: Samsung Galaxy Note 10.1

Nyskapende nettbrett

Samsung har mange interessante idéer med Note, men utførelsen når ikke hele veien frem.
Lyd & Bilde mener
Pennen Splittet skjerm Prestasjon
Byggkvaliteten Skjermoppløsningen Begrenset nytte av finessene
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 4.04
  • Skjerm: 10,1” 1280 x 800 TFT LCD
  • Prosessor: 1,4 GHz Quad Core ARM Cortex A9
  • Minne: 2 GB / 16 GB + micro SD
  • Kamera: 5 Mp + 1,9 Mp
  • Trådløst: 3G, 802.11b/g/n, BT 4.0
  • Mål: 180 x 262 x 8,9 mm
  • Vekt: 600 gram
  • Batteri: 7000 mAh, 36h bruk, 1500h ventemodus
Annonse
Annonse
forfatter

På 90-tallet var det Palm Pilot som gjaldt blant de håndholdte datamaskinene. Pennen var nødvendig for å markere, helt enkelt fordi pekeskjermene var grusomme på den tiden. Blant dagens smartmobiler har vi ikke riktig innsett nødvendigheten, ikke engang med den forvokste Galaxy Note. Når nå Samsung lanserer det samme konseptet, bare som et stort nettbrett, begynner vi imidlertid å innse at den har sine fordeler.

På baksiden av apparatet gjemmer den lille S-Pen seg, og som man kan dra ut når man føler at fingeren ikke strekker til. Når man må treffe noe helt eksakt på skjermen eller når man vil tegne eller skrive for hånd er fingeren helt enkelt for klumpete og ufølsom. Bortsett fra  presisjonen er pennen nemlig trykkfølsom, noe som gjør at tykkelsen på streken man tegner avhenger av hvor hardt man trykker. Helt plutselig kan man faktisk skrive en helt lesbar navnetrekk i et dokument og tegne noe som ikke ser ut som det komme fra barnehagen. For de som trenger dette er Galaxy Note faktisk akkurat hva de har savnet.

Spennende finesser
Imidlertid må des sies at appene må støtte pennen for at det skal fungere fullt ut. Derfor sender Samsung med appen S Note hvor man kan notere og lage enklere dokumenter. Det finnes ferdige maler hvor man kjapt lager påminnelser, notater, skisser, protokoller osv. Som forventet kan man velge pennetyper, farger og lignende, men det finnes også verktøy for å skrive formler, gjøre det man skriver penere og ha en vel fungerende tegngjenkjenning. Det er også enkelt å kopiere inn bilder fra eksempelvis nettet. For mer avansert grafikk og bildebehandling følger Photoshop Touch med, og der er pennen en velsignelse. Problemet er å få andre program som støtter pennen, ikke engang i Samsungs andre apper er den spesielt brukbar. Til teknikken blir mer utbredt og flere apper støtter dette får pennen derfor dessverre altfor ofte bli på sin plass.

Den andre spennende funksjonen med Galaxy Note er muligheten til å ha flere apper på skjermen samtidig. Når man så har sett det lurere man på hvorfor det ikke har vært mulig tidligere. Man kan se på en film og kjapt sjekke noe på nettet, sjekke en e-post mens man renskriver notater eller dra et bilde fra galleriet til et dokument. Enda en gang er problemet at dette er et påfunn fra Samsung og at det bare fungerer med apper som støtter det. I dag er det seks stykker. Inntil den dagen Google går for å bygge det inn i Android er det dessverre til begrenset nytte.

Budjsettfølelse
Nettbrettet ligger ganske bra i hånden takket være avrundede kanter og en relativ lav vekt. På den ene langsiden finner man ladekontakten og på den andre strømbryteren, volumkontroll, plass for micro-SD kort og SIM-kort, hodetelefonuttak og et IR-øye. Takket være det og en spesiell app kan man derfor smart nok benytte nettbrettet som en multi-fjernkontroll til hjemmekinoen. På fronten finner vi også to høyttalere, noe som er en plassering som flere burde ta etter da man faktisk får stereolyd rettet mot ørene og ikke ned mot knærne.

