Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sennheiser Momentum 4 Wireless

Kjærkommen oppdatering

Etter tre år har Sennheiser endelig oppdatert sine Momentum trådløse hodetelefoner. Og Momentum 4 Wireless skuffer ikke.

Skrevet av / 09.08.22 - 13:14
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Geir Gråbein Nordby

NB! Sennheiser Momentum 4 Wireless kommer ut i butikkene den 23. august, men kan forhåndsbestilles fra og med 9. august.

 

Utviklingen har gått raskt innenfor lydkansellerende hodetelefoner, og en gang i året lanserer produsentene en forbedret toppmodell som overgår sin forgjenger. I hvert fall hvis man ikke heter Sennheiser. Her har det gått litt tregere i svingene, for vi må tre år tilbake, da forrige modell ble lansert, nemlig Momentum 3 Wireless.

Originalt nok heter de nye hodetelefonene Momentum 4 Wireless, og det vil nok ikke overraske deg at dette er fjerde generasjon av Momentum trådløse hodetelefoner. Vi var veldig fornøyd med den forrige modellen, og forventningen er derfor høye til avløseren. I hvert fall når vi ser hvor langt rivalene har kommet, hvor Sony inntil videre troner på toppen når det kommer til selve støydempingen.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

Seriøs konstruksjon

Sennheiser hevder at Momentum 4 leverer klassens beste lyd, med 42 mm høyttalerelementer (drivere) av høy kvalitet. Samme størrelse som på forgjengeren, og man kan mistenke dem for å være de samme.

Hodetelefonene har forbedret, adaptiv støykansellering, som tilpasser seg miljøet du er i. Og dessuten omgivelseslyd, eller transparens, hvor støykanselleringen reverseres og i stedet sender omverdenen inn i ørene. Vi loves også fantastisk komfort, og der hvor forgjengerne utelukkende hadde fysiske knapper og brytere, kan du på de nye sveipe til forrige og neste låt, og stille lydnivå.

På lydsiden brukes aptX Adaptive lydkodek for bedre lyd, som er tilgjengelig for Android-brukere. Apple-brukere må nøye seg med AAC. Du får faktisk litt mer luft rundt tonene med aptX Adaptive, som gjør at jeg foretrekker Android til musikklytting.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 4
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

60 timers batteri

Batteritiden er oppgitt til hele 60 timer, med støykansellering aktivert og med lydnivå i midtre posisjon. Det er ganske ekstremt, og dobbelt så langt som rivalen Sony WH-1000XM5 og tre ganger så lang som med Apple AirPods Max. Likevel er prisen for Sennheiser-klokkene lavere, bare 3800 kroner. Det plasserer dem på samme prispunkt som Yamaha YH-E700A, et annet glimrende par hodetelefoner.

Hurtiglading går også unna, her får du inntil fire timers bruk etter bare fem minutter med lading, om du har en kapabel hurtiglader.

Les også Sony WH-1000XM5: Farvel, støy! Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.

Nytt utseende

Der hvor forgjengerne hadde et mer spesielt og industrielt utseende, med svarte eller brune klokker festet til en hodebøyle i metall med synlige slisser til lengdejustering, er det et renere design på Momentum 4. På godt og vondt. De nye er glattere, med en mykere design, men samtidig ligner de mer på alle andre hodetelefoner. Med en glatt overflate på selve klokkene, og med hodebånd trukket i grått stoff av samme type som på etuiet til øreproppene Momentum True Wireless 3. Dermed deler Momentum-familien for første gang et felles uttrykk, slik at man faktisk ser at de tilhører samme familie. Akkurat det liker vi!

I motsetning til sine forgjengere kan dessverre ikke Momentum 4 Wireless foldes sammen. Det beste man får til er å vri klokkene 90 grader, slik hodetelefonene legger seg flate. Etui følger med, og det er nødvendigvis bredere enn tidligere, men også flatere.

I esken følger både ladekabel, 3,5 mm analog lydkabel og en «flyadapter» med to monoplugger i den ene enden.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 6
Hodebøylen til Momentum 4 Wireless er kledt i samme stoff som ladeetuiene til øreproppene i samme familie. Foto: Geir Gråbein Nordby

Appstyring

Momentum 4 kan styres fra appen Sennheiser Smart Control, som i tillegg til å oppdatere hodetelefonene lar deg stille på en enkel trebånds equalizer, og dessuten personalisere lyden gjennom en lydtest. Kort fortalt veksler du mellom tre forhåndsinnstillinger og velger den du liker best. Dette gjør du i tre omganger med ulik musikk, deretter forsøker appen etter beste evne å stille inn lyden etter dine preferanser.

Det skal sies at jeg ikke har fått dette til å fungere på Momentum 4, da det rett og slett ikke kommer lyd gjennom appen. Jeg forventer at dette blir rettet opp i en snarlig oppdatering.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless app
Appen gir noen muligheter, men vi ønsker en bedre EQ.

Samtalekvalitet

Momentum 4 Wireless har to mikrofoner i hver øreklokke, med stråleforming for å best mulig klare å skille ut din stemme fra omgivelsene. Dette er bare halvparten av antallet Sony har puttet inn i sine 1000XM5, og to færre enn du finner i de nye Bowers & Wilkins Px7 S2 (test kommer).

Men tale fungerer fint gjennom Momentum 4, mottakeren vil høre deg klart og tydelig gjennom disse. Sennheiser står ikke mye tilbake for Sony-ene, og Px7 S2 låter mer kunstig og prosessert. Bose NCH 700 låter klarere, men lavere, enn Sennheiserne. Alt i alt god lyd her.

Sennheiser Momentum 4 Wireless Graabein Bowers Wilkins Px7 S2 Graabein Sony WH 1000XM5 Graabein
<
>
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Sylvia Nordby

Komfort

Hodetelefonene sitter meget behagelig rundt ørene, takket være de myke putene. Jeg føler likevel de blir litt varmere rundt ørene enn både B&W Px7 S2 og Sony WH-1000XM5, som gjør ørene klammere over tid. Varme sommerdager og innendørs bruk kan bikke over mot det ubehagelige om du sitter lenge om gangen.

Støybehandlingen

Sennheiser har alltid vært ganske gode på støydemping, og det samme må man kunne si om de nyeste Momentum-ene. Likevel virker det ikke som det er gjort så veldig mye siden sist. Det fungerer bra nok, og de kan også dempe lyden av vindkast noe.

De er omtrent på høyde med Px7 S2, men ikke i nærheten av WH-1000XM5, som demper rundt 10 dB mer effektivt hele veien, og inntil 20 dB mer i bassregisteret. Det er riktignok fordi Sony-ene er milevis foran alle andre her, og ikke fordi Sennheiser gjør en dårlig jobb. De gjør det de skal, og enten jeg er i nærheten av anleggsarbeid eller på toget, så minimeres støyen slik at musikken kommer frem.

Lyden av Sennheiser Momentum 4 Wireless

Og hva musikk angår, låter de nye Momentum 4 veldig bra. Der hvor forgjengerne nok hadde en meget kraftig, men også smått pløsete bass, legger også Momentum 4 til ekstra energi i bassregisteret. Men de oppleves strammere og mer punchy, som ikke minst er kult på elektronisk partymusikk. På forgjengerne låt bassen til sammenligning mer «subwooferaktig».

Mellomtoneområdet kommer også klarere frem her, slik at sangstemmene står bedre frem fra musikken. Auroras luftige stemme i A Potion For Love låter silkemykt samtidig som den har en fabelaktig dynamikk. B&W Px7 S2 låter et hakk mer oppløst og mer nøytral i bassen, men sammenlignet med Sony WH-1000XM5 er Momentum 4 mer åpne i mellomtonen og ikke minst i diskanten. Selv om Sony-ene låter mer åpent enn sine forgjengere. Det er noe med Sennheisers presentasjon av mellomtonen som gjør dem svært vanedannende å lytte til. Det er også mer mellomtone her enn med de mer basstunge Yamaha YH-E700A, og totalt sett liker jeg Sennheiserne enda bedre.

