TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Høyttalerduell: Naim vs Linn

Rule Britannia!

De engelske produsentene Naim og Linn har begge mange spennende lydprodukter på samvittigheten. Her braker de sammen med en høyttalerduell i toppklassen!

forfatter
Publisert 16.02.12 - 07:50
Produkter i testen
 • Oppsummering
 • Linn Majik Isobarik
 • Naim Ovator S-400
 • Hi-Fi handler ikke bare om musikk og lydgjengivelse, men også i stor grad om personlig smak. Selv om de fleste av oss er født med et sett fungerende ører, er det forskjell på hvilken lyd vi foretrekker. De som går mye på konsert, enten av den forsterkede eller unplugged-varianten, har en tendens til å foretrekke et annet lydbilde enn de som sitter mest hjemme i stua og lytter til studioopptak. Noen liker attpåtil den reproduksjonen bedre enn originalen! Live musikk er tøff, direkte og usminket. Lyden fra studio er mer polert, hvor alle elementer får like god plass.

  Blant alle delene i stereokjeden er det høyttalerne som er mest gjenstand for personlig smak – ikke bare visuelt, men også lydmessig. Høyttalerne har det siste ordet når det gjelder hvilken lyd du får høre, og de spiller en viktig rolle i samspill med lytterommet. Det nytter ikke med verdens beste høyttalere om de ikke fungerer i en normal stue.

  Naim og Linn
  Denne gangen har vi kalt inn to relativt nyskapende høyttalere til duell, som begge kommer fra de britiske øyer. Naim fra Salisbury, England og Linn fra Glasgow i Skottland har en lang og til dels felles historie. På 70-tallet var det et nesten symbiotisk forhold mellom de to produsentene, der Naims forsterkere ofte ble demonstrert sammen med Linns høyttalere, gjerne med en Linn LP12 platespiller i front. Drømmen for mange britiske hi-fi entusiaster var et komplett Linn/Naim anlegg. Etter hvert gikk Naim over til å lage sine egne høyttalere, og Linn sine egne forsterkere. I dag er de en av få hi-fi produsenter som tilbyr komplette stereoanlegg inkludert elektronikk, kabler og høyttalere.  Begge kjennetegnes av en mangel på jåleri og eksotiske materialer, men heller praktiske, effektive løsninger for å få anleggene til å spille bra i vanlige lytterom.

  Ovator vs. Isobarik
  Naim Ovator S400 og Linn Majik Isobarik koster begge rett i overkant av 30.000 for et par. Dette er en spennende prisklasse hvor vi begynner å få se mer avanserte tekniske løsninger fra høyttalerprodusentene. Linn har gjenopplivet sin gamle Isobarik bassløsning som gir dypere bass fra et kompakt kabinett, mens Naim på sin side har utviklet et spesielt mellomtone-element i samarbeid med et tysk selskap.

  Både Naim og Linn tilbyr også matchende forsterkere til høyttalerne sine. Man kan velge å drive dem med en enkelt forsterker, eller med såkalt aktiv drift. Både Linn Majik Isobarik og Naim S400 kan leveres med elektronisk delefilter, hvor bass, mellomtone og diskant drives direkte av hver sin dedikerte forsterker. Hos Naim leveres delefilteret i en separat boks, mens Linn velger å bygge delefilterne inn i sine egne forsterkere.

  Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

  Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

  LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

  Vi tester for deg!

  Produkter i testen

  Oppsummering

  To veier til Rom To veier til Rom

  At to høyttalerpar koster omtrent det samme og begge er britiske, betyr ikke at de låter likt. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er beviset.

  Linn Majik Isobarik

  Lyttevennlig rockehøyttaler

  Linn sine høyttalere er tradisjonelt ingen rockehøyttalere, men de nye Isobarik-modellene har en bass det er lett å bli hekta på. Her får skikkelig trøkk, sammen med en musikalsk og behagelig lyd. Isobarik kan være litt slanke i mellomtonen.

  Punchy dypbass Musikalsk og behagelig lyd
  Litt slanke i mellomtonen

  Naim Ovator S-400

  Lettbeint tungvekter

  Høyttalerne fra Naim kjennetegnes ved sin ekstreme hurtighet og glimrende tonale sammenheng. Og de trenger ingen stor stue!

  Rytmisk mellombass Flott tonal sammenheng Dynamikk!
  Bassen kunne gjerne gått dypere Litt flatt stereoperspektiv
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Sett musikk til sommerfestene med en av disse høyttalerne Ingen sommer uten party, ingen party uten musikk.
  Liten partyhøyttaler gjør det meste riktig Med Sony XG300 på hagefest, blir det god stemning, uten at du trenger å være redd for naboklager.
  Lydplanke fra... Porsche? Se opp, Sonos og Samsung! Porsches nye lydplanke er like rundt neste sving.
  HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
  På jakt etter ny lydplanke? Sjekk vår topp 10 liste. Savner du bedre lyd fra TV-en? Her finner du de 10 beste lydplankene akkurat nå!
  Marshall fornyer sine trådløse høyttalere Oppdaterer Acton, Stanmore og Woburn.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend