Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy A53 5G

Litt for mange gjentagelser

Samsung Galaxy A53 forsøker å gjenta sin egen forgjengers suksess, men det sitter feil prosessor under panseret.

Skrevet av / 18.07.22 - 11:10
Samsung Galaxy A53 5G
Peter Gotschalk

Et år er lang tid i mobilbransjen, og derfor er det underlig at Samsung ikke har gjort mer ut av Galaxy A53. Den er nemlig så tett på å være identisk med fjorårets forgjenger, Samsung Galaxy A52, at man må ha lupe for å finne forskjellene.

Den nye modellen har litt mer minne, og batteriet har vokst med 500 mAh fra 4500 mAh til flotte 5000 mAh, noe som gir Galaxy A53 denne testens største batteri og lengste batteritid. (Til gjengjeld tar det lang tid å lade batteriet, for mobilen støtter bare opptil 25 W hurtiglading. I tillegg leveres den uten medfølgende lader.)

Galaxy A53 støtter dessuten Bluetooth 5.1, hvor forgjengeren måtte nøye seg med Bluetooth 5.0. Ja, vi sa jo at man måtte frem med lupen.

Den eneste markante forskjellen på Samsung Galaxy A53 og fjorårets modell er prosessoren, som i år er Samsungs egen Exynos 1280, hvor Galaxy A52 kom med Snapdragon 750G, men det kommer vi tilbake til lengre nede i teksten.

008 product image Galaxy A33 5G Galaxy A53 5G 1
Det bidrar til det positive inntrykket av Galaxy A53 at kameramodulen og resten av baksiden er støpt i det samme stykket plast, så kameraet blir en så integrert del av den samlede konstruksjonen som mulig. (Foto: Samsung)

I første omgang skal vi se på alle de tingene Samsung Galaxy A53 har til felles med sin forgjenger. Det starter med den kompakte og robuste designen – og ikke minst den matte baksiden som er helt uimottakelig for fingeravtrykk. Kameramodulen og resten av baksiden er støpt i samme stykke plast, så kameraet blir en så integrert del av den samlede konstruksjonen som mulig.

Mobilen er utstyrt med en spesiell glimrende skjerm av typen Super AMOLED, som både byr på 120 Hz oppdateringsfrekvens og en oppløsning på 2400 x 1080 piksler (FHD+). Skarpheten er på topp, og fargepaletten er dynamisk med god kontrast, mens også lysstyrken er absolutt godkjent.

De innebygde stereohøyttalerne leverer et fint, lite lydbilde, som av naturlige årsaker må unnvære tyngde, men likevel er til å leve med. De er i hvert fall bedre enn høyttalerne i OnePlus Nord 2T!

Kameraet er akkurat det samme som sitter i Galaxy A52. I fjorårets test roste vi det til skyene, men sammenlignet med kameraet i testvinneren Motorola Edge 30 kommer det litt til kort. Jovisst, bilder tatt med ultravidvinkelobjektivet blir skarpe og byr på en naturlig fargegjengivelse, og også vidvinkelbilder samt portrettbilder med bokeh-effekt blir gode med det helt riktige kontrastnivået samt forhold mellom lys og skygger i bildet. Men til tross for mobilens dedikerte makrolinse har Samsung Galaxy A53 i år vanskelig med å levere skarphet i bildene når man vil helt tett på motivet. Man kan godt undre seg, men det har muligens med programvaren å gjøre, som heller ikke fungerer så bra som vi hadde regnet med. Vi opplever nemlig at brukergrensesnittet er langsomt, og for eksempel tar det lang tid å skifte mellom de forskjellige kameramodusene.

Eller er det Samsungs egen Exynos-prosessor som spiller oss et puss? Også da vi testet årets toppmobil fra Samsung, Galaxy S22+, opplevede vi at Exynos-prosessoren slet med å levere varene, og i denne gruppetesten kommer Samsung Galaxy A53 sist når vi måler mobilens generelle ytelse med Benchmark-verktøyet Geekbench 5.

SamsungGalaxyA53 ultravidvinkel Samsunggalaxya53 selfie SamsunggalaxyA53 makro
<
>
Til tross for den dedikerte makrolinsen på 5 megapiksler blir nærbilder uskarpe. Om det skyldes problemer med programvare eller prosessor, er uklart. (Foto: Peter Gotschalk)

I tillegg har Galaxy A53, som den eneste mobilen i denne testen, ikke en dedikert spillmodus, noe som gjør at vi opplever litt for mye hakking i store spill som Asphalt 9.

Konklusjon

Samsung Galaxy A53 har alle de samme fortrinnene som sin forgjenger. Den er solid bygget, skjermen og god, og det samme er de innebygde høyttalerne. Det store batteriet sørger for god batteritid. Kameraet leverer generelt gode bilder – alt annet ville overraske, for i fjor kalte vi forgjengeren med et identisk kamera for den beste kameramobilen i mellomklassen – men overraskende nok fungerer kameradelen ikke fullt så bra som vi hadde håpet. Grensesnittet henger litt etter, og for eksempel makrobilder blir ikke så skarpe som man kunne ønske seg.

Den største utfordringen er imidlertid prosessoren, som leverer gruppetestens dårligste resultat når vi måler den rå ytelsen. Den manglende spillmodusen gjør dessuten gaming til en hakkende opplevelse.

Karakter
Samsung Galaxy A53 5G
Premium

Home mener

Robust design med matt bakside som avviser fingeravtrykk. Stort batteri på 5000 mAh samt imponerende batterilevetid. Minnet kan utvides med opptil 1 terabyte via microSD-kort. Flott skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens. Gode innebygde stereohøyttalere. Leveres uten medfølgende lader, og støtter bare 25 W hurtiglading. Prosessoren henger i bremsen, og mobilen kommer uten dedikert spillmodus. Kameraprogramvaren kan til tider være sløv i opptrekket.

Også i denne testen:

Tre mobiler i mellomklassen

OnePlus Nord 2T 5G

Ikke helt i mål tross klare fortrinn

OnePlus Nord 2T kommer dessverre til kort overfor konkurrentene og lever heller ikke helt opp til sin egen forgjenger.

80 W hurtiglading og lang batteritid. Lekker design inklusiv den ikoniske OnePlus-knappen. Kommer dessuten med 256 gigabyte innebygd lager.
90 Hz oppdateringsfrekvens gjør seg uheldig bemerket. Dessuten svak lyd og et kamera som kjemper med å levere skikkelige bilder.
Les hele testen

Motorola Edge 30

Lett og lynrask

Motorola Edge 30 er beviset på at en fet mobil også kan fås til en rimelig pris.

Lyssterk skjerm med opptil 144 Hz oppdateringsfrekvens. Sammen med den kraftige prosessoren betyr det rask ytelse og en fløyelsmyk brukeropplevelse. Kameraet leverer varene, og lyden er også god.
Underdimensjonert batteri, noe som fremgår av testens korteste batteritid. Kommer kun med 128 gigabyte innebygd lager, som ikke kan utvides.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Lyd & Bilde
Scroll to Top