Den første plussmodellen i Galaxy S-serien, nemlig Samsung Galaxy S8+, så dagens lys i 2017. På mobilfronten var plussmodellen de kommende tre årene det ypperste Samsung hadde å by på, inntil Samsung Galaxy S20 Ultra kom med sitt ville mobilkamera i 2020, og gjorde Galaxy S20+ til en tredjefiolin i Galaxy S-serien.
Noe som ikke ble bedre i fjor med Galaxy S21+, heller tvert imot. For riktig nok kom både S20+ og S21+ med større skjerm enn S20 og S21, men ellers var det stort sett ingen ting som skilte de to modellene. Unntatt prisen, og det var ikke ubetinget til plussmodellenes fordel.
Men i år har Samsung igjen snudd alt på hodet. Nå er Galaxy S22 Ultra i virkeligheten en ny utgave av Galaxy Note med S-Pen og hele molevitten, mens Galaxy S22+ på en måte er blitt Galaxy S-seriens hemmelige toppmodell – det vil si den mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha en «ekte» Galaxy S-mobil som skal kunne så mye som mulig.
Utseende og konstruksjon
Først og fremst ligner Samsung Galaxy S22+ fortsatt en Galaxy S-mobil. Faktisk er den ved første øyekast helt lik sin forgjenger. Her tenker vi spesielt på mobilens bakside, med den sømløst integrerte kameramodulen som flukter med metallrammen som omkranser mobilens kropp.
Imidlertid er årets farger naturligvis annerledes – S22+ fås i fargene phantom black, phantom white, green og pink gold – men fargene er heldigvis fortsatt matte, så mobilen samler ikke på fettfingre, og man kan også legge den på et bord uten at den lever sitt eget liv og begynner å skli utover kanten.
Men i motsetning til fjorårets modell kommer Galaxy S22+ med helt flat skjerm, hvor Galaxy S21+ hadde en mer buet skjerm med avrundede kanter. Det betyr at S22+ oppleves slankere og lettere, selv om den i realiteten kun veier 6 gram mindre enn sin forgjenger.
Samsung Galaxy S22+ føles dessuten robust og solid – som om man kan bruke telefonen til å slå inn en spiker i veggen hvis hammeren har forsvunnet. Mobilens kropp er da også fremstilt av såkalt Armor aluminium, mens både skjermen og mobilens bakside beskyttes av Gorilla Glass Victus+. Sist, men ikke minst er Galaxy S22+ også IP68-sertifisert, så det er helt offisielt at den skal kunne holde til litt av hvert.
Skjerm og lyd
Samsung Galaxy S22+ 5G kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens, HDR10+-sertifisering og en maksimal lysstyrke på opptil vanvittige 1750 nits. Det er mer enn nok til at man saktens kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra en klar himmel. Noe som vi faktisk lyktes med å bekrefte, da solen for en periode skinte gjennom februar-skydekket. Man må åpenbart helt til Sahara før det ikke lenger er mulig å se hva som skjer på skjermen.
Oppdateringsfrekvensen er adaptiv for å spare på strømforbruket. Det betyr i praksis at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Ser man på bilder, senkes frekvensen helt ned til 10 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på nettsider, beveger seg rundt i menyene eller spiller spill.
Dessverre står oppløsningen i det lavere sjiktet (FHD+) i forhold til prisklassen. Det er synd, for ellers byr Galaxy S22+ på en skjerm som er tett på å være uovertruffen.
Skjermbildet er knivskarpt og veldig lyssterkt, fargene er ekstremt kraftige, og det er en vaskeekte fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (for eksempel fra Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Det er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er det beste vi har sett. Og brukeropplevelsen, når man beveger seg rundt i menyer, på nettsider og på hjemskjermen, er ekstremt flytende og rask.
Også når det gjelder lydopplevelsen, leverer Galaxy S22+ varene. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av den innebygde 32 bit DAC-en, og støtter blant annet Dolby Atmos. Dolby Atmos må man imidlertid selv huske å aktivere i innstillingene. Husk å gjøre det, for lydopplevelsen blir markant bedre!
Lydkvaliteten, når man bruker Galaxy S22+ som lydkilde til musikkstrømming, er meget god, og det sitter også et par gode stereohøyttalere i mobilen, så den med god samvittighet kan brukes til å se korte videoer, spille spill eller snakke håndfritt uten hodetelefoner.
Kamera
Kameramodulen på årets Galaxy S22+ består av tre objektiver: 50 megapiksler alminnelig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering), 12 megapiksler ultra-vidvinkel (f/2.2) samt 10 megapiksler telelinse med 3x optisk zoom. Frontkameraet er på 10 megapiksler (f/2.2).
Det ligner en håndbrekkssladd i forhold til fjorårets modell, som kom med 12 megapiksler ultravidvinkel (f/2.2), 12 megapiksler alminnelig vidvinkel samt hele 64 megapiksler tele! Til gjengjeld hadde telefonen kun 1,1x optisk zoom. Galaxy S21+ satset nemlig på såkalt hybrid zoom, som i praksis fungerte ved å zoome digitalt inn på de 64 megapiksler store bilder tatt med telelinsen, og så beskjære (kroppe) bildet for å oppnå det ønskede resultatet.
Men den metoden har Samsung i år sluttet med, og i stedet satses det på tradisjonell optisk zoom, noe som nok ikke er en dum idé. I hvert fall fungerer zoom-funksjonen lynraskt på Galaxy S22+, og mobilen tar generelt fremragende bilder, uansett om man zoomer inn, bruker ultravidvinkellinsen eller tar standardbilder med det 50 megapiksler store vidvinkelobjektivet.
