Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Samsung Galaxy Note 10.1

Nyskapende nettbrett

Samsung har mange interessante idéer med Note, men utførelsen når ikke hele veien frem.
Lyd & Bilde mener
Pennen Splittet skjerm Prestasjon
Byggkvaliteten Skjermoppløsningen Begrenset nytte av finessene
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 4.04
  • Skjerm: 10,1” 1280 x 800 TFT LCD
  • Prosessor: 1,4 GHz Quad Core ARM Cortex A9
  • Minne: 2 GB / 16 GB + micro SD
  • Kamera: 5 Mp + 1,9 Mp
  • Trådløst: 3G, 802.11b/g/n, BT 4.0
  • Mål: 180 x 262 x 8,9 mm
  • Vekt: 600 gram
  • Batteri: 7000 mAh, 36h bruk, 1500h ventemodus

På 90-tallet var det Palm Pilot som gjaldt blant de håndholdte datamaskinene. Pennen var nødvendig for å markere, helt enkelt fordi pekeskjermene var grusomme på den tiden. Blant dagens smartmobiler har vi ikke riktig innsett nødvendigheten, ikke engang med den forvokste Galaxy Note. Når nå Samsung lanserer det samme konseptet, bare som et stort nettbrett, begynner vi imidlertid å innse at den har sine fordeler.

På baksiden av apparatet gjemmer den lille S-Pen seg, og som man kan dra ut når man føler at fingeren ikke strekker til. Når man må treffe noe helt eksakt på skjermen eller når man vil tegne eller skrive for hånd er fingeren helt enkelt for klumpete og ufølsom. Bortsett fra  presisjonen er pennen nemlig trykkfølsom, noe som gjør at tykkelsen på streken man tegner avhenger av hvor hardt man trykker. Helt plutselig kan man faktisk skrive en helt lesbar navnetrekk i et dokument og tegne noe som ikke ser ut som det komme fra barnehagen. For de som trenger dette er Galaxy Note faktisk akkurat hva de har savnet.

Spennende finesser
Imidlertid må des sies at appene må støtte pennen for at det skal fungere fullt ut. Derfor sender Samsung med appen S Note hvor man kan notere og lage enklere dokumenter. Det finnes ferdige maler hvor man kjapt lager påminnelser, notater, skisser, protokoller osv. Som forventet kan man velge pennetyper, farger og lignende, men det finnes også verktøy for å skrive formler, gjøre det man skriver penere og ha en vel fungerende tegngjenkjenning. Det er også enkelt å kopiere inn bilder fra eksempelvis nettet. For mer avansert grafikk og bildebehandling følger Photoshop Touch med, og der er pennen en velsignelse. Problemet er å få andre program som støtter pennen, ikke engang i Samsungs andre apper er den spesielt brukbar. Til teknikken blir mer utbredt og flere apper støtter dette får pennen derfor dessverre altfor ofte bli på sin plass.

Den andre spennende funksjonen med Galaxy Note er muligheten til å ha flere apper på skjermen samtidig. Når man så har sett det lurere man på hvorfor det ikke har vært mulig tidligere. Man kan se på en film og kjapt sjekke noe på nettet, sjekke en e-post mens man renskriver notater eller dra et bilde fra galleriet til et dokument. Enda en gang er problemet at dette er et påfunn fra Samsung og at det bare fungerer med apper som støtter det. I dag er det seks stykker. Inntil den dagen Google går for å bygge det inn i Android er det dessverre til begrenset nytte.

Budjsettfølelse
Nettbrettet ligger ganske bra i hånden takket være avrundede kanter og en relativ lav vekt. På den ene langsiden finner man ladekontakten og på den andre strømbryteren, volumkontroll, plass for micro-SD kort og SIM-kort, hodetelefonuttak og et IR-øye. Takket være det og en spesiell app kan man derfor smart nok benytte nettbrettet som en multi-fjernkontroll til hjemmekinoen. På fronten finner vi også to høyttalere, noe som er en plassering som flere burde ta etter da man faktisk får stereolyd rettet mot ørene og ikke ned mot knærne.

Annonse

Takket være firekjerne-prosessoren og sjenerøst med minne er ytelsen meget bra. I hver fall etter at man har tatt bort alle unødvendige apper som oversvømmer startskjermen. Et vel utrustet batteri gjør at man tross de strømslukende kretsene får en fullt akseptabel batteritid.

Det som drar ned inntrykket av det ellers godt utformede brettet er materialvalget og passformen. Baksiden er av en eller annen grunn laget av myk plast som bukter seg urovekkende når man trykker fingrene mot den. Det føles helt enkelt billig, noe som er overraskende med tanke på prislappen. Vi var heller ikke imponert av den moderate oppløsningen på skjermen. Et påkostet nettbrett burde være mer høyoppløst enn mobiltelefonene. Det tredje problemet er kamerat som leverer middelmådige bilder. Det er kanskje ikke den primære bruken av et nettbrett, men likevel en skuffelse.

Annonse

Konklusjon
Takket være den trykkfølsomme pennen og muligheten til å ha flere programmer på skjermen samtidig kan man gjøre saker med Galaxy Note 10.0 som ikke går på noe annet nettbrett. Ettersom det bare fungerer med utvalgte apper er det likevel enn så lenge av begrenset verdi. Byggkvaliteten er ikke alt man kan ønske seg og skjermen er overraskende lavoppløst for et så høyt prissatt nettbrett. Har man absolutt ikke behov av en penn er Note 10.0 derfor bare en interessant parentes.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Sony Tablet S

Ny vin på gammel flaske

Sony Tablet S kom på markedet i 2011, men kan nå oppdateres med Android 4. Det gjør den bare marginalt bedre.

Kileformet design Glimrende lyd PlayStation-godkjent
Billig finish Elendig kamera-app Støtter for få medieformater Hakkete surfeopplevelse

Google Nexus 7

En genistrek

Å si at man får valuta for pengene med Google Nexus 7, er årets underdrivelse. Dette nettbrettet omdefinerer begrepet "bang for the buck"!

Android 4.1 Jelly Bean Et røverkjøp til 2390 kroner Høy ytelse og lynrask betjening Lekker skjerm
Kun opptil 16 GB lagringsplass uten muligheter for SD Ikke noe ordentlig kamera Støtter for få videoformater

Acer Iconia Tab A510

Et bomskudd

Testens tyngste deltaker lever ikke opp til forventningene

Kan spille av de fleste videoformater
For tung Blir varm Elendig lydkvalitet Problemer med avspilling av filmer og spill Ingen 3G

Asus Transformer Pad Infinity

En ekte iPad-killer

Hvis Samsung er kongen av Android-smarttelefoner, så er ASUS kongen av Android-nettbrett. Det beviser de med Transformer Pad Infinity!

Beste Android-skjerm Usedvanlig god lyd Lett og slank design Lynrask
Super IPS+ bruker mye strøm Temmelig dyr

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

På det jevne

Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 er mer discount enn den strengt tatt trenger å være til prisen.

Støtter microSD på 64 GB Altetende medieavspiller Rask surfeopplevelse 3G
Elendig skjerm med lav oppløsning Elendig kamera og kamera-app

Fujitsu STYLISTIC M532

Til slips og dress

Med STYLISTIC M532 prøver Fujitsu å levere et nettbrett som kan brukes både hjemme og på jobben. Det har de delvis klart

Både wi-fi og 3G Glimrende kamera God til profesjonell bruk
For mye crapware Elendig lydkvalitet
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.