: Jays Q-Jays

Oppfyller tre ønsker på en gang

Disse sitter godt i øret, spiller utmerket og er laget for å vare. Tre ønsker oppfylt på en gang.
Desember 2015Jays Q-Jays
Lyd & Bilde mener
Små og komfortable propper med uvanlig fyldig lyd.
Litt innesluttet diskant.
Spesifikasjoner
  • Type: Ørepropper
  • Følsomhet: 50 ohm/103 dB
  • Annet: Kabel med fjernkontroll ekstrautstyr
Annonse
Annonse
forfatter

Mange liker ikke ørepropper. Selv med små silikonpropper er det mange som ikke liker følelsen av å ha noe inni øret. Da velger man i stedet hodetelefoner. Som har den åpenbare ulempen, at de er mye større enn ørepropper. Et par små propper kan alltids rulles pent sammen og legges i jakkelommen. Det er ikke like enkelt med hodetelefoner.

Men selv med silikonpropper som passer i øret og ikke er så ukomfortable, risikerer man at de ikke sitter godt nok. Da kan de ikke bare falle ut, men kommer de ikke dypt nok inn i øret, mister man balansen i lyden. Bassen blir slank, og lyden tynn og skingrende.

For mange av øreproppene der ute, er såpass store og tunge at de er vanskelige å holde på plass, og da blir aldri lyden optimal.

Det finnes unntak.

For eksempel Klipsch Image X11i, som er så små at de nesten forsvinner inn i øret, og bare ledningen stikker ut. Nå finnes det et par ørepropper til, men de koster nesten det dobbelte.

Les vår guide til hodetelefoner her.

Jays Q-Jays er akkurat så små at de sitter godt i øret uten å falle ut – med den rette silikonproppen vel og merke, og bruker to armaturer (elementer) som lager lyden.

De er laget i PVD-belagt stål og leveres med ledning som skrus inn i øreproppen slik at de ikke faller ut, og fem par avtakbare silikonpropper, pluss et sett formbare skumpropper.

Som tillegg finnes det ledninger med mikrofon og fjernstyring av en iPhone, Windows- eller Android-mobil.

De to armaturene – eller elementene om man vil – består av en fulltone og en subwoofer i tandem. De spiller i hvert sitt kammer som munner ut i et akustisk filter som skal filtrere bort sibilanter og de hardeste tonene.

I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.
I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.

 

Lyden

Kvaliteten er upåklagelig, og jeg har ikke sett så små ørepropper av så høy kvalitet før. Som regel koster denne finishen mye mer, men som alltid er det selvsagt lyden som er viktigst. Har de to armaturene Jays har benyttet i de bittesmå proppene, det som skal til for å forsvare prislappen?

Med de formbare skumproppene og Q-Jays godt plassert i øret, er lydbildet stort og behagelig. Hollow Is Your Promise, med Saybia, lyder stort og bassen er stram og kontrollert, men det er ikke så mange klangfarger i lydbildet. Det blir faktisk bedre med silikonpropper, for mens skumproppene former en trakt foran når de klemmes sammen og plasseres i øret, er avstanden til elementene mye kortere med silikonproppen. Som har en kortere åpning.

Da kommer det flere detaljer og nyanser frem i lydbildet

Daniel Nordgrens, Why I May Not Go Out and Climb The Threes, får også mer dybde i lydbildet. Det lyder fremdeles som om han sitter bak en vegg og spiller, men sånn er opptaket. Ane Bruns Signing Off, lyder nært, nyansert og det er masse ulike klangfarger i låten. De kommer godt frem, uten at øreproppene lyder særlig analytiske av den grunn.

Klangbalansen er heller mørk, men uten å være innesluttet. Men en hodetelefonforsterker tilkoblet iPhonens Lightning-kontakt, vokser lydbildet mange hakk, og lyden blir langt bedre fundamentert med et forbausende voksent basstrøkk. Uten at det er påtrengende. Den varme klangbalansen er stadig der, og det finnes ikke antydning til skarpe toner.

Selv ikke når man spiller Rival Sons høyt.

 

Komfort

Det er sjelden man hører ørepropper som lyder så stort og fyldig som svenske Jays Q-Jays. De som foretrekker med hifi-aktig analytisk lyd, bør lete andre steder etter ørepropper, for selv om de ikke er perfekte – litt mer luft og gjennomsiktighet savnes – er Q-Jays noe av det mest vellydende og komfortable du kan ha i øret. Uansett hva slags musikk du liker.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.