TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

6 kompakthøyttalere under 6.000 kr

Til himmels på budsjettklasse

Små høyttalere kan gi fantastisk lyd! Her er de beste under 6.000 kr.

forfatter
Publisert 16.04.15 - 00:01
Produkter i testen
 • PSB Imagine XB
 • Canton Chrono 502.2
 • Klipsch RP-160
 • Elac BS 73
 • Bowers & Wilkins 685 S2
 • SVS Prime Bookshelf
 • Små høyttalere er det mest praktiske valget for mange av oss. De er enkle å plassere, og kan stå i bokhyllen om man vil.

  I små rom er en kompakt høyttaler gjerne helt nødvendig, men de virkelig gode bokhyllehøyttalerne kan fint stå i en romslig stue, og likevel spille godt. I mange tilfeller kan de faktisk lyde bedre enn en stor høyttaler. De er ideelle valg når man ikke har plass til store høyttalere, eller ikke vil møblere stuen med gulvhøyttalere.

  Siden de færreste av oss trenger dypbass som går ned til 20 Hz – orgeltoner altså, kan vi spare penger på å velge en kompakt høyttaler som passer i hylla. I stedet for en stor gulvstående høyttaler til 5.000 kr, kan man heller legge pengene i en mindre høyttaler med høyere kvalitet.

   

  modern bright interior

   

  For pengene man kunne brukt på gulvstående høyttaler, kommer godt med i en kompakthøyttaler til samme pris, som er bedre teknisk, finere å se på og spiller bedre. For en liten høyttaler som koster det samme som en stor, har som regel bedre elementer og er generelt bedre konstruert. Det gir seg gjerne utslag i bedre dynamikk, åpnere lydbilde og bedre stereoperspektiv.

  Det merkes spesielt godt i mellomtonen, som ofte er mer sammenhengende og tydelig i en liten høyttaler.

  Skal man bruke mellom 4.000 og 6.000 kroner, kan man altså få bedre lyd for pengene i en liten, enn en stor høyttaler. De rekker fint ned til 40 Hz – som er lavere frekvens enn bassgitarer og de fleste trommer rekker ned til, og kan skape en fullstendig helhetlig musikkopplevelse med små elementer.

   

  Stands

   

  Bedre lyd fra små høyttalere

  I en bokhyllehøyttaler kommer lyden fra et konsentrert punkt, på en liten frontplate som er mellom 30 og 40 cm høy. Et så lite kabinett er mindre utsatt for resonanser enn et stort et, og det er blant annet derfor en kompakthøyttaler kan gi et stort, åpent og tydelig lydbilde. Tross beskjedent mål og volum.

  Små høyttalerne mangler bare dypbass og evnen til å spille virkelig høyt. Særlig i et stort rom, men de seks parene vi har valgt ut til denne testen, er hakket større enn de minste og rimeligste bokhyllehøyttalerne vi har testet.

   

      Les også: Test av seks rimelige bokhyllehøyttalere under 3.000 kr.

   

  Bokhyllehøyttalerne i denne testen koster mellom 4.000 og 6.000 kr per par, og har bedre elementer og finere kvalitet enn de billigste høyttalerne vi har testet. Det betyr ikke bare at de lyder bedre, men også at de tar seg bedre ut i et møblert hjem.

  Enten de står i bokhyllen, eller på stativer.

   

  Video

  youtu.be/5JZ9lZODEeg&feature=youtu.be

   

  Plassering av små høyttalere

  De fleste høyttalerne i testen går lett inn i en normal bokhylle. Men da kan man få litt for mye bass fordi bokhyllen fungerer som en forsterker for lave frekvenser.

  Mange høyttalere har nemlig åpninger bak, for å kompensere for små høyttaleres manglende bass, som skuffer bassen rett i bokhyllen.

  Soundcare

  Hvis det ikke følger med skumpropper til å dytte i bassrefleksportene på baksiden av høyttalerne, er det lurt å skaffe seg et par for å dempe bassen slik at den ikke blir påtrengende. Alternativt kan man plassere høyttalerne på en hylle eller reol hvor de står fritt.

  Da lyder de bedre enn om de står i en bokhylle, men pass på at de i det minste har plast- eller gummiføtter på undersiden, for å dempe resonanser. Det aller beste er de små underlagene til Soundcare, som koster 299 kr for tre stykker. De festes under høyttaleren med dobbeltsidig tape, og demper resonanser, samtidig som de gir bedre lyd. Særlig i bassen.

  Hvis man har plass, er gulvstativer det aller beste. Da får man langt mer fleksibel plassering, og potensielt enda bedre lyd. Gode stativer koster fra tusenlappen per par, og til høyttalerne i denne testen, er 60 cm høye stativer det ideelle.

   

        Les også: Guide til plassering av høyttalere

   

  Monster Cable_1

  Kjøp skikkelige kabler

  Mange tror at man kan klare seg fint med vanlig lampettledning, og det er helt korrekt. Men det er ikke optimalt. En kabel med mindre tap og mer solid konstruksjon, er å foretrekke. Det betyr ikke kabler tykke som hageslanger, eller dyre som juveler.

  Man kommer langt med en god kabel til 70-80 kr meteren, pluss plugger. Gode merker er Monster Cable, In-Akustik, Supra, Nordost, Audioquest og van den Hul.

  De kommer gjerne ferdig montert med plugger i lengder fra to meter per side, og koster fra tusenlappen og oppover.

  Er du i tvil om de er verdt pengene, ber du om å få deponere på kablene i butikken, så du får prøvd hjemme før du kjøper.

   

  Dette brukte vi under testen

  Hegel H80 80 W integrert forsterker, 9.995 kr
  Mark Levinson No 585 200 W integrert forsterker, 120.000 kr
  Electrocompaniet ECM 2 nettverksspiller, 37.500 kr
  Monster Cable M1.2S høyttalerkabler

   

  Vår Wimp Hi-Fi spilleliste

  1 The Game of Love – Daft Punk
  2 Grown Up – Emilie Nicolas
  3 Dancing in the Dark – Nicole Atkins
  4 Even the Stars Are Sleeping – Dan Wilson
  5 Red Right Hand – Nick Cave & The Bad Seeds
  6 Lose Yourself to Dance – Daft Punk feat. Pharrell Williams

   

  https://wimpmusic.com/playlist/4acabe7b-60d3-49be-91e2-90b14e5480cf

   

  Produkter i testen

  PSB Imagine XB

  Sprut til tusen

  Denne lille krabaten går fint inn i bokhylla, og varter opp med overraskende spreke toner.

  Høyttalerne låter større enn de ser ut, med en frisk og rytmisk spillestil. Meget underholdende, med en bråte detaljer i lydbildet. Dessuten er de meget plasseringsvennlige.
  Andre høyttalere i klassen har dypere bass, og det finnes de med en mykere og glattere spillestil.

  Canton Chrono 502.2

  Silkelyd fra bokhylla

  En av testens mest kompakte høyttalere låter silkeglatt og forførende.

  Høyttalerne har en av de lekreste utførelsene vi har sett i sin klasse. I tillegg låter de både fint og oppløst, med spesielt luftige overtoner. Kompakte mål gjør de meget plasseringsvennlige.
  Bassen er ikke den heftigste, og det mangler litt attakk også oppover i tonene.

  Klipsch RP-160

  Grand Slam!

  Høyttalerne fra Klipsch er en ”skostørrelse” større enn de andre testdeltakerne, og kommer væpnet til tennene med kraftige horndiskanter og basselementer. Det kan man også høre!

  Med stor og kraftfull lyd, og en høy følsomhet på hele 95 dB kan Klipsch-høyttalerne gi imponerende resultat selv med moderate, rimelige forsterkere.
  Disse svære høyttalerne får ikke uten videre plass i noen bokhylle!

  Elac BS 73

  Silkemyk vokal

  Fra Elac kommer en liten høyttaler med sjarmerende stor og fyldig klang!

  Nydelig åpen og varm klang preger disse høyttalerne, som aldri skjærer i ørene.
  Bassen er litt mer forsiktig, og Elac har ikke like dynamisk og spretten lyd som de sprekeste konkurrentene i prisklassen.

  Bowers & Wilkins 685 S2

  Gullstandarden

  600-serien fra Bowers & Wilkins har i en årrekke vært målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. Den oppgraderte 685 S2 viser hvor lista skal ligge!

  685 S2 preges av en detaljert mellomtone og finkornet diskant som slipper gjennom flere detaljer enn konkurrentene, og en velbalansert lydkarakter som egner seg bra til alle typer musikk
  Når man prøver å gjøre alle til lags, kan det også låte litt kjedelig for enkelte. Det finnes andre testdeltakere med enda mer basstrykk, futt og fart.

  SVS Prime Bookshelf

  Tåler en trøkk

  SVS er kjent for sine hjemmekinohøyttalere. Og disse høyttalerne trives nok også best i hjemmekinoen.

  SVS Prime Bookshelf har en heftig bassrespons til en kompakthøyttaler å være. Bassrytmene trøkker bra, og høyttaleren låter aldri hard selv ved ganske høyt lydnivå.
  Vi ønsker oss luftigere overtoner. Instrumenter og sangstemmer låter litt dempet og mangler gnist og energi.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  5 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
  Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
  Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
  Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
  Sonos Sub Mini: Mindre og billigere basshøyttaler Ventetiden er (nesten) over. Her er Sonos Sub Mini.
  Knuser konkurrentene Reference 3 Meta sparer deg for mye penger, og gir deg likevel ekte high-end lyd knapt uten noen begrensninger.
  Følg Lyd & Bilde