Pianoet til Alexis Ffrench på sangen Golden klinger veldig pent, med både attakk i anslagene og fylde i grunntonene. Et hakk over Momentum 3 hele veien. Med unntak av maksimalt lydnivå, som jeg bestemt mener var høyere på forgjengeren.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 2
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Det er på tide at Sennheiser kom med et nytt par trådløse Momentum-klokker. Og Momentum 4 Wireless innfrir på nesten alle plan. Lyden er bedre balansert enn tidligere, men blir likevel aldri kjedelig. Det er nemlig krutt i bassen her, og faktisk vil vi påstå dette er den beste lyden du får til denne prisen. Du skal betale ekstra om du ønsker enda bedre lyd enn dette!

Støydempingen gjør klart jobben, selv om den ikke truer de aller beste ned fra tronen. Komforten er også meget god (men klokkene føles litt varme over tid).

Batteritiden er på sin side i særklasse, og med hurtiglading skal det mye til å gå tom for strøm. Totalt sett en innertier til denne prisen!

Målinger

Sennheiser Mom 4 Wireless freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhode og REW programvare. Kompensert etter subjektiv linearitet. Hodetelefonene har en forsterket bassrespons under 100 Hz, som forklarer punchen i bassen. Men der hvor forgjengeren opplevdes smått pløsete, er Momentum 4 strammere. Forøvrig er kurven nokså lineær og pen. Dempingen mellom 3-4 kHz er egentlig en artefakt i mikrofonhodet, og må overses.
Momentum 4 vs Momentum 3 freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless (blå) mot Momentum 3 Wireless (rød). Momentum 4 har energi lengre ned i frekvensregisteret, hvor Momentum 3 ruller av fra ca 35 Hz. Momentum 3 har også en forsterket bass, helt opp til godt over 100 Hz, hvor Momentum 4 balanserer seg fra rundt 80 Hz. Det gjør at Momentum 4 låter mindre farget enn forgjengeren, da bassen i mindre grad påvirker mellomtoneområdet. Momentum 4 er også mer nøytral og balansert i det lysere frekvensregisteret. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhode og REW programvare. Kompensert etter subjektiv linearitet.
Sennheiser Momentum 4 vs BW Px7 S2 freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless (blå) mot B&W Px7 S2 (oransje). De to er mer like enn de er forskjellige, men B&W har en ekstra forsterkning rundt 90 Hz som gir mer trøkk i bassen. Enkelte vil nok synes det kan bli vel voldsomt, hvor Momentum 4 er mer balansert. Rent subjektivt fremstår B&W-ene likevel som noe mer oppløst i overtonene. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhode og REW programvare. Kompensert etter subjektiv linearitet.
Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 freq resp
Frekvensrespons, Sennheiser Momentum 4 Wireless (blå) mot Sony WH-1000XM5 (grønn). Sony-ene har enda mer energi i bassregisteret, og balanserer seg ikke før 200-300 Hz. Det går utover troverdigheten, selv om også de låter subjektivt underholdende og bra. Den som er ute etter høyere troverdighet på akustisk musikk, bør velge Sennheiserne. Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhode og REW programvare. Kompensert etter subjektiv linearitet.
Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 vs BW Px7 S2 noise cancelling
Støykansellering: Sennheiser Momentum 4 (brun), B&W Px7 S2 (lilla) og Sony WH 1000XM5 (grønn). Sennheiser demper ikke noe særlig under 50 Hz, men i området 80-450 Hz er de mer effektive enn B&W Px7 S2. Derfra og opp er B&W bedre, men totalt sett er det ikke så stor forskjell mellom de to. Sony WH-1000XM5 har derimot mer effektiv støydemping enn de to (og alle andre) i hele frekvensområdet. Den sorte grafen er referanselyd spilt fra høyttalere (Dynaudio Evoke 20). Målt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhode og REW programvare.

 

Karakter
Sennheiser Momentum 4
Premium

Lyd & Bilde mener

Førsteklasses lydkvalitet, bedre enn andre til samme pris. God komfort, og fantastisk batteritid! Støydempingen truer ikke de aller beste. Blir litt varme over tid. Kun trebånds EQ.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

Scroll to Top