: Oppsummering

To veier til Rom To veier til Rom

At to høyttalerpar koster omtrent det samme og begge er britiske, betyr ikke at de låter likt. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er beviset.
Annonse
Annonse
forfatter

Har du over 30.000 kroner å bruke på et høyttalerpar, kan du glede deg over store valgmuligheter. Med et gulvstående høyttalerpar i denne prisklassen kan du forvente et meget oppløst lydbilde med realistisk lydnivå, og en generell lydkvalitet som gjør at du ikke har lyst til å reise deg opp fra sofaen – bortsett fra hvis det er for å danse. Men også her er det viktig å vite hva du er ute etter, for høyttalere låter kanskje like forskjellige i de dyrere klassene, som de gjør i de billigere. Linn Majik Isobarik og Naim Ovator S-400 er begge glimrende høyttalere, som på hver sin måte tar deg til det musikalske nirvana.

Ulike konstruksjoner
De to høyttalerparene koster omtrent det samme. De er omtrent like store, og skummer du raskt gjennom lista med tekniske data, er det ikke mye som skiller der heller. Likevel har de to konstruksjonene meget ulik høyttalerteknikk, og de låter da også helt forskjellig.

Linn Majik Isobarik er en fireveis høyttaler, med diskantområdet som fordeles på to elementer. I tillegg har høyttalerne to basser, selv om bare en av dem er synlig. Den andre sitter nemlig i bunnen av kabinettet og slår oppover, i en push-pull-konfigurasjon med den frontmonterte. De passive delefiltrene kan brukes, eller du kan bygge ut høyttalerne med aktive delefiltre.

Naim Ovator S-400 er på sin side en toveis høyttaler. To basser tar de lave frekvensene, mens et spesielt høyttalerelement gjengir alt fra 700 Hz og opp til 35 kHz. Det betyr at det eneste delefilteret som sitter her, er ved 700 Hz.

Ulik lyd
Lydmessig avviker de ved at Linn-høyttalerne har en tyngre og saftigere bass, samtidig som vi føler at de har flere nyanser i overtonene. Skal du ha høyttalere som fyller rommet med et stort lydbilde og deilig bass, selv når du spiller lavt, er disse for deg.

Naim-høyttalerne på sin side er kjappere. Det krever litt mer å få dem til å våkne opp, men får de en god nok forsterker, kvitterer de med rytmer så kontante og stramme, og med en så flott stemmegjengivelse, at du blir sittende og spille plate etter plate. Lydbildet er ikke like stort og pustende, men du verden så engasjerende!

Balanced Mode Radiator

Høyttalerelementet i Ovator S-400 har krevd mye av både utviklings- og produksjonsavdelingen. Konseptet er å utvikle en praktisk implementering av den teoretisk store båndbredden og lineære akustiske gjengivelsen til en vibrerende membran i friluft. I praksis oppnås dette ved å feste balanserende masser til en opphengt membran på nøyaktig kalkulerte posisjoner. Dette forandrer membranens vibrasjoner slik at den opererer både i pistol- og vibreringsmodus samtidig, som gjør at et bredt frekvensregister gjengis med en flat frekvenskurve, konsekvent spredning og lav forvrengning. BMR-elementets egenskaper kombinert med fraværet av et delefilter i det øvre mellomtoneområdet gjør at S-400 låter uanstrengt, rytmisk og oppløst.

Isobarik bassløsning

De to bassene sitter montert mot hverandre (kon mot kon) og er koblet i motfase, slik at de beveger seg i samme retning når de spiller et musikksignal. Det ene elementet sitter inne i kabinettet, mens det andre sitter i sokkelen med baksiden i friluft.  Denne konfigurasjonen vil i praksis oppføre seg som ett membran i en dobbelt så stor kasse, og takket være at den har to oppheng og to magnetsystemer, oppnår man en svært dyp og kontrollert dypbass. Linn oppgir at frekvensgangen strekker seg ned til 28Hz i et vanlig lytterom, hvilket er imponerende for en høyttaler av denne størrelsen. Ulempen med isobarik-prinsippet er at det reduserer følsomheten, og den lave impedansen stiller også krav til en stabil og strømsterk forsterker.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Linn Majik Isobarik

Lyttevennlig rockehøyttaler

Linn sine høyttalere er tradisjonelt ingen rockehøyttalere, men de nye Isobarik-modellene har en bass det er lett å bli hekta på. Her får skikkelig trøkk, sammen med en musikalsk og behagelig lyd. Isobarik kan være litt slanke i mellomtonen.

Punchy dypbass Musikalsk og behagelig lyd
Litt slanke i mellomtonen

Naim Ovator S-400

Lettbeint tungvekter

Høyttalerne fra Naim kjennetegnes ved sin ekstreme hurtighet og glimrende tonale sammenheng. Og de trenger ingen stor stue!

Rytmisk mellombass Flott tonal sammenheng Dynamikk!
Bassen kunne gjerne gått dypere Litt flatt stereoperspektiv
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!