TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Suunto 9 Peak Pro

En klokke tilpasset trening

Utrolig robust treningsklokke med en batteritid som slår de fleste. At den dessuten både er klimasmart og pen, gjør heller ikke noe.

forfatter
Publisert 08.12.22 - 10:12
Karakter
Suunto 9 Peak Pro
L&B mener
Fantastisk batteritid. Bra og informativ app
Litt tung og høy med en anelse skarpe kanter. Kan ikke ha musikken direkte i klokken.
Spesifikasjoner
 • Mål: 43x43x10,8 mm
 • Fargeskjerm: ja
 • Skjerm: LED med justerbar bakgrunnsbelysning
 • Oppløsning skjerm: 240×240
 • Pekeskjerm: ja
 • Vekt: 64 g
 • Materiale i innfatning: rustfritt stål (finnes også som titan til høyere pris)
 • Materiale i glass: safirglass
 • Materiale i urskive: glassfiberforsterket polyamid
 • Materiale i armbånd: silikon
 • Vanntett: 100 m
 • Satellittsystem: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU
 • Trådløst: Bluetooth
 • Batteri: 21 dager til hverdagsbruk
 • Web: suunto.com
Veil. pris 3790Pr. 08.12.22 Produktside

Riktig nok er jeg vel egentlig ikke i helt rett målgruppe for multisportklokken Suunto Peak 9 Pro. På hjemmesiden skriver produsenten blant annet at slitestyrken er ”på militært nivå”. Jeg er ikke så fantastisk multisportslig av meg. Jeg sitter heller på en spinningsykkel innendørs enn å manøvrere en mountainbike i ulendt terreng. Jeg går gjerne og ofte lange turer i skog og mark, men orientering kan man ikke kalle det. Jeg driver heller med yoga enn terrengløp, og jeg foretrekker helsestudio fremfor fjellklatring.

Suunto 9 Peak pro 1 Suunto 9 Peak pro 2
<
>
Stilren og pen med tilstrekkelig selvtillit til ikke å skrike ut at det er en klokke for tøffe tak. Jeg må si at jeg er veldig glad i armbåndet på Ocean Blue-varianten. Det er ikke like kompakt som på mange klokker, og har små fordypninger som gjør at jeg ikke opplever det like klamt og glatt. Suunto holder også fast ved sin løsning med en liten ”pigg” for å feste armbåndet – meget bra! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Da jeg pakket opp testeksemplaret, tenkte jeg at vi nok skulle komme ganske bra overens til tross for at det kanskje ikke ville bli fullt så fantastisk. Peak 9 Pro er en sober og stilren klokke som føles gedigen, stabil og velgjort. Og tung! Hele 64 gram, og av de klokkene jeg har testet, blir den bare slått av Huawei Watch 3 Pro. Den hadde nytt godt av litt mykere kanter på selve urskiven, da jeg opplever den som litt hard og kantete.

Å bruke Suunto Peak 9 Pro

Til forskjell fra for eksempel Suunto 5 Peak finns det både pekeskjerm og knapper. Det tar, akkurat som vanlig, en stund før jeg får oversikt over hvilken knapp som tar meg til hvilken oversikt, og når det er hensiktsmessig å bruke pekefunksjonen, men det er jo bare å lære seg, og etter en stund er det ganske åpenbart.

Inomhus Utomhus
<
>
Skjermen fungerer utmerket både innendørs og utendørs. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det finnes ulike urskiver å velge mellom, avhengig av hva som er viktig for akkurat deg å ha kontroll på. Men det er ikke overflod av sprakende farger, fonter eller temaer. Og det er vel litt her man innser at dette er en treningsklokke som man har valgt å gjøre smart, og ikke det motsatte. Skjermen viser, rent klinisk, den informasjonen du trenger og vil ha, hverken mer eller mindre. Du kan riktig nok velge blant en håndfull ulike farger koblet til aktuelle urskiver, men selv om det er en fargeskjerm, er det ikke der man har plassert kruttet.

Da jeg testet Suunto 9 Peak, klaget jeg litt over at det var unødvendig vanskelig å få klokken til å autopause i en pågående treningsøkt. Samt at jeg måtte gå inn manuelt på hver treningstype for å endre dette. Dessverre gjelder det samme for Pro-versjonen. Jeg forstår at om du trener på elitenivå, eller er veldig fokusert på oppgaven din og virkelig jager tidels sekunder, kommer du ikke til å stoppe uansett hva som hender eller hvem du møter. Men for meg personlig, som både kan tenke meg å stoppe et par minutter for å veksle noen ord med en venn, og samtidig få korrekte tall for treningsrunden, er det en funksjon som bør være litt lettere tilgjengelig.

