Produkter i denne test
På ferie i mer solrike land er det nå flere av oss som ikke vil slepe rund på et uhåndterlig systemkamera. Nei, skal man få tatt noen bilder skal det være et litt smidigere kamera man kan putte ned i lommen. Tradisjonelt har man da fått ofre zoomen, noe som førte til at man ikke fikk tatt alle de bildene man hadde ønsket. Men i de siste årene har reisekameraer utviklet seg i en rasende fart.
I kapprustningen mellom kameraprodusentene kjemper alle om å ha de høyeste tallene og de siste finessene. Det tydeligste i år er at zoomomfanget har hoppet opp reelt uten at kameraene for den saks skyld har blitt større. Forrige året var 10-14 ganger zoom normalt, og vi ble imponert over 18x. I år er det minimum 12, og ikke færre enn tre kameraer når opp til svimlende 20x zoom.
Dessverre virker ikke megapiksel-kappløpet å være over enda. Forrige års modeller lå mellom 12-14 megapiksel med noen opp mot 16. I denne testen er det få som våger ligge igjen på de mer rimelige 12 megapiksel. I stedet har de fleste dratt i vei til 16, med enkelte enda opp til 18 megapiksel. Men sensorene har jo ikke blitt større, så det naturlige resultatet burde blitt større bilder med mer støy. Dette kan man til en viss grad motvirke med bildebehandling, men det hadde nok vært bedre om man hadde våget å sto imot og si at nå er det nok med oppløsning.
Bakbelyst CMOS-sensor er også noe som har gått fra å være noe man fremhevet som en fordel til å bli hverdagsmat. Begrepet er litt ullent for de fleste, men det innebærer at man har flyttet komponenter og ledninger som tidligere har blokkert for en del av lyset til baksiden av sensoren. Resultatet er at mer lys faktisk har nådd frem til den, noe som gir bedre bildekvalitet i dårlige lysforhold.
Sist år var det bare noen få modeller som hadde innebygget GPS, men i år har majoriteten det. Fordelen er at man senere kan se hvor bildet ble tatt. Det kan være praktisk om man sorterer de lenge etterpå, eller om man ikke husker navnet på den der lille byen med den koselige restauranten man ser på bildet. Noen kameraer lagrer bare koordinatene i bildefilen slik at man må finne frem stedets navn på PC-en. Andre viser stedsnavnet i klartekst på skjermen. Men i år kan man til og med få opp et kart på skjermen. Bra om man ikke har en smartmobil for hånden. Tenk imidlertid over at noen kameraer har GPS-mottakeren gående selv når kamerat er slått av. Tanken bak er at man skal kunne få opp ruten sin på et kart etterpå. Men det drar ut batteriet så hurtig at vi anbefaler at man slår av denne finessen.
Testen på TV2:
Produkter i denne test
Panasonic Lumix DMC-TZ30
Til det perfekte
De få svakhetene hos forrige års testvinner er eliminert i årets imponerende modell.
Sony Cyber-shot DSC-HX10V
Et skritt tilbake
Jakten på alt mer imponerende tall synes å være viktigere enn bildekvaliteten.
Olympus SH-25 MR
Pekeskjerm til lavpris
Fullspekket av funksjoner og med velutrustet pekeskjerm til en bra pris.
Nikon Coolpix S9300
Bare pek og skyt
Automatikk og pent ytre er rette vei å gå for å tiltrekke seg de som bare vi knipse bilder.
Casio Exilim EX-ZR200
Kjapt og utholdende
Det trekker og skyter kjappere enn Lucky Luke og batteritiden er utmerket.
Samsung WB750
Rimelig langzoom
Tenker man på lommeboken og ikke har for høye krav er WB750 et utmerket valg.
Canon Powershot SX260 HS
Mesteren i i mørket
Canon SX-kameraer fortsetter å imponere, spesielt i dårlige lysforhold.
Pentax Optio VS20
Gaper over for mye
På papiret ser det ut til å matche konkurrentene, men i virkeligheten er det annerledes.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser