileder deg steg for steg. Supersmidig og enkel å følge. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hvordan fungerer det?

Min opprinnelige tanke var at jeg måtte feste noe på begge sider av vindusruten for å få pusseren til å sitte fast, men det var ikke tilfelle.

Midt under produktet finner man en sugevifte. Det er egentlig en støvsugervifte med en sugekraft på 2800 Pa, som skal være helt tilstrekkelig for å holde roboten fast til vinduet. Jeg føler meg lett skeptisk og litt nervøs før første prøvekjøring.

Undersida Undersida med fiberduk
<
>
På undersiden finner man blant annet sugeviften som gjør at Winbot fester seg til vinduet. I hvert hjørne sitter en liten sensor som føler på underlaget. For å kunne forflytte seg over vinduet benytter roboten seg av noe som ser ut som larveføttene på en stridsvogn, men i miniatyr og av gummi. Fiberduken festes på borrelåsbåndet etter at man har fuktet den. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Naturligvis er det fint med både seler og belte – fremfor alt om du bruker roboten din på et vindu hvor det faktisk ville kunne være livsfarlig om den skulle løsne. Winbot er ikke batteridrevet, men må være koblet til vegguttaket for å kunne jobbe. Derimot finnes det et batteri i roboten som gjør at den klarer å holde stillingen i omtrent 30 minutter om strømmen av en eller annen grunn skulle bli borte. Den jobber ikke i den tiden, men den faller i hvertfall ikke ned. Strømledningen skrus fast i batteriet som enda en sikkerhetsløsning. Og sist, men ikke minst har vi jo sikkerhetslinen med karabinerkrok.

Både sikkerhetslinen og ledningen til batteriet sitter stødig og trygt forankret i selve vinduspusseren. (Foto: Åsa Warme Hallén)

På tide å teste

Vi har akkurat flyttet inn i vår nye bolig, og rundt oss bygges det fortsatt. Jeg er litt bekymret for vinduene våre, så jeg forberedte det faktisk ved først å skylle av det verste støvet og skitten fra vinduene. Når vinduet tørket, fulgte jeg de nesten latterlige enkle instruksjonene, og roboten begynte å bevege seg over vinduet.

App 1 App 2
<
>
I appen kan du enkelt og greit velge hvilken type rengjøring du trenger. Rask, dyp eller punktvis. Du kan også stille inn om du vil at roboten skal vaske en eller to ganger når den likevel holder på. Det er også her du finner muligheten til å fjernstyre Winbot-en. (Skjermdump fra app)

 

Når roboten er ferdig, kommer den tilbake til det stedet hvor den startet, og blir værende der til jeg løsner den ved å holde inne knappen på toppen av håndtaket. Veldig enkelt og smidig.

Hjemme hos oss har vi bare vertikale vinduer, så jeg kan ikke uttale meg om hvor bra den klarer et skråvindu i taket.

Insida Utsida
<
>
Winbot W1 Pro jobber for fullt. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Les også Roboten flytter inn En luftrenserrobot som beveger seg i hjemmet og renser luften der det trengs. Kan det være noe?

Tenk på!

Før du raser avgårde til rengjøringsskapet for å bli kvitt vindusviskeren og rengjøringsmiddelet, bør du lese videre. Har du ikke pusset vinduene på et år, og forventer at Winbot W1 Pro skal gjøre underverker, vil du bli skuffet. Det er en fiberduk og litt vaskemiddel vi snakker om – ikke en innleid menneskelig profesjonell vinduspusser.

Det følger med 230 ml rengjøringsmiddel. Selve beholderen rommer 60 ml, og det skal holde til omtrent 20 kvm. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Du vil trolig bli mest fornøyd om du bruker roboten som kontinuerlig oppfriskning. Jo bedre forarbeid du gjør selv, jo bedre blir resultatet. Og med forarbeid mener jeg at du om våren, når det begynner å bli godt og varmt ute (Winbot må ikke brukes når det er for kaldt), tar deg god tid til å pusse vinduene, så vil det være tilstrekkelig om du fremover kjører Winbot en eller et par ganger i måneden (avhengig av hvordan forutsetningene er med støv og skitt der du bor).

For at roboten skal slippe å vri og snu for mye på seg, har man satt to munnstykker på den ene siden og ytterligere to på motsatt side. Til sammen fire munnstykker som spruter ut vaskemiddel foran roboten. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Akkurat som med en robotstøvsuger vil det ikke bli helt perfekt, og den kommer ikke helt til i hjørnene eller lengst inne ved kantene. Til forskjell fra robotstøvsugere er derimot ikke tanken at du skal sette i gang Winbot og la den kjøre når du ikke er hjemme. Du må selv starte og stoppe den, og flytte den mellom de vinduene du vil ha pusset. Men den gir deg absolutt tid til overs til å gjøre andre ting, som for eksempel å lese en bok, jobbe eller nyte et glass rosé i solen.

Jeg testet om Winbot W1 Pro kunne pusse vinduspartiene på vår innglassede balkong. På utsiden klarte den faktisk å kjøre over skjøtene på de fleste stedene. De gangene det ikke fungerte, stoppet den, og det lyste rødt på undersiden. Jeg trengte bare å gå ut og flytte på den, så ingen større fare. På innsiden derimot har man montert en plastlist i mellomrommet mellom vinduene for at det ikke skal blåse inn. Dette setter ikke roboten pris på, og den setter seg fast der hver gang. Så i dette tilfellet måtte jeg jo være mer tilstedeværende, og her kommer fjernkontrollen inn i bildet – litt som å kjøre radiostyrt bil, faktisk. Snakk om å kombinere nytte med fornøyelse! (Foto: Åsa Warme Hallén)
Les også Gjør plass i kjøkkenskapet Multimaskinen fra de profesjonelle restaurantkjøkkenene tigger om en plass i hjemmet ditt.

For hvem?

Er du supernøye og krever 100 % nøyaktighet, og tilhører den gruppen som betaler for vaskehjelp, men som likevel gjør rent da det ikke er tilfredsstillende, anbefaler jeg at du sparer pengene til noe annet.

Jeg tenker at dette både er den perfekte løsningen for deg som bor i et hjem med høye vinduer hvor det er utfordrende å nå opp, og for deg som virkelig ikke liker å pusse vinduer, og som bare synes det er vått, forstyrrende og rotete.

Kanskje du er en av dem som blir svimmel bare du ser en stige, og da er Winbot W1 Pro en selvfølgelig del i lagoppstillingen av renholdsutstyr.

Ovansida Ovansida med hand
<
>
Winbot W1 Pro er faktisk mindre og nettere enn jeg hadde forventet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusjon

Jeg har fått svar på spørsmålet mitt – dette er faktisk bra! Har du bare rimelige forventninger, er Winbot W1 Pro et virkelig topp-produkt. Gjør du et bra forarbeid noen ganger i året, kommer roboten til å sørge for at du har rene og friske vinduer uten jobb og søl. Den gjør ikke jobben helt av seg selv, og du kan ikke etterlate den uten tilsyn, men den vil absolutt gi deg tid til overs for andre ting som er betydelig hyggeligere enn å pusse vinduer! Et stort pluss i margen for at den er så utrolig enkel og brukervennlig.

Karakter
Ecovacs Winbot W1 Pro
Premium

Home mener

Gjør fint rent uten rot og søl. Utrolig brukervennlig. Når ikke helt inn i hjørner og kanter. Er ikke trådløs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top