Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

8 stuevennlige gulvhøyttalere

Stilfull stuelyd

Lyst på bass som ikke tar plass? Disse rimelige gulvhøyttalerne passer perfekt for deg som vil ha heftig lyd uten å gjøre stua om til et lydstudio!

Vi kjenner oss alle igjen i situasjonen: Dere har pusset opp i stua, fått inn en ny og stilig sofa med sjeselong som matcher stuebordet, som matcher skjenken, som igjen matcher TV-bordet som matcher gardinene…bare ett problem, høyttalerne!  De enorme kassene du kjøpte for konfirmasjonspengene ser plutselig ikke så stilige ut lenger, og det er behov for en mer diskré løsning som fortsatt gir god lyd.

Løsningen for mange blir en enkel iPod-høyttaler, eller kanskje to små kompakthøyttalere. Dessverre blir lyden fra disse aldri helt lik den fra store gulvhøyttalere, og mange vil nok savne den heftige bassgjengivelsen og lydtrykket fra sine gamle høyttalere. Da er de moderne, kompakte gulvhøyttalerne et bedre valg!

Mer lyd for pengene
Små gulvhøyttalere tar liten gulvplass, men har den åpenbare fordelen at kabinettet går ”helt ned” og gir rom for ekstra høyttalerelementer . Det kan faktisk være bedre økonomi i å velge en gulvhøyttaler fremfor en liten kompakthøyttaler – særlig om du er glad i å spille høyt, og liker å by inn til fest iblant. Med flere høyttalerelementer og med større kassevolum i tillegg, øker effektiviteten betraktelig i forhold til en liten stativhøyttaler. Det betyr at du kan spille høyere og renere med færre watt fra forsterkeren. Dette er spesielt viktig i surroundsammenheng, hvor forsterkeren skal drive opptil 7 høyttalere samtidig!

Testen
Denne gangen har vi valgt ut 8 høyttalermodeller som alle er relativt kompakte og pene å se på. Vi har som vanlig lagt aller størst vekt på lydkvaliteten, men egenskaper som utseende, kompakt fasong og plasseringsvennlighet er også tatt med blant kriteriene. Ut fra disse kriteriene endte vi opp med 8 ulike høyttalermodeller mellom 4 og 7.000 kroner. Fellesnevneren for disse er at de er slanke og kompakte, og kan leveres i ulike farger som hvitt og svart samt forskjellige tresorter. Samtlige av høyttalerne i testen kan også utvides fra stereo til hjemmekino med matchende senter, subwoofer og bakhøyttalere.

Slik testet vi
Høyttalerne er testet under kontrollerte forhold i Lyd & Bildes eget lytterom. Høyttalerne har fått en innspilling på minimum tre døgn før kritisk lytting, og vi har kjørt et testsignal gjennom høyttalerne for å forvisse oss om at de holder likt lydnivå under sammenligningen. Slik unngår vi at en høyttaler som spiller høyere, automatisk låter ”klarere” eller bedre. Denne fremgangsmåten gir oss samtidig en pekepinn på hvor lettdrevne de ulike høyttalerne er.

Annonse

Referanseforsterkeren har vært NADs nye digitalforsterker C390DD. Med en kraftig forsterker som dette unngår vi at effektbegrensninger slår negativt ut i sammenligningen av høyttalerne. Forsterkeren har også en meget nøyaktig digital volumkontroll. Vi har testet med variert musikk av akustisk, vokal, rock og elektronisk art. Målet er å finne den mest plasseringsvennlige og vellydende gulvhøyttaleren fra 4-7.000 kroner!

 

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Yamaha NS-F150

Bryter med tradisjoner

Yamaha har en lang tradisjon for gode høyttalere. Noen av dem er legendariske. Men det spørs om NS-F150 går inn i historien som et av Yamahas fineste øyeblikk.

Fyldig lyd Rund og varm klang
Ubalansert klang Diffust lydbilde

Tannoy Mercury V4

Et veritabelt budsjettkupp

Mercury-modellene fra skotske Tannoy skuffer ikke: V4-høyttalerne leverer et stort og fyldig lydbilde, med fint fokus og meget fin detaljoppløsning. Til denne prisen er de rett og slett et kupp!

Dynamisk Åpent og oppløst lydbilde Mye for pengene
Slank mellomtone

Boston Acoustics A360

Mye bass fra Boston

Vil du ha stor, kraftig og bassrik lyd er Boston A360 definitivt de tøffeste i denne priskategorien. Uansett musikksmak finner vi at Boston-høyttalerne gjør en svært god jobb.

Kraftig og dyp bassgjengivelse Spiller høyt og rent
Litt tilbakelent diskant

Scansonic S9

En fryd for øynene

En slank høyttaler med pen utførelse og balansert lyd bør tiltale mange. Høyttalerne varter opp med et godt balansert lydbilde, men slank mellomtone, og ikke noe særlig med dypbass. Kledelig design, men noe kjedelig lyd.

Åpent lydbilde Fokusert mellomtone Plasseringsvennlig
Tam dynamikk Mangler bassfylde

Dali Zensor 7

Kraft og oppløsning

Dali Zensor 7 er en høyttaler med en fyldig og engasjerende bassgjengivelse. Mellomtoneregisteret er kanskje noe slankt, men diskanten er til gjengjeld luftig og lett, og gjengir detaljene på en overbevisende måte.

Stor bassklang Distinkt diskant
Litt slank mellomtone

Pioneer S-31-LR

Imponerer med lekker design

Pioneer-høyttalerne har et smakfullt utseende, bassen er fyldig og dyp, men de er noe matte i diskanten.

Fyldig og varm lyd
Tilbakeholden diskant Tungdrevne

Oppsumering

Hardtslående lettvektere

Hvem ville trodd at de minste høyttalerne i testen ville gi den totalt sett beste lyden?

System Audio Saxo 30

Raskere enn sin egen skygge

I kjent System Audio-stil er Saxo 30 en dynamisk og hurtig høyttaler som det er lett å like. Et godt kjøp, med skikkelig dynamikk, åpent lydbilde, men tidvis litt slank bass.

Dynamikk Åpent lydbilde
Litt slank bass

Monitor Audio Bronze BX5

Bronze er en liten bombe

Dette er de minste høyttalerne i testen, men man skulle ikke tro det ut fra lyden – tvert imot! Et helt topp produkt, med stort og presist lydbilde, tydelig mellomtone - og best av alt - lette å plassere.

Stort og presist lydbilde Tydelig mellomtone Kompakt og lettplassert
Litt beherskede overtoner
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.