Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

8 reisekameraer

Det beste kameraet til ferien

Disse lommevennlige kompaktkameraene har ekstra lang zoom og best av alt de husker hvor bildene ble tatt!

På ferie i mer solrike land er det nå flere av oss som ikke vil slepe rund på et uhåndterlig systemkamera. Nei, skal man få tatt noen bilder skal det være et litt smidigere kamera man kan putte ned i lommen. Tradisjonelt har man da fått ofre zoomen, noe som førte til at man ikke fikk tatt alle de bildene man hadde ønsket. Men i de siste årene har reisekameraer utviklet seg i en rasende fart.

I kapprustningen mellom kameraprodusentene kjemper alle om å ha de høyeste tallene og de siste finessene. Det tydeligste i år er at zoomomfanget har hoppet opp reelt uten at kameraene for den saks skyld har blitt større. Forrige året var 10-14 ganger zoom normalt, og vi ble imponert over 18x. I år er det minimum 12, og ikke færre enn tre kameraer når opp til svimlende 20x zoom.

Dessverre virker ikke megapiksel-kappløpet å være over enda. Forrige års modeller lå mellom 12-14 megapiksel med noen opp mot 16. I denne testen er det få som våger ligge igjen på de mer rimelige 12 megapiksel. I stedet har de fleste dratt i vei til 16, med enkelte enda opp til 18 megapiksel. Men sensorene har jo ikke blitt større, så det naturlige resultatet burde blitt større bilder med mer støy. Dette kan man til en viss grad motvirke med bildebehandling, men det hadde nok vært bedre om man hadde våget å sto imot og si at nå er det nok med oppløsning.

Bakbelyst CMOS-sensor er også noe som har gått fra å være noe man fremhevet som en fordel til å bli hverdagsmat. Begrepet er litt ullent for de fleste, men det innebærer at man har flyttet komponenter og ledninger som tidligere har blokkert for en del av lyset til baksiden av sensoren. Resultatet er at mer lys faktisk har nådd frem til den, noe som gir bedre bildekvalitet i dårlige lysforhold.

Sist år var det bare noen få modeller som hadde innebygget GPS, men i år har majoriteten det. Fordelen er at man senere kan se hvor bildet ble tatt. Det kan være praktisk om man sorterer de lenge etterpå, eller om man ikke husker navnet på den der lille byen med den koselige restauranten man ser på bildet. Noen kameraer lagrer bare koordinatene i bildefilen slik at man må finne frem stedets navn på PC-en. Andre viser stedsnavnet i klartekst på skjermen. Men i år kan man til og med få opp et kart på skjermen. Bra om man ikke har en smartmobil for hånden. Tenk imidlertid over at noen kameraer har GPS-mottakeren gående selv når kamerat er slått av. Tanken bak er at man skal kunne få opp ruten sin på et kart etterpå. Men det drar ut batteriet så hurtig at vi anbefaler at man slår av denne finessen.

Annonse

Testen på TV2:

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Panasonic Lumix DMC-TZ30

Til det perfekte

De få svakhetene hos forrige års testvinner er eliminert i årets imponerende modell.

Bra bilder Filming GPS med kart
Prisen

Sony Cyber-shot DSC-HX10V

Et skritt tilbake

Jakten på alt mer imponerende tall synes å være viktigere enn bildekvaliteten.

GPS Kjapt
Bildestøy Fargegjengivelsen

Olympus SH-25 MR

Pekeskjerm til lavpris

Fullspekket av funksjoner og med velutrustet pekeskjerm til en bra pris.

GPS Pekeskjerm
Filmformatet Middelmådig bilde­kvalitet

Nikon Coolpix S9300

Bare pek og skyt

Automatikk og pent ytre er rette vei å gå for å tiltrekke seg de som bare vi knipse bilder.

GPS Brukervennlig Bra skjerm
Dårlig batterikapasitet

Casio Exilim EX-ZR200

Kjapt og utholdende

Det trekker og skyter kjappere enn Lucky Luke og batteritiden er utmerket.

Utmerket batteritid Meget kjapp oppstart
Støy i svakt lys Ingen GPS

Samsung WB750

Rimelig langzoom

Tenker man på lommeboken og ikke har for høye krav er WB750 et utmerket valg.

Prisen Bildekvaliteten utendørs
Blitsen Håndteringen

Canon Powershot SX260 HS

Mesteren i i mørket

Canon SX-kameraer fortsetter å imponere, spesielt i dårlige lysforhold.

GPS Bildekvaliteten i dårlig lys
Middelmådig batterikapasitet Tettsittende knapper

Pentax Optio VS20

Gaper over for mye

På papiret ser det ut til å matche konkurrentene, men i virkeligheten er det annerledes.

Billig
Bildekvaliteten Plastaktig Ingen GPS
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

4 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.