Da jeg brukte 9 Peak første gang på en spinningøkt, viste klokken og treningsanleggets system forskjellig puls. Denne gangen var jeg sikker på at klokken satt helt riktig, og ved neste spinningøkt landet begge systemene på eksakt det samme. Behøvde sikkert bare en innkjøring for å vise riktig.

Og det er etter en så tung økt man skiller klinten fra hveten! Kan klokken skylles av og vaskes under rennende vann – da er det ikke bare en smart klokke som fungerer ved trening. Og Suunto 9 Peak Pro har ingen som helst problemer med vann. Tommelen opp!

Appen

Selv om du kan få frem riktig mye informasjon på klokken, får du absolutt mest igjen for pengene om du kobler den sammen med mobilen og Suunto-appen.

Suunto 9 Peak Pro
Klokken kan gi deg mye informasjon om øktene dine. I bildet lengst nede til venstre fremgår det tydelig at jeg ikke har aktivert funksjonen autopause. Jeg traff visst en bekjent på runden min, og stoppet opp og pratet en stund. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen er brukervennlig og strukturert, og er det statistikk, utviklingskurver, kart med mer du vil ha, kan du legge ned en hel del tid her. Jo mer du bruker klokken, jo mer informasjon samler du, og det gir deg resulterer i stadig mer nøyaktig statistikk.

I-appen-1 I-appen-2 I-appen-3
<
>
I Suunto-appen kan jeg lese mengder av informasjon fra gåturen. En liten blå markering oppe i høyre hjørne betyr at det finnes informasjon å hente for å få en større forståelse. (Skjermdump fra app)

 

I klokken finnes det nærmere 100 forinnstilte treningsprofiler, som for eksempel gåturer, løping og sykling, men også trugevandring, fjellklatring og kampsport. Men vil du utvikle deg enda mer og/eller benytte deg av andre mer spesifikke sports-apper, tilbyr Suunto dette via SuuntoPlus Store i appen.  Her kan du blant annet finne apper hvor du kan skreddersy dine treningsøkter og opplegg, og skjemalegge når de skal utføres. Klokken gir deg så beskjed når det er på tide å gjennomføre økten. Her finner du også apper med guider for konkurranser, vakre løpeturer og apper for å øke treningsmotivasjonen.

Og med klokken koblet med mobilen, får du meldinger direkte på håndleddet. Har du en Android kan du også benytte de hurtigsvarene som finnes på klokken uten å røre mobilen.

Det jeg synes er litt synd, er at du bare kan bruke klokken for å styre det du lytter til – du kan ikke laste ned musikk eller lignende. Konsekvensen blir at du må ha mobilen med deg om du vil ha selskap i form av musikk eller pod på treningsrunden din.

Batteritiden

Jeg vet ikke om det bare er jeg som pleier å ha uflaks med batteriet. At det alltid er så godt som utladet når det er på tide å trene?! Dette er noe jeg virkelig setter pris på med denne klokken – jeg har brukt den mer eller mindre dag og natt i flere uker. Loggført treningsøkter og naturligvis jobbet litt ekstra med den da jeg både tester og undersøker funksjonene. Og ikke en eneste gang har den ropt etter lading.

Riktig tenkt

Uansett hva man mener om saken, er gjenbruk og klimapåvirkning et høyaktuelt tema, og man kan ikke lukke øynene for at produsenter som jobber med det i tankene, får en velfortjent fjær i hatten. Suunto selger ikke bare nye klokker. På hjemmesiden kan du også finne renoverte klokker. Et holdbart og økonomisk alternativ.

Konklusjon

Er du en aktiv person som søker en klokke som i første omgang er tilpasset trening, med alt det innebærer, kommer Suunto 9 Peak Pro sannsynligvis ikke til å skuffe deg. Jo, den koster en del, og du kan ikke bytte tema, skrifttype og annet på skjermen. Men du vil få en stilren, holdbar klokke som fungerer både i trenings- og konkurransesammenheng og til nyttårsstasen.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Åsa Hallen

(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Omvendt? Er virkelig iPhone den beste mobilen? Hvorfor er den i så fall det? Som innbitt Android-bruker har jeg tatt utfordringen med å leve med to iOS-produkter for en periode. Usikker på om jeg skal le eller gråte …
Har Motorola funnet G-punktet? Den kinesiske mobilprodusenten lanserer tre nye billige smarttelefoner.
Samsung Galaxy S23 rett rundt hjørnet - Nå vet vi datoen! Første fysiske Galaxy Unpacked-event på tre år.
Huawei Watch GT 3 SE For å holde fast ved dine nyttårsforsetter er det viktig å bruke alle triksene man har. Kanskje er det en ny treningsklokke som skal til?
Ny mobil til folk med slips Skal være den perfekte smarttelefonen til forretningsfolk.
Følg Lyd & Bilde