Kameraet byr dessuten på et hav av nye funksjoner, som alle har det til felles at de i høy grad bruker kunstig intelligens til å oppnå det beste resultatet.
Det gjelder for eksempel den forbedrede portrettmodusen, som ved hjelp av det såkalte AI Stereo Depth Map sørger for at bokeh-effekten blir mer presis og korrekt – også ved «vanskelige» motiver, som om man for eksempel fotograferer et dyr (eller en person) med vill behåring foran et tre med mengder av blader og små grener.
Galaxy S22+ tar også bedre bilder om natten – eller generelt i mørke omgivelser – enn vi tidligere har sett fra noen Samsung-mobil. Det er igjen den kunstige intelligensen som hjelper til med å optimere bilder tatt om natten eller i dårlig belysning, så de får en høyere oppløsning med mer skarphet og flere detaljer.
Det har også kommet nye videofunksjoner – blant annet den AI-baserte funksjonen kalt ‘automatisk innramming’, som tilpasser bildet slik at alle personene kommer med hvis man filmer en gruppe av mennesker, og man kan med funksjonen ‘stående video’ peke ut en bestemt person i motivet, som kameraet da fokuserer på og følger automatisk når vedkommende beveger seg.
Og så videre, og så videre. For det er mange flere nye funksjoner enn de ovennevnte.
Kortversjonen er at kameraet på Galaxy S22+ kan mer enn de fleste brukere noensinne får bruk for. Og det meste skjer til og med automatisk, så man får meget gode bilder ut av mobilen, nesten uansett hva man gjør. Og det er akkurat dette et mobilkamera skal kunne levere. Vi har vanskelig for å få armene ned!
Ytelse og funksjoner
Bak skjermen på Galaxy S22+ sitter Samsungs nyeste 4 nm 64 bit octa-core Exynos 2200-prosessor. Dessuten kommer mobilen med 5G (SA, NSA samt Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6E, opptil 45 watt hurtiglading samt 15 watt trådløs lading og mulighet for å lade andre enheter trådløst.
Vi har kjørt alle våre vanlige Benchmark-tester på mobilen, og ikke overraskende klarer Galaxy S22+ seg glimrende, men det er et lite aber.
Som du kanskje har hørt, finnes Galaxy S22-serien, og dermed også Galaxy S22+, i to versjoner: en med Samsungs egen Exynos-prosessor, som er til salgs på det europeiske markedet, og en med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 1-prosessor, som er tilgjengelig i blant annet USA, Kina, Japan og på Samsungs eget hjemmemarked i Sør-Korea.
Vi har tidligere ikke brydd oss mye om den forskjellen, fordi Samsungs Exynos-prosessor pleier å levere varene, men i år er vi ikke helt så sikre på om ikke en Galaxy S22+ med Snapdragon hadde vært å foretrekke.
For selv om Galaxy S22+ yter litt bedre enn sin egen forgjenger, er forskjellen til å overse, og flere mobiler basert på fjorårets Snapdragon 888-prosessor – blant annet Xiaomi 11T Pro og Samsungs egen Galaxy Z Flip 3 – er minst like raske som Galaxy S22+, mens fjorårets iPhone 13 Pro Max helt klart kjører i ring rundt den nye Galaxy-mobilen. Så mye raskere er den.
Og om ikke lenge kommer det andre Android-mobiler med den splitter nye Snapdragon 8 Gen 1-prosessoren på markedet her hjemme – blant annet Motorola Edge 30 Pro, Xiaomi 12 Pro og OnePlus 10 Pro – og de kommer nesten steinsikkert også til å kunne feie gulvet med Galaxy S22+.
Vi vet at Samsung satser på to forskjellige prosessortyper for å opprettholde forsyningssikkerheten og imøtegå leveringsproblemer, men akkurat i år er det bare en strek i regningen at det nettopp er vi her i Europa som ikke kan kjøpe Samsungs Snapdragon-modell.
Konklusjon
Samsung Galaxy S22+ er ikke det stebarnet i Galaxy S-serien som de siste par forgjengerne var. Da Galaxy S22 Ultra i realiteten er en Galaxy Note med hemmelig identitet, er det da også Galaxy S22+ man må ha hvis man foretrekker den klassiske Galaxy S-formfaktoren.
Mobilens kamera kan trylle ved hjelp av kunstig intelligens, og skjermen på S22+ er ekstremt lyssterk og leverer et krystallklart bilde med sterke farger. Så derfor er det desto mer ergerlig at den må nøye seg med FHD+-oppløsning.
Det er også et større problem enn det pleier å være at Galaxy S22+ som de fleste mobiler i Galaxy S-serien (blant annet Samsung Galaxy S21 FE var et unntak) kommer på det europeiske markedet med Samsungs egen Exynos 2200-prosessor, for den vil trolig ikke kunne følge med Android-konkurrentene når det snart dukker opp mobiler i butikkene basert på Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-prosessor.
Når alt kommer til alt, er Samsung Galaxy S22+ en glimrende mobil med mange fortrinn, og er helt klart den mobilen du må kjøpe i år hvis du er fan av Samsungs Galaxy S-serie. Men er du mindre lojal mot Samsung, kan det godt være at du bør vurdere en av de kinesiske modellene med Snapdragon 8 Gen 1 i stedet.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser