TEST: Jays Q-Jays – Oppfyller tre ønsker på en gang
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Jays Q-Jays

Oppfyller tre ønsker på en gang

Disse sitter godt i øret, spiller utmerket og er laget for å vare. Tre ønsker oppfylt på en gang.

forfatter
Publisert 10.12.15 - 06:00
L&B mener
Små og komfortable propper med uvanlig fyldig lyd.
Litt innesluttet diskant.
Spesifikasjoner
 • Type: Ørepropper
 • Følsomhet: 50 ohm/103 dB
 • Annet: Kabel med fjernkontroll ekstrautstyr
Veil. pris 3700Pr. 10.12.15 Produktside

Mange liker ikke ørepropper. Selv med små silikonpropper er det mange som ikke liker følelsen av å ha noe inni øret. Da velger man i stedet hodetelefoner. Som har den åpenbare ulempen, at de er mye større enn ørepropper. Et par små propper kan alltids rulles pent sammen og legges i jakkelommen. Det er ikke like enkelt med hodetelefoner.

Men selv med silikonpropper som passer i øret og ikke er så ukomfortable, risikerer man at de ikke sitter godt nok. Da kan de ikke bare falle ut, men kommer de ikke dypt nok inn i øret, mister man balansen i lyden. Bassen blir slank, og lyden tynn og skingrende.

For mange av øreproppene der ute, er såpass store og tunge at de er vanskelige å holde på plass, og da blir aldri lyden optimal.

Det finnes unntak.

For eksempel Klipsch Image X11i, som er så små at de nesten forsvinner inn i øret, og bare ledningen stikker ut. Nå finnes det et par ørepropper til, men de koster nesten det dobbelte.

Les vår guide til hodetelefoner her.

Jays Q-Jays er akkurat så små at de sitter godt i øret uten å falle ut – med den rette silikonproppen vel og merke, og bruker to armaturer (elementer) som lager lyden.

De er laget i PVD-belagt stål og leveres med ledning som skrus inn i øreproppen slik at de ikke faller ut, og fem par avtakbare silikonpropper, pluss et sett formbare skumpropper.

Som tillegg finnes det ledninger med mikrofon og fjernstyring av en iPhone, Windows- eller Android-mobil.

De to armaturene – eller elementene om man vil – består av en fulltone og en subwoofer i tandem. De spiller i hvert sitt kammer som munner ut i et akustisk filter som skal filtrere bort sibilanter og de hardeste tonene.

I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.
I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.

 

Lyden

Kvaliteten er upåklagelig, og jeg har ikke sett så små ørepropper av så høy kvalitet før. Som regel koster denne finishen mye mer, men som alltid er det selvsagt lyden som er viktigst. Har de to armaturene Jays har benyttet i de bittesmå proppene, det som skal til for å forsvare prislappen?

Med de formbare skumproppene og Q-Jays godt plassert i øret, er lydbildet stort og behagelig. Hollow Is Your Promise, med Saybia, lyder stort og bassen er stram og kontrollert, men det er ikke så mange klangfarger i lydbildet. Det blir faktisk bedre med silikonpropper, for mens skumproppene former en trakt foran når de klemmes sammen og plasseres i øret, er avstanden til elementene mye kortere med silikonproppen. Som har en kortere åpning.

Da kommer det flere detaljer og nyanser frem i lydbildet

Daniel Nordgrens, Why I May Not Go Out and Climb The Threes, får også mer dybde i lydbildet. Det lyder fremdeles som om han sitter bak en vegg og spiller, men sånn er opptaket. Ane Bruns Signing Off, lyder nært, nyansert og det er masse ulike klangfarger i låten. De kommer godt frem, uten at øreproppene lyder særlig analytiske av den grunn.

Klangbalansen er heller mørk, men uten å være innesluttet. Men en hodetelefonforsterker tilkoblet iPhonens Lightning-kontakt, vokser lydbildet mange hakk, og lyden blir langt bedre fundamentert med et forbausende voksent basstrøkk. Uten at det er påtrengende. Den varme klangbalansen er stadig der, og det finnes ikke antydning til skarpe toner.

Selv ikke når man spiller Rival Sons høyt.

 

Komfort

Det er sjelden man hører ørepropper som lyder så stort og fyldig som svenske Jays Q-Jays. De som foretrekker med hifi-aktig analytisk lyd, bør lete andre steder etter ørepropper, for selv om de ikke er perfekte – litt mer luft og gjennomsiktighet savnes – er Q-Jays noe av det mest vellydende og komfortable du kan ha i øret. Uansett hva slags musikk du liker.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Billig USB-DAC fra Creative Sond Blaster X1 er en kompakt og rimelig USB-DAC til PC-en.
Finnes det lys finnes det lyd Uendelig spilletid takket være solcelleteknologi
Fantastisk lyd fra B&W Px7 S2 er rett og slett et fantastisk vellydende par hodetelefoner, som i tillegg har støykansellering.
Glitrende fra Sennheiser Etter tre år har Sennheiser endelig oppdatert sine Momentum trådløse hodetelefoner. Og Momentum 4 Wireless skuffer ikke.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend