Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 11Delta

TEST: Apple iPhone 15 Pro Max

Apple iPhone 15 Pro Max tilbake i kampen

Et par hyggelige forbedringer, men vil folk virkelig stå i kø for å oppgradere 14 Pro Max?

Skrevet av / 26.09.23 - 09:00
Apple iPhone 15 Pro Max
Jonas Ekelund

Etter årets store Apple-jippo, det vil si september-lanseringen av de nye iPhone-modellene, hadde vi litt blandede følelser. Det føltes som om grunnmodellene fikk mange av fjorårets Pro-finesser, som den lyssterke skjermen og Dynamic Island samt 48 Mp-kameraet. Mens Pro-modellene bare fikk en nye prosessor og nytt materiale. Samt at alle fikk USB-C selvfølgelig. Men Pro Max fikk jo også et nytt tele-kamera, noe som tyder på at Apple forsetter forsøket på å differensiere modellene for å finne ulike målgrupper med ulike behov og budsjett. Nå ser vi Pro Max etter i sømmene for å se om den har noen andre ess i ermet.

Les også iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren Får blant annet USB-C, Dynamic Island og 48 Mp hovedkamera.

Utseende og konstruksjon

Den store nyheten med utseendet er at den nå er laget av titan i stedet for rustfritt stål. Titan er meget robust, men samtidig lett materiale som gjør at Pro Max faktisk har blitt 10 prosent lettere! Sidene har en pen børstet metallook, og vårt testeksemplar i naturlig titanfarge synes vi er meget pent, selv om vi også kunne tenkt oss det blå.

Skjermen har også fått en smalere kant, som har gjort telefonen noen millimeter mindre i stedet for å gjøre skjermen større. Den har imidlertid blitt litt tykkere, trolig på grunn av det nye kameraet. Resultatet er at man må kjøpe et nytt deksel. Men mobilen har også fått litt mer avrundede kaner, som gjør den bedre å holde i hånden om man ikke vil ha et deksel.

Fargevalget for årets iPhone Pro-modeller. (Foto: Apple)

Skjerm

Ikke nok med at skjermen ikke ble større; den er akkurat lik skjermen til fjorårets iPhone 14 Pro. Men den var da oppgradert fra 13 Pro med en betydelig bedre lysstyrke, en ”alltid på”-skjerm samt at oppdateringsfrekvensen kunne gå ned til 1 Hz for å spare strøm. Apples skjermer har imidlertid alltid vært bra, med utmerket fargegjengivelse, så vi har egentlig ikke noe å bemerke når det gjelder skjermen.

Kamera

Apple mener at kameraet nå tilsvarer syv objektiver, men det er å strekke det litt langt. Vi har ultravidvinkel-objektivet (0,5 zoom, 13 mm), hovedkameraet (1x, 24 mm) samt telefoto-objektivet (5x, 120 mm). Det er tre. Men så regner Apple med karomodusen, som jo bruker ultravidvinkel-linsen. Samt den nye muligheten til å velge mellom 24, 28 og 35 mm for hovedkameraet, men det er den samme optikken selv om bildene beskjæres. Dessuten den såkalte 2x, som ikke er et objektiv, men bare en zoom-modus. Det er jo en 12 megapikslers nedsamling av hovedkameraets 48 megapikslers sensor.

 

iphone 15 pro max ultrawide angle iphone 15 pro max 24 mm iphone 15 pro max 28 mm iphone 15 pro max 35 mm iphone 15 pro max 2x zoom iphone 15 pro max 5x zoom
<
>
15 Pro Max 0,5x 13 mm (Ultra vidvinkel)

Hovedkameraet har den samme 48 megapikslers sensoren som i 14, noe som da var en stor oppgradering fra 12 megapikslers-sensoren i 13-serien. Det som har hendt, handler om nye prosessorer og nye algoritmer. Takket være en oppgradert Photonic Engine får vi nå 24 megapikslers bilder som standard uten merkbart redusert bildekvalitet. For proffene kan man jo skyte 48 Mp bilder i HEIF og ProRAW, og ha det som hurtigvalg i kameraappen.

iphone 15 pro max camera settings 2 iphone 15 pro max camera settings 1
<
>
Det lønner seg å grave i de nye kamerainnstillingene for at få det best mulige resultatet. (Skjermbilder: L&B)

Resultatet er overhodet ikke dumt. Mørkeytelsen har blitt forbedret, med bedre fokus og flere bevarte detaljer. Den nye HDR-algoritmen gir en mindre aggressiv opplysning av skygger og mer naturlige farger. Vi er også mer begeistret for de ulike brennviddealternativene enn vi hadde trodd, da man ikke trenger å beskjære i etterkant. Vi liker også at man nå kan legge på portrettmodus i ettertid om man glemte det da man tok bildet.

Telefoto-optikken som gjør 5x tele mulig. (Skjermbilde: Apple)

Den store nyheten er i stedet den nye telelinsen. Den har faktisk ikke den forventede periskopdesignen som konkurrentene benytter, men et tetraprisme hvor lyset reflekteres fire ganger for å oppnå 120 mm brennvidde. Med lengre tele økes imidlertid risikoen for bevegelser, og derfor har den en ny bildestabilisering der hele sensoren flyttes tredimensjonalt for å kompensere for bevegelser Etter å ha testet den mot konkurrentene med stor optisk zoom må vi si at Apple har lykkes utmerket. Den er fullt på høyde med Google Pixel 7 Pro, faktisk noe bedre!

iPhone 15 Pro Max 5x Samsung Galaxy S21 Ultra 5x pixel 7 pro 5x
<
>
Samsung Galaxy S21 Ultra 5x

Det som derimot begynner å kjennes litt gammel, er ultravidvinkelen som henger igjen ved 12 megapiksler, og det uten noen bildestabilisering. La oss gjette at den får en oppgradering til neste års modell.

Videoinnspillinger har også fått hyggelige oppgraderinger for dem som vil benytte iPhone profesjonelt. Man kan nå velge Log-koding når man skyter ProRes-video, for senere fargegradering. Og takket være USB-C porten kan man nå spille inn i 4K60 til ekstern SSD-lagring. Man kan nå også låse hvitbalansen når man skyter video, samt benytte digital zoom i cinematisk modus.

Bruk

En liten nyhet som imidlertid gjør hverdagen litt enklere, er at den game ring/stille-omkobleren nå er erstattet av en hurtigknapp. Som standard gjør den akkurat samme sak, men man kan endre funksjonen i innstillingene. For eksempel for å slå på lommelykten, bytte til en bestemt fokusmodus, starte en stemmeinnspilling, eller hvorfor ikke starte kameraet. Den kan da også benyttes som utløserknapp. Mer kraftig er det å knytte den til en snarvei, som da kan gjøre alt fra å åpne favorittappen til å starte en automatisering i det smarte hjemmet ditt. Det tok virkelig ingen tid å venne seg til dette. Men vi håper på en programvareoppdatering som gjør at man kan aktivere ulike funksjoner, for eksempel med dobbelttrykk.

Hurtigknappen kan programmeres til å utføre ulike funksjoner. (Skjermbilde: Apple)

Den nye USB-C-kontakten betyr foruten at man kan bruke samme ladeledning som til Mac og iPad, faktisk nye bruksmuligheter. Man kan for eksempel lade Apple Watch eller AirPods fra kontakten, med opptil 4,5 watt. Kontakten støtter også Displayport. Noe som gjør at du kan koble iPhone 15 Pro Max til en skjerm og vise opptil 4K60 video med HDR. Bruker man en Thunderbolt 4-ledning, får man opptil 20 ganger raskere ytelse enn med Lightning, noe som gir helt nye muligheter som ovenfor med videoinnspilling til SSD.

Les også USB-C-revolusjonen du ikke vil gå glipp av! Datahastighet, skjermer og lading: Dette bør du vite om iPhone 15s USB-C.

Akkurat som nye Apple Watch Series 9 og Ultra 2 inneholder iPhone 15 andre generasjons Ultra Wideband-krets. Den har tre ganger lengre rekkevidde, som gjør det praktisk mulig å bruke den for å finne en venn (med en iPhone 15) i en folkemasse. Vi hadde ikke hatt noe imot en oppgradert Airtag med samme teknikk.