Annonse

Takket være firekjerne-prosessoren og sjenerøst med minne er ytelsen meget bra. I hver fall etter at man har tatt bort alle unødvendige apper som oversvømmer startskjermen. Et vel utrustet batteri gjør at man tross de strømslukende kretsene får en fullt akseptabel batteritid.

Det som drar ned inntrykket av det ellers godt utformede brettet er materialvalget og passformen. Baksiden er av en eller annen grunn laget av myk plast som bukter seg urovekkende når man trykker fingrene mot den. Det føles helt enkelt billig, noe som er overraskende med tanke på prislappen. Vi var heller ikke imponert av den moderate oppløsningen på skjermen. Et påkostet nettbrett burde være mer høyoppløst enn mobiltelefonene. Det tredje problemet er kamerat som leverer middelmådige bilder. Det er kanskje ikke den primære bruken av et nettbrett, men likevel en skuffelse.

Konklusjon
Takket være den trykkfølsomme pennen og muligheten til å ha flere programmer på skjermen samtidig kan man gjøre saker med Galaxy Note 10.0 som ikke går på noe annet nettbrett. Ettersom det bare fungerer med utvalgte apper er det likevel enn så lenge av begrenset verdi. Byggkvaliteten er ikke alt man kan ønske seg og skjermen er overraskende lavoppløst for et så høyt prissatt nettbrett. Har man absolutt ikke behov av en penn er Note 10.0 derfor bare en interessant parentes.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Sony Tablet S

Ny vin på gammel flaske

Sony Tablet S kom på markedet i 2011, men kan nå oppdateres med Android 4. Det gjør den bare marginalt bedre.

Kileformet design Glimrende lyd PlayStation-godkjent
Billig finish Elendig kamera-app Støtter for få medieformater Hakkete surfeopplevelse

Google Nexus 7

En genistrek

Å si at man får valuta for pengene med Google Nexus 7, er årets underdrivelse. Dette nettbrettet omdefinerer begrepet "bang for the buck"!

Android 4.1 Jelly Bean Et røverkjøp til 2390 kroner Høy ytelse og lynrask betjening Lekker skjerm
Kun opptil 16 GB lagringsplass uten muligheter for SD Ikke noe ordentlig kamera Støtter for få videoformater

Acer Iconia Tab A510

Et bomskudd

Testens tyngste deltaker lever ikke opp til forventningene

Kan spille av de fleste videoformater
For tung Blir varm Elendig lydkvalitet Problemer med avspilling av filmer og spill Ingen 3G

Asus Transformer Pad Infinity

En ekte iPad-killer

Hvis Samsung er kongen av Android-smarttelefoner, så er ASUS kongen av Android-nettbrett. Det beviser de med Transformer Pad Infinity!

Beste Android-skjerm Usedvanlig god lyd Lett og slank design Lynrask
Super IPS+ bruker mye strøm Temmelig dyr

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

På det jevne

Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 er mer discount enn den strengt tatt trenger å være til prisen.

Støtter microSD på 64 GB Altetende medieavspiller Rask surfeopplevelse 3G
Elendig skjerm med lav oppløsning Elendig kamera og kamera-app

Fujitsu STYLISTIC M532

Til slips og dress

Med STYLISTIC M532 prøver Fujitsu å levere et nettbrett som kan brukes både hjemme og på jobben. Det har de delvis klart

Både wi-fi og 3G Glimrende kamera God til profesjonell bruk
For mye crapware Elendig lydkvalitet
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Et portrettobjektiv trenger alle kamerasystemer, og gjerne et lyssterkt et.
Motorola Moto G100 er nesten like god som vesentlig dyrere mobiler fra andre produsenter. Og så skjuler den en interessant overraskelse.
Fujifilms mellomformatkameraer har manglet en bred vidvinkel, her er den.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.