Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

iPhone 15 og overgangen til USB-C: Hva kan du forvente?

Datahastighet, skjermer og lading: Dette bør du vite om iPhone 15s USB-C.

Skrevet av / 16.09.23 - 10:45
iPhone 15 og overgangen til USB-C: Hva kan du forvente?

På tirsdag lanserte Apple fire nye iPhone 15-modeller, som alle byr på en spennende forandring sammenlignet med de siste iPhone-generasjonene. Alle kommer med USB-C i stedet for den velkjente Lightning-kontakten.

Men hva betyr dette for deg som iPhone-bruker? La oss se nærmere på hva som skjer, og hva du trenger å vite om tilbehør.

Les også Her er iPhone 15 Pro Nå endelig med USB-C. Og Pro-modellene får en ny Handlings-knapp.

Farvel til Lightning, hei til USB-C

I over ti år har iPhone brukt Lightning-porten. Nå sier Apple omsider farvel til Lightning og ønsker USB-C velkommen. Det betyr at iPhone 15-brukere får flere valgmuligheter, men også et ansvar for å velge riktig tilbehør.

Tidligere hadde Apple god kontroll over enheter og tilbehør takket være Lightning-porten og MFi-sertifiseringen. Med USB-C endres dette, ettersom USB-C er en universell standard som åpner dørene for et større utvalg av produkter. Det betyr også at ansvaret for produktkompatibilitet i økende grad hviler på brukerne.

iPhone 15 Pro
Ved å bruke en USB 3-kabel med iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max får du utrolig høye overføringshastigheter, lover Apple. (Foto: Apple)

Hva fungerer med USB-C på iPhone 15?

Med USB-C følger et hav av muligheter. Ladere, adaptere, input-enheter, datalagring og skjermer er blant mulighetene. De fleste USB-C-adaptere og dokkingstasjoner som du kjenner fra Mac-datamaskiner, skal også fungere med iPhone 15.

Du vil sannsynligvis ikke få problemer med USB-tastaturer, mus, hodetelefoner eller datalagring som med USB-stasjoner og eksterne harddisker. Den gode nyheten er at filhåndtering allerede er en del av iPhone.

Les også Ikke noe USB-juks Apple! Neste år vil Apple måtte ha USB-C-lading på alle produkter, men det går rykter om at kun Apples kabler vil kunne lade enhetene med full hastighet.

Hva med datahastighet og skjermer?

Når det kommer til datahastigheter, er USB-C langt mer fleksibel enn Lightning. USB-C på iPhone 15 Pro-modellene støtter USB 3-standarden, noe som betyr en maksimal dataoverføringshastighet på 10 Gbps via ledning. Dette er en betydelig oppgradering sammenlignet med Lightnings 480 Mbps, som tilsvarer USB 2-standarden.

Selv om de vanlige iPhone 15-modellene også har fått USB-C, støtter de ikke de samme høye datahastighetene, men må nøye seg med den samme USB 2-standarden som Lightning, til tross for de nye USB-C-portene. Merk deg også at selv om Pro-modellene støtter USB 3.0, leveres de med en USB 2-kabel i esken, så du får bare nytte av den høyere datahastigheten hvis du investerer i en separat USB 3-kabel.

Når det gjelder skjermer, er en viktig nyhet at du nå kan spille av innhold eller speile iPhone-skjermen i opptil 4K HDR ved 60 Hz, gitt at du har en kabel som kan overføre data i den hastigheten – og en skjerm med DisplayPort-tilkobling. Alternativt kan du bruke Apple USB-C Digital AV Multiport Adapter, som bruker en HDMI-tilkobling. Dette gir fortsatt en oppløsning på opptil 4K ved 60 Hz, men uten HDR.

De oppdaterte AirPods Pro (2. generasjon) har USB-C-lading, ekstra støvavvisende funksjonalitet og tapsfri lyd med Apple Vision Pro. (Foto: Apple)

Hvordan er det med lading?

Selv om USB-C i prinsippet gjør det mulig å lade med opptil 100 W, har Apple understreket at ladehastigheten ikke vil være raskere enn med Lightning. Alle de fire iPhone 15-modellene har samme ladehastighet som sine forgjengere. iPhone 15 og 15 Pro bruker 30 minutter på å lade til 50 % med en 20 W strømadapter, mens det tar 35 minutter å lade den større iPhone 15 Plus og 15 Pro Max til 50 %.

Les også iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren Får blant annet USB-C, Dynamic Island og 48 Mp hovedkamera.

Kompatibilitet

Apple har naturligvis lansert flere tilbehørsprodukter som støtter USB-C.

  • EarPods
  • AirPods Pro 2 med USB-C-ladeetui (Apple selger dessverre ikke etuiet separat).
  • 60W USB-C til USB-C-kabel med USB 2.0-overføringshastighet
  • 240W USB-C til USB-C-kabel med USB 2.0-overføringshastighet
  • Thunderbolt 4-kabel med 10 Gbps overføringshastighet (denne kabelen støtter også DisplayPort-videoutgang (HBR3)
  • USB-C til Lightning-adapter for eldre tilbehør

Konklusjon

USB-C åpner for en verden av nye muligheter for iPhone 15-brukere. Selv om overgangen kan kreve enkelte justeringer, er fordelene med høyere hastigheter og et større utvalg av tilbehør betydelige. Husk bare å velge kompatible produkter og tilbehør for å få mest mulig ut av iPhone 15.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Brukte mobiler i kretsløp

USB-C-revolusjonen du ikke vil gå glipp av!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Scroll to Top