TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
CYBER MONDAY // - 12 MND 50%!

TEST Sony SRS-XG300

Flott balanse

Med Sony XG300 på hagefest, blir det god stemning, uten at du trenger å være redd for naboklager.

forfatter
Publisert 30.06.22 - 09:00
Karakter
Sony SRS-XG300
L&B mener
God og ren lyd, etter noe justering i appen. Bra nok lydtrykk til de fleste formål, og lang batteritid. Flere kan kobles sammen, også i stereo. IP67-vanntett.
Dynamikken flater ut når man spiller høyt. Litt for lite mellomtone rett ut av esken.
Spesifikasjoner
  • Elementer: To 20 mm diskanter, to 61 mm x 68 mm mellombasser
  • Frekvensområde: ikke oppgitt
  • Forsterkere: ikke oppgitt
  • Maks lydtrykk: ikke oppgitt
  • Tilkoblinger: Aux, Bluetooth 5.2 (LDAC, AAC, SBC), USB (powerbank mode)
  • Batteritid: 25 timer
  • Mål: 31,8 x 13,8 x 13,6 cm
  • Vekt: 3 kg
  • Annet: Støv- og vanntett (IP67), Music Center app
  • Web: sony.no
Veil. pris 3000Pr. 30.06.22 Produktside

Med sommerstemningen på topp og duften av grillmat som siver inn i neseborene, mangler bare sommerrytmene for å virkelig sette stemningen. Sony har lansert SRS-XG300 akkurat i tide for festen, med en batteritid på inntil 25 timer og ytre mål som både tillater litt lydtrykk, men uten å være så stor at det blir et ork å ta med høyttaleren på telttur eller ned til stranden.

Den har til og med et praktisk bærehåndtak som gjør det hele enklere. Det eneste du trenger å bekymre deg om, er hva naboene synes om lydforurensning …

Sony SRS XG300 GeirGraabein
Sony SRS-XG300 er en bærbar partyhøyttaler i hendig format. Foto: Geir Gråbein Nordby

Firkantede basser – og to slavebasser

Sony har utnyttet plassen best mulig med firkantede mellomtonebasser i stedet for runde eller ovale, for best mulig utnyttelse av arealet. I hver ende av kabinettet sitter en slavebass, som utvider det effektive kabinettvolumet. Hver slave er omringet av en ring av lys, for litt ekstra liv.

Les også Perfekt balanse mellom fest og finesse JBL Boombox 2 har absolutt kraft nok til å plage folk i parken. Den låter dessuten forbausende bra.
JBL Boombox 2 SPREAD

Dedikerte diskanter

To dedikerte diskantelementer, ett på hver side av de to firkantede høyttalerelementene, sitter godt skjult under det impregnerte høyttalertrekket. Med egne diskanter er det enklere å lage luftige overtoner uten å øke forvrengningen eller redusere dynamikken, og med tanke på at høyttaleren er vann- og støvtette (IP67), er dette ekstra viktig for at ikke overtonene skal drukne.

Bærehåndtaket er elegant innfelt i høyttaleren når det ikke er i bruk, og kommer enkelt ut ved å skyve tommelen innunder. Det sklir da litt til siden, og er ikke helt sentrert. Designmessig fint, men kanskje ikke helt ideelt å henge på sykkelstyret.

Sony SRS XG300 black
Foto: Sony

Bluetooth 5.2

SRS-XG300 har multipunkt, for tilkobling av to enheter samtidig. For eksempel PC og mobiltelefon. Når mobilen ringer, kan du faktisk snakke gjennom høyttaleren, og mikrofonen er utstyrt med ekkoreduksjon for en renest mulig samtale.

God samtalekvalitet

Jeg har prøvd samtalefunksjonen, og må si høyttaleren har overraskende klar tale. Motparten har ingen problemer med å høre meg, og selv noe bakgrunnsstøy går fint. Det blir ikke fullt så bra som med et par gode hodetelefoner, men det er likevel mye bedre enn en ettertanke. Dette er en funksjon som faktisk kan brukes, også til digitale videokonferanser.

sony SRS XG300
Foto: Sony

100 høyttalere kan kobles sammen

Hvis du synes det er lite krutt i én høyttaler, kan du koble flere sammen. Enten to i stereo, eller mange som spiller i tandem (party mode). Faktisk skal du kunne koble inntil 100 høyttalere trådløst sammen med Bluetooth, noe som skulle vært meget interessant å høre …

Appstyrt

Du kan koble SRS-XG300 enkelt til Android-mobiler med fastparing, eller på vanlig måte med iPhone, Mac og Windows-PC. Når det er gjort, må du meget gjerne laste ned Music Center-appen. Du kan fint bruke høyttaleren uten, men det er med denne flere kan kobles sammen, og der får du dessuten tilgang til en enkel 3-bånds EQ.

Sony SRS XG300 lifestyle
Sony SRS-XG300 er en partyhøyttaler som også kan brukes til mobilsamtaler. Foto: Sony

Lyden av Sony SRS-XG300

Rett ut av esken låter XG300 fyldig og nokså engasjerende. Både med min faste iPhone, men spesielt med Android-mobil (Samsung Galaxy S21 FE). Sistnevnte gir nemlig tilgang på LDAC-kodeken, som gir overlegen Bluetooth-lyd.

Det er tydelig at Sony har stilt bassen opp for å imponere med mer fylde enn man skulle tro kunne komme fra en slik høyttaler. Popmusikk gjengis med saftige trommerytmer, og det er også overraskende mye luft i overtonene. Med den dobbelt så dyre JBL Boombox 2 i minnet, hadde jeg forventet en mer innestengt diskantlyd. Glimrende.

Det som ikke er fullt så glimrende, er mellomtonen, som er for tilbakeholden for min del. Derfor tar jeg frem appen og stiller opp mellomtonen tre hakk. Jeg følger også opp med to hakk på diskanten.

Plutselig vekkes stemmeregisteret til live, og både lyse og mørkere sangstemmer kommer godt frem – uten at de maskeres av bassområdet. Elektroniske rytmer blir riktignok ikke like saftige, men det låter mer balansert og fungerer bedre over tid – etter imponatorfaktoren har lagt seg. Greit nok, partyhøyttalere er partyhøyttalere, og da vil man gjerne ha bass. Så får du heller kalle mine EQ-innstillinger for nachspiel-modus. Det fine er at det ikke er så mye som skal til for å få en veldig god lyd ut av denne lille høyttaleren.

Ikke den mest dynamiske

Selv om du kan få overraskende stor – og ganske god – basslyd fra XG300, er det begrenset hvor høyt man kan spille før den flater ut. Det er ingen dynamikkbombe dette, og det er blant annet på lydtrykk at denne høyttaleren må gi tapt for de dyrere JBL Boombox 2 og Ultimate Ears Hyperboom. Men til tre tusen kroner, og i dette snertne bærbare formatet, må jeg si Sony har truffet blinken bra.

Sony SRS XG300 GeirGraabein 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Sony SRS-XG300 er en bærbar og snerten høyttaler, som lar deg ta med festen der du er. På stranda, i parken, på telttur, eller ute i hagen. Lyden er overraskende stor og fyldig, og med litt justering funker den også bra på akustisk musikk. Da må du bare dra opp mellomtonen litt.

Funksjonelt sett treffer høyttaleren også blink, ikke minst ved å være både vann- og støvtett. Et helt trygt kjøp i sin klasse.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
QUAD ESL 63 - klassikeren vi ikke glemmer I høyttalernes Hall of Fame, vil en høyttaler stå for seg selv. I et eget rom med en liten rørforsterker tilkoblet. Spillende Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil bli bergtatt av klangen.
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Følg Lyd & Bilde