Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)

En verdsatt oppdatering av PlayStation 5

Den nye, mindre PlayStation 5 er klar til å overta etter den første gigantiske PS5. Det nye ytret medfører heldigvis ikke fare for å spolere vinneroppskriften.

Skrevet av / 25.03.24 - 09:10
PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)
Lasse Torp Hansen

PlayStation 5 er klar til å bli utfaset til fordel for den nye ”slim”-versjonen av konsollen, som dermed blir den eneste PlayStation i hyllene. Slim er ikke lenger en offisiell betegnelse fra Sony, men navnet henger igjen, og flere av de store butikkene bruker fortsatt navnet i sin markedsføring. Det gjør det unektelig lettere å differensiere mellom modellene, så her holder vi også fast i kallenavnet.

PlayStation 5 Slim beholder den samme kompetente innmaten som originalen, men i en ny og ca. 30 % mindre innpakning. Den kan fortsatt kjøpes med eller uten SSD-disk. Vi tester her versjonen med. Vekten på denne modellen har gått fra 4,5 til 3,2 kilo.

Systemet høstet 5 velfortjente stjerner i 2020, og imponerte med blant annet ray tracing, en innovativ ny controller og muligheten for å drive spill helt opptil 8K. Sammen med konkurrenten fra Xbox sementerte PlayStation 5 at det ikke var så langt fra konsoller til gaming PC-er som man skulle tro. Spesielt prisen tatt i betraktning.

PS5_Slim_2 PS5_Slim_1
<
>
Designendringene er subtile, men størrelsesforskjellen er markant! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Designen

Men PS5 var gigantisk! Ikke nok med at den var stor, designen var også veldig dominerende og ikke til å ta feil av. Den kunne ikke gjemmes bort, i motsetning til det grå, firkantede alternativet fra Microsoft.

Selv om PS5 Slim ikke bare er en nedskalert versjon av den gamle modellen, er designfilosofien den samme. Det er et par detaljer her og der som gjør det lett å se forskjell på den nye og den gamle versjonen. Praktisk hvis du tenker på å kjøpe en brukt PlayStation. Kabinettet er oppdelt, og toppdelen er nå i blank plast i stedet for matt. Hvis du ikke er fan av det hvite eksteriøret, kan du som tidligere kjøpe et fargerikt alternativ hos Sony.

Alle de tidligere generasjonene av PlayStation har gjennomgått en slankekur i sin levetid, og ut over å bli fysisk mindre er slim-modellen også en sjanse for å rette på et par dårlige løsninger.

Playstation 5 slim anmeldelse
Installasjonen av SSD-disken er så godt som plug-and-play. Etter du har registrert disken online, naturligvis. (Foto: Sony PR)

Avtakbar SSD-disk

Først og fremst er SSD-disken med den innebygde UHD Blu-ray-spilleren nå blitt avtakbar. Det betyr at den reelle forskjellen på disk- og digitalversjonen av PS5 Slim, bare er prisen. Hvis man har lyst til å bruke fysiske spill, kan man rett og slett sette SSD-disken direkte på siden av maskinen.

Vil man kjøpe disken, koster det omkring 1800 kroner. En PS5 Slim Digital Edition koster 6395 kroner, noe som tilsier at du sparer ca. 1200 kroner ved å kjøpe PS5 med disken installert.

Disken må registreres online, så hvis du kjøper diskversjonen fordi du vil bruke den på hytta uten Wifi, må du huske på å gjøre det før du kan game der.

PS5 Slim byr også på 1 TB lagringsplass i stedet for 825 GB. Praktisk, da moderne spill lett fyller over 100 GB. Hvis det ikke er plass nok, er det heldigvis gjort relativt lett å installere en kompatibel M.2 solid state-disk.

ps5 slim test playstation 5 slim anmeldelse
Føttene hjelper til med å holde PS5 Slim stabil, men er strengt tatt ikke nødvendig. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Stativ koster ekstra

På den negative siden følger det ikke lenger med et praktisk stativ som gjør det mulig å plassere PlayStation på høykant. Det følger med små føtter til den horisontale posisjonen, men skal den stå loddrett, må du kjøpe Sonys dedikerte stativ. Jo visst, PlayStation 5 Slim kan saktens stå oppreist av seg selv uten stativ, men stativet sikrer angivelig bedre kjøling.

Tilkoblingsmulighetene er litt forandret. Spesifikt er det ikke lenger noen USB-A-inngang foran på konsollen, men i stedet en sekundær USB-C-port. Bakpå finner du fortsatt to USB-A-innganger. Knappen som skyver ut disken, er flyttet til siden slik at den nå sitter på den avtakbare SSD-disken.

playstation 5 slim test
Den har blitt mer kompakt, men den særpregede formen slipper du ikke unna. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Frykt ikke, den spiller som den skal

På ytelsessiden har PS5 ikke forandret seg siden vi testet den sist. Innmaten er den samme, og det virker ikke som det er kjølingsproblemer selv om systemet er blitt mer kompakt.

Maskinen har det med å spinne opp og lage noen bekymrende lyder når man åpner et spill eller laster ned en oppdatering, men den går raskt tilbake til å være stort sett lydløs. Det gjelder også når man spiller nyere tunge spill som God of War Ragnarök og Cyberpunk 2077. Systemet virker ikke presset over de strukturelle forandringene og føles gjennomtestet. Testen ga ingen anledning til å mistenke at det er utfordringer med ytelsen, sammenlignet med den originale PS5. Det er imponerende når man tenker over hvor mye mindre den har blitt.

Konklusjon

PlayStation 5 Slim er en godt mottatt oppdatering av den gamle PS5. Ekstra minne og en smartere SSD-disk er fornuftige fremtidssikringer. Selv om noen kanskje ikke bryr seg om at den har blitt mindre, er det en stor fordel for andre. Det var stort sett umulig å plassere den originale PS5 i en skuff eller bak TV-en. Det er det ikke lenger, noe som spesielt passer fint for tenåringer og skoleungdommer som har begrenset med plass.

Med den nye modellen er PlayStation 5 et enda lettere valg, og det gjør ikke noe at den originale PS5 fases ut.

Karakter
PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)
High End

Home mener

Den famøse og gigantiske PlayStation 5 er ikke lenger gigantisk. SSD disken er avtakbar og kan installeres på digitalversjonen i etterkant. Du får 175 gigabyte mer minne enn i den utgående modellen. Stativet følger ikke med lenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?

Så mye gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Lyd & Bilde
Scroll to Top