Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

TEST: JBL Live Pro+

Appen betyr alt

JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.

Skrevet av / 01.04.21 - 08:00
JBL Live Pro+
Geir Gråbein Nordby

Med de helt trådløse øreproppene Live Pro+ sikter JBL høyt med aktiv støydemping, og satser på lydkvalitet med kraftige 11 mm høyttalerelementer (drivere) og lang batteritid. Det vanlige er alt fra 6 til 10 mm, så dette er i det største segmentet for ørepropper. JBL Live Pro+ kan ligne en kloning av Apples Airpods, med mikrofonene plassert ytterst på to små pinner. Dette for å få mikrofonene nærmere munnen, slik at mottakeren i andre enden av en samtale hører deg bedre.

Les også De ”alle” vil ha Folk lar seg ikke avskrekke av en merkelig design, når de flokker rundt Apples AirPods. Og Pro-utgaven er bedre enn noensinne, på alle måter.

Live Pro+ har både aktiv støydemping og ambienslyd (støy utenfra forsterkes så du hører omgivelsene), og disse kan du aktivere og bytte mellom, ved å tæppe på venstre ørepropp. Last ned appen My Headphones for å gjøre innstillinger, der kan du velge ulik modus for støydemping.

JBL Live Pro+ Plus
JBL Live Pro+ har inntil 7 timers batteritid i øreproppene, mens etuiet har ytterligere to ladinger. Foto: JBL

Flere ulike støydempinger

Everyday er standard, mens Travel fokuserer mest på støyområdet i fly-kabin og togkabiner. Active er for utendørs bruk. Jeg har naturligvis ikke fått testet på fly, men uansett hvilken modus du velger demper øreproppene støy på en behagelig måte, uten at man får noen følelse av vakuum i ørene. Active demper et bredere frekvensområde, man sitter bare igjen med litt overtoner. Jeg hører for eksempel tastaturklikkene på PC-en mye lavere i Active-modus, og klikkene låter dessuten lysere.

Les også Fortsatt blant våre favoritter Trådløs rekkevidde i toppklasse, helstøpt passform – og meget engasjerende lyd.

Som med alle andre ørepropper og hodetelefoner tilfører støydemping svak susing fra de innebygde mikrofonene. Vil du slippe å høre dette kan du skru av støydempingen.

Ambiensmodus kan også tilpasses i appen. Velg mellom Ambient Aware, som slipper igjennom omgivelsene, og TalkThru, som i tillegg demper musikken så du kan prate med noen uten å måtte skru av musikken først. Når jeg sitter og jobber på kontoret foretrekker jeg faktisk ofte å ha på ambiensmodus, slik at jeg hører hvis en kollega ønsker å få kontakt. Når jeg har hjemmekontor hender det også at det kommer budbilsjåfører på døra, som det er en stor fordel å høre.

JBL LIVE PRO+ Plus colors
JBL Live Pro+ kommer i fire farger: rosa, sort, beige og hvit. Foto: JBL

Stemmeassistent

JBL Live Pro+ støtter stemmeassistenter, og i appen kan du velge om du vil trykke på høyre eller venstre ørepropp for å påkalle assistenten. Vær oppmerksom på at nåværende funksjon da erstattes, som er støydemping og ambiensmodus på venstre propp, og pausing og starting av musikk på høyre. Du kan kun velge mellom Google Assistant og Amazon Alexa, ikke Siri. JBL regner vel med at iPhone-brukere uansett vil velge AirPods, selv er jeg usikker på at dette er lurt.

God batteritid

Batteritiden på Live Pro+ er i det øvre sjiktet for helt trådløse ørepropper, med hele sju timer i proppene og to fulle ekstra ladinger fra reiseetuiets innebygde batteri. Med aktiv støydemping holder proppene i seks timer.

Passform

Øreproppene er meget kompakte, og i mine ører sitter de meget godt med silikonputene som sitter på. Det følger også med fire andre størrelser, så du har totalt fem passformer å velge blant. Mer enn de fleste konkurrentene.

JBL LIVE PRO+ Plus pink
Foto: JBL

Velg Bluetooth-forbindelse

Live Pro+ har noen valg for Bluetooth-forbindelse med tanke på lydkvalitet. Normal bruker den vanlige SBC lydkodeken, og lover en mer stabil tilkobling, på bekostning av en noe redusert lydkvalitet. Audio gir best lyd på musikk, mens Video har minst forsinkelse og best leppesynk på film og spill. Med iPhone er disse modusene identiske såvidt jeg kunne høre, men kan hende det fungerer annerledes med Android.

Det skal også nevnes at du kan velge å bare koble til én ørepropp, i situasjoner hvor du først og fremst trenger å kommunisere og ikke høre på musikk.

Equaliser

Noe som er enda viktigere for lydkvaliteten er at JBL har kanskje den beste equaliseren (EQ) jeg noensinne har sett for ørepropper eller hodetelefoner. Den kan justeres fra 32 Hz til 16 kHz, og du kan prikke inn så mange punkter du bare ønsker bortover grafen, og velge nøyaktig hvilke frekvenser du vil dra opp eller ned med +/-3 dB.

