: Høyttalerduell: Naim vs Linn

Rule Britannia!

De engelske produsentene Naim og Linn har begge mange spennende lydprodukter på samvittigheten. Her braker de sammen med en høyttalerduell i toppklassen!
Annonse
Annonse
forfatter

Hi-Fi handler ikke bare om musikk og lydgjengivelse, men også i stor grad om personlig smak. Selv om de fleste av oss er født med et sett fungerende ører, er det forskjell på hvilken lyd vi foretrekker. De som går mye på konsert, enten av den forsterkede eller unplugged-varianten, har en tendens til å foretrekke et annet lydbilde enn de som sitter mest hjemme i stua og lytter til studioopptak. Noen liker attpåtil den reproduksjonen bedre enn originalen! Live musikk er tøff, direkte og usminket. Lyden fra studio er mer polert, hvor alle elementer får like god plass.

Blant alle delene i stereokjeden er det høyttalerne som er mest gjenstand for personlig smak – ikke bare visuelt, men også lydmessig. Høyttalerne har det siste ordet når det gjelder hvilken lyd du får høre, og de spiller en viktig rolle i samspill med lytterommet. Det nytter ikke med verdens beste høyttalere om de ikke fungerer i en normal stue.

Naim og Linn
Denne gangen har vi kalt inn to relativt nyskapende høyttalere til duell, som begge kommer fra de britiske øyer. Naim fra Salisbury, England og Linn fra Glasgow i Skottland har en lang og til dels felles historie. På 70-tallet var det et nesten symbiotisk forhold mellom de to produsentene, der Naims forsterkere ofte ble demonstrert sammen med Linns høyttalere, gjerne med en Linn LP12 platespiller i front. Drømmen for mange britiske hi-fi entusiaster var et komplett Linn/Naim anlegg. Etter hvert gikk Naim over til å lage sine egne høyttalere, og Linn sine egne forsterkere. I dag er de en av få hi-fi produsenter som tilbyr komplette stereoanlegg inkludert elektronikk, kabler og høyttalere.  Begge kjennetegnes av en mangel på jåleri og eksotiske materialer, men heller praktiske, effektive løsninger for å få anleggene til å spille bra i vanlige lytterom.

Ovator vs. Isobarik
Naim Ovator S400 og Linn Majik Isobarik koster begge rett i overkant av 30.000 for et par. Dette er en spennende prisklasse hvor vi begynner å få se mer avanserte tekniske løsninger fra høyttalerprodusentene. Linn har gjenopplivet sin gamle Isobarik bassløsning som gir dypere bass fra et kompakt kabinett, mens Naim på sin side har utviklet et spesielt mellomtone-element i samarbeid med et tysk selskap.

Både Naim og Linn tilbyr også matchende forsterkere til høyttalerne sine. Man kan velge å drive dem med en enkelt forsterker, eller med såkalt aktiv drift. Både Linn Majik Isobarik og Naim S400 kan leveres med elektronisk delefilter, hvor bass, mellomtone og diskant drives direkte av hver sin dedikerte forsterker. Hos Naim leveres delefilteret i en separat boks, mens Linn velger å bygge delefilterne inn i sine egne forsterkere.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Oppsummering

To veier til Rom To veier til Rom

At to høyttalerpar koster omtrent det samme og begge er britiske, betyr ikke at de låter likt. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er beviset.

Linn Majik Isobarik

Lyttevennlig rockehøyttaler

Linn sine høyttalere er tradisjonelt ingen rockehøyttalere, men de nye Isobarik-modellene har en bass det er lett å bli hekta på. Her får skikkelig trøkk, sammen med en musikalsk og behagelig lyd. Isobarik kan være litt slanke i mellomtonen.

Punchy dypbass Musikalsk og behagelig lyd
Litt slanke i mellomtonen

Naim Ovator S-400

Lettbeint tungvekter

Høyttalerne fra Naim kjennetegnes ved sin ekstreme hurtighet og glimrende tonale sammenheng. Og de trenger ingen stor stue!

Rytmisk mellombass Flott tonal sammenheng Dynamikk!
Bassen kunne gjerne gått dypere Litt flatt stereoperspektiv
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.