Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Elac BS 73

Silkemyk vokal

Fra Elac kommer en liten høyttaler med sjarmerende stor og fyldig klang!

Skrevet av / 16.04.15 - 00:01
Elac BS 73
Audun Hage

Tyske Elac har opparbeidet seg et solid rykte de siste årene: Den Kiel-baserte produsenten er kjent for å levere høyttalere med høy byggekvalitet og avanserte tekniske løsninger. Det de er aller mest kjent for er den spesielle bånddiskanten Air Motion Transformer, som gir en svært utstrakt og veloppløst diskantgjengivelse. Høyttalerne vi omtaler her må imidlertid klare seg uten disse.

Elacs nye budsjettserie Line 70 kommer nemlig med mer alminnelige diskantelementer. Kompakthøyttaleren BS 73 bruker en 25 millimeter silkedome, i tillegg til et 150 mm stort basselement. BS 73 er således en av de mindre høyttalerne i testen. Bassporten sitter på baksiden, montert over høyttalerterminalene som er av singel-wiring typen. Kabinettet har elegante, avrundede kanter og kommer med enten matt svart eller hvit lakkering.

 

Lydkvalitet

Elac-høyttalerne viser seg å være utmerkede høyttalere på mange måter. De har en imponerende ren lydkarakter. Emilie Nicolas vokal låter klokkeklart uten å  skingre. Høyttalerne takler fint å spille høyt, uten at lyden blir forvrengt eller anstrengende å lytte til. Det er ingen tendenser til resonans eller ulyder. Mye av «ELAC DNAet» er på plass, også i denne prisklassen.

Daft Punks basstunge musikk byr imidlertid på utfordringer for de små høyttalerne. Selv om de har utmerket punsj i øvre del av bassen, kommer de litt til kort på de dypere basstonene. Den fete synthbassen flyter ut litt, og anslagene blir ikke like tydelig definert.

Sammenlignet med konkurrentene kan man også høre at BS 73 mangler litt dynamikk, futt og fart. Elacene har for eksempel en litt forsiktig gjengivelse av synthperkusjon enn Canton og PSB. De mangler litt av friskheten i toppen, og mellomtonen oppleves litt tørrere, mindre livlig. Elac-høyttalerne har en litt mørkere, mer tilbakelent klangkarakter, hvor vi blir stående lengre unna Nick Cave og bandet hans. Låtene vi har valgt, blir ikke like engasjerende å lytte til. – Rett og slett litt mattere i lakken enn de beste i testen, uttrykker Lasse.

 

Ikke helt til topps

Elac BS 73 leverer en fin, fyldig og behagelig klang. En glimrende høyttaler på de fleste vis. Når BS 73 likevel ikke greier å imponere testpanelet i veldig stor grad, skyldes det mest av alt at konkurransen i dette segmentet er veldig tøff. BS 73 leverer en finslipt og detaljert lydgjengivelse, men når altså ikke helt opp i dette selskapet.

Lyd & Bilde mener

Nydelig åpen og varm klang preger disse høyttalerne, som aldri skjærer i ørene. Bassen er litt mer forsiktig, og Elac har ikke like dynamisk og spretten lyd som de sprekeste konkurrentene i prisklassen.

Også i denne testen:

6 kompakthøyttalere under 6.000 kr

PSB Imagine XB

Sprut til tusen

Denne lille krabaten går fint inn i bokhylla, og varter opp med overraskende spreke toner.

Høyttalerne låter større enn de ser ut, med en frisk og rytmisk spillestil. Meget underholdende, med en bråte detaljer i lydbildet. Dessuten er de meget plasseringsvennlige.
Andre høyttalere i klassen har dypere bass, og det finnes de med en mykere og glattere spillestil.
Les hele testen

Canton Chrono 502.2

Silkelyd fra bokhylla

En av testens mest kompakte høyttalere låter silkeglatt og forførende.

Høyttalerne har en av de lekreste utførelsene vi har sett i sin klasse. I tillegg låter de både fint og oppløst, med spesielt luftige overtoner. Kompakte mål gjør de meget plasseringsvennlige.
Bassen er ikke den heftigste, og det mangler litt attakk også oppover i tonene.
Les hele testen

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Høyttalerne fra Klipsch er en ”skostørrelse” større enn de andre testdeltakerne, og kommer væpnet til tennene med kraftige horndiskanter og basselementer. Det kan man også høre!

Med stor og kraftfull lyd, og en høy følsomhet på hele 95 dB kan Klipsch-høyttalerne gi imponerende resultat selv med moderate, rimelige forsterkere.
Disse svære høyttalerne får ikke uten videre plass i noen bokhylle!
Les hele testen

Bowers & Wilkins 685 S2

Gullstandarden

600-serien fra Bowers & Wilkins har i en årrekke vært målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. Den oppgraderte 685 S2 viser hvor lista skal ligge!

685 S2 preges av en detaljert mellomtone og finkornet diskant som slipper gjennom flere detaljer enn konkurrentene, og en velbalansert lydkarakter som egner seg bra til alle typer musikk
Når man prøver å gjøre alle til lags, kan det også låte litt kjedelig for enkelte. Det finnes andre testdeltakere med enda mer basstrykk, futt og fart.
Les hele testen

SVS Prime Bookshelf

Tåler en trøkk

SVS er kjent for sine hjemmekinohøyttalere. Og disse høyttalerne trives nok også best i hjemmekinoen.

SVS Prime Bookshelf har en heftig bassrespons til en kompakthøyttaler å være. Bassrytmene trøkker bra, og høyttaleren låter aldri hard selv ved ganske høyt lydnivå.
Vi ønsker oss luftigere overtoner. Instrumenter og sangstemmer låter litt dempet og mangler gnist og energi.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Vakker både utenpå og inni

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Scroll to Top