Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Høyttalerduell: Naim vs Linn

Rule Britannia!

De engelske produsentene Naim og Linn har begge mange spennende lydprodukter på samvittigheten. Her braker de sammen med en høyttalerduell i toppklassen!

Skrevet av / 16.02.12 - 07:50
Høyttalerduell: Naim vs Linn
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Hi-Fi handler ikke bare om musikk og lydgjengivelse, men også i stor grad om personlig smak. Selv om de fleste av oss er født med et sett fungerende ører, er det forskjell på hvilken lyd vi foretrekker. De som går mye på konsert, enten av den forsterkede eller unplugged-varianten, har en tendens til å foretrekke et annet lydbilde enn de som sitter mest hjemme i stua og lytter til studioopptak. Noen liker attpåtil den reproduksjonen bedre enn originalen! Live musikk er tøff, direkte og usminket. Lyden fra studio er mer polert, hvor alle elementer får like god plass.

Blant alle delene i stereokjeden er det høyttalerne som er mest gjenstand for personlig smak – ikke bare visuelt, men også lydmessig. Høyttalerne har det siste ordet når det gjelder hvilken lyd du får høre, og de spiller en viktig rolle i samspill med lytterommet. Det nytter ikke med verdens beste høyttalere om de ikke fungerer i en normal stue.

Naim og Linn
Denne gangen har vi kalt inn to relativt nyskapende høyttalere til duell, som begge kommer fra de britiske øyer. Naim fra Salisbury, England og Linn fra Glasgow i Skottland har en lang og til dels felles historie. På 70-tallet var det et nesten symbiotisk forhold mellom de to produsentene, der Naims forsterkere ofte ble demonstrert sammen med Linns høyttalere, gjerne med en Linn LP12 platespiller i front. Drømmen for mange britiske hi-fi entusiaster var et komplett Linn/Naim anlegg. Etter hvert gikk Naim over til å lage sine egne høyttalere, og Linn sine egne forsterkere. I dag er de en av få hi-fi produsenter som tilbyr komplette stereoanlegg inkludert elektronikk, kabler og høyttalere.  Begge kjennetegnes av en mangel på jåleri og eksotiske materialer, men heller praktiske, effektive løsninger for å få anleggene til å spille bra i vanlige lytterom.

Ovator vs. Isobarik
Naim Ovator S400 og Linn Majik Isobarik koster begge rett i overkant av 30.000 for et par. Dette er en spennende prisklasse hvor vi begynner å få se mer avanserte tekniske løsninger fra høyttalerprodusentene. Linn har gjenopplivet sin gamle Isobarik bassløsning som gir dypere bass fra et kompakt kabinett, mens Naim på sin side har utviklet et spesielt mellomtone-element i samarbeid med et tysk selskap.

Både Naim og Linn tilbyr også matchende forsterkere til høyttalerne sine. Man kan velge å drive dem med en enkelt forsterker, eller med såkalt aktiv drift. Både Linn Majik Isobarik og Naim S400 kan leveres med elektronisk delefilter, hvor bass, mellomtone og diskant drives direkte av hver sin dedikerte forsterker. Hos Naim leveres delefilteret i en separat boks, mens Linn velger å bygge delefilterne inn i sine egne forsterkere.

Produkter i denne test

Oppsummering

To veier til Rom To veier til Rom

At to høyttalerpar koster omtrent det samme og begge er britiske, betyr ikke at de låter likt. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er beviset.

Les hele testen

Linn Majik Isobarik

Lyttevennlig rockehøyttaler

Linn sine høyttalere er tradisjonelt ingen rockehøyttalere, men de nye Isobarik-modellene har en bass det er lett å bli hekta på. Her får skikkelig trøkk, sammen med en musikalsk og behagelig lyd. Isobarik kan være litt slanke i mellomtonen.

Punchy dypbass Musikalsk og behagelig lyd
Litt slanke i mellomtonen
Les hele testen

Naim Ovator S-400

Lettbeint tungvekter

Høyttalerne fra Naim kjennetegnes ved sin ekstreme hurtighet og glimrende tonale sammenheng. Og de trenger ingen stor stue!

Rytmisk mellombass Flott tonal sammenheng Dynamikk!
Bassen kunne gjerne gått dypere Litt flatt stereoperspektiv
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Forbløffende basskvaliteter

Lyd & Bilde
Scroll to Top