TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

tre surroundløsninger

Slik får du fetere hjemmekinolyd

Glem alt-i-ett anleggene: De beste film- og musikkopplevelsene får du med separate komponenter. Du kan starte rimelig, og enkelt oppgradere etter hvert.

forfatter
Publisert 29.03.12 - 10:41

Den enkleste veien til film- og musikkopplevelser i stua er gjennom et komplett alt-i-ett-anlegg. En hovedenhet med Blu-ray-avspilling og alt av forsterkning og prosessering innebygd, samt noen små høyttalere. Alt i én eske, og enkelt å koble opp. Og billig. Og de beste av disse er ganske bra, som vi titt og ofte skriver om. Men det er begrenset hvor nært kinoopplevelsen de kommer, og da spesielt på lydsiden. De har begrenset lydtrykk og tonal oppløsning, og de mest kresne av oss kommer derfor ikke utenom et anlegg med separate komponenter.

Fordelen med separate komponenter er at man slipper å ha alle kretser inni samme kabinett, noe som gjør at man får mindre elektromagnetisk påvirkning og dermed et renere signal. At forsterkeren og den digitale avspilleren slipper å dele strømforsyning er også en fordel. Men den største fordelen med løskomponenter er muligheten for oppgradering. Synes du det er på tide med større og kraftigere høyttalere, så kan du kjøpe dette uten å behøve å skifte ut resten også. Og likeledes, ønsker du mer forsterkerkraft siden, er dette enkelt. Dessuten vil du kanskje en gang ønske å skifte ut surroundreceiveren til en som er mer oppdatert på lydformater og nye typer innganger som måtte komme. Da er separate komponenter nødvendig.

Rimelige løskomponenter
Min påstand er at uansett om du ønsker å bruke ti eller tjue tusen kroner på et komplett anlegg, kan det være lurt å velge en komponentløsning, hvor enten elektronikken eller høyttalerne holder en høy standard. Handler du for eksempel til under ti tusen totalt, er det gode muligheter for at du før eller siden ønsker å oppgradere, og da er det en stor fordel om ikke alle komponentene må skiftes ut. I denne testen ser vi på tre ulike løsninger hvor samme elektronikk beholdes i alle anleggene, mens høyttalerne oppskaleres fra steg til steg.

Kvalitet til lav pris
Elektronikken er rimelig men velprøvd. Vi kåret eksempelvis Denon AVR-1912 til den beste budsjettreceiveren i 2011. Den kostet da 4.000 kroner, men er nå satt ned til 3.300. I vår presentasjon av rimelige komponentanlegg er denne naturlig å bruke.

Den har mye moderne utstyr, deriblant innebygd Apple AirPlay, hele seks HDMI-innganger og en avansert automatisk høyttalerkalibrering med romkorreksjon, av typen Audyssey MultEQ XT. Denne måler lytterommet på inntil åtte punkter og korrigerer deretter, samtidig som systemet stiller inn høyttalerne korrekt med riktig delefrekvens, lydnivå og forsinkelse (avstand). Valget av Blu-ray-spiller har falt på Philips BDP7600. Den kom meget godt ut da vi testet den i L&B nr 10 2011, med rask mekanikk og enkel betjening. Den har til og med 5.1 analogutgang for den som trenger dette, prisen er droppet fra 1.700 til 1.300 kroner.

Les mer om Denon AVR-1912 og Philips BDP7600 på vår nettside lydogbilde.no.

Høyttalersystemene
Til innstegssystemet har høyttalervalget falt på en populær og billig høyttalerløsning fra Jamo. Fem høyttalere pluss subwoofer koster bare 3.500 kroner, og høyttalerne er så små at de nærmest forsvinner i omgivelsene. En drøm for den som ikke ønsker høyttalere som synes. Men er det mulig å få god lyd fra så billige saker? Opp et steg har vi tatt for oss et system bygget rundt bokhyllehøyttalerne vi kåret til ”Beste kjøp” i en gruppetest i forrige utgave av bladet. Tannoy Mercury V1 spilte overraskende oppløst og musikalsk til en pris av bare 2.000 kroner. Skruehull på baksiden gjør at de passer med et stort utvalg tredjeparts veggbraketter, skulle du ønske å montere dem på veggen. Den kraftige subwooferen TS-1001 hjelper til i bassområdet. Dette er pakka for deg som favoriserer balansert og oppløst lyd og hører mer på musikk enn du ser film.

Er du derimot en filmfantast og da gjerne i actionsjangeren, bør du se nærmere på det tredje anlegget, med gulvhøyttalere i front. Vi har med vilje ikke gått av skaftet med hensyn til størrelse på fronthøyttalerne, men valgt et par som ikke tar veldig stor plass i stua. Likevel har vi funnet frem til høyttalere som ikke går av veien for å dunke løs under actionsekvensene, og som stortrives med å gjengi rockekonserter. Det bør ikke komme som en overraskelse at valget har falt på rockekongen JBL. JBL Studio 180 i front, med tilhørende senter- og bakhøyttalere samt subwoofer. Utseendemessig er de litt merkelige, og spesielt subwooferen ser mer ut som en forvokst versjon av Darth Vader sin hjelm enn noe annet. Men som du vil lese et annet sted i dette bladet, gjør de absolutt nytten. Prisen er omtrent den samme som Tannoy-systemet, men her er det altså lagt mer vekt på knall og bang, enn oppløsning og raffinement.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Produkter i testen

Philips, Denon og JBL surroundanlegg

Action Jackson

Bort med silkehanskene! Her er anlegget som bokstavelig talt blåser liv i lydsporet.

Stort, varm og massiv lyd Potent bass Fyldig mellomtone
Ikke den mest nyanserte diskanten

Philips, Denon og Tannoy surroundanlegg

Kompakt og musikalsk

Med stativhøyttalere rund baut har denne løsningen en oppløst og musikalsk fremtoning, uten å ta spesielt stor plass.

Stort, åpent lydbilde Naturlige overtoner God bass
Actionfilm er ikke favorittføden

Philips, Denon og Jamo surroundanlegg

Hørt men ikke sett

Den som ønsker høyttalere som forsvinner i stua og ikke vil bruke mye penger, se her!

Sammenhengende lyd Meget kompakt Brukervennlig
Litt påtvunget diskant
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
Følg Lyd & Bilde