TEST: Elac BS 73 – Silkemyk vokal
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Elac BS 73

Silkemyk vokal

Fra Elac kommer en liten høyttaler med sjarmerende stor og fyldig klang!

forfatter
Publisert 16.04.15 - 00:01
L&B mener
Nydelig åpen og varm klang preger disse høyttalerne, som aldri skjærer i ørene.
Bassen er litt mer forsiktig, og Elac har ikke like dynamisk og spretten lyd som de sprekeste konkurrentene i prisklassen.
Spesifikasjoner
 • 6" bass/mellomtone
 • 1" diskantdome
 • Følsomhet: 87,5 dB ved 1 watt / 8 ohm
 • Frekvensgang: 45 Hz – 28 kHz
 • Svart eller hvit lakkfinish (matt)
 • H x B x D: 28 × 17 × 28 cm
Veil. pris 4795Pr. 16.04.15 Produktside

Tyske Elac har opparbeidet seg et solid rykte de siste årene: Den Kiel-baserte produsenten er kjent for å levere høyttalere med høy byggekvalitet og avanserte tekniske løsninger. Det de er aller mest kjent for er den spesielle bånddiskanten Air Motion Transformer, som gir en svært utstrakt og veloppløst diskantgjengivelse. Høyttalerne vi omtaler her må imidlertid klare seg uten disse.

Elacs nye budsjettserie Line 70 kommer nemlig med mer alminnelige diskantelementer. Kompakthøyttaleren BS 73 bruker en 25 millimeter silkedome, i tillegg til et 150 mm stort basselement. BS 73 er således en av de mindre høyttalerne i testen. Bassporten sitter på baksiden, montert over høyttalerterminalene som er av singel-wiring typen. Kabinettet har elegante, avrundede kanter og kommer med enten matt svart eller hvit lakkering.

 

Lydkvalitet

Elac-høyttalerne viser seg å være utmerkede høyttalere på mange måter. De har en imponerende ren lydkarakter. Emilie Nicolas vokal låter klokkeklart uten å  skingre. Høyttalerne takler fint å spille høyt, uten at lyden blir forvrengt eller anstrengende å lytte til. Det er ingen tendenser til resonans eller ulyder. Mye av «ELAC DNAet» er på plass, også i denne prisklassen.

Daft Punks basstunge musikk byr imidlertid på utfordringer for de små høyttalerne. Selv om de har utmerket punsj i øvre del av bassen, kommer de litt til kort på de dypere basstonene. Den fete synthbassen flyter ut litt, og anslagene blir ikke like tydelig definert.

Sammenlignet med konkurrentene kan man også høre at BS 73 mangler litt dynamikk, futt og fart. Elacene har for eksempel en litt forsiktig gjengivelse av synthperkusjon enn Canton og PSB. De mangler litt av friskheten i toppen, og mellomtonen oppleves litt tørrere, mindre livlig. Elac-høyttalerne har en litt mørkere, mer tilbakelent klangkarakter, hvor vi blir stående lengre unna Nick Cave og bandet hans. Låtene vi har valgt, blir ikke like engasjerende å lytte til. – Rett og slett litt mattere i lakken enn de beste i testen, uttrykker Lasse.

 

Ikke helt til topps

Elac BS 73 leverer en fin, fyldig og behagelig klang. En glimrende høyttaler på de fleste vis. Når BS 73 likevel ikke greier å imponere testpanelet i veldig stor grad, skyldes det mest av alt at konkurransen i dette segmentet er veldig tøff. BS 73 leverer en finslipt og detaljert lydgjengivelse, men når altså ikke helt opp i dette selskapet.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

PSB Imagine XB

Sprut til tusen

Denne lille krabaten går fint inn i bokhylla, og varter opp med overraskende spreke toner.

Høyttalerne låter større enn de ser ut, med en frisk og rytmisk spillestil. Meget underholdende, med en bråte detaljer i lydbildet. Dessuten er de meget plasseringsvennlige.
Andre høyttalere i klassen har dypere bass, og det finnes de med en mykere og glattere spillestil.

Canton Chrono 502.2

Silkelyd fra bokhylla

En av testens mest kompakte høyttalere låter silkeglatt og forførende.

Høyttalerne har en av de lekreste utførelsene vi har sett i sin klasse. I tillegg låter de både fint og oppløst, med spesielt luftige overtoner. Kompakte mål gjør de meget plasseringsvennlige.
Bassen er ikke den heftigste, og det mangler litt attakk også oppover i tonene.

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Høyttalerne fra Klipsch er en ”skostørrelse” større enn de andre testdeltakerne, og kommer væpnet til tennene med kraftige horndiskanter og basselementer. Det kan man også høre!

Med stor og kraftfull lyd, og en høy følsomhet på hele 95 dB kan Klipsch-høyttalerne gi imponerende resultat selv med moderate, rimelige forsterkere.
Disse svære høyttalerne får ikke uten videre plass i noen bokhylle!

Bowers & Wilkins 685 S2

Gullstandarden

600-serien fra Bowers & Wilkins har i en årrekke vært målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. Den oppgraderte 685 S2 viser hvor lista skal ligge!

685 S2 preges av en detaljert mellomtone og finkornet diskant som slipper gjennom flere detaljer enn konkurrentene, og en velbalansert lydkarakter som egner seg bra til alle typer musikk
Når man prøver å gjøre alle til lags, kan det også låte litt kjedelig for enkelte. Det finnes andre testdeltakere med enda mer basstrykk, futt og fart.

SVS Prime Bookshelf

Tåler en trøkk

SVS er kjent for sine hjemmekinohøyttalere. Og disse høyttalerne trives nok også best i hjemmekinoen.

SVS Prime Bookshelf har en heftig bassrespons til en kompakthøyttaler å være. Bassrytmene trøkker bra, og høyttaleren låter aldri hard selv ved ganske høyt lydnivå.
Vi ønsker oss luftigere overtoner. Instrumenter og sangstemmer låter litt dempet og mangler gnist og energi.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
- Mindre og rimelige Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ut som om Sonos' planlagte Sub Mini blir forsinket noen måneder.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend