TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

Guide

Matter gjør det enkelt å ha et smart hjem

Matter bygger bro mellom Smart Home-produkter så de fungerer smertefritt på tvers av de store plattformene.

Av / 27.03.23 - 09:20
Matter gjør det enkelt å ha et smart hjem

Du skal derfor fra nå bare se etter en logo når du kjøper produkter til det smarte hjemmet. Standarden er lansert, og plattformene er nå klare, men hva er Matter egentlig, og hvordan kommer du i gang med å bruke det? Vi hjelper deg på vei …

De siste ti årene har bydd på en eksplosjon i teknologi som kan gjøre hjemmet smartere. Og smartere er det unektelig blitt. Vi kan stille inn belysningen i en uendelighet av eksotiske scener, la termostatene tilpasse temperaturen i hjemmet, ha dagligdagse rutiner som å låse opp dører når vi nærmer oss med mobilen, og et utall av andre ting som gjør boligen mer intelligent. Men enklere er det nødvendigvis ikke blitt. Spesielt ikke for dem som ikke har noen spesiell interesse for tech.

Produktene vil nok fungere, det skal du ikke bekymre deg for. Men fungere sammen med produkter fra andre produsenter, det kan du ikke være sikker på at de gjør. Du kan dermed ende opp med et utall av apper på mobilen som styrer hvert sitt produkt, og bli tvunget ut i kronglete omveier hvis du vil gjøre deg forhåpninger om å få dem til å kommunisere med hverandre.

Et språk som alle forstår

Som utgangspunkt har hver produsent sitt eget system. De store tech-gigantene Google, Apple, Amazon og Samsung har imidlertid forsøkt å skape en samlende plattformer som gjør det mulig å integrere produkter på kryss og tvers. Det forenkler situasjonen litt, selv om det er snakk om selvstendige plattformer med hvert sitt språk, som er låst til eller fungerer best innenfor den gjeldende tech-gigantens økosystem, og samtidig er knyttet opp til dennes stemmeassistent.

Det er forskjellig fra produkt til produkt hvilke plattformer som støttes. Du kan ikke bare kjøpe en hvilken som helst robotstøvsuger du forelsker deg i, og være sikker på at den snakker med ditt Apple HomeKit-baserte system, som resten av dine enheter er integrert i.

Annonse

Når du kjøper Smart Home-produkter, må du derfor ikke bare forholde deg til funksjonaliteten, du må også ha en viss bakgrunnskunnskap om teknologier for å være sikker på at produktene passer sammen og kommuniserer uten problemer med hverandre i ditt smarte hjem.

Hittil har Smart Home-produkter vært bundet til forskjellige plattformer med begrenset mulighet for å snakke sammen.
Hittil har Smart Home-produkter vært bundet til forskjellige plattformer med begrenset mulighet for å snakke sammen.

Det er ikke hensiktsmessig, og det vet produsentene og programvareutviklerne – ja, hele bransjen – heldigvis godt. Derfor gikk de for flere år siden sammen i alliansen CSA (Connectivity Standards Alliance) for å forenkle opplevelsen for Smart Home-brukere.

Frukten av dette samarbeidet er Matter. En ny standard, skapt i fellesskap av stort sett alle som har bare det minste de skulle ha sagt i denne verdenen av smarte enheter til hjemmet.

Men før du tenker, å nei, enda en standard og enda en logo å forholde seg til, er den gledelige nyheten at Matter er den eneste standarden du må holde deg til, og den eneste logoen du må holde øye med når du kjøper nye produkter til det smarte hjemmet fremover. Det er i hvertfall hensikten.

Så lett som å skru i en ‘dum’ lyspære

Kjøper du et produkt med Matter-logo på esken, vil det kunne integreres i ditt smarte hjem, uansett om det er basert på Google Home, Apple HomeKit, SmartThings eller Alexa. Kompatible enheter vil være i stand til å snakke sammen og inngå i felles automatiseringer.

Fremover skal du bare se etter denne logoen når du kjøper Smart Home-produkter.
Fremover skal du bare se etter denne logoen når du kjøper Smart Home-produkter.

Å handle produkter til det smarte hjemmet skal bli like lett som den gangen man kunne ta en hvilken som helst lyspære ned fra hyllen på supermarkedet, og være sikker på at den fungerte uten problemer når man satte den i en passende sokkel.

Matter er sånn sett ikke en ny plattform. Det er ingen ny app eller et nytt økosystem å forholde seg til. Det er en standard som gjør det mulig å kommunisere på tvers av plattformer og produkter. Et felles språk som skal sikre at alle forstår hverandre.

Matter gjør det enkelt å ha et smart hjem 1
I et Smart Home med Matter snakker alle enhetene sammen på tvers av plattformer.

De store plattformene vil derfor bestå, men du trenger ikke lenger bekymre deg for hvilken av disse dine produkter passer til. Hvis de støtter Matter, vil de passe til alle, og fritt kunne flyttes fra den ene til en annen.

Med Multi-Admin-funksjonen vil det være mulig å utveksle Matter-enheter mellom plattformene, slik at for eksempel en smart termostat som er koblet til Apple HomeKit vil kunne videregis til Google Home, SmartThings eller Alexa.

Høyere sikkerhet

Integrasjon på tvers av plattformer er ikke den eneste fordelen ved Matter. Den nye standarden skal også sikre høyere stabilitet, større sikkerhet og enklere installasjon.

Kommunikasjonen mellom Matter-enhetene skjer lokalt via brukerens eget nettverk og ikke i skyen, som tilfellet er for en del Smart Home-produkter i dag.

Betjeningen blir dermed ikke bare raskere og smidigere, men også vesentlig sikrere. Data blir ikke sendt opp i skyen, hvor det er vanskelig å gjennomskue hva som skjer med den, og hvem som får fatt i den. Bare hvis du bruker stemmeassistenter, som fortsatt er avhengige av skyen for å fungere, blir private opplysninger behandlet utenfor hjemmenettverket ditt.

Matter gjør det enkelt å ha et smart hjem 2
Kommunikasjonen i et Matter-nettverk skjer lokalt. Data kan imidlertid fortsatt ende i skyen hvis du bruker produsentenes egne kontroll-apper.

Alle Matter-enheter har sitt eget digitale sertifikat, og gyldigheten blir sjekket når de kobles på nettverket. Hvis de kan godkjennes, blir de tildelt et Operational Certificate, som gir dem lov til å operere på nettverket, men kun med de funksjonene som er relevante for det gjeldende produktet. En lyspære kan for eksempel ikke endre systeminnstillinger. På den måten vil det være omtrent umulig for fremmede og fiendtlige innstilte produkter å få adgang til nettverket. Skulle det likevel skje, kan et sertifikat trekkes tilbake, så et skadelig produkt øyeblikkelig mister adgangen sin til å fungere på nettverket.

Oppdateringer skjer via desentrale servere, som i et blockchain-nettverk. CSA kontrollerer adgangen til disse serverne via de distribuerte sertifikatene. Risikoen for at hackere kan snike inn ondsinnede koder via oppdateringer, skal derfor være minimal.

Automatisk oppsett

Oppsettet av enheter vil i mange tilfeller bli enklere. Prosedyren vil være avhengig av den plattformen du bruker. Den kan bestå av numeriske koder, QR-koder og NFC, men et felles mål er at produkter i fremtiden skal gjenkjennes automatisk.

Slik fungerer det allerede med visse HomeKit-enheter, mens Google Home får Fast Pair-funksjonalitet, som vi kjenner det fra Android-verdenen. Amazon har utviklet en løsning hvor enheter registreres i systemet ditt allerede når du kjøper dem. Det er derfor reelt sett ingen installasjon. Plattformen gjenkjenner enheten når du slår den på, og så skjer alt av seg selv. Løsningen kaldes FFS – Frustration Free Setup.

Google Home

En plattform skreddersydd til Googles egne høyttalere, skjermer, routere med mer, men med mulighet for å integrere et utall av enheter fra andre merker. Disse kan styres via Google Home-appen, som fungerer på både Android og iOS og via stemmeassistenten Google Assistant. Er  Chromecast innebygd, kan man strømme innhold til dem fra mobilen, nettbrettet eller PC-en. Appen byr ikke på mange muligheter for automatisering eller kommunikasjon på tvers av enheter. Systemet kjører på Wi-Fi og Bluetooth, og krever ingen hub for å fungere.

Apple HomeKit

Et Smart Home-system bygget til Apple-enheter. HomeKit kan bare brukes på enheter med iOS, iPadOS, MacOS, watchOS eller tvOS. Fra systemet kan man kontrollere og automatisere enheter fra diverse tredjepartsmerker som er sertifisert til standarden. For å kunne bruke systemet må man ha en hub. En Apple TV, HomePod eller iPad kan fungere som det.

SmartThings

Denne plattformen eies i dag av Samsung, og er tett integrert med mange av produsentens produkter. Kompatibiliteten er bred på tvers av merker, og det er mange muligheter for å automatisere. Mange Smart Home-enheter er lansert under SmartThings-merket, men det satses nå på utvikling av programvare fremfor maskinvare. Systemet fungerer både på iOS og Android samt på TV-er, projektorer og skjermer fra Samsung. SmartThings støtter både Wi-Fi, Zigbee og Z-Wave. Der kreves en SmartThings-hub for å utnytte enheter med de to sistnevnte teknologiene.

Amazon Alexa

Amazons system er bygd opp omkring stemmeassistenten Alexa, men har med tiden også utviklet seg til en basal Smart Home-controller som kan styre enheter fra et vell av forskjellige merker, og fungere som værtjeneste, musikkavspiller og mye annet avhengig av hva man utstyrer den med. Stemmestyringen kan brukes via Amazons egne Echo-høyttalere samt et vell av tredjepartsprodukter. Systemet fungerer på både iOS og Android. Det kjører på Wi-Fi og Bluetooth, og krever ingen hub for å fungere.

Zigbee

En standard for trådløs dataoverførsel som er skapt til mindre enheter med lavt strømforbruk. Distansen er opptil 100 meter, men enheter i et Zigbee-nettverk kan dele forbindelsen mellom seg, og på den måten forlenge distansen. Disse egenskapene gjør Zigbee velegnet til smarte hjem, hvor den da også i mange år har vært en av de viktigste standardene. Noen av de førende Smart Home-merkene, for eksempel Philips Hue, benytter Zigbee. Det kreves en hub for å bruke teknologien.

Z-Wave

En standard veldig lik Zigbee, men basert på et annet frekvensbånd og med litt strammere krav til medlemmene av ‘alliansen’ som bruker teknologien i sine produkter. Det kan sikre en større stabilitet, ikke minst fordi 868,42 MHz-frekvensbåndet som brukes, ikke har så stor tendens til å skape støy på hjemmenettverket som Zigbee, som bruker 2,4 GHz som på Wi-Fi.

Støtter mange trådløse teknologier

Matter støtter både Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth og ikke minst den relativt nye Thread-teknologien – en mesh-teknologi som kan minne om Zigbee og Z-Wave. Her benyttes kompatible smart-enheter som routere, som videresender og forsterker signalet mellom hverandre. Enhetene skaper dermed sitt eget mesh-nettverk hvor stabiliteten er høy, da det alltid vil være en enhet klar til å ta over hvis forbindelsen skulle svikte et annet sted i kjeden. Teknologien er dessuten ganske energibesparende og derfor spesielt tiltenkt batteridrevne enheter. Overvåkningskameraer, smarte høyttalere og andre enheter med behov for høy båndbredde bruker ikke Thread.

For å bruke Thread kreves en Border Router, eller det vi typisk betegner som en hub eller en bridge. Den bygger bro mellom det signalet som kommer inn via din bredbåndsforbindelse, og det som skal ut til dine smart-enheter på Thread-nettverket. Vi kjenner denne typen enheter fra Z-Wave og Zigbee-produkter som Hue, IKEA Trådfri, SmartThings, med flere.

I et Thread-netværk fungerer enhederne som routere, der videresender signalet mellem hinanden. Det forstærker signalet og er strømbesparende, hvilket især batteridrevne enheder har stor fordel af.
I et Thread-nettverk fungerer enhetene som routere og videresender signalet seg imellom. Det forsterker signalet og er strømbesparende, noe som spesielt batteridrevne enheter har stor fordel av.

Det er ikke sikkert at du må kjøpe nytt utstyr for å kunne anvende Thread, og det er faktisk heller ikke sikkert at du må kjøpe nytt utstyr for i det hele tatt å bruke Matter.

 En smart højttaler som Google Nest Audio kan fungere som hub i et Matter-netværk. Det kræver kun en gratis opdatering.
En smart høyttaler som Google Nest Audio kan fungere som hub i et Matter-nettverk. Det krever bare en gratis oppdatering.