Les også Nå er iOS 17 her Burde du laste det ned, hva er nytt og vil det fungere med din iPhone?

For oss som har pakket oss inn i det smarte hjemmet, fant vi blant fininnstillingene at iPhone 15 Pro faktisk er den første mobilen som støtter Thread-standarden. Det innebærer at man i fremtiden, etter en kommende oppdatering, ikke trenger noen hub for å koble til en smart enhet med Thread-støtte. En av de teknikkene som inngår i Matter-standarden.

Ytelse

På innsiden finner vi den nye A17 Pro-systemkretsen. Den er bygd med ny 3 nm-teknikk, og skal ha en dobbelt så rask Neutral Engine (for maskininnlæring), noe som skal gi totalt 10 prosent bedre ytelse. At 15 Pro har fått mer minne bør også bidra til at alt føles raskere. Ifølge ytelsestesten Geekbench er det litt beskjedent. Med en kjerne er den 18 prosent raskere, og med alle kjernene 16 prosent. Ikke dårlig!

iPhone 15 Pro Max 3DMark Wild Life iPhone 15 Pro Max geekbench
<
>
Den nye grafikkprosessoren har virkelig satt fart på spillgrafikken. (Illustrasjon: Jonas Ekelund, L&B Home)

En større forandring i systemkretsen er at grafikkprosessoren har fått enda en kjerne, og sies å være helt rekonstruert. Den støtter nå maskinvareakselereret ray-tracing, og har lånt teknikken fra Mac for høyere kvalitet med lavere strømforbruk. Dette skal gi et ytelsesløft på 20 prosent. Ifølge grafikkytelsestesten 3Dmark Wild stemmer det utmerket, noe som må sies å være en betydelig ytelsesforbedring.

All ære til syntetiske tester, men også i mer virkelighetsbaserte tester som Basemark Web og Antutu HTML5, som måler nettleserytelse, fikk vi 20–25 prosent høyere resultat.

Apple snakket i presentasjonen sin også om at A17 Pro skal være betydelig mer energibesparende. Noe etterlengtet da iPhone 14 Pro Max faktisk hadde dårligere batteritid enn 13 Pro Max. Skal vi være positive, kan vi si at batteritiden nå er tilbake på 13 Pro Max-nivå, noe som faktisk er veldig bra. Men mer realistisk kan man undre seg over hvorfor batteritiden ikke er bedre enn på en to år gammel modell?

USB-C lading innebærer dessverre ikke raskere lading. (Illustrasjon: Jonas Ekelund, L&B Home)

Med den nye USB-C-kontakten kunne man forvente seg offisiell Power Delivery-støtte, med mulighet til hurtiglading med tredjepartsladere. Men så morsomt skal vi ikke ha det. 15 Pro Max lader med samme middelmådige 27 watt som de gamle Lightning-modellene. Visst gir det 50 % lading på 30 minutter. Men det er akkurat den samme ladehastigheten som 13 Pro Max. Vi målte.

Vi kan imidlertid glede oss over at iPhone Pro nå støtter Wi-Fi 6E, det vi si 6 GHz-båndet, slik at den virkelig kan få ut den høyeste trådløse hastigheten uten å måtte konkurrere med alle enhetene på 5 GHz-bandet.

Konklusjon

Vårt første inntrykk av at iPhone 15 Pro Max bare hadde enkelte forbedringer, har blitt erstattet av en fornøyd følelse. Det viser seg at alle små ting til sammen faktisk gir en bra opplevelse. Vi liker den lettere designen og hverdagslige bekvemmeligheter som hurtigknappen, å slippe å lete etter en Lightning-ledning når man skal lade, og at batteritiden er tilbake på et bra nivå. Vi er også imponert over ytelsesløftet og det nye telefoto-kameraet. Etter fjorårets skuffelse er Pro Max tilbake i kampen!

 

Karakter
Apple iPhone 15 Pro Max
High End

Home mener

Endelig en skikkelig optisk zoom. Realt ytelsesløft. Lett og pen takket være titan. Smart hurtigknapp. Mer profesjonelt videoformat med ekstern lagring. Mer minne. Ikke bedre ladehastighet til tross for USB-C. Ikke bedre batteritid enn 13 Pro Max.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top