: Jays Q-Jays

Oppfyller tre ønsker på en gang

Disse sitter godt i øret, spiller utmerket og er laget for å vare. Tre ønsker oppfylt på en gang.
Desember 2015Jays Q-Jays
Lyd & Bilde mener
Små og komfortable propper med uvanlig fyldig lyd.
Litt innesluttet diskant.
Spesifikasjoner
  • Type: Ørepropper
  • Følsomhet: 50 ohm/103 dB
  • Annet: Kabel med fjernkontroll ekstrautstyr
Annonse
Annonse
forfatter

Mange liker ikke ørepropper. Selv med små silikonpropper er det mange som ikke liker følelsen av å ha noe inni øret. Da velger man i stedet hodetelefoner. Som har den åpenbare ulempen, at de er mye større enn ørepropper. Et par små propper kan alltids rulles pent sammen og legges i jakkelommen. Det er ikke like enkelt med hodetelefoner.

Men selv med silikonpropper som passer i øret og ikke er så ukomfortable, risikerer man at de ikke sitter godt nok. Da kan de ikke bare falle ut, men kommer de ikke dypt nok inn i øret, mister man balansen i lyden. Bassen blir slank, og lyden tynn og skingrende.

For mange av øreproppene der ute, er såpass store og tunge at de er vanskelige å holde på plass, og da blir aldri lyden optimal.

Det finnes unntak.

For eksempel Klipsch Image X11i, som er så små at de nesten forsvinner inn i øret, og bare ledningen stikker ut. Nå finnes det et par ørepropper til, men de koster nesten det dobbelte.

Annonse

Les vår guide til hodetelefoner her.

Jays Q-Jays er akkurat så små at de sitter godt i øret uten å falle ut – med den rette silikonproppen vel og merke, og bruker to armaturer (elementer) som lager lyden.

De er laget i PVD-belagt stål og leveres med ledning som skrus inn i øreproppen slik at de ikke faller ut, og fem par avtakbare silikonpropper, pluss et sett formbare skumpropper.

Som tillegg finnes det ledninger med mikrofon og fjernstyring av en iPhone, Windows- eller Android-mobil.

De to armaturene – eller elementene om man vil – består av en fulltone og en subwoofer i tandem. De spiller i hvert sitt kammer som munner ut i et akustisk filter som skal filtrere bort sibilanter og de hardeste tonene.

Annonse
I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.
I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.

 

Lyden

Kvaliteten er upåklagelig, og jeg har ikke sett så små ørepropper av så høy kvalitet før. Som regel koster denne finishen mye mer, men som alltid er det selvsagt lyden som er viktigst. Har de to armaturene Jays har benyttet i de bittesmå proppene, det som skal til for å forsvare prislappen?

Med de formbare skumproppene og Q-Jays godt plassert i øret, er lydbildet stort og behagelig. Hollow Is Your Promise, med Saybia, lyder stort og bassen er stram og kontrollert, men det er ikke så mange klangfarger i lydbildet. Det blir faktisk bedre med silikonpropper, for mens skumproppene former en trakt foran når de klemmes sammen og plasseres i øret, er avstanden til elementene mye kortere med silikonproppen. Som har en kortere åpning.

Da kommer det flere detaljer og nyanser frem i lydbildet

Daniel Nordgrens, Why I May Not Go Out and Climb The Threes, får også mer dybde i lydbildet. Det lyder fremdeles som om han sitter bak en vegg og spiller, men sånn er opptaket. Ane Bruns Signing Off, lyder nært, nyansert og det er masse ulike klangfarger i låten. De kommer godt frem, uten at øreproppene lyder særlig analytiske av den grunn.

Annonse

Klangbalansen er heller mørk, men uten å være innesluttet. Men en hodetelefonforsterker tilkoblet iPhonens Lightning-kontakt, vokser lydbildet mange hakk, og lyden blir langt bedre fundamentert med et forbausende voksent basstrøkk. Uten at det er påtrengende. Den varme klangbalansen er stadig der, og det finnes ikke antydning til skarpe toner.

Selv ikke når man spiller Rival Sons høyt.

 

Komfort

Det er sjelden man hører ørepropper som lyder så stort og fyldig som svenske Jays Q-Jays. De som foretrekker med hifi-aktig analytisk lyd, bør lete andre steder etter ørepropper, for selv om de ikke er perfekte – litt mer luft og gjennomsiktighet savnes – er Q-Jays noe av det mest vellydende og komfortable du kan ha i øret. Uansett hva slags musikk du liker.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.