Search
Generic filters

Samsung Galaxy Note 10.1

Nyskapende nettbrett

Samsung har mange interessante idéer med Note, men utførelsen når ikke hele veien frem.

Lyd & Bilde mener

Pennen Splittet skjerm Prestasjon
Byggkvaliteten Skjermoppløsningen Begrenset nytte av finessene
 • Operativsystem: Android 4.04
 • Skjerm: 10,1” 1280 x 800 TFT LCD
 • Prosessor: 1,4 GHz Quad Core ARM Cortex A9
 • Minne: 2 GB / 16 GB + micro SD
 • Kamera: 5 Mp + 1,9 Mp
 • Trådløst: 3G, 802.11b/g/n, BT 4.0
 • Mål: 180 x 262 x 8,9 mm
 • Vekt: 600 gram
 • Batteri: 7000 mAh, 36h bruk, 1500h ventemodus
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5500 kr

På 90-tallet var det Palm Pilot som gjaldt blant de håndholdte datamaskinene. Pennen var nødvendig for å markere, helt enkelt fordi pekeskjermene var grusomme på den tiden. Blant dagens smartmobiler har vi ikke riktig innsett nødvendigheten, ikke engang med den forvokste Galaxy Note. Når nå Samsung lanserer det samme konseptet, bare som et stort nettbrett, begynner vi imidlertid å innse at den har sine fordeler.

På baksiden av apparatet gjemmer den lille S-Pen seg, og som man kan dra ut når man føler at fingeren ikke strekker til. Når man må treffe noe helt eksakt på skjermen eller når man vil tegne eller skrive for hånd er fingeren helt enkelt for klumpete og ufølsom. Bortsett fra  presisjonen er pennen nemlig trykkfølsom, noe som gjør at tykkelsen på streken man tegner avhenger av hvor hardt man trykker. Helt plutselig kan man faktisk skrive en helt lesbar navnetrekk i et dokument og tegne noe som ikke ser ut som det komme fra barnehagen. For de som trenger dette er Galaxy Note faktisk akkurat hva de har savnet.

Spennende finesser
Imidlertid må des sies at appene må støtte pennen for at det skal fungere fullt ut. Derfor sender Samsung med appen S Note hvor man kan notere og lage enklere dokumenter. Det finnes ferdige maler hvor man kjapt lager påminnelser, notater, skisser, protokoller osv. Som forventet kan man velge pennetyper, farger og lignende, men det finnes også verktøy for å skrive formler, gjøre det man skriver penere og ha en vel fungerende tegngjenkjenning. Det er også enkelt å kopiere inn bilder fra eksempelvis nettet. For mer avansert grafikk og bildebehandling følger Photoshop Touch med, og der er pennen en velsignelse. Problemet er å få andre program som støtter pennen, ikke engang i Samsungs andre apper er den spesielt brukbar. Til teknikken blir mer utbredt og flere apper støtter dette får pennen derfor dessverre altfor ofte bli på sin plass.

Den andre spennende funksjonen med Galaxy Note er muligheten til å ha flere apper på skjermen samtidig. Når man så har sett det lurere man på hvorfor det ikke har vært mulig tidligere. Man kan se på en film og kjapt sjekke noe på nettet, sjekke en e-post mens man renskriver notater eller dra et bilde fra galleriet til et dokument. Enda en gang er problemet at dette er et påfunn fra Samsung og at det bare fungerer med apper som støtter det. I dag er det seks stykker. Inntil den dagen Google går for å bygge det inn i Android er det dessverre til begrenset nytte.

Budjsettfølelse
Nettbrettet ligger ganske bra i hånden takket være avrundede kanter og en relativ lav vekt. På den ene langsiden finner man ladekontakten og på den andre strømbryteren, volumkontroll, plass for micro-SD kort og SIM-kort, hodetelefonuttak og et IR-øye. Takket være det og en spesiell app kan man derfor smart nok benytte nettbrettet som en multi-fjernkontroll til hjemmekinoen. På fronten finner vi også to høyttalere, noe som er en plassering som flere burde ta etter da man faktisk får stereolyd rettet mot ørene og ikke ned mot knærne.

Takket være firekjerne-prosessoren og sjenerøst med minne er ytelsen meget bra. I hver fall etter at man har tatt bort alle unødvendige apper som oversvømmer startskjermen. Et vel utrustet batteri gjør at man tross de strømslukende kretsene får en fullt akseptabel batteritid.

Det som drar ned inntrykket av det ellers godt utformede brettet er materialvalget og passformen. Baksiden er av en eller annen grunn laget av myk plast som bukter seg urovekkende når man trykker fingrene mot den. Det føles helt enkelt billig, noe som er overraskende med tanke på prislappen. Vi var heller ikke imponert av den moderate oppløsningen på skjermen. Et påkostet nettbrett burde være mer høyoppløst enn mobiltelefonene. Det tredje problemet er kamerat som leverer middelmådige bilder. Det er kanskje ikke den primære bruken av et nettbrett, men likevel en skuffelse.

Konklusjon
Takket være den trykkfølsomme pennen og muligheten til å ha flere programmer på skjermen samtidig kan man gjøre saker med Galaxy Note 10.0 som ikke går på noe annet nettbrett. Ettersom det bare fungerer med utvalgte apper er det likevel enn så lenge av begrenset verdi. Byggkvaliteten er ikke alt man kan ønske seg og skjermen er overraskende lavoppløst for et så høyt prissatt nettbrett. Har man absolutt ikke behov av en penn er Note 10.0 derfor bare en interessant parentes.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony Tablet S

  Ny vin på gammel flaske

  Sony Tablet S kom på markedet i 2011, men kan nå oppdateres med Android 4. Det gjør den bare marginalt bedre.

  Google Nexus 7

  En genistrek

  Å si at man får valuta for pengene med Google Nexus 7, er årets underdrivelse. Dette nettbrettet omdefinerer begrepet "bang for the buck"!

  Acer Iconia Tab A510

  Et bomskudd

  Testens tyngste deltaker lever ikke opp til forventningene

  Asus Transformer Pad Infinity

  En ekte iPad-killer

  Hvis Samsung er kongen av Android-smarttelefoner, så er ASUS kongen av Android-nettbrett. Det beviser de med Transformer Pad Infinity!

  Samsung Galaxy Tab 2 7.0

  På det jevne

  Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 er mer discount enn den strengt tatt trenger å være til prisen.

  Fujitsu STYLISTIC M532

  Til slips og dress

  Med STYLISTIC M532 prøver Fujitsu å levere et nettbrett som kan brukes både hjemme og på jobben. Det har de delvis klart

  Les også

  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
  Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
  Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Billigmerket Xiaomi slår til med et utmerket kamera Sjekk beste pris

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Veil.pris 12000 ,- Skyt som om det var et systemkamera Sjekk beste pris

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Veil.pris 14500 ,- Samsung forsøker å gjøre alt for mye og mister fokus Sjekk beste pris

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Veil.pris 11000 ,- Sterkt opprykk for OnePlus kamera Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.