Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Suunto 5 Peak

For deg som helst trener utendørs

Finske Suunto lager, ifølge eget utsagn, produkter for at du skal holde deg aktiv. Enn så lenge må du imidlertid gjøre jobben selv.

Skrevet av / 05.07.22 - 08:00
Suunto 5 Peak
Åsa Warme Hallén

Med testen av Suunto 9 Peak ferskt i minne følte jeg det kunne være litt interessant å se hva en lillebror hadde å by på. Foruten en betydelig lavere prislapp. Ifølge Suunto er dette en lett multisportsklokke til trening, utforskning og velbefinnende. 5 Peak ligner virkelig på sin storebror rent visuelt: stilren og proper. Men så fort du tar den ut av esken, merker du en stor forskjell. Her har man valgt helt andre materialer. Plast erstatter safirglass, og rustfritt stål erstatter titan. Resultatet blir naturligvis en betydelig lettere klokke. 9 Peak veier 52 gram mens vekten på 5 Peak lander til sammenligning på nette 39 gram.

Suunto-5-Peak Suunto 5 Peak 2
<
>
Mitt testeksemplar har herlig gult armbånd og samme fine løsning for å holde armbåndet på plass som Suunto 9 Peak. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg tenker først at ”oj, dette var litt plastaktig”, men naturligvis er det en urettferdig tanke når den ene klokken bare koster halvparten så mye som den andre. Og etter å ha levd med Suunto 5 Peak dag og natt i et par uker, er det absolutt ikke noe jeg tenker på.

Skjermen

Det jeg derimot opplever, er at skjermen er for lyssvak innendørs til at den skal være akseptabel for meg, og jeg opplever fargene som utvannede og bleke. Når jeg trener innendørs, er det litt utfordrende å lese informasjonen som presenteres, uten å ta pause i treningen og virkelig fokusere på skjermen. Personlig sluttet jeg å bry meg om klokken ved innendørstrening ettersom jeg ble mest irritert av at jeg ikke så. Men utendørs, og i sollys, fungerer den derimot kjempebra. På venstresiden finnes en knapp som gjør at urskiven blir lysere en kort stund, men det er også samme knapp som på noen urskiver endrer hvilken informasjon som skal vises på skjermen, så det hele blir litt merkelig.

 

Inomhus Utomhus
<
>
Men veldig tydelig utendørs i strålende sol! (Foto: Åsa Warme Hallén)

5 Peak har ikke pekeskjerm, og det er naturligvis spørsmål om hva man liker eller ikke. Derimot har den fem knapper som styrer ulike funksjoner. Som vanlig tar det en stund å lære seg, og i begynnelsen er det bare å være tålmodig. For hvor utrolig det enn låter, så velger man (les jeg) alltid feil knapp, siden hukommelsen min er god, men kort …

Batteritid

I normalmodus, med klokken koplet til mobilen, er batteritiden omtrent syv dager, og etter min mening er det ganske rimelig og ikke noe som påvirker innrykket mitt i noen retning. I søken etter en lysere skjerm fant jeg imidlertid en innstilling som gjorde at skjermen var på hele tiden. Konsekvensen av dette ble dels at klokken lyste som en lampe også nattestid, noe som var utrolig forstyrrende, og dels at det slukte batteri. Ingen god idé med andre ord, og den innstillingen tok jeg raskt bort.

Lever sitt eget liv

Det er naturligvis ikke nødvendig å ha klokken koblet til mobilen. Men jeg pleier å gjøre det, ettersom jeg oftest synes det er greit å kunne se meldinger som sms direkte på håndleddet.

Jeg har dessuten en Android-mobil som gjør at jeg kan sende korte ferdig innstilte svar direkte fra klokken.  Det er også smidig å raskt kunne se hvem som ringer, for å bestemme om den innkommende samtalen er verdt å plukke opp mobilen for. I dette tilfellet reflekterte jeg over at rekkevidden ikke var så bra, noe som gjorde at jeg kunne høre at mobilen ringte i tilstøtende rom, mens klokken ignorerte det totalt, og fortsatte med sitt som om ingen ting hadde hendt. Men aldri så galt at det er ikke er godt for noe – jeg fikk jo noen ekstra skritt ved å måtte gå inn i det andre rommet for å kontrollere hvem samtalen var fra. Men en av grunnene til å koble sammen klokke og mobil er jo akkurat at man skal slippe det.

Fargerikt, informativt og oversiktlig i Suunto-appen. (Skjermdump fra Suunto-app)

Suunto-appen

Appen har man lyktes meget bra med. Den er informativ, oversiktlig og enkel. Her finner du statistikk, stolper og grafer angående søvn, skritt, kalorier, hvordan din kondisjon utvikler seg, og hvilke treningsøkter du har hatt, med mer. Liker du å måle treningen din i tall, har du havnet på rett sted!

Information EPOC PTE TSS
<
>
Etter avsluttet økt finnes det mye informasjon å hente i appen. Etter en stund får du (om du har interesse av det) trolig kontroll på måleverdiene og forkortelsene. (Skjermdump fra Suunto-app)

Etter avsluttet økt får du tilgang til en mengde ulike data som er interessante for ulike mennesker, selvfølgelig. Det framgår ikke alltid helt hvilke parametere som gjelder, men har du passe orden på hvordan kroppen din fungerer under og etter en økt, tar det trolig bare et par treningsøkter før du forstår opplegget og føler at du har litt kontroll.

Konklusjon

Når alt kommer til alt, er jeg ganske nøytral når det gjelder Suunto 5 Peak. Den er absolutt ikke dårlig. Men den er heller ikke noe som får mine ”vil ha”-følelser til å våkne til liv. Jeg er virkelig begeistret for den informative appen, og klokken er pen, anvendelig, smidig og stilren. Og visst er det vel kanskje slik at de fleste multisporter utøves utendørs, men det er jo likevel litt fiffig om skjermen er lyssterk nok til at man tyelig kan se informasjonen på urskiven også innendørs … Men det er kanskje feiltenkt av meg?!

Om det ikke er slik at du bare bruker klokken din til trening, og da først og fremst utendørs, anbefaler jeg at du i stedet velger Samsung Galaxy Watch Active 2 eller Amazfit GTS2 mini. Til tross for at 5 Peak ikke er dyr, gir det deg faktisk penger til overs til noe annet.

Karakter
Suunto 5 Peak
Basic

Home mener

Prisgunstig og stilren. Appen er en høydare som gir deg mulighet til å lese av mengder av informasjon på en enkel måte. Skjermen er altfor lyssvak innendørs, og Bluetooth-tilkoblingen lever sitt eget liv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Scroll to Top