Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Høyttalerduell: Naim vs Linn

Rule Britannia!

De engelske produsentene Naim og Linn har begge mange spennende lydprodukter på samvittigheten. Her braker de sammen med en høyttalerduell i toppklassen!

Hi-Fi handler ikke bare om musikk og lydgjengivelse, men også i stor grad om personlig smak. Selv om de fleste av oss er født med et sett fungerende ører, er det forskjell på hvilken lyd vi foretrekker. De som går mye på konsert, enten av den forsterkede eller unplugged-varianten, har en tendens til å foretrekke et annet lydbilde enn de som sitter mest hjemme i stua og lytter til studioopptak. Noen liker attpåtil den reproduksjonen bedre enn originalen! Live musikk er tøff, direkte og usminket. Lyden fra studio er mer polert, hvor alle elementer får like god plass.

Blant alle delene i stereokjeden er det høyttalerne som er mest gjenstand for personlig smak – ikke bare visuelt, men også lydmessig. Høyttalerne har det siste ordet når det gjelder hvilken lyd du får høre, og de spiller en viktig rolle i samspill med lytterommet. Det nytter ikke med verdens beste høyttalere om de ikke fungerer i en normal stue.

Naim og Linn
Denne gangen har vi kalt inn to relativt nyskapende høyttalere til duell, som begge kommer fra de britiske øyer. Naim fra Salisbury, England og Linn fra Glasgow i Skottland har en lang og til dels felles historie. På 70-tallet var det et nesten symbiotisk forhold mellom de to produsentene, der Naims forsterkere ofte ble demonstrert sammen med Linns høyttalere, gjerne med en Linn LP12 platespiller i front. Drømmen for mange britiske hi-fi entusiaster var et komplett Linn/Naim anlegg. Etter hvert gikk Naim over til å lage sine egne høyttalere, og Linn sine egne forsterkere. I dag er de en av få hi-fi produsenter som tilbyr komplette stereoanlegg inkludert elektronikk, kabler og høyttalere.  Begge kjennetegnes av en mangel på jåleri og eksotiske materialer, men heller praktiske, effektive løsninger for å få anleggene til å spille bra i vanlige lytterom.

Ovator vs. Isobarik
Naim Ovator S400 og Linn Majik Isobarik koster begge rett i overkant av 30.000 for et par. Dette er en spennende prisklasse hvor vi begynner å få se mer avanserte tekniske løsninger fra høyttalerprodusentene. Linn har gjenopplivet sin gamle Isobarik bassløsning som gir dypere bass fra et kompakt kabinett, mens Naim på sin side har utviklet et spesielt mellomtone-element i samarbeid med et tysk selskap.

Både Naim og Linn tilbyr også matchende forsterkere til høyttalerne sine. Man kan velge å drive dem med en enkelt forsterker, eller med såkalt aktiv drift. Både Linn Majik Isobarik og Naim S400 kan leveres med elektronisk delefilter, hvor bass, mellomtone og diskant drives direkte av hver sin dedikerte forsterker. Hos Naim leveres delefilteret i en separat boks, mens Linn velger å bygge delefilterne inn i sine egne forsterkere.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Oppsummering

To veier til Rom To veier til Rom

At to høyttalerpar koster omtrent det samme og begge er britiske, betyr ikke at de låter likt. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er beviset.

Linn Majik Isobarik

Lyttevennlig rockehøyttaler

Linn sine høyttalere er tradisjonelt ingen rockehøyttalere, men de nye Isobarik-modellene har en bass det er lett å bli hekta på. Her får skikkelig trøkk, sammen med en musikalsk og behagelig lyd. Isobarik kan være litt slanke i mellomtonen.

Punchy dypbass Musikalsk og behagelig lyd
Litt slanke i mellomtonen

Naim Ovator S-400

Lettbeint tungvekter

Høyttalerne fra Naim kjennetegnes ved sin ekstreme hurtighet og glimrende tonale sammenheng. Og de trenger ingen stor stue!

Rytmisk mellombass Flott tonal sammenheng Dynamikk!
Bassen kunne gjerne gått dypere Litt flatt stereoperspektiv
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.