JBL MyEQ
Rett ut av esken låter JBL Live Pro+ helt greit. En tur innom EQ-en i appen, og de låter fabelaktig. Foto: Skjermbilde

Lydkvalitet ut av boksen

Rett ut av boksen er det en rik og fyldig bassrespons, så basspumpa fyrer i vei når elektronisk popmusikk står på menyen. Diskanten er distinkt, man hører tydelig de krispe cymbalene i toppen. Problemet er mellomtonen, som er for tilbakeholden. Den er rett og slett tynn og tam, slik at sangstemmer ikke står langt nok frem fra musikken, og instrumentene mangler klangfarger. Lydbildet er flatt og udynamisk, på grensen til kjedelig. Og diskanten er litt for skarp i kontrast til den manglende mellomtonen.

Ingen krise, men her savnes den åpne og klare lyden fra Huawei Freebuds Pro. Og Sennheiser CX 400BT, som har mindre energi i mellomtonen enn Freebuds Pro, har flere lag av klangfarger her enn de som kommer frem med JBL Live Pro+.

JBL LIVE PRO+ Plus spread(2)
Foto: JBL

Lydkvalitet etter EQ-innstilling

Det skal vise seg at EQ-en kommer godt med. De tre forhåndsvalgte innstillingene fungerte ikke for meg, så jeg måtte lage en egen kurve. Selv har jeg ikke hatt behov for å fininnstille med mange punkter bortover grafen. Jeg ønsket å få frem mellomtonen rundt 1 kHz, og prikker inn et punkt her og drar opp ganske mye. Så prikket jeg inn en ved 6 kHz for å holde denne nede, før jeg prikket inn en på 16 kHz som jeg dro opp for å få frem litt mer luft helt i toppen.

Etter innstilingene er ikke øreproppene å kjenne igjen. Plutselig er de energiske og livlige, og med et helt annet inntrykk av oppløsning og luft, enn tidligere. Den saftige bassen låter nå mye mer homogent, sangstemmene klokkeklart frem, og klangfargene i akustiske instrumenter er en helt annen.

Tim Scott McConnels The Man I Am fra TV-serien Exit er skjør, med McConnels sarte stemme som ligger foran pianoet. Det låter meget bra, bedre enn både Huawei og Sennheiser. En av mine personlige favoritter, Beats Powerbeats Pro, som jeg liker for underholdende spillestil med masse energi i både bass og mellomtone, må nå også se seg slått av JBL-proppene. Gwen Stefanis nye sang Slowclap får blodpumpa til å gå, og Dagnys Somebody har vel knapt lått bedre med noen trådløse ørepropper i denne klassen.

JBL LIVE PRO+ Plus white
Foto: JBL

Flott talekvalitet

Helt til slutt må vi ta med punktet om talekvalitet. For JBL Live Pro+ formidler stemmen fra brukeren gjennom til mottakeren på en forbilledlig måte. Talen er meget klar og tydelig, og man hører lett forskjell på s- og f-lyder. Dette er det de fleste ørepropper sliter med. JBL har noen kompresjonsartefakter i toppen, men ingen krise. Også her er JBL-proppene blant de bedre.

JBL Live Pro+ Konklusjon

JBL Live Pro+ er et par ørepropper med veldig stort potensial. De sitter godt i ørene, har mange gode funksjoner, og både støydemping og ambiensmodus funker veldig bra.

Lyden rett ut av esken er helt grei, men mellomtonen er for tam. Heldigvis er EQ-justeringen i appen så god at man kan få den lyden man ønsker. Med bare et par små justeringer fikk jeg bedre lyd fra disse, enn fra flere av mine favoritter i prisklassen.

Man kan godt si det er juks, for jeg har tross alt måttet stille på lyden. Hadde det ikke vært for den gode EQ-en, hadde Live Pro+ mistet en stjerne tvert. Hadde lyden jeg skrudde meg til vært i øreproppene rett fra esken, ville de nok fått full pott. I stedet havner vi på en solid femmer, siden ikke alle brukere er like komfortable med å stille EQ.

Karakter
JBL Live Pro+
Premium

Lyd & Bilde mener

Meget god talekvalitet! Anvendelig app, med kanskje den beste EQ-en på markedet. Lyden du drømmer om er dermed innen rekkevidde. Rett ut av boksen er mellomtonen for tynn og fislete, spesielt på stemmer. De forhåndsinnstilte lydmodusene i appen er ikke gode nok. Redusert funksjonalitet med iPhone.

4 hendelser på “JBL Live Pro+”

 1. Martin Karlsen

  Jeg hører ikke min egen stemme når jeg snakker i telefonen med disse. Kun «inne i hodet stemme». De er sånn eller ha jeg gått glipp av en innstilling??
  Skuffende i såfall, da de skal brukes mye som handsfree…

 2. Øyvind Ødegård

  Fortvilet over disse proppene. Har nå prøvd å bruke disse i 4 uker, men sliter med samme problemet; Ved avspilling av musikk fra Spotify, faller lyden ut ved den minste bevegelse av hodet. Prøve å svelge gir akkurat det samme. Det kommer en irriterende lyd, og musikken stopper. Må på telefonen og trykke play igjen. Har prøvd alle de «gestus» alternativene som er, uten hell. Finner ingen løsning på problemet. Support fra JBL finnes ikke. Men lyden er fantastisk. Hvis jeg sitter helt stille.

  1. Geir Gråbein Nordby

   Oida! Har du prøvd å deaktivere pause/play i Settings (dra «spaken» mot venstre)?

  2. Magne Gunnes

   Prøv å skifte til andre størrelser i øret og i innstillingen check my best fit hjalp meg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Lyd & Bilde
Scroll to Top