Matter krever en fysisk controller-enhet for å fungere, men flere eksisterende Smart Home-produkter fra Apple, Google, SmartThings og Amazon er blitt oppdatert så de er i stand til å fungere som en controller. Det gjelder for eksempel SmartThings Hub V3, den nyeste Hue Bridge, nyere Apple-enheter med HomeKit-funksjonalitet (Apple TV 4K 5. gen. eller de nyeste HomePods) samt Nest WiFi Pro router og Nest Audio-høyttaler. Har du en av disse enhetene i hjemmet, er du i prinsippet klar for Matter. Enhetene fungerer også som hub i et Thread-nettverk, og du er da også klar til å bruke Thread-baserte enheter.

De store plattformene Google Home, Apple HomeKit, SmartThings og Alexa er også oppdatert, så alt er i prinsippet klart til at du kan bygge opp et Matter-basert smart-hjem. Sørg dessuten for at din Android-mobil eller iPhone er oppdatert med nyeste system-versjon, så er du sikker på å være klar for Matter.

Billedtekst: Google Home er klar til at integrere Matter-enheder.
Google Home er klar til å integrere Matter-enheter.

Da mangler vi bare produktene …

Den eneste brikken som mangler, er Matter-produkter. På nåværende tidspunkt er det dårlig med produkter som kan integreres. For selv om for eksempel Nest Audio-høyttaleren har fått hub-funksjonalitet, betyr det ikke at den har evnen til å fungere som en smarthøyttaler på tvers av plattformene.

Men produktene er på vei, og mange er også veldig nærme på å være klare. På CES-messen i januar ble det fremvist et vell av produkter som vil være klare for Matter når de kommer på markedet i løpet av våren.

I flere tilfeller vil Matter-kompatibilitet komme som en gratis oppdatering til eksisterende produkter. Det er derfor slett ikke sikkert at du trenger å kjøpe nye enheter. Flere av lysproduktene fra Hue, Nanoleaf og IKEA, samt de nyeste Smart Home-produktene fra produsenter som Netatmo, Eve og Belkin, vil få Matter-oppdateringer. Se en liste over hvilke produkter som er planlagt for Matter-oppdateringer her.

Nanoleaf har annonceret at en række af deres lysprodukter meget snart vil understøtte Matter.
Nanoleaf har annonsert at en rekke av deres lysprodukter veldig snart vil støtte Matter.

Umiddelbart er det Eve som på nåværende tidspunkt er lengst fremme med enheter som tilbyr full Matter-kompatibilitet. Produsenten kunne allerede på fjorårets IFA-messe demonstrere hvordan en eldre HomeKit-kompatibel enhet kunne integreres med Google Home via en Matter-oppdatering. Deres Matter-oppdatering er i beta nå, og burde være klar når som helst.

Signify, som står bak Philips Hue, er også tett på å være klar. En oppdatering til deres Bridge vil gjøre en rekke av deres lyskilder Matter-kompatible. Siste melding tyder på at den lander i april.

Det skal bli spennende å se hvor mye funksjonalitet man vil åpne for via Matter. Det blir neppe adgang til alle de funksjonene vi kjenner fra Hue-appen. Det samme vil trolig også gjøre seg gjeldende for mange av de mer avanserte Smart Home-produktene: Man vil kunne styre basale egenskaper via de felles plattformene, mens mer avanserte features fortsatt vil være tilgjengelige i produsentenes egne apper.

Hvor mye enklere Matter egentlig vil gjøre våre smarte hjem, er derfor vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Men om ikke annet vil kjøpsprosessen trolig snart være mye enklere, med bare en logo å forholde seg til.

Rasmus Elm Rasmussen
(f. 1980): Journalist på L&B Home. Rasmus skrev sin første artikkel om tech i 1999 til magasinet Alt om NET. Siden er det blitt til et vell av innhold til magasiner, aviser og webmedier innenfor kultur, livsstil og tech. De seneste årene har Rasmus fungert som redaktør på magasinet Alt om DATA. Rasmus skriver om alt fra PC-er og mobiler til elbiler, smarte hjem og lydutstyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Slå jernring om det smarte hjemmet ditt

Få mest mulig ut av espressomaskinen din

Sov godt takket være teknikken

Lyd & Bilde