Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canton Chrono 502.2

Silkelyd fra bokhylla

En av testens mest kompakte høyttalere låter silkeglatt og forførende.

Skrevet av / 16.04.15 - 00:01
Canton Chrono 502.2
Audun Hage

Fra Tysklands største høyttalerprodusent kommer en av de lekreste høyttalerne i denne klassen. I hvitt er Chrono 502.2 en fryd for øyet, med metalliske detaljer rundt høyttalermembranene.

Høyttalerne har relativt lav følsomhet, hvilket betyr at de trenger litt forsterkerkraft for å spille høyt. Mest sannsynlig er ikke kunder som vil «guffe opp til 11» i målgruppen uansett, så de fleste vil klare seg fint med en forsterker på 2 x 50 watt.

De kompakte høyttalerne er nok fristende å plassere i bokhyllen, men vit at skumgummipute til bassporten ikke følger med, noe som kan gjøre bassen litt overveldende.

 

Canton_Chrono_502_1

 

Lydkvalitet

Når det er sagt, så er bassen fra Chrono 502.2 både avbalansert og nøytral. Bassen har ikke samme aggressivitet som PSB, og heller ikke er like dyp og fyldig som hos B&W. Ikke se på spesifikasjonene her, oppgitt nedre grense på 33 Hz er antakelig målt ved -10 dB. Dermed skulle ikke høyttalerne være så vanskelig å plassere i bokhylla.

Pianoet til Nicole Atkins på hennes melankolske tolkning av Springsteen-låta «Dancing in the Dark» klinger veldig fint. Lydbildet er luftig, stort og åpent. Det er god bredde her, og pianoet har mange lag med luft i de øverste frekvensene. På samme måte er stemmen til Dan Wilson luftig og distinkt. Lyden minner mye om den til PSB Imagine XB, men Canton er mindre aggressiv fra mellomtonen og oppover. På godt og vondt. På den ene siden er vrenggitaren i refrenget på nevnte låt mykere å høre på med Canton. Men samtidig mangler noe av livet.

Også Nick Caves «Red Right Hand» oppleves som litt forsiktig og snilt fremført. Vi savner også litt trøkk i bassområdet. Det kan hende importøren heller burde sendt oss storebror 503.2 til bare tusen kroner mer, for denne er større og vil nok bedre evne å konkurrere med B&W og Klipsch på bassgjengivelse. 502.2 vil på sin side måle seg mot PSB, Elac og SVS, og i så måte plasserer denne seg midt i feltet.

 

Canton_Chrono502_2
Høyttaleren gjør seg også fint i svart.

 

 

Vakkert, men litt forsiktig

En av de lekreste høyttalerne av sitt slag låter også fortreffelig. Lyden er uproblematisk uansett musikktype, både åpen og detaljert. Sangstemmer er tydelige, og instrumenter har godt med plass å utfolde seg på.

Det mangler generelt litt energi og snert. Alt låter fint, men hvis du vil ha mer trøkk og gnist, finnes det andre alternativer. Vi avskriver ikke storebror 503.2 i så måte.

Lyd & Bilde mener

Høyttalerne har en av de lekreste utførelsene vi har sett i sin klasse. I tillegg låter de både fint og oppløst, med spesielt luftige overtoner. Kompakte mål gjør de meget plasseringsvennlige. Bassen er ikke den heftigste, og det mangler litt attakk også oppover i tonene.

Også i denne testen:

6 kompakthøyttalere under 6.000 kr

PSB Imagine XB

Sprut til tusen

Denne lille krabaten går fint inn i bokhylla, og varter opp med overraskende spreke toner.

Høyttalerne låter større enn de ser ut, med en frisk og rytmisk spillestil. Meget underholdende, med en bråte detaljer i lydbildet. Dessuten er de meget plasseringsvennlige.
Andre høyttalere i klassen har dypere bass, og det finnes de med en mykere og glattere spillestil.
Les hele testen

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Høyttalerne fra Klipsch er en ”skostørrelse” større enn de andre testdeltakerne, og kommer væpnet til tennene med kraftige horndiskanter og basselementer. Det kan man også høre!

Med stor og kraftfull lyd, og en høy følsomhet på hele 95 dB kan Klipsch-høyttalerne gi imponerende resultat selv med moderate, rimelige forsterkere.
Disse svære høyttalerne får ikke uten videre plass i noen bokhylle!
Les hele testen

Elac BS 73

Silkemyk vokal

Fra Elac kommer en liten høyttaler med sjarmerende stor og fyldig klang!

Nydelig åpen og varm klang preger disse høyttalerne, som aldri skjærer i ørene.
Bassen er litt mer forsiktig, og Elac har ikke like dynamisk og spretten lyd som de sprekeste konkurrentene i prisklassen.
Les hele testen

Bowers & Wilkins 685 S2

Gullstandarden

600-serien fra Bowers & Wilkins har i en årrekke vært målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. Den oppgraderte 685 S2 viser hvor lista skal ligge!

685 S2 preges av en detaljert mellomtone og finkornet diskant som slipper gjennom flere detaljer enn konkurrentene, og en velbalansert lydkarakter som egner seg bra til alle typer musikk
Når man prøver å gjøre alle til lags, kan det også låte litt kjedelig for enkelte. Det finnes andre testdeltakere med enda mer basstrykk, futt og fart.
Les hele testen

SVS Prime Bookshelf

Tåler en trøkk

SVS er kjent for sine hjemmekinohøyttalere. Og disse høyttalerne trives nok også best i hjemmekinoen.

SVS Prime Bookshelf har en heftig bassrespons til en kompakthøyttaler å være. Bassrytmene trøkker bra, og høyttaleren låter aldri hard selv ved ganske høyt lydnivå.
Vi ønsker oss luftigere overtoner. Instrumenter og sangstemmer låter litt dempet og mangler gnist og energi.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top