TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Oppsummering

To veier til Rom To veier til Rom

At to høyttalerpar koster omtrent det samme og begge er britiske, betyr ikke at de låter likt. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er beviset.

forfatter
Publisert 16.02.12 - 05:36

Har du over 30.000 kroner å bruke på et høyttalerpar, kan du glede deg over store valgmuligheter. Med et gulvstående høyttalerpar i denne prisklassen kan du forvente et meget oppløst lydbilde med realistisk lydnivå, og en generell lydkvalitet som gjør at du ikke har lyst til å reise deg opp fra sofaen – bortsett fra hvis det er for å danse. Men også her er det viktig å vite hva du er ute etter, for høyttalere låter kanskje like forskjellige i de dyrere klassene, som de gjør i de billigere. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er begge glimrende høyttalere, som på hver sin måte tar deg til det musikalske nirvana.

Ulike konstruksjoner
De to høyttalerparene koster omtrent det samme. De er omtrent like store, og skummer du raskt gjennom lista med tekniske data, er det ikke mye som skiller der heller. Likevel har de to konstruksjonene meget ulik høyttalerteknikk, og de låter da også helt forskjellig.

Linn Majik Isobarik er en fireveis høyttaler, med diskantområdet som fordeles på to elementer. I tillegg har høyttalerne to basser, selv om bare en av dem er synlig. Den andre sitter nemlig i bunnen av kabinettet og slår oppover, i en push-pull-konfigurasjon med den frontmonterte. De passive delefiltrene kan brukes, eller du kan bygge ut høyttalerne med aktive delefiltre.

Naim Ovator S-400 er på sin side en toveis høyttaler. To basser tar de lave frekvensene, mens et spesielt høyttalerelement gjengir alt fra 700 Hz og opp til 35 kHz. Det betyr at det eneste delefilteret som sitter her, er ved 700 Hz.

Ulik lyd
Lydmessig avviker de ved at Linn-høyttalerne har en tyngre og saftigere bass, samtidig som vi føler at de har flere nyanser i overtonene. Skal du ha høyttalere som fyller rommet med et stort lydbilde og deilig bass, selv når du spiller lavt, er disse for deg.

Naim-høyttalerne på sin side er kjappere. Det krever litt mer å få dem til å våkne opp, men får de en god nok forsterker, kvitterer de med rytmer så kontante og stramme, og med en så flott stemmegjengivelse, at du blir sittende og spille plate etter plate. Lydbildet er ikke like stort og pustende, men du verden så engasjerende!

Balanced Mode Radiator

Høyttalerelementet i Ovator S-400 har krevd mye av både utviklings- og produksjonsavdelingen. Konseptet er å utvikle en praktisk implementering av den teoretisk store båndbredden og lineære akustiske gjengivelsen til en vibrerende membran i friluft. I praksis oppnås dette ved å feste balanserende masser til en opphengt membran på nøyaktig kalkulerte posisjoner. Dette forandrer membranens vibrasjoner slik at den opererer både i pistol- og vibreringsmodus samtidig, som gjør at et bredt frekvensregister gjengis med en flat frekvenskurve, konsekvent spredning og lav forvrengning. BMR-elementets egenskaper kombinert med fraværet av et delefilter i det øvre mellomtoneområdet gjør at S-400 låter uanstrengt, rytmisk og oppløst.

Isobarik bassløsning

De to bassene sitter montert mot hverandre (kon mot kon) og er koblet i motfase, slik at de beveger seg i samme retning når de spiller et musikksignal. Det ene elementet sitter inne i kabinettet, mens det andre sitter i sokkelen med baksiden i friluft.  Denne konfigurasjonen vil i praksis oppføre seg som ett membran i en dobbelt så stor kasse, og takket være at den har to oppheng og to magnetsystemer, oppnår man en svært dyp og kontrollert dypbass. Linn oppgir at frekvensgangen strekker seg ned til 28Hz i et vanlig lytterom, hvilket er imponerende for en høyttaler av denne størrelsen. Ulempen med isobarik-prinsippet er at det reduserer følsomheten, og den lave impedansen stiller også krav til en stabil og strømsterk forsterker.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Linn Majik Isobarik

Lyttevennlig rockehøyttaler

Linn sine høyttalere er tradisjonelt ingen rockehøyttalere, men de nye Isobarik-modellene har en bass det er lett å bli hekta på. Her får skikkelig trøkk, sammen med en musikalsk og behagelig lyd. Isobarik kan være litt slanke i mellomtonen.

Punchy dypbass Musikalsk og behagelig lyd
Litt slanke i mellomtonen

Naim Ovator S-400

Lettbeint tungvekter

Høyttalerne fra Naim kjennetegnes ved sin ekstreme hurtighet og glimrende tonale sammenheng. Og de trenger ingen stor stue!

Rytmisk mellombass Flott tonal sammenheng Dynamikk!
Bassen kunne gjerne gått dypere Litt flatt stereoperspektiv
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
Følg Lyd & Bilde