System Audio Saxo 30

Raskere enn sin egen skygge

I kjent System Audio-stil er Saxo 30 en dynamisk og hurtig høyttaler som det er lett å like. Et godt kjøp, med skikkelig dynamikk, åpent lydbilde, men tidvis litt slank bass.
Lyd & Bilde mener
Dynamikk Åpent lydbilde
Litt slank bass
Spesifikasjoner
  • Gulvstående toveis høyttaler
  • 55 Hz – 25 kHz frekvensområde
  • 89 dB/4-8 ohm følsomhet/impedans
  • 130 x 990 x 200 mm
  • Sort eller hvit pianolakk
forfatter

De slanke Saxo 30 er bare 13 cm brede, noe som gjør dem meget plasseringsvennlige og diskré, og en sikker vinner blant de interiørbevisste. Det har også lydmessige fordeler, da et slankt kabinett reflekterer og forvrenger lyden fra høyttalerelementene i mindre grad enn en stor “låvedør”.

Ulempen er lite volum, noe som gjør en dyp bassgjengivelse vanskelig. Så er da heller ikke de små 4-tommers mellomtonebassene valgt for sine dypbassegenskaper, men snarere for sin hurtighet fra mellombassen og oppover i mellomtonen.

Det slår oss fra første takt at høyttalerne er meget rytmiske og kjappe. Og selv om bassen på Maria Solheims ”Blue Painting” med fordel kunne ruvet enda dypere, er de tonale egenskapene på plass. Det er skikkelig attakk i anslagene, og stemmen til Maria er godt plantet i midten av det hele. Det er ingen maskeringer i mellomtonen her, og ingen stygg pukkel i øvre bass, noe som gjør at stemmene kommer bra frem. Dette gjelder også på Totos rockeperle ”I Will Remember”, som gjenskapes med et stort lydbilde med masse luft. Vi har hørt diskantgjengivelse med enda mer luft, men helhetlig låter SA-høyttalerne bedre enn mye annet. Den energiske, men litt slanke bassen gjør høyttalerne dessuten til et meget godt utgangspunkt med en subwoofer i for eksempel et hjemmekinooppsett.

Også i denne testen:

Yamaha NS-F150

Bryter med tradisjoner

Yamaha har en lang tradisjon for gode høyttalere. Noen av dem er legendariske. Men det spørs om NS-F150 går inn i historien som et av Yamahas fineste øyeblikk.

Fyldig lyd Rund og varm klang
Ubalansert klang Diffust lydbilde

Tannoy Mercury V4

Et veritabelt budsjettkupp

Mercury-modellene fra skotske Tannoy skuffer ikke: V4-høyttalerne leverer et stort og fyldig lydbilde, med fint fokus og meget fin detaljoppløsning. Til denne prisen er de rett og slett et kupp!

Dynamisk Åpent og oppløst lydbilde Mye for pengene
Slank mellomtone

Boston Acoustics A360

Mye bass fra Boston

Vil du ha stor, kraftig og bassrik lyd er Boston A360 definitivt de tøffeste i denne priskategorien. Uansett musikksmak finner vi at Boston-høyttalerne gjør en svært god jobb.

Kraftig og dyp bassgjengivelse Spiller høyt og rent
Litt tilbakelent diskant

Scansonic S9

En fryd for øynene

En slank høyttaler med pen utførelse og balansert lyd bør tiltale mange. Høyttalerne varter opp med et godt balansert lydbilde, men slank mellomtone, og ikke noe særlig med dypbass. Kledelig design, men noe kjedelig lyd.

Åpent lydbilde Fokusert mellomtone Plasseringsvennlig
Tam dynamikk Mangler bassfylde

Dali Zensor 7

Kraft og oppløsning

Dali Zensor 7 er en høyttaler med en fyldig og engasjerende bassgjengivelse. Mellomtoneregisteret er kanskje noe slankt, men diskanten er til gjengjeld luftig og lett, og gjengir detaljene på en overbevisende måte.

Stor bassklang Distinkt diskant
Litt slank mellomtone

Pioneer S-31-LR

Imponerer med lekker design

Pioneer-høyttalerne har et smakfullt utseende, bassen er fyldig og dyp, men de er noe matte i diskanten.

Fyldig og varm lyd
Tilbakeholden diskant Tungdrevne

Oppsumering

Hardtslående lettvektere

Hvem ville trodd at de minste høyttalerne i testen ville gi den totalt sett beste lyden?

Monitor Audio Bronze BX5

Bronze er en liten bombe

Dette er de minste høyttalerne i testen, men man skulle ikke tro det ut fra lyden – tvert imot! Et helt topp produkt, med stort og presist lydbilde, tydelig mellomtone - og best av alt - lette å plassere.

Stort og presist lydbilde Tydelig mellomtone Kompakt og lettplassert
Litt beherskede overtoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Nyhet: Nettforbruket på Black Friday har falt for første gang noensinne
Business

Vi begynner å bli lei Black Friday

For første gang noensinne har nettforbruket i forbindelse med Black Friday falt, det viser en ny rapport fra Adobe. I år ble det handlet for 8.9 milliarder dollar på nett i motsetning til 9 milliarder dollar i